Отговори на тема  [ 176 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Следваща
Препоръка към коя архитектура да се насоча? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Препоръка към коя архитектура да се насоча?
DSC може...

Но термините не са си променяли смисъла последните 10 или 100 години. Въпросът не е на кой му е по-голям DSC-то нито толкова в самите термини. Важното е човека да рабере че има една сериозна пропаст между малките джвъчки дето се споменават тук и по-големите животни. В началото на темата не беше ясно от коя страна на пропастта трябва да скочи. Мисля че долу-горе се изясни вече. Стига само да не си прави илюзии че като изучи dsc на майкрочеп след това 3 дена ще му са достатъчни да мине от другата страна...

Чет Яну 02, 2014 2:42 pm
Профил
Аватар

Съвсем ще объркате човека...

Чет Яну 02, 2014 2:48 pm
Профил

не той човека се ориентира вече, ние не можем ;-)

Чет Яну 02, 2014 3:07 pm
Профил
Аватар

от позицията на човек, писал първите си експерименти с цифрови филтри на фортран на изот-310 с 64К феритна памет, мога да кажа, че обработка може да се пусне на всяка машина, в произволна резолюция и произволно голям прозорец. съвсем друг е въпроса обработката да стане в реално време. като пуснех 1К фурие с двойна точност и можех да прескоча да у нас за спокоен обяд, че даже и да подремна. голям късмет беше, ако машината не се крашнеше през това време.

това си е задача, за която си трябват мускули. за пикливи тежести - пикливи мускули. за по-яки тежести - яки мускули. за професионални хамали - майсторлък, хватки и пак мускули. предполагам, повечето от вас са схванали, че мускули тип "шварцнегер" са само за пуйчене по екрана и забърсване на кухи лейки. истинския хамлин си има чалъми как да подхване пияното или металния сейф така, че да не се изсипе, да не потроши стълбите, че и да може да качи още 10 такива неща същия ден. той обикновено не е особено як, но знае как.

а това "как аджеба" става или с гледане/крадене на занаят, или с местене на много тежести.
така че, вземи си някаква тежест и почвай да се разхождаш. с времето ще ти се струва по-лека и по-лека, после я смени с по-тежка и продължавай. това май е единствения адекватен съвет, който мога да ти дам.

успех!

Чет Яну 02, 2014 8:05 pm
Профил
Ранг: Минаващ

miro_atc написа:

Мда ориентирам се вече. То от толкова възможности за избор от съвременни чипове на човек да му се замае главата направо.
Но като цяло да за създаване на цифрови импулсни преобразователи e задължително използването на някакъв микроконтролер с DSP възможностти (че чисто DSP вече може да се намери май само при тясно специализирани чипове при видео и аудиобработката например фотоапаратите и др. подобни) и както е посочил ДедоБоре в такива приложения се търси реакция в реално време и обработките трябва да стават доста бързо пък вече към производител ще се обърна е друга работа.
Ако на някой му е интересно тука е обобщена основната идея на цифровото управление на преобразуватели в което много добре е изложена основната идея и предимствата и недостатъците сравнение с чисто аналаговото управление:
http://www.power-eetimes.com/en/digital ... =222901998
Само да попитам ако се почне например с dsPIC и например ми се наложи да правя нещо с обикновените 8-битови контролери на Микрочип то предполагам няма да е трудна миграцията. Като цяло между двата типа имали съществени разлики във вътрешната структура на организация на таймери, периферия и тем подобни освен очевидната разлика в битността и специализираните инструкции на dsPIC в сравнение с осем битаците?

