|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:52 am
Препоръка към коя архитектура да се насоча?
| Автор |
Съобщение |
|
icpart
Ранг: Минаващ
|
 Re: Препоръка към коя архитектура да се насоча?
Благодаря ти Митко за насоките. Ами като цяло имам и двете идеи за конкретен проект но и като цяло ми се иска да се занимавам с контролери. Пък като навляза в тази област ще се минава към по-сложни проекти и неща с DSP. Ами конкретна идея например ми се ще да направя нещо като универсално зарядно например за Lion батерии и LifeO4 и това нещо да е базирано на импулсен преобразувател като например да се ползва готов DC/DC чип. За линеен регулатор там нещата са сравнително прости и лесни но при импулсен преобразувател вече се усложнява задачата. Както се вижда Спарки е направил нещо подобно само че с PWM контролера дефакто това си е едно цяло цифрово захранване само дето Спарки реално прекарва обратната връзка през процесора и шунтира аналоговата част. Повечето подобни захранвания с DSP се прави нещо подобно но при тях се управлява всичко в едно, алгоритъма за обратната връзка, PWM модулатора за силовата част PFC корекции, специални алгоритми за контрол на ключовете и т.н. Затова аз търся някакво по-просто решение базирано например на готов DC/DC чип който да може да се манипулира от процесора така че да работи в CV и CC режим който е необходим за да се изработят кривите за зареждане и така като цяло. Пък въвеждането на някакъв допълнителен потребителски интерфейс ще е плюс към цялата работа.
|
| Сря Яну 01, 2014 8:03 pm |
|
 |
|
sparkybg
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Аз противоречие не виждам, ама както и да е. Вътре PID няма. Има PWM компаратор, или в случая малк по-сложна логика заради токовия режим. Ако виждаш това като PID - ок, твоя воля. Само дето това как се държи чипа зависи от външните чаркове - обратната връзка и slope compensation-а. И да, като му прекъсна въпросната обратна връзка, започва да го играе като драйвер в токов режим. Какво e дютито определя МЦУ-то. В моя случай външната филтрация (преди АЦП-то) e колкото да отреже всичко под половината от честотата на дискетизация. Всичко останало е в МЦУ-то. Какво се цели - ми каквото ти е кеф - оптимална обратна връзка както в ниските, така и във високите режими (което с аналоговщини няма как да стане лесно), CC, CV или произволна комбинация от двете, и всякакви други неща, за които се сетиш. Ми НЕ остават и двата на платката. Конкретния чип има каквото е нужно за токовия режим в себе си, и нищо повече. Разликата между това, в което виждаш смисъл и в това, в което не виждаш смисъл е един операционник и едно АЦП. В моя случай има АЦП, в твоя - усилвател на грешката. В моя случай дирекно от MCU-то задавам дютито, в твоя случай усилвателя на грешката го задава, а ти само му указваш заданието. В моя случай PID-а е софтуерен, в твоя - класически аналогов, всяко от двете с предимствата и недостатъците си.
|
| Сря Яну 01, 2014 8:19 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Малко охх-топик, но при този вариант мерил ли си дали наистина има смисъл? Става дума че шините за код и данни са отделни, и като трябва да мине само през една ще трябва да се изчакват.
|
| Сря Яну 01, 2014 8:33 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
За такова нещо позагледай например dsPIC30F4012. Има всичко необходимо че и CAN като бонус, 5 волтово е, работи стабилно. Контролера за телоподаването ми е с такова - buck преобразувател. Един MCU + един драйвер за MOSFET-ите ти решават всичките въпроси. В моя случай съм му набутал и защита по максимален ток на входа, и има обратна връзка по обороти и напрежение на мотора.
|
| Сря Яну 01, 2014 8:39 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Мерил, мерил - колко да съм мерил - има доста осезаемо подобрение в бързодействието, което съм видял с очите си, но нищо по-конкретно от това не мога да кажа. Ако помня добре (сега съм на друга вълна и ме мързи да ровя), SRAM-а на PIC32-ката дори е мапнат като non-cacheable. Флаша го има мапнат и така, и иначе. Реално с едно малко програмче, дето се побира във SRAM-а може с не голям зор да се направят нужните бенчмарки - не кеширан флаш, кеширан флаш, SRAM.
|
| Сря Яну 01, 2014 8:41 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Ок, в случай че някога тръгнеш да изцеждаш, имай наум че изпълнение от SRAM ще е по-бавно от нещо задържало се в кеша. Също така можеш на ръка да помогнеш с кеширането, плюс заключване. От друга страна, в PIC32 с prefetch/cache на Flash има бъг, та не трябва да се разрешават едновременно и prefetch и cache, та ... няма универсална рецепта.  PIC32MX1xx/2xx нямат prefetch/cache на Flash.
