| Автор |
Съобщение |
|
amdatlon
Ранг: Почетен член
|
 Стъпков мотор с редуктор
Имам една занимавка в момента, малко стругче, Те това е : https://youtu.be/RriK_eq2kw8?t=68Което има винт за самоход , но му липсват зъбните колела от ляво където са ремъчните шайби. И съм си "навил на пръста " да го нагодя със едно стъпково моторче към винта , за да може да има самоход пък и има подобни проекти с едно АрдуиноАко сработи да може прости резби да прави. Та питането ми е : Имам два варианта 1. Един по-мощен стъпков мотор с ремък към винта или 2. по малък мотор , но с редуктор. Имам в наличност този мотор заедно със един "Вълнов редуктор" ( ако не бъркам името) , имам и един червячен редуктор. Кой е по удачния вариант. Аз клоня към втория понеже имам всичко, но все пак ….? И друго : мотора който имам е пловдивски СДХ на 5 V 1.8 ще може ли да се управлява от този драйвер? TB6600 https://www.dfrobot.com/product-1547.htmlЩото го дават драйвера 9-42 волта. Или това е само захранващото напрежение и не го бърка мотора.
|
| Чет Юли 23, 2020 7:58 am |
|
 |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
 Re: Стъпков мотор с редуктор
Ами така като гледам това което си мечтаеш няма да стане. Първо мотора е хилав. Червячния редуктор колкото и да е хубав от към размер/предавка има и много загуби. Ама много. Това с какво захранваш драйвера няма значение - напрежението което пише на мотора е максималния пад на напрежение а не с какво го захранваш. Мотора се захранва с ток - при 5 волта - вероятно и тока му няма да е много голям -> драйвера ще може да го захранва, че даже може и да го изгори. А и той драйвера си има ограничение на тока, така че колкото може - толкова ще го храни.
Проблема ще е че най-вероятно няма да му стига силата да движи. Особено при резби. Ще трябва и да е с обратна връзка - демек да реализираш серво някъде из електрониката - не бих разчитал сляпо на стъпките без ОВ. И другото така като гледам - мотора на шпиндела няма никаква динамика - поне на това видео дето се вижда - толкова бавно развъртане...
|
| Чет Юли 23, 2020 8:29 am |
|
 |
|
amdatlon
|
A, Мотора (СДХ-то) е в комплект куплиран към един вълнов редуктор и е задвижвал някаква роботизирана ръка . Нещо подобно на това : https://www.tradees.com/detail-dewochin ... ar_551014/Така че има доста сила на изхода на вала ще може да движи винта на струга. разбира се ще има и обратна връзка, ще му мился нещо , най вероятно с ФРП на винта или мотора. Главния двигател е от бягъща пътека и е 2 kW, и има динамика при пускане , но просто на видеото умишлено е в режим плавно пускане. Пък и имам и друго правено управление с едни ПИК което го глася за там, но още в насипно състояние.
|
| Чет Юли 23, 2020 8:44 am |
|
 |
|
Jack
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Вто Май 07, 2019 9:16 pm Мнения: 434 Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
|
Първото нещо което да направиш - измери с един омметър съпротивлението на всяка намотка на мотора. После със закона на Ом изчисли при тея 'рейтнати' на корпуса 5 волта, колко ток (А) ще харчи и дали тоя ток е в рамките на максимално допустимите (А) на драйвера. Сега завиши напрежението с което храниш мАтора на 9 волта и пак изчисли тока и дали пак е в рамките на допустимото от драйвера. Ако подадеш на входа на драйвера 9 V, това значи че тея 9 волта отиват на изхода към мотора, а за самата електроника на драйвера минават през един линеен регулатор на напрежение и стават на 5 волта. Тея регулатори на напрежение работят на тоя принцип, че по Дейташийт за да имаш стабилни 5 в за електрониката, на входа им трябва да подаваш нещо от сорта 8-9-42 и т.н. (според конкретния ползван регулатор) - това иска да каже 9-42 V на корпуса на драйвера. Ще работи ли ако на входа подаваш точно 5 V - да, работи, ама не е много хАрно. Какво става, ако подаваш 9 V на мАтора - не е нещо страшно (ако получения харчен макс ток при 9в напрежение е в рамките на допустимия максимум на драйвера). И ако мотора не грее толкова че да изгори(рядко) или да почне да се размагнитва от нагряването (не толкова рядко). Затова е тая 'чопър' функция на драйвера- да подава максимален ток само в началото и края когато мотора се движи бавно и е необходима по голяма тяга, и да го редуцира когато се движи бързо. Което автоматично подсказва - чопването на тока не е панацея и дали мотора ти ще грее твърде много зависи от преобладаващия режим на работа( осреднения ток ) на твоята конкретна система (преобладава фазата на бавно въртене=грее / преобладава бързо въртене=студен). Щом ще го ползваш за подавателна кутия, по скоро ще клони към първото , но щом ще слагаш редуктор, зависи от предавателното число на редуктора и екперименти. Редуктора сложен на стъпков мотор обаче винаги има известен баклаш, който трябва да се има впредвид. Планетарния-по-малко, червячния-повече. И т.н. безсмислени изчисления, ако се касае за една бройка, пробвай и виж какво върши работа и какво не.
|
| Чет Юли 23, 2020 11:08 am |
|
 |
|
ценков
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Пон Фев 20, 2012 7:49 pm Мнения: 581 Местоположение: Пловдив
|
Тия двигатели са слаби. Драйвера с 6600 дава до 5А ток който е в пъти над необходимия за тоя двигател.И аз движа в момента един проект за такъв струг и за двете оси съм купил 8 Н/м хибридни серва. Редуктор хубаво,ама какво ще е подаването? Ще стигне ли да нарязваш резба на 500 или 1000 оборота? За да нарежеш резба на 1000 оборота със стъпка 3мм ти трябва подаване 3000мм/мин! Направи си сметките сам.
