|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:20 pm
Защитени променливи в ембедед програмирането
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Маниак, това дето го пишеш не е баш така, защото колко време може да отнеме копирането на една променлива от 4 байта - няколко такта на процесора. Така, че забраната на прекъсванията за това време едва ли ще е много фатално, защото той тоя процесор и без това няма да може да обработва прекъсвания с такава скорост, ако ще и само това да прави. Така, че това си е най-добрия вариант да пазиш променливата. Същото се прилага и за някой много чувствителни софтуерни асинхронни интерфейси - докато си предадеш/приемеш байта забраняваш прекъсванията, за да не се оплеска тайминга.
|
| Пон Яну 22, 2007 10:25 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Мисля че той искаше да каже по скоро един и същ вход, нямаш достатъчно водове с прекъсане, и навръзваш примерно 4 бутона на едно прекъсване с диодно или , и отделно ги подаваш на портове, като получиш прекъсване проверяваш порта и знаеш от къд е прекъсването. Та в този случай ако идват достатъчно бързо, което ако е така аз не бих го решил точно с такива пркъсвания, но ако идват, може да е бил натиснат първо бутон 1, после бутон 2, обаче ти като влезеш да е бутон 3 или пък никой.
Иначе по въпроса миро е описал май всичко за което мога да се сетя и съм позлвал 
|
| Пон Яну 22, 2007 10:26 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ами то да навържеш бутони на прекъсване не е много добра идея, защото после и без това трябва да им правиш софтуерен филтър, пък и те няма да прекъсват толкова бързо. Тук говорим все пак за прекъсвания през 10-на (например) цикъла на процесора за да има някакъв проблем от забраната на прекъсванията. А той едва ли може да обработва толкова бързо такива прекъсвания.
|
| Пон Яну 22, 2007 10:30 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами относно бутонит лошо няма, става так, проблема по скоро е с достатъчно бързи преъсвания, иначе поодбно свързване сум позлвал на няколко места и проблеми съм нямал, но сигналите са били дооста бавни 
|
| Пон Яну 22, 2007 11:05 pm |
|
 |
|
trm_only_for_work
Ранг: Минаващ
|
Значи едното беше което Тони каза, но най-вече да кажем че има MCU-то и външен някакъв Transiever , който ти дава int при получаване на байт или там при достатъчно пълен буфер, бла-бла. И имаш още един външен елемент, който те информира че нещо е станало, то си е пак външно Int.
Е връзваш ги на един или единственият ти int външен (пример 16-ките повечто).
или IC, която генерира int_out При няколко събития и ти казва 'нещо стана' ела виж ~"status"reg-а ми точно какво.
Обаче какво , ако ти вместо да го обработиш правиш нещо друго и през това време се случи друго събитие, което пак ... и т.н.
Аз обичамкато се говори за нещо да се разгледа и отвън специфичният случей, така и така темата е повдигната
може и да греша
/Никола гоня мисълта, но за да не стават пак неразбирателства гледам дапиша само най-важните неща, пък друго .... което ми идва си го оставям само за себе си , защото се оказа, че не може човек да си изразява на 100% мнениеето и това си е. как да е. 
_________________ @HCL: "Авторьт не поема отговорност в случай на некоректна или непьлна информация. "
(1)всеки има право на мнение, но това не означава че всеки е прав
(3)не сте длъжен да сте съгласен с неговото мнение.
Защо трябва да Ви се напомня ?
|
| Вто Яну 23, 2007 12:00 am |
|
 |
|
trm_only_for_work
|
Сори, но това си зависи от MCU-то със запазването при повисокоприоритетно прекъсване и не съм ги прескочил.
Всмисъл ще се получи че ще гооврим за едно и също нещо с различни думи, затова и няма да споря с теб
Имал съм до 3 прекъсваня max на 16-ка, така че няма приоритети.
На 18 не съм имал нужда от приоритети , защото и не съм ползвал много, но нали знаеш ползваш това което върши работа + да имаш възможности за надграждане. Е отскоро почнах да си прехвърлям нещата на 18-ки , за да имам възм. в аванс (тъй като 16-ките вече не стигат  )  Въпреки че откога гледам ARM,но като няма за какво да се ползва, освен "Хоби"
Та не е да не съм чел 
_________________ @HCL: "Авторьт не поема отговорност в случай на некоректна или непьлна информация. "
(1)всеки има право на мнение, но това не означава че всеки е прав
(3)не сте длъжен да сте съгласен с неговото мнение.