|
| Сря Яну 01, 2014 8:59 pm |
|
 |
|
icpart
Ранг: Минаващ
|
Ами както се вижда нещата в крайна сметка клонят към DSP микроконтролери така или иначе за импулсно-цифрови силови истории. Иначе от трите основни производителя на DSP ядра Freescale, Microchip и Ti кой от тях най си струва да се разучава според вас от гледна точка на съпорт, свободна документация, наличието на добри (евентуално безплатни) компилатори, IDE-та, AN и др. Май засега нещата поне при мен се нареждат така Микрочип, Ти, Фрискал. Например Микрочип имат много полезни и подробни AN-които не съм ги виждал при другите производители на микроконтролери което е още един техен плюс.
|
| Сря Яну 01, 2014 10:10 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Микрочип поне откъм документация са прилични, пък и хардуера, когато работи, общо взето се управлява човешки. Също се програмират лесно (през 3 пина). Общо взето като за старт са лесни.
Впрочем, набутаното във въпросния dsPIC30 с много малки изключения е набутваемо и в PIC32, ако ти трябва производителност/повече памет/по-висока честота на PWM-а и т.н. А има и dsPIC33 в различни варианти. Кофтито е че по-новите и производителни обикновено са на 3.3V, и трябва да се съобразяваш с това. 30-ката е на 5 волта и на човек му е малко по-широко около врата. Но пък скоро(надявам се) ще има PIC32MZ, което има повечко неща и е на 200Mhz. Например ADC-то ще му е по-добро, с няколко отделни S/H и други благинки.
ПП: С уговорката - преди да започваш каквото и да било с даден чип, чети подробно ератата. Понякога има абсурдни бъгове. Важи не само за микрочип.
|
| Сря Яну 01, 2014 10:46 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Хващай хардуера, който имаш и направи нещо конкретно. Няколко пъти. Би трябвало след това да ти се изясни какво ти трябва. Тук никой не може да каже коя от съществуващите архитектури ще живее и коя ще умре, или пък каква нова ще се появи.
|
| Чет Яну 02, 2014 10:54 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Готовите чипове по прицип си работят самички и не виждам смисъл от процесорче, те сами си правят и CV и CC и перат и готвят  Особено при зареждачките, даже не е желателно да им се бъркаш много-много. Поне в напреженов режим защото се гони висока точност, виж за токовия режим по-става... Повече смисъл от управление има при захранванията на големи процесорни системи, където има отделни напрежения за DDR-и, за аналоговщини, за IO, за ядрата. Там са много напрежения, често има изисквания за порядъка и слопа на отделните рейлове, а на ядрата работните напрежения може да се скалират. Както и да е... избрал си нещо простичко, няма лошо  Поне няма значение каква архитектурка ще ползваш, а ти каквато дилема го изкара  Между другото това с "DSP" е малко подвеждащо... Тия чепове дето ги набеждавате за DSP-та, са мноооо далеч от истината 
|
| Чет Яну 02, 2014 11:15 am |
|
 |
|
sparkybg
|
На мен въпросния термин ми служи предимно като бегъл ориентир докато ровя в каталозите на някой производител. Строго погледнато всяко MCU е DSP. И всеки производител и потребител влагат собствени критерии за това, които никак не е задължително да имат нещо общо с нечии други такива.
|
| Чет Яну 02, 2014 12:29 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе едно време DSP се асоцираше с нещо строго специфично. Сега всяко MCU имащо MAC инструкция се самообявява за DSP. Реципрочно, за да оцелеят DSP-тата се извратиха до степен оня дзвер на краварите дето някой му беше постнал линка тук...
Следващата стъпка е да се появи DSP смятащо на 1 такт формулите от ИГМ.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Яну 02, 2014 12:56 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Не е така... MCU си е калкулатор с общо предназначение и набор от периферии. Докато под DSP се разбира калкулатор, който има яко АЛУ и оптимизиран основна за работа на алу-то. Типичното приложение на DSP е да хване някакъв сигнал или сигнали и да ги смачка изцяло, докато получи краен резултат. В случая нито като приложение имаме чисто DSP приложение (щеще да бъде ако не се ползва готов dc/dc), нито пък чеповете дето се споменават може да се наречат такива. Както казах АРМ М4 може да се брои само за нисък клас DSP (ако изобщо се класира), а тия 30 мипсови пикчета изобщо не ги виждам в никаква класация. Нищо лично на тема пик или арм, просто на фона на едно истинско DSP тия са си смешки отвсякъде 
|
| Чет Яну 02, 2014 12:59 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Артикул: философ Тип: дървен Количество( бр.): МНОГО 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Чет Яну 02, 2014 1:43 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Виждаш ли - това понятие за теб значи едно, за друг - друго. Преди 10 години е било едно, днес друго, утре трето.  Конкретните микрочепски истории даже микрочеп не ги набеждава за DSP. Съчинили са си техен термин - DSC.
|
| Чет Яну 02, 2014 2:11 pm |
|
|