Отговори на тема  [ 176 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Следваща
Препоръка към коя архитектура да се насоча? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Препоръка към коя архитектура да се насоча?
Хихихи.

От позицията на човек, който отдавна не следи какви дървета бълват микрочеп, ми е доста забавно какви спорове се водят.

Пон Яну 20, 2014 12:03 am
Профил ICQ
Аватар

Това, че подобни "спорове" те забавляват е по-скоро лошо.

Пон Яну 20, 2014 9:30 am
Профил ICQ
Аватар

ДедоБоре написа:
айде за пълнота сега сложете някъде и PIC32
ако приемем, че малките пикльовци са наноконтролери, армовете - макроконтролери, мипса в коя класация идва?

Малко над Cortex-M.

Пон Яну 20, 2014 4:31 pm
Профил
Аватар

Над М3 и под М4.

Вто Яну 21, 2014 9:37 am
Профил ICQ

Един дол дренки са, не се карайте ;-)
Има разлики и то доста, обаче много по-важно е какви са перифериите, какъв е съпорта и т.н. В това отношение Майкрочеп могат да блеснат ако направят завършен продукт. Повечето АРМ производители я карат малко "на ишлеме". Не инвестират в софтуер много-много защото няма как да си го защитят от конкуренцията. А когато инвестират го обвързват със собствените си продукти, което за мен е простотия. Повечето дето ползваме АРМ го ползваме точно защото има избор и не искаме да се женим за един или друг производител. Поне аз никога не бих ползвал подобен софтуер, колкото и удобен да е.

Вто Яну 21, 2014 10:10 am
Профил
Аватар

Най-добрата архитектура е тая, която ти върши работа без да се налага да учиш повече, отколкото вече знаеш ;)

Вто Яну 21, 2014 10:57 am
Профил

Н'бабане Гт'муан'га написа:
без да се налага да учиш повече, отколкото вече знаеш ;)

това ми звучи прекалено по нашенски :D
За съжаление не е само в нашия бранш... като гледам колко "майстори" има напоследък дето си нямат елементарна представа от това с което си вадят хляба.

Вто Яну 21, 2014 11:23 am
Профил
Аватар

miro_atc написа:
това ми звучи прекалено по нашенски :D

Звучи по "нашенски" просто защото носи този смисъл изразено на нашенски :)
Иначе предполагам добре схващаш какво имам предвид

Вто Яну 21, 2014 11:38 am
Профил

Ми не знам дали го "схващаме" еднакво ;-)

Аз се "шегувах" с другите майстори, защото при тях е най-видимо... Но всъщност при нас е по-фатално, защото ние за разлика от останалите "занаятчии" би трябвало да работим повече с главата си, отколкото с ръцете.
Демек работим със знания, а за мен едно от най-важните качества на знането е доколко това знание може да се препредава. Не случайно в науката знанието има стойност само ако може да бъде потвърдено от други. Ако си изобретил нещо, но не искаш да го споделиш или не може да го споделиш то това изобретение няма никаква стойност, то ще умре заедно с теб.
Силата на знанията идва от натрупването. Примерно Айнщайн е велик не защото е измислил лоренцовите преобразования или таблицата за умножение, а е добавил нови знания към вече съществуващите и то така ги е добавил, че днес се ползват от почти всички.
А как стои това в нашата област? Самият аз използвам много малко чужд код примерно. Все си намирам причини да не го правя. А кодът който аз пък пиша си остава общо взето само за вътрешна консумация. Не че е тайна или нещо, даже е публикуван в гугъл, ама предполагам останалите също си намират причини да не ползват мой код ;-)
Лошото е, че не мисля че аз съм изолиран случай. Много малко неща в нашия бранш бих нарекал "знания" и то знания дето циркулират, ползват се и се развиват. А всъщност почнах с твърдението че "би трябвало" да работим със знания... Та затова не разбирам или по-точно не одобрявам когато някой ми каже "не искам да уча". По дяволите няма как да работиш със знания без да приемаш и произвеждаш такива...

