Отговори на тема  [ 56 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Проблем с АЦП на STM32 Cortex M3 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Щом са сложили кондензатори на новата ревизия, дето ги е нямало на предната, са опитали
да решат проблем - навярно точно този, който те мъчеше.
С експерименти ще хванеш дали са решили проблема (моята прогноза е, че лошите
им преобразувания ще намалеят но няма да изчезнат, да пуснат на пазара ADC
с такъв проблем говори за не особено висока грамотност).
Ще е интересно какво ще излезе - тестовете сигурно отдавна ги имаш.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Юли 21, 2011 10:37 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
@tgi.

Глупости говориш. Правиш изводи върху грешен постамент. ADC - то си работи перфектно. Поне при мен и останалите юзери на тоя процесор. Е ако на 1 нещо не му се получава, вероятно процесора е скапан.... Да ви имам логиката.

Я се върни и прочети темата от начало. Това изглежда ли ти на добре разчовъркан проблем та да обвиниш толкова категорично желязото. Аз чета нещо от сорта - абе пускам, струвам - ама нещо става. И толкоз. Аре не сме от вчера, знаем какво е бъг в желязото и как се хваща. Ама така от въздуха да обвиниш ядрото, щото не можеш да го докажеш или отхвърлиш....Като чуя за вътрешно чуство и се изприщвам.

Знам едно - в 99% от случаите проблема е в човек и само 1% е в желязото. Но точно този случай ми звучи като за 99%.

На новите захранването на ядроро им е съвсем различно. Това вероятно си е съвсем нов силикон, на по висока честота и вероятно откъм консумация е по добро. Но едва ли е пуснат на пазара, защото juzisound има проблем с АЦП.

Чет Юли 21, 2011 10:50 am
Профил ICQ
Ранг: Почетен член

Мнение 
Че не съм се задълбавал да го търся както трябва - признавам си. Загубил съм само около 5 дни да правя разните там капанчета - за сега безрезултатно.
От друга страна - проблема е повече теоретичен, щото съм намерил софтуерно какда го реша - и от гледна точка на узера - всичко си е наред, та "не е опрял ножа до кокала".

:D

Чет Юли 21, 2011 10:56 am
Профил WWW

Мнение 
Аз досега не съм срещал процесор, на който да не му е изведено захранването...

Обикновено напреженията са:

VDDIO - захранва IO домейна, обикновено 3.3V, но някои като Атмел поддържат повече от 1 стандарт, т.е. може да е LVCMOS18 или 2.5V. Това при малки процесорчета е най-якото захранване и редно да е изведено на много пинове. Поне по 1 на страна. И тъй като е най-яко може и регулатора да се захранва от него (ако не поддържат нисковолтовo ИО)

VDDA - аналоговите захранвания почти навсякъде са отделно (ЦАП/АЦП)
VDDPLL, VDDFLASH - може да са закачени към някои от горните, но по-добре да са самостоятелни. Щото PLL-a шуми и е кофти да е вързан към аналоговите примерно

VDDCore - захранване на ядрото, както казах досега не съм срещал да не е изведено за филтрация. Явно ST са надминали себе си ;-)
Правилото за кор-а е до 48-пин корпус може и само 2 захранващи. Но при по-голям 64, 100... минимум по 1 захранване от всяка страна на подложката, т.е. поне 4.

Относно ползването на вътрешния стабилизатор, съображенията са:
1) Дали няма бъгове - при Луминари имаше примерно.
2) Дали ти пука за консумацията, щото вътре е LDO и от 3.3 до 1.2 КПД-то е.... Но ако пък да го заменяш си струва само с качествен DC/DC с минимален Iq
3) Всички дейташит параметри трябва да се покриват с вътрешния. Не се сещам нещо дето да можем да подобриш (при условие че АЦП референси не ти идават от него)

С две думи - ако няма бъгове и ако не правиш батерийно устройство вътрешния регулатор е напълно ОК.

Чет Юли 21, 2011 10:57 am
Профил
Аватар

Мнение 
А сега нека tgi, ти прочете последното мнение и да видя дали така категорично ще препотвърди това дето написа по-горе.

Хора работете професионално. Този проблем за който пишеш е достатъчно сериозен за да му отдели човек цялото си време. Па ако ще накрая да докаже, че процесора е говно, трябва да е наясно какво става.