Чет Яну 02, 2014 11:14 pm
Профил

icpart написа:
miro_atc написа:

Мда ориентирам се вече. То от толкова възможности за избор от съвременни чипове на човек да му се замае главата направо.
Но като цяло да за създаване на цифрови импулсни преобразователи e задължително използването на някакъв микроконтролер с DSP възможностти (че чисто DSP вече може да се намери май само при тясно специализирани чипове при видео и аудиобработката например фотоапаратите и др. подобни) и както е посочил ДедоБоре в такива приложения се търси реакция в реално време и обработките трябва да стават доста бързо пък вече към производител ще се обърна е друга работа.
Ако на някой му е интересно тука е обобщена основната идея на цифровото управление на преобразуватели в което много добре е изложена основната идея и предимствата и недостатъците сравнение с чисто аналаговото управление:
http://www.power-eetimes.com/en/digital ... =222901998
Само да попитам ако се почне например с dsPIC и например ми се наложи да правя нещо с обикновените 8-битови контролери на Микрочип то предполагам няма да е трудна миграцията. Като цяло между двата типа имали съществени разлики във вътрешната структура на организация на таймери, периферия и тем подобни освен очевидната разлика в битността и специализираните инструкции на dsPIC в сравнение с осем битаците?

Като започнеш с кое да е на Микрочип миграцията към друго на микрочип не е никакъв проблем. Купуваш си един PicKit3 и с него програмираш всичката продукция на тая фирма - от PIC10 та до PIC32. Всичките се връзват по един и същи начин, средата за всичките е една и съща и т.н. Доста чипове от различни фамилии са със съвместим пинаут - например доста PIC24 са съвместими до голяма степен по пинове с PIC32. И надолу (pic16, pic18) също има подобни съвместимости. То това им е едно от основните предимство на тия - леснинията - даваш 50 кинта за програматор, инсталираш редата и драйверите, и след 5 минути вече си направил първата си мигалка. Иначе не блестят с кой-знае какво, но покриват доста голям сегмент от MCU пазара и са вероятно най-достъпните чипове въобще, а и като цена не са зле.

Само пак да натъртя - като избираш чипове чети ератите. Да не се получи така че да избереш даден чип заради нещо, а да се окаже че точно това нещо точно на тоя чип не работи както трябва.

Чет Яну 02, 2014 11:52 pm
Профил ICQ

Спарки благодаря за пояснението. По принцип досега не съм ползвал еррата, да разбирам ли че в тези документи са описани хардуерните бъгове на чиповете които са открити след производството и с които трябва да се съобразява човек при програмирането им?

Пет Яну 03, 2014 12:39 am
Профил

icpart написа:
Спарки благодаря за пояснението. По принцип досега не съм ползвал еррата, да разбирам ли че в тези документи са описани хардуерните бъгове на чиповете които са открити след производството и с които трябва да се съобразява човек при програмирането им?

Точно така. Понякога има абсурдни неща, като например периферия, описана гръмко в даташита да не работи тотално, или ключови нейни качества да не могат да се ползват в редица случаи или въобще. Не само при Микрочип, а при всеки производител можеш да намериш "интересни" неща там.

Пет Яну 03, 2014 1:51 am
Профил ICQ

icpart написа:

както Спарки ти е казал -навсякъде има бъгни ама специално Микрочеп имат славата че ерор даташита е по голям от даташита и да ти кажа не далече от истината това твърдение.
Аз лично ти препоръчвам да не ги захапваш.....макар че аз ги ползвам , както и за разни лични неща така и в работата но при мен нещата седят по друг начин - например в момента имам един проект които ще е е 400 000 броя за 1 година ,отделно други дето вече са в производство с подобни броики и от всичкото МЦУ дето може да свърши тая работа Микрочеп са най ефтиния, лично менние че са боклуци и дръвчета ,ама наи важния електрически параметър при мене е цената...съответно и ги ползвам за часпром щото около мене ги има с килограми дето се вика....

Пет Яну 10, 2014 7:54 pm
Профил

HSB написа:
от всичкото МЦУ дето може да свърши тая работа Микрочеп са най ефтиния

това не е ли вече мит?
В смисъл до скоро пик бяха без конкуренция в най-слабия клас и неща от сорта на 128 байта рам и т.н. Но вече и в тая ниша има много АРМ... Според мен АРМ ядрата не са подходящи за толкова окастрени чепове, ама това е друга бира. Просто ми стана интересно за какви параметри точно говориш и какви парички...

