|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:42 am
| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Точно за това не искам да се "обвързвам" с определена платформа. Мисля, че за мен трябва да е важно да си спестя време при писането на код и възможност за реюзването му. Докъто не бях "на линия" темата "залитна" в посока на сравнение на двете концепции, но лошо няма. В тази връзка ARM или MIPS въобще не е дилема за мен. Както вече писах - периферията е по-интересна за мен (за да се минимизират "допълнителните чипове), а не самото ядро. Ако не стига перформънс - вдига се честотата...
И аз до момента се стремя като теб да "оптимизирам" и съобразявам всичко с конкретния компилатор, но като се замисля - в моя случай това май е грешка ...
Ако говорим за серия от хиляди бройки, където оптимизация в кода може да поевтини хардуера с използването на по-евтин контролер с по-малки ресурси - ОК.
Но като погледна на зад във времето и си давам сметка, че май съм си "губил" времето с излишни оптимизации ...
За писането на асемблер - също го практиокувам, но май трябва да престана. Това силно затруднява портването на кода ...
С две думи трябва сериозно да преоценя тертипа си на работа ...
До колкото прегледах темите във форума - не открих тема съдържаща инфо относно книги и инфо за Линукс. Прав ли съм?
Та в тази връзка мисля да отворя нова тема "Библиотека с инфо за Линукс", в която да постнем книги или линкове към тях ... (Администратора да каже допустимо ли е това)
Къде е местото на подобна тема ? Може би в раздел "Библиотека" ?
|
| Нед Юли 24, 2011 5:15 pm |
|
 |
|
s_stavrev
Ранг: Минаващ
|
 Re: Embedded Linux Systems
|
| Пон Авг 08, 2011 4:03 pm |
|
 |
|
plameniv
|
търсиш има Google, yahoo .... http://www.linux-bulgaria.org/иска си четене доста
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Вто Авг 09, 2011 1:32 am |
|
 |
|
s_stavrev
|
Туй с гугъл и яху и баба знае Аз от две-три години се занимавам с FriendlyARM и ми беше интересно дали има и други.
|
| Сря Авг 10, 2011 9:28 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
имам 2 платки със самсунгски процесори. на едната умря нанд-флеша след 3 месеца работа.
и двете трудно докарваха ъптайм повече от 30 дни. не знам дали се дължи на процесора, конкретното опроводяване или от порта на linux-а. като цена бяха супер, но не ми паснаха на 100%.
|
| Сря Авг 10, 2011 11:18 am |
|
 |
|
juzisound
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Като си от толкова отдавна с тия платки, сподели малко впечатления, че аз имам интерес да започна да се занимавам с това... Оглеждам се все още де. 
|
| Сря Авг 10, 2011 1:30 pm |
|
 |
|
plameniv
|
Най вероятно системата ти ползва флаш паметта като диск което е грешно. Флаш-а има ограничен брой презапис и се скапва бързо ако се презаписва много пъти. И ние имахме едни кутиики за монитор на системата с мини дебиан в него, работи точно 365 дена и 2-те спряха заради същия флаш. В рутерчетата с подобна флаш линукс не се ползва като хард диск а само за четене и при зареждане се разпъва във РАМ-а и си създава виртуален диск и затова те не се скапват, нещо подобно като тези версии дето работят от CD !
----------------------------------------------------------------------------------
|
| Чет Авг 11, 2011 12:42 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Бе то от нанд samsung-a не изпълнява код. Достъпът е през периферен контролер, едва ли е възможно, а и досега никоя от ОС-оевте за минито не съм виждал да го може. WinCE има XIP, но не съм го виждал работещо на минито. А иначе нанд-а става за диск, но с подходящата файлова система. То като сложиш една китайска SD карта или USB стик, да не мислиш че получаваш по-качествен флаш чип вътре ... въпрос на wear leveling или на хардуерно, или на ниво файлова система.
|
| Чет Авг 11, 2011 8:53 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
че то има ли не-китайски? от престоя ми в такай вече събрах малка дървена кутия от пури със сдали багажа "маркови" флешове - усб, SD, CF и т.н. повечето работиха няколко месеца и после - капут. и няма значение дали са работили, дали са седяли в изключено устройство, или в чекмедже. поведението е горе-долу еднакво. предполагам, че производителите на силикона (реалния разработчик на чипа) са усъвършенствали методите за оценка на вероятността за отказ. и ако някой кристал е оценен над прага - в коша (на реномирания производител). след което китайчето го взема и го брандира с някоя лъскава марка и го продава на половин цена.