Вто Яну 21, 2014 12:38 pm
Профил
Аватар

Ами да, явно не го схващаш по начина, който имах предвид. Спор за знанията няма, но при тях е важно не количеството, а колко ефективно ги ползваш. Затова например хора, няма да цитирам имена, те се знаят от всички, правят хитове ползвайки една и съща платформа години наред, докато други скачат от едно на друго и в крайна сметка освен че стават "специалисти по всичко", с друго не можеш да ги запомниш.
Аз и друг път съм го казвал, при избора на платформа не са важни параметри от сорта на колко е яка или модерна. на голяма част от юзърите изобщо не им пука колко си горд че си усвоил до най-дребния детайл някой як чип. Важното емтова което искаш да направиш да стане както трябва, а обикновено простите неща винаги стават по-добре. В тоя аспект, аз съм защитник на тезата "научи едно нещо и го ползвай докато има хлаб в него". За теб съдят по какво оставяш отвън, не какво държиш вътре.

Вто Яну 21, 2014 1:08 pm
Профил
Аватар

[quote="Н'бабане Гт'муан'га"... За теб съдят по какво оставяш отвън, не какво държиш вътре.[/quote]

+1 :)

Вто Яну 21, 2014 1:37 pm
Профил ICQ

явно говорим за различни неща, обаче не знам тия неща не са двете лица на една и съща монета ;-)

Аз казах че няма приемственост между колегите, ти казваш че даже в рамките на един човек няма приемственост и не ползва тва дето вчера е ползвал.

Проблемите са свързани, ако сам не си опитвал собствените манджи, едва ли други ще пробват твоите рецепти. Според мен не бива да се подхожда с крайности. В смисъл добре е да видиш и други кухни, да опиташ чужди рецепти. И не бива човек да се затваря. Не че аз не го правя, ама поне осъзнавам че е грешка. Не знам точно какъв е пътя да се разкъса тоя омагьосан кръг, обаче ако нещата са добре направени те ще се ползват и от автора им и от други хора. Стигне ли се до мандажа дето никой не е яде, или само готвачът си я еде, най-вероятно нещо не е както трябва ;-)

Вто Яну 21, 2014 1:48 pm
Профил
Аватар

А, говорейки с аналогия при манджите: ако готвиш едно и също ястие и ти го ядат винаги, струва ли си да рискуваш с нова рецепта дето я стане, я не? ;)
Темата е много дълга и също толкова хлъзгава. Хайде да оставим нещата на някакво средно положение - например човека дето е пуснал първоначалния пост, нека спретне една анкетка (май имаше начин да се правят такива?) с няколко желани от него платформи, и така... а ние да спрем да си търкаме клавиатурите.

Вто Яну 21, 2014 1:57 pm
Профил

ах, аз си спамех, не съм давал съвети ;-)

Мисля че човекът вече е направил някакъв избор (не знам какъв). Иначе на твоя въпрос - зависи какъв искаш да станеш ;-) Ако ще ставаш готвач, според мен не върви да работиш само с полуфабрикати. Ако искаш просто да си сготвиш нещо бързо, пък какво толкоз, вземай каквото има в хладилника ;-)

Вто Яну 21, 2014 2:08 pm
Профил
Аватар

Н'бабане Гт'муан'га написа:
Ами да, явно не го схващаш по начина, който имах предвид. Спор за знанията няма, но при тях е важно не количеството, а колко ефективно ги ползваш. Затова например хора, няма да цитирам имена, те се знаят от всички, правят хитове ползвайки една и съща платформа години наред, докато други скачат от едно на друго и в крайна сметка освен че стават "специалисти по всичко", с друго не можеш да ги запомниш.
Аз и друг път съм го казвал, при избора на платформа не са важни параметри от сорта на колко е яка или модерна. на голяма част от юзърите изобщо не им пука колко си горд че си усвоил до най-дребния детайл някой як чип. Важното емтова което искаш да направиш да стане както трябва, а обикновено простите неща винаги стават по-добре. В тоя аспект, аз съм защитник на тезата "научи едно нещо и го ползвай докато има хлаб в него". За теб съдят по какво оставяш отвън, не какво държиш вътре.

+1

Вто Яну 21, 2014 8:22 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 176 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Следваща