Пет Яну 10, 2014 9:20 pm
Профил
Аватар

Не знам що, ама като опре до аутомотив и ARM-вете нямат чак такова разнообразие, дето да отговаря на всички условия за аутомотив (температури, периферии, напрежения, корпуси и т.н.). Поне аз срещам трудности да намеря голямо разнообразие на арм-ве, които да отговарят на тези условия, иначе с радост бих ги ползвал. В същото време вече не малко пикове и фрискелски контролери се предлагат стандартно за температури до 150 градуса.

Пет Яну 10, 2014 9:50 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

DSPIC33 40 MIPS

най малкия е $1.61 най скъпия $5.67

Пет Яну 10, 2014 9:55 pm
Профил

miro_atc написа:
HSB написа:
от всичкото МЦУ дето може да свърши тая работа Микрочеп са най ефтиния

това не е ли вече мит?
В смисъл до скоро пик бяха без конкуренция в най-слабия клас и неща от сорта на 128 байта рам и т.н. Но вече и в тая ниша има много АРМ... Според мен АРМ ядрата не са подходящи за толкова окастрени чепове, ама това е друга бира. Просто ми стана интересно за какви параметри точно говориш и какви парички...

Ами устроиствата не са нищо - четат се бутончета, мигат разни ламби ,праща се нещо по ЛИН и или КАН ..... бруто цената на устроиството е малка и съответно електрониката дето е вътре трябва да е без пари ако може....
Освен това дето Митака ти каза за АРМ при мен в аутомотива има и друго - АРМтата не е ясно колко години ще ги правят...Специално Мокрочип още преди поне 10 години като бях в немско идваха при нас с рекламта че не обсолеитвали ,в смисъл ако ти притрябва ДАИто те можели и след 20 г да ти сковат малко чипове.... сега колко е вярно - времето ще покаже,ама при мен в аутомотива има една ебня- ТИЕР1 е задължен да доставя резервни части поне 10 г след като се спре производтвото на едно изделие така че това с обсолеитването е важно .
Намесват се фактори нямащи нищо общо с техниката ама то ти това си е част от реалния живот.

Инак тръгваики от това дето съм правил - например Фуджитсу МЦУ (сега са Спансион) - и те имат някакви проблеми тук там но като цяло много стабилна работа ,даже сме правили и за ISO 26262 с тях ...ама това в Бг например си е екзотика....

Пет Яну 10, 2014 10:13 pm
Профил

Значи ако е нещо за високи темпаратури разбирам... иначе нормален аутомотив не изисква 150С, аз съм провил или по-точно помагал за едни трактори системи с АРМ9 дето е къде къде по-капризен от обикновен контролер. Сега си спомням че май имаше ядове с температурите, но с ниските... нещо DRAM-а бръмчеше от фризера, но това не го борех аз ;-)

Това за 10+ години има логика, макар че донякъде е въпрос на честна дума... щото аз не вярвам в приказките за too big to fail. Пък и важно за наистина сложни системи, които се правят от повече хора, повече време и минават един куп тестове. Когато някой дето прави мигалки ми каже как избира процесор с 16 байта рам и гледа колко години ще се произвежда ми става смешно.

Съб Яну 11, 2014 12:15 am
Профил

хе-хе, пуснах търсене в дигикей и гледам някакъв АРМ с температурен диапазон -55°C ~ 220°C 8O
явно не е печатна грешка и цената го показва ;-)

Наско написа:
DSPIC33 40 MIPS

най малкия е $1.61 най скъпия $5.67

това имах предвид... в същия диапазон са и повечето арм-чета само дето са с много повече рам, флаш и периферии. Примерно SAM4N - 100MHz Cortex-M4 с 512К флаш и т.н почва от 3.5$, а иначе малките М0 си почват от 50 цента. Та цените не са проблем, освен ако не е с разширен температурен диапазон ;-)

Съб Яну 11, 2014 1:12 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 176 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Следваща