|
| Чет Авг 11, 2011 9:27 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Големите флаш чипове обикновено имат и сериозен процент негодни клетки. Тези клетки най-често са описани в конкретния екземпляр чип. В SD и USB флашките това се отчита и дефектните клетки се "скриват". Всичко това е прозрачно за PC-то и за него медията е пИрфектна. Това позволява по-висок рандеман на флаш чипове, оттам и по-ниска цена. Ако такъв чип са сложи на система, която не отчита дефектните клетки ( напр. на буса на някой ARM ), ефектът ще е поразяващ.
|
| Чет Авг 11, 2011 9:56 am |
|
 |
|
juzisound
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Аз пък имам други наблюдения над SD карти. Ползвам много напоследък и имам наблюдения. Спецификата им на употреба при мене е сектор по сектор - няма фат от към страна потребител. Тоест записват се на компютър - обаче се четат от контролер - сектор по сектор. Отделно от това информацията е разположена последователно по секторите и няма начин да има прескачане на сектор, без това да се забележи. Ползват се най често около 99% от обема на картите. така че наблюдението е върху цялата карта. Въпреки че и аз смятам, че няма начин да няма дефектни сектори, според мене грижата за изолирането или т.н. "маскиране" на лошите сектори е грижа НЕ на файловата система на а самия контролер вътре в чипа. Предполагам читаво направен контролер може да си следи какво става вътре, и съответно ако реши че дадени клетки почват да сдават багажа, да премести съдържанието им на друго място докато все още се четат, а тях да ги маркира като лоши и да не гползва повече. Не виждам проблем да го прави и динамично.
Дръг въпрос е, дали има някакви допълнителни свободни клетки за целта, или пък всички се ползват динамично.
Друга особенност, която съм забелязал е, че при някои карти - от ЕДИН И СЪЩИ модел, от една ппартида с поредни номера и т.н. - та има различен капацитет след форматиране. Като казвам различен, то разликата е много малка - няколко к-байта. Не съм се заглеждал подробно де.
|
| Чет Авг 11, 2011 10:45 am |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Логическите сектори виждани през SD протокола нямат много общо с физическите по NAND-овете. Всички го правят - всеки различно зле. Всеки NAND сектор има малко излишък, отделно области се заделят за системни таблици и за впоследствие резервни. Най-якото е размерът на блока/страницата за изтриване в модерните NAND-ове. Само погледнете и ще се сетите при запис на един сектор какво наистина се случва. 
|
| Чет Авг 11, 2011 10:55 am |
|
 |
|
s_stavrev
|
Цена: виж в e-bay. Ако ти трябват с фактура обаче става малко по сложно но има начин. Има варианти без дисплей и с дисплей 3,5" , 7" и 8". Тъч-скриина не е като на iPhone но е задоволителен за работа. От e-bay съм вземал и само сензорен екран за 7" защото успяхме да счупим не един а два Със 7" дърпа към 1А ток и пиково към 2А. Иска добро захранване иначе има проблеми. Отделно се продават комплект лентови кабели (куплунзите му са някакви изумени с дребна стъпка), WiFi, камера, граф. платка за монитор, RFID четец. Дисплея е с лентов кабел който трябва да разкачаш само в краен случай. 2-3 разкопчавания и се скапва кабела. Платките пристигат със зареден линукс и графична среда Qtopia 2.2.0, няколко демо приложения и доста служебни приложения които в един или друг момент са полезни - мрежови настрйки, сериен терминал, он-скриин клавиатура, избор на език (ако не те кефи англииски може да минеш на китайски или японски) и даже първобитен браузър. Не съм ползвал друга ОС но има ентусиасти качват WinCE и android. Интерфейси: USB хост. Линукса познава клавиатура, флашка, USB-to-Serial и техния си WiFi. Имал съм случай да не хареса клавиатура - една малка само с цифрите. Сериини портове. Общо са 3 като единия е с макс232 и е системна конзола. Другите 2 са на TTL нива. Има аудио изход и микрофон, пищялка, Ethernet , GPIO, SPI, I2C. Не знам защо обаче ядрото на линнукса не са му включили драйвера за GPIO и SPI. Нищо не им е струвало да го направят. Трябва да си го преконфигурираш и прекомпилираш ако искаш да ползваш тези интерфейси. Само I2C не съм го пробвал - не ми е трябвал. Интересно че и картинката която излиза при стартиране е директно навряна в ядрото и ако искаш да я смениш пак трябва да прекомпилираш. Подръжка - няма такава.  