|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:52 am
Препоръка към коя архитектура да се насоча?
| Автор |
Съобщение |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
 Re: Препоръка към коя архитектура да се насоча?
HSB, не визирах теб, а други хора в този и други форуми.
Да, добре би било да може да се изчака "прясното гомно" да отлежи 2-3г., но пак не е сигурно, че няма отново да се разсмърди, а и време няма. Отделно, че лошо написаната документация също създава проблеми. Точно това ми е губело най-много време.
|
| Чет Яну 16, 2014 8:56 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Това с "отлежаване" важи само за някои фирми, Майкрочеп може би... При тия дето ползвам е рядкост да се оправи бъг. Даже за някои имам чувството че умишлено запазват треските. Примерно Атмел имат такава практика, но макар че тяхната логика е една и съща периферия да се ползва в различни чепове и да няма нужда от пипане на софтуера. Честно казано на мен тоя подход ми допада повече. На другата противоположност пък са някои дето променят каквото и както им дойде и няма съвместимост не само между чиповете в една фамилия, ами даже между ревизиите на един и същ чеп. И не говоря просто за оправяне на бъгове, а промени и нови бъгове...
|
| Чет Яну 16, 2014 10:03 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Пич, барем прочети какво съм написал, а? Говорим за контролер, който ползвам от години!
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Яну 16, 2014 10:04 am |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Класическата тема за архитектурата за начинаещи и тоя път не минава без пикофилски изцепки. Само дето никой вече не препоръчва PIC 16-та и 18-та серия в DIP корпус и на склад в Комет... Новобранците вече директно се насочват към dsPIC. След някоя и друга година към PIC32 направо. С гарантирано производство минимум следващите 20 години и специфицирани за аутомотив +125 градуса.  Ще узреят и вашите кратуни някой ден, пикоборци мамини сладки... 
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Пет Яну 17, 2014 12:18 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
За да не остане някой с погрешно впечатление, искам да кажа че притежавам сам 1 брой PIC16F84, запоих програматор за сериен порт, записах и прочетох EEPROMа и повече не съм си играл с него, не съм написал нито една програма за какъвто и да е PIC.
Zdrav не си прав. Докато PIC16, AVR, MSP430, 8051 можеш свободно да ги заменяш един с друг, за да направиш дадена задача, PIC24 може да го замениш само с FPGA за 200 и нагоре $. Времето за разработка и дебъг и консумираната енергия правят положението с FPGA още по-забавно. PIC32 няма нищо общо с PIC10,12,16,18,24,30 и 33. Всъщност е много по-близо до i386 от който и да е друг PIC. Има ги в кометата и по чехли можеш да си напазаруваш. Ако стигнеш до производство, звъниш един телефон и поръчката ти е готова. Ето виждаш ли, че черното не е толкова черно.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Яну 17, 2014 1:49 am |
|
 |
|
miro_atc
|
ъъ... това някаква шега ли е?
|
| Пет Яну 17, 2014 10:06 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
|
| Пет Яну 17, 2014 11:23 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз тъкмо щях да го напиша, ама гледам си ме изпреварил  .
|
| Пет Яну 17, 2014 4:43 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Малко се е изхвърлил, но има смисъл в това, което казва. Колко други процесора знаеш, на които достъп до пин става на един клок? Или достъп до произволен адрес в памметта да става на един клок? С него можеш например да генерираш патерни на цифрови изходи с доста прилична резолюция, нещо за което иначе си иска програмируема логика.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Яну 17, 2014 4:49 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
|
| Пет Яну 17, 2014 9:42 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Един начинаещ трябва да има добра среда за развой, в която се оказва, че натежава не типа на архитектурата или развойните средства, а какво има набито в кратуните на хората около него. Тези с които ще работи и/или общува.
ike, просто отбелязвах, че има развитие в убежденията на феновете на PIC. Не държа да съм прав, нито пък Microchip да са черни. Нали това е форум, а не конгрес на БКП.