Не ме разбирайте погрешно - не съм адвокат на ST. Процовете им като на всеки друг си имат яко трески за дялане. Аз самия съм откривал бъг и след комуникация с техните говеда беше описан като "особенност" в следващия datasheet :) Но това е станало с много ровене и копане. Не може просто така, щото нещо не работи както очакваш, да кажеш - процесора е виновен, замазвам го софтуерно и смело натам.... Звучи ми тъпо.

@Миро - предишната генерация STМ32 наистина нямаха достъп до ядрото за външно захранване. Вътре си имаше ЛДО за 1.8В и толкова.
Новите ядра са за по-ниско напрежение и са по-бързи и явно вътрешното LDO почва да яде от КПД-то и затова вече са отворили възможността да храниш и ядрото отвън. Което ти правилно отбеляза в 99% от случаите е ненужно.

Чет Юли 21, 2011 10:58 am
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
@Миро - предишната генерация STМ32 наистина нямаха достъп до ядрото за външно захранване. Вътре си имаше ЛДО за 1.8В и толкова.
Новите ядра са за по-ниско напрежение и са по-бързи и явно вътрешното LDO почва да яде от КПД-то и затова вече са отворили възможността да храниш и ядрото отвън. Което ти правилно отбеляза в 99% от случаите е ненужно.

Цецо, пак да ти кажа - до сега не съм срещал арм, на който VDDC да не е изведено за филтрация, а съм правил схеми с чипове от 3 производителя и съм гледал още...

Демек аз бих имал едно наум, а ти ме разбирай както искаш...

Чет Юли 21, 2011 11:12 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ми STM32F1xx е така - има само VDD и толкоз - подаваш му там каквото ти хрумне между 2 и 3.6В и то си работи. Погледни го и вече няма да си графата - "не съм срещал" :)

Но с твойто едно на ум наля вода в мелницата на juzisound, сега вече е една идея по сигурен, че вътрешното ЛДО му осицилира :)

Чет Юли 21, 2011 11:18 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо къде реши че говоря за ядрото бе човек. Просто съм направил достатъчен
брой ADC-та и това, което чувам намирисва на това, което писах. Не е невъзможно
да греша, разбира се - едва ли съм имал ден в тоя живот в който не съм сбъркал
поне веднъж, чудо голямо ако го сторя докато сме на приказки.
Но така както е описан проблемът (по памет от предишните постове, няма да чета
цялата тема и тая година) прилича баш на нещо гранично дето се обажда понякога.
Възможно е само juzisound да е натискал дотам ADC -то, та да се обади проблемът.
Не е невъзможно и той да греши но е хвърлил доста време в това а отдавна личи,
че знае какви ги върши и едва ли не би си намерил грешката толкова дълго, ако е
негова.

Чет Юли 21, 2011 11:34 am
Профил WWW

Мнение 
Странна логика виждам тук - изкарали били на новия навън пин за филтриране, значи на стария са го забравили? Не, на стария може да е нямало нужда - друга технология, друго ядро, друга тактова честота?

Спретни един елементарен софтуер да мери само АЦП резултатите и да мери грешки, без друг код. Може и някой техен пример.

Чет Юли 21, 2011 11:41 am
Профил

Мнение 
Дали има или няма нужда зависи от гледната точка...

Който търси стабилно АЦП, знае че му трябва решение с добър референс и чисто захранване. Точка.
Който слага чип в който на един рейл са вързани захранването на PLL, референса и захранването на АЦП-то, значи не търси голяма прецизност. Точка!

По подобен начин и е "нуждата" от филтри на кора. Ако търсиш решение за ниски честоти и чиста среда може да спестиш филтрите. Но при високи честоти и/или зашумена среда не става.