На сайта им има доста активен форум и актуални даунлоуди. Има и доста блогове по темата. Това е - оправяй се. Китайския бизнес-модел "За такива пари толкова". В крайна сметка най-големия зор е точно това - да си подкараш развойната среда и да си пуснеш първото приложение. Отне ми страшно много време и съм ги подкарвал с опипване в тъмното. Това наистина къса нерви. Писането става под линукс. Само програмката им за качването на ядрото и файловата система е под windows. Прогамирането - за конзолно приложение е лесно. Трябва ти само gcc за arm и текстов редактор. Графично приложение се прави на Qt. Подкарването на средата е проблемно. Аз ползвам Qt 2. Успях да го пусна на ubuntu 8.04 и сега не смея нищо да пипна да не се омаже нещо. Qt-то си има прекрасна документация. Едни и същи знания са приложими за различни платформи - windows, linux, mac. Някои неща съм си ги тествал на PC и после със съвсем малко промени съм ги вкарварвал във friendlyArm. Големия кеф на ОС e че ползваш куп благини наготово. Мрежа, файлове, контроли.... За по-сложни неща в един момент си става необходимост. Понеже наистина беше зор и отне много време мисля не е добре и други хора да загубят толкова време. Затова направих един блог. http://farm2440.blogspot.com Там са най-основните неща да направиш и да качиш графично приложение и т.н. Това с което не мога все още да се преборя е да подкарам Qt4 приложение. Там има мноогоо секси контроли http://www.youtube.com/watch?v=n62555v6m3YДо тук проблем с флаша не съм имал. Имам едно изделие което работи денонощно от около 6 месеца и други няколко които работят всеки ден от месец-два и до тук да чукна на дърво няма проблем. Приложение и файлове ги изнасям на SD картата. От една страна за да не тормозя флаша на платката и от друга лесен ъпдейт.
|
| Чет Авг 11, 2011 12:58 pm |
|
 |
|
sthx
|
Kaто идея friendlyArm са хубави машинки, цените също са хубави и доста задачки могат да се изпълнят с тях. Народът е луднал по шарении. Имам една система от няма и месец и като чета горните писания май трябва да почна да се моля да нямам проблеми с нея. Впрочем първият проблем дойде след около половин час работа - захранването се скапа. Сложих конвенционално захранване, което заедно с компютърчето и седеминчовия дисплей, заедно с още едно контролерче събрах в една кутия. Подпомогната от летните жеги температурата в кутията явно започна да става прекалено голяма, компютърчето започна да прави глупости и се принудих да сложа вентилатор. Инсталирахме win CE6. С Не използвам външна памет за файла, но правя защита, като не позволявам да се записват данни в него преди да изтекат 3 минути след последната промяна на съдържанието. Надявам се все пак да има възможност за 100000 записа. Като минат десетина години, ако се наложи ще го сменям. 
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Чет Авг 11, 2011 7:04 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Re:
Това ще да е много найвно да се надавяш да издържи 10г Аз ти споменах по нагоре, 2 системи със NAND скъп флаш, Linux - Debian Squeeze ~1GB направено да работи като нормален HDD, издържаха и 2-те като по часовник 365дена, след това се опитах този флаш през картов четец да перочета поне конфигурационните файлове и това даже не можах, просто не се чете вече! С такава флаш както казах системата трябва да се направи да работи със виртуален диск във RAM паметта, а флаша да запомня само промените в конфигурационните файлове. Swap, Log, TMP и други файлове дето се променят твърде често в RAM диск-a, след рестарт да не му пречи че ще си ги почне отначало  Друг вариант е просто слагаш някакъв евтин SATA 2.5" норамален хард диск, вече са доста евтини за 60 кинта имаш 500ГБ, ако нямаш SATA поддръжка слагаш на USB с адаптор  Като има вече толкова евтини системи дали изобщо си заслужава мъката с тия контролери  Ако има нужда да следи нещо специфично, евтин контролер с някаква малка програмка, вкарваш на RS232 или USB данните в такава система и всичко е супер. http://www.ebay.com.au/itm/Intel-D425KT ... 1e60579016
|
| Пет Авг 12, 2011 8:24 am |
|
|