Цецо, сещам се за поне няколко серии микроконтролери от различни производители на които можеш да пуснеш DMA трансфер към GPIO. При това, ядрото ще бъде оставено да върши по-свойствена за него работа. Е ако това му е основната задача на ядрото, вероятно PIC е добър избор. Но да се разпространяват легенди за незаменимите му уникални възможности - мина това време.
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Съб Яну 18, 2014 12:32 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Аз сериозно не разбирам... Доколкото знам пик са 20-30MHz и да кажем има set/clear инструкции за 1 клок, демек може да генерира някаква поредица с 20-30 Mbit/s. Ако е това дето искате да ми кажете, сори ама тва е смешно! Това е по възможностите на всеки RISC (включая ПИК32, АРМ и т.н.) при това без новите GPIO периферии, където имаш ДМА, фифо, лукъп таблици или евенти... там говорим минимум 50Mbit. А ако трябва истинска скорост е оня ден четох за едни дето закачили Super HD сензор директно към цинк. Е там вече говорим за скорости... не помня точната резолюция, ама беше нещо от сорта 4000х3000@150fps. Верно в цинка се ползва фпга частта за тия работи, ама все пак фпга-то плюс 2-те А9-ки струват 50-60$ и постига до 1800Mbits/s на пин и то на мнооого пинове. Днешно време 200$ са мнооого пари и такова фпга може да се купи за тях че изобщо не знам как ви хрумна да сравнявате с контролер и то един от най-слабите на пазара. Всъщност най-ниския клас фпга-та са 5-10$ и на тема клатене на пинове могат да накъсат кой да е процесор. Изобщо няма база за сравнение.
|
| Съб Яну 18, 2014 12:56 am |
|
 |
|
Цецо
|
Миро, Zdrav, не е като да не съм виждал други архитектури. Само че тоя разговор е воден барем 200 пъти в тоя форум и нямам никакво желание да го водя пак.
200$ никой не го е написал сериозно, мислех, че сте схванали.
|
| Съб Яну 18, 2014 10:27 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Ани точно ти ме обърка, щото идеята да се прави запис за 1 клок никак не е уникална. Последния проц дето съм ползвал и не можеше да пише за 1 клок беше АРМ7, ама аз него не го ползвам повече от 5 години вече. Така че ми се стори много странно да ме питаш кой процесор може да клати пин за 1 клок. Друг е въпросът как точно е свързано GPIO-то, щото при куртексите честа практика е да не се вързва на AHB а на по-бавна APB. Това обаче няма нищо общо с архитектурата на ядрото. Аз не виждам какъв келепир ще е да ти вържат GPIO-то директно и да можеш да го клатиш примерно на 160MHz с твоя Ф4. Безсмислено оскъпяване, веднъж от по-сложната шина, втори път че и изходните драйверите трябва да са доста по-яки. Щото то не е само да запишеш нещо в регистъра, ами нали трябва и нивото на сигнала да се смени... Изобщо проблемите са малко по-сериозни. Не за първи път чувам как АРМ или другите съвременни ядра не могат да клатят пинове. Разбира се че могат, просто не е добра идея да се прави. Нямам предвид само хардуерните проблеми дето ще възникнат, ами по принцип като имаш един проц с над 20 различни периферии няма логика да го утрепеш с клатене на един или два пина. Кой ще се грижи за перифериите? Ако щеш и сметките за това как да клатиш пиновете, освен ако не ги клатиш по фиксирана логика, ама тогава хептен не разбирам за какви предимства става дума... Не знам може би не разбирам, защото никога досега не ми се е налагало "просто да клатя нещо"... Е последното дето правих с клатене беше управление на термо принтер, клатят се стробовете на печките, клатят се стъпките на мотора. Ама клатенето си е най-най-най-последната грижа.
|
| Съб Яну 18, 2014 3:16 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Глупаво да ти обяснявам, защото ти имаш малко по-други представи от програмиране. Пиковете са особенни в това отношение, там нито С е истинско С, нито паметта им е истинска памет, но пък си имат предимства, които за да ги усетиш трябва да си гледал филма многократно...
|
| Съб Яну 18, 2014 9:34 pm |
|
|