Демек, моят съвет към juzisound е:
1) По принцип няма смисъл да губиш време със стария чип. Лошото е само че нямаш категорично доказателство за източника на проблема. Ако все пак решиш да си губиш времето обърни повече внимание на PLL-a. Пробвай с различни честоти, а ако може също и различни конфигурации. Защото поне за АТмелските PLL-и има читава документация, вклщчително и калкултатор какви смущения прави PLL-a. Примерно може да умножиш по 10 и после да разделиш на 4, а може и да умножиш по 5 и делиш на две. Ще получиш едно и също като честота, но не и като смущения...
Идеята е, че с подобен тест, може да видиш дали PLL-а не ти смущава АЦП-то.
2) Малко вероятно е новия чип да има осезаеми разлики. Това че ще добавиш филтри на кора би имало значение само ако той ти е източника на смущения. Но то и на стария чип са различни, демек ако на стария добавиш по-големи кондензатори на аналоговото захранване и не се промени картинката значи малко вероятно е и "новите" филтри да помогнат.

Чет Юли 21, 2011 2:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
juzisound,
Дай малко повече инфо, на кой точно пин ти е конфигуриран проблемния аналогов канал.

Чет Юли 21, 2011 8:33 pm
Профил

Мнение 
Е то там е работата, че не е пин. В смисъл няма значение кой е пина. Проблемна с измерванията е абсолютно еднакъв и когато меря вътрешния рефреренсен източник. Той не е изкаран на пин - така че няма значение пина. Смущенията са еднакви независимо какво меря. А идват от много включена едновременно периферия. Забележете - независимо каква. Пак казвам, че няма значение каква периферия пускам. Даже има лека зависимост. Като достигна критичната точка на периферията и почнат проблемите. Ако напускам още периферия - проблема се утежнява леко.

Ако съм на ниво - току що почнали проблеми, каквато периферия да спра - проблемите изчезват. В интерес на истината с различни комбинации мога и да го докарам на положение да ги има - ама съвсем леко.

Ако спра SDIO модула или пък I2S модула. Останалите включени неща не могат да достигнат до положение да се яви проблема. Ама ако пусна още някой таймер или УАРТ и готово.

Бе колкото повече мисля - толкова по вероятно е да ми мърда вътре в процесора някакво захранване, въпреки че нарочения вътрешен регулатор не би трябвало да има кой знае какво отношение към АЦП-то, тъй като то уж е на отделно аналогово захранване. При мене то е разделено от дигиталното с индуктивност и след нея 22мф тантал и после на входните оинове 2 по 100 нф.

Чет Юли 21, 2011 10:55 pm
Профил WWW

Мнение 
ST нямат ли по-подробна документация какво точно се калибрира? Това може да е ключа към бараката..

Щото нещо не се вързва.... Ако многото периферия прави смущения, то най-вероятно смущенията ще ги има без значение дали си правил калибрация. А ти казваш, че като мине калибрацията нямаш грижи с никакви смущения.

От друга страна ако се калибрира gain и offset това не обяснява "шума", т.е. при константа на входа би трябвало да имаш константа на изхода, макар и грешна като стойност ама не и шум.

Освен ако няма някаква калибрация за нелийност. Не помня кои, ама имаше някакви дето се калибрираха с таблици в EEPROM (MSP430 или мегите?). Та и тук ако е таблично може да обясни шума.

Пет Юли 22, 2011 10:57 am
Профил
Аватар

Мнение 
От известно време и аз трупам впечатления от STM32. Това с което се сблъсках последно беше като пуснах SPI модула. Оказа се че докато не ремапнах всички други периферии, които споделяха пиновете на SPI не получих читава работа. Има подобни фийчъри описани в ератата му. Така както разбирам, при STM32, даден пин остава свързан към всички периферии изведени на него докато не ги ремапнеш на друго място чрез AFIO_MAPR.
Това е моето предположение.
А дали ще влияе това при измерването на вътрешния референс - кой знае, работил съм с микроконтролери, при които измерванията от един канал се влияят при определени условия от нивата на другите канали на вътрешния мултиплексор.

Мисля че АЦП-то споделяше пиновете точно с таймери и UART.

Пет Юли 22, 2011 11:19 am
Профил
Аватар

Мнение 
Е колкото повече го "слушам" толкова повече прилича на първото ми впечатление,
като защракат повече неща в цифровата част и я от подскачащи маси (ground bounce),
я от други работи (все вътре в чипа) почва понякога да бърка логиката на ADC-то.
Не може да не знаят за проблема и в новата версия хвърлят кондензатори по него,
та и прогнозата ми за резултата най-вероятно ще се сбъдне.

Пет Юли 22, 2011 3:15 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 56 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща