|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:59 pm
Имам нужда от помощ за Ардуино
| Автор |
Съобщение |
|
stivemaster
Ранг: Напреднал
|
 Re: Имам нужда от помощ за Ардуино
Така е , щом аз съм я видял тази библиотека преди около година, смятайте.А иначе дори доста "тъмнички" пичове си правят такива за забавление.Представям си тема, за такова проектче тук ......  Ами този гадняр !?! 
_________________Посетете сайта ми : http://mashini-plazmeno-riazane.com
|
| Чет Мар 10, 2016 7:31 pm |
|
 |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами и само с Р работи ама предполагам че с PI ще е по добре. С он/офф спират да осцилира когато се даде бавен фийд по Z и 1-2 волта хистерезис. С P работи със значително по-малък хистерезис и с по високи скорости без да осцилира.
Иначе опитите за подаване на импусли към мач3 продължават засега неуспешно.
|
| Чет Мар 10, 2016 9:33 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Можеш да го нагласиш много точно и с математика, но пък трябва да имаш много добър модел на обекта за регуларина и на системата като цяло. В повечето случаи това е почти невъзможно или пък не си заслужава усилията да се създадат такива модели и тогава се наглася ръчно. Най-простия метод е първо се нулират i и d и се наглася само p-то, докато се получат някакви задоволителни резултати, после се продължава с i-то и накрая се завършва с d-то. В зависимост от състемата тая нагласистика може да отнеме и седмица  .
|
| Пет Мар 11, 2016 2:29 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
С P-то само дори и теоретично няма как да заковеш на заданието. Можеш да направиш осилациите принебрежими (много малки и бързи) ако имашп достатъчна скорост и резолюция, но няма как да ги махнеш напълно. В твоя случай може и да е ОК, но може и да има някакви последици в дългосрочен план - ако например тия малки бързи вибрации имат някакво негативно влияние я на лагери, я на нещо друго от механичната конструкция. Та винаги може да се направи и само с P но с хистерезис, резолюция и скорост  .
|
| Пет Мар 11, 2016 2:42 am |
|
 |
|
stefan63
|
Продължавам та кълва оттук оттам за самообразоване. В download секцията на Мач3 има плъгин ,в чието кратко описание се споменава ,че реално чете отнякъде (предполагам - може през Модбус) напрежението на дъгата и управлява Z позицията. И има вграден PID контролер. Тоест, ако се стъпва твърдо на Мач - отвън трябва да има процесор с АЦП и Модбъс. Другото се прави в плъгина. В тоя смисъл - линка по-горе съдържа сорсове за плъгин и може би там трябва да се ровичка.
|
| Пет Мар 11, 2016 7:54 am |
|
 |
|
Cekins
|
Абе то не е проблем да го направя и така, ама тогава какъв е смисъла от целия контролер - той напрактика може да остане само един аналогов фронтенд към източника. Идеята е да направя независимо устройство, което да управлява всичко без нужда от плъгини - да си е универсално. На Прома единия модел е с генератор на импулси, като контролните импулси от компа минават през него и когато не е в режим на рязане само прави пасс тру, а когато реже поема контрола на импулсите, ама така нещо не ме кефи щото на практика моушън контролера не знае какво прави устройството след него. Аз искам някакси да вкарам степ/дир в моушън контролера и той да прави пасс тру, като си знае къде в действителност се намира машината. Пробвах с MPG-тата ама те нещо се изключват по време на цикъл. Пробвах като настройвам Z оста да прави стъпка като слуша енкодер на единия канал на MPG обаче не работи като изпълнява програма. Пробвах и с брейн който да следи входа за енкодер, да сравнява с положението на THC-то в мач и да генерира сигнали THC up и THC down обаче брейновете явно работят мноо бавно и почват едни яки осцилации на Z дето не е истина направо - та и така не става. Въртят ми се едни мисли в главата ама днеска ще ги изтествам да видя ко ше стане. Някак си не ми се ще да е с плъгин-и - искам да си стане малко по-нативно, ама явно никой не е мислил по тоя въпрос в ArtSoft. Бих пробвал и с мач4 ама нещо не го намирам по торентите. Евентуално мога и да навия шефа да го купим стига да върши работа. Ама са му сложили една цена - при положение че мач3 е някви смешни $100-$200, мач4 го продават на неуточнена цена около $1-2к...
|
| Пет Мар 11, 2016 9:38 am |
|
 |
|
stivemaster
|
Виж сега Cekins, ти реши да ми се разсърдиш ,ама позволи ми да ти дам някои идеи. 1.За какво ти е устройство, което да е независимо от Mach3 мислиш че някой използва много програми на друг принцип ли ? 2.Нали точно заради несъвършенствата на Промата (макар че не успях дори да си я купя), се хванах на това хоро. 3. И MPG и брейновете работят с приоритет 2, така че не може да не са бързи,съвсем друг е въпроса дали Mach3 си работи в такт и знае какво кога се случва.Тя няма съобщения затова. Кво имам предвид - 2 машини поред, аз ползвам за опипване макрос в М код.И през цялото време се шашкам от феномена - скрипта се изпълнява коректно, САМО ако не си пуснал файл .Пуснеш ли изпълнение на файл, скрипта се изпълнява със променена рампа (с по малка стойност за ускорение и спиране)и тогава разбира се, трябва да намалиш скоростта на опипване, за да успее да спре при допира.Чак преди 3-4 месеца, се светнах да ползвам само G код за опипване и всичко се оправи на мига и сега опипва с 2500мм/мин.(за сравнение това е най високата скорост на опипване на HPR130HD на Hypertherm със серво мотор, с която съм работил) Това е следствие от това, което и ти си разбрал, че не са доизпипали много неща по програмата.По лошото е, че като писах на Мачсъпорт,най неочаквано получих мерзкия отговор - "вече не поддържаме Mach3, работим активно по Mach4" .Ако имах добър адвокат, сигурно щях да изкарам пари от този имейл ама не би, нямам.Както се казва "га адахте кифтетата не ревахте....." 165$ са си 165$. Виж този плъгин на Brian Barker,който гледам и аз и се замисли как да му вкараш напрежението, макар че може и да не работи.
А и една лека подробност, която забравих да уточня, доколкото знам Mach4 Plasma, официално все още не е излязла, така че едвали се продава ,може да я получиш като тестова но уж напълно функционална, обявиха ми 600$.
|
| Пет Мар 11, 2016 10:31 am |
|
 |
|
s7ama7
Ранг: Почетен член
|
За суми от 1-2k това не е ли опция http://www.adtechen.com/products/ADT-HC ... oller.htmlКонкретно за контролерите не съм питал за цена но от към серва има добри оферти .
|
| Пет Мар 11, 2016 11:42 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Всичко зависи от обекта и системата... Примерно тоалетното казанче е прост P регулатор и ако не е китайско изпънение може да закове нивото точно и естествено без осцилации  Иначе при ПИД е нормално да има осцилации, но много бързо затихващи. Ако трябва да се постигне плавна сходимост, то трябва да се жертва от скоростта на преходния процес, демек да се развали малко ПИД-а 
|
| Пет Мар 11, 2016 12:02 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Хм - мерси за инфото за макросите - и аз мислех да го правя с макрос, макар че като гледам при мене опипването може и да се получи на 3-4 мм от ламарината - което ще ми даде време (надявам се) за спиране. Още не съм стигнал до там ама преди опипване трябва да включа "опипвача" и след това да го изключа - за това подходих към макрос - не съм гледал през G код дали може да се прави.
Преди малко пробвах и с енкодер ама пак през брейн - същия грездей. А и тъпнята няма closed loop с енкодерите... или поне аз не виждам такава възможност - за какво са вкарани тия енкодери - идея си нямам.
п.с. : Миро - то не е чак толкова фатално - някакви 10-ти мм при тая шумотевица дето е, е невъзможно да се докарат. То напрежението ако го измериш с точност 1-2 волта си е истинско чудо. То реално 1-2 мм отговарят на 10-тина волта май беше. С малко настройки и само с Р работи ама не е "мазно-мазно". Като качество на среза си е добре - просто на визия не ми харесва - пък аз искам да се изкефя като го напрая.
|
| Пет Мар 11, 2016 12:09 pm |
|
 |
|
stivemaster
|
При мен опипването го правя с една хуйня която дадох линк по назад в темата и през реле.На nc контакта му е това пък на no включвам източника.G кода за опипване е съвсем прост : G90 G31 Z-150(или колкото ти е хода)F2000(е при мен) G92 Z0 G0 Z5(височина за пробиване)
А обратна връзка от енкодерите само с rs232 или 485 през модбъс като втори порт.
|
| Пет Мар 11, 2016 1:05 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Да де ама казваш че това вкарано в макрос не работи кадърно? Идеята е да го вкарам в макрос М3 примерно. А това да минават сигналите през още един софтуерен интерфейс, че и по сериен канал е още по-голяма тъпня. Определено мач3 по време на цикъл приема само THCup и THCdown като сигнали - явно няма друг начин да го накарам да мърда финно. Явно така ше остане засега простотията, макар и да не е както ми се щеше. Предполагам че и оня плъгин за който спомена работи по подобен начин и подава сигнали на емулирани входове, което си е същия грездей. Засега ще вкарам в контролера една настройка да вади на единия оптрон PWM пропорционален на напрежението, пък по-нататък ще го мисля пак...
|
| Пет Мар 11, 2016 1:56 pm |
|
 |
|
stivemaster
|
Не бе човек,пак не ме разбра.Този код е в постпроцесора на Шиткам и се добавя автоматично преди М3.Съответно след М5 в Шиткама има добавено и настройваемо от диалог G0 Z20(или вдигни на безопасна височина за прескачане до другия детайл). А на една от машините имам дистанционно с което съм настроил промяна както на височината така и на скоростта по време на работа (заради газореза) и си работи без проблем.Вземи едно дистанционно за РС и сложи плъгин за него и ще видиш че работи.Ако не можеш да го настроиш ще те светна.
|
| Пет Мар 11, 2016 3:25 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Да де - стана ми ясно че си го сложил кода в постпроцерсора. То и аз щях да стигна до там най вероятно. А я ми кажи от къде да си намеря предпазни хармоники, че в нашия цех има твърде много метален прах. Намерих една единствена фирма в бг дето твърди че предлага такива ама нещо още не мога да се ориентирам като хората какво точно ми трябва.
|
| Съб Мар 12, 2016 9:36 am |
|
 |
|
stivemaster
|
Не се занимавай с български фирми, по добре виж тук , щото фирмата дето си намерил пак от там ще ти ги поръча ,но ще те натовари в цената.
|
| Съб Мар 12, 2016 10:02 am |
|
|