|
| Чет Юли 23, 2020 11:26 am |
|
 |
|
Cekins
|
@Jack - ей тука ти е сякаш малко слабо познанието за стъпковите мотори. Това високо напрежение има съвсем друга роля. Реално никога няма да подадеш 9 волта на този мотор. Ценков правилно казва да се мери съпротивлението и да се сметне тока, защото именно той е параметър на мотора а не напрежението. И драйвера му се настройва максимален ток. Захранващото напрежение се подава през чопър към намотката. И тъй като тя е дросел, тока през нея се покачва плавно и съответно силата на магнитното поле се покачва със същата скорост. Ако обаче вдигнеш напрежението, токът ще се покачва по-бързо и ако все още ми следиш мисълта - магнитното поле също. Когато токът достигне номинала, чопъра почва да реже и така реално върху мотора имаш 5 волта пад (примерно, щото има и 3 волтови). Така много по бързо се достига максималната сила на магнитното поле. Вече би трябвало да се сещаш какъв ще е ефекта  ... По бързо ориентиране на полето с това на ротора и от там по-високи възможни скорости. Ако го захранваш с 5 волта ще имаш същия момент на задържане колкото си му е максимума, ама при 1000-2000 оборота тоя мотор ще влезе в stall - за краткото време на импулса няма да има почти никакво магнитно поле. Та затова драйверите на стъпковите са и до 80 волта даже. Сигурно и за повече има - аз съм виждал до 80.
|
| Чет Юли 23, 2020 2:39 pm |
|
 |
|
ценков
|
Подава се цялото напрежение! Драйвера го реже при достигане на определения ток. Трудно ще завъртиш стъпков мотор със запазен въртящ момент над 500 оборота.
|
| Чет Юли 23, 2020 4:25 pm |
|
 |
|
Jack
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Вто Май 07, 2019 9:16 pm Мнения: 434 Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
|
Да де, прави сте ( пак прецапах една част от изказването, мислейки предимно за другата  ). Мисълта ми беше, че ако не му трябват високи скорости, а предимно ниски и малки по обем движения, тея 9 волта ще му станат от предимство на проблем - все едно кара кола с голяма кубатура градско по кръстовища на първа и втора (голяма част от бензина 'отива в радиатора'). Пробвайте някой мотор на завишено напрежение и чопър драйвер в следния режим - 50 стъпки напред/стоп/120 стъпки/стоп/80 стъпки назад/стоп/250стъпки/ стоп и т.н. (колко грее и колко и какво чопва).
|
| Чет Юли 23, 2020 5:12 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Ами реално двигатеите работят в подобен режим в CNC машините. И си бачкат..
|
| Чет Юли 23, 2020 5:22 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ами какво да пробваме - ако мотора е рейтнат за 5А си нагласям драйвера за 5А. И ако е рейтнат за 3 волта - ако измериш напрежението на намотката ще измериш 3 волта. Ако му подаде 9DC то тока ще стане 15 - е няма да издържи дълго. Нямам наблюдения да греят много - нито драйверите нито моторите. Та няма кой знае какви загуби от греене. Чопването много зависи от скоростта - ако е висока може дори и да стигне до чопъра. Ако има и микростепинг и там се променят малко нещата.
Като цяло за степерите важи правилото на мечо Пух. Колкото може - толкова. Имаме една машина дето сами си я правихме - с 60 волта храня драйверите и пак динамиката и не е кой знае каква.
|
| Чет Юли 23, 2020 7:47 pm |
|
 |
|
ценков
|
С неподходящия двигател и със 100волта да захраниш пак нищо! Гледа се диаграмата на въртящия момент спрямо честотата на импулсите или оборотите. Много рядко се показват от търговците. Има ги в сайтовете на производителите,но трябва да се ровиш.И това го дават за определено захранващо напрежение.
Последна промяна ценков на Чет Юли 23, 2020 8:50 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Юли 23, 2020 7:54 pm |
|
 |
|
amdatlon
|
Mного благодаря на всички за разясненията  Тъй като до сега не съм се занмавал със стъпк. мотори , всичко мие малко мъгла, но почва да ми се изяснява. Май при мен ще е на кантар работа, ще трябват реални проби как се държат в и дали им стъга силата. Винаги мога да взема някой по мощен матор  Ако не стане за резби , поне да имам автом. ход, че на ръка много неравномерно става.
|
| Чет Юли 23, 2020 8:16 pm |
|
 |
|
kasparov
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
Ще ти трябва един енкодер на шпиндела. Тук можеш да видиш как е направено и с колко голям стъпков мотор, за сравнително малък струг като моя TOS80. Руския вариант е ТВ16 https://www.youtube.com/watch?v=E-AIr5Sfj9E
|
| Чет Юли 23, 2020 9:47 pm |
|
 |
|
ценков
|
Интересно. Дори предполагам е и работещо. Но мисля че с едно ПИКче може да се програмира целия цикъл за нарязване на резба и да се избегне намесата на оператора.
|
| Пет Юли 24, 2020 6:46 am |
|
 |
|
amdatlon
|
Те това ми е замисъла за напред  ...... ама за мооооооого напред. Имам си енкодер, доста клипове изгледах, ама този съм го пропуснл, Благодаря  А тук е с друг мотор с моето( недовършено) си управление с ПИК-а https://www.youtube.com/watch?v=FbVDaONBdAMТук пък самоделен ножодържач бързо сменяем регулируем - не се смейте , набързо скалъпен, но върши работа : https://www.youtube.com/watch?v=uvFJOBrGqVk
|
| Пет Юли 24, 2020 7:53 am |
|
|