Защо трябва да Ви се напомня ?
|
| Вто Яну 23, 2007 12:05 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Ами Маниак пак немога да разбера какъв ти е проблема - просто винаги четеш и двата статус регистъра. Пак ти повтарям - и без това неможеш да обработваш толкова бързи прекъсвания, които могат да се объркат заради забраната на прекъсванията за няколко цикъла. По принцип може и да си прав, ама ако ставаше въпрос за голям период от време, а тук става въпрос за милимунди  .
|
| Вто Яну 23, 2007 12:10 am |
|
 |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
//Offtopic, ама не мога да се сдържа:
Big wheel keep on turning,
Proud Merry keep on running.
Rolling! Rolling!
Rolling on the river!
като се затъркаля, та цяла неделя!
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Вто Яну 23, 2007 9:43 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Маниак. Да връзваш няколко външни източника на прекъсване на едно IRQ не е добра идея като цяло. Възможно е при някой специфични случаи само.
Може би правиш аналогия с това че има прекъсвания от вътрешната периферия които са свързани на един вектор. Но отчети факта че там имаш статус регистър или регистри от които може да прочетеш кой сигнал е задействал и и след обработката на съответното събитие да изчистиш флага. Ако за тия външни прекъсвания можеш да реализираш екивалентен механизъм то може да правиш такава реализация. Но в общия случай не можеш. Така че на външното си прекъсване си оставяш един източник а за останалите мислиш други методи за работа.
|
| Вто Яну 23, 2007 12:00 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Е то ако ще се забраняват прекъсвания защо трябва да е глобално. Така ще се направи програмата, че да не е фатално забавянето на обработката на прекъсването което пипа променливата и се забранява само то, после като го разрешиш си го обработваш, ако евентуално е възникнало. Никола е много прав, че е много неправилно да пускаш няколко няколко източника на един вектор - никога няма да имаш гаранция че ще обработиш това което трябва.
едит : тоест не на един вектор а на един флаг.
|
| Вто Яну 23, 2007 5:33 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
@Cekins,възможно е да се направи-примерно на ПИК искаш да обслужваш првкъсване на няколко външни източника - конфигурираш пракъсване по RB0,а останалите ти пинова RB1-RB7 са входове,всеки източник е свъразн едновременно към вход и към РB0,като стане прекъсване отиваш и проверяваш на кой вход има промяна на състоянието и си О.К. Лошото е че няма в тази ситуация арбитраж на прекъсването,те при малко времево разстояние м/у източниците а прекъсване е неприложимо,но има и места дет може да се ползва 
|
| Сря Яну 24, 2007 10:20 am |
|
 |
|
ToHu
|
Е да де, но повечето пикове имат 4 входа за прекъсване при промяна на състоянието, т.е. имаш общо 5 външни входа за прекъсване. Освне това с малко хитрост може да си докараш още един вход, този на таймера, ако толкоа си на зор си пускаш таймера по външен такт, зреждаш го и чакаш, първия импул който дойде там го препълва и имаш прексване, просто трябва д зареждаш таймера ..... та ето ги 6 външни прекъсвания на една 16-ка, ако много са загрубели нещата и други могат да с измислят, примерно АДЦ входа .... ммм аз отдавна не съм ползвал 16-ки, но мисля че като вържеш АДЦ с CCP може с подходящо зададени стойности да получиш прекъсване при определено ниво на сигала .... това ... не съм сигуре, и е малко бавно разбира се ........
Та определено подобно навръзване на прекъсвания рядко е оправдано, правил съм го когато имам входни сигнали които са достатъчно дълги и освен това не е възможно да се препокриват.
|
| Пет Яну 26, 2007 10:08 am |
|
 |
|
Vilo
|
 ili prosto..
Obiaviavash vaprosnata promenliva "volatile". togava vsichki operacii shte sa s kopie na promenlivata a ne samata promenliva. Proveri si vse pak compilatora kak interpretira "volatile"
|
| Съб Яну 27, 2007 1:58 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: ili prosto..
Всички компилатори трябва да третират volatile по един и същ начин и той е точно обратното на това което казваш, а именно да не се работи с копие/кеширане, а винаги да се изчита стойността на променливата преди ползване.
В случая тая опция е задължителна, но не решава проблема с атомичните операции...
|
| Съб Яну 27, 2007 2:09 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Добре, малък въпрос за хардуера - ако дойдат повече от 1 заявки за прекъсвания, докато са забранени, след като се разрешат, процесора какво прави:
1. Има си някаква опашка и ги изпълнява в реда в който са дошли
2. Кара по приоритет
3. Нещо друго 
|
| Съб Яну 27, 2007 11:26 pm |
|
|