Отговори на тема  [ 103 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
CNC контролер 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Re: CNC контролер
Идеята е че изключиш ли един път машината при повторното включване е не ясно какво отместване ще направи мотора . При стъпковите мотори този ефект се вижда и чува :) https://youtu.be/SoRdEAm1auk?t=444
При дървообработваща машина примерно 0.1мм отместване не е фатално и за това твоя метод си работи .
С EtherCAT знам точното положение на оста на мотора това става чрез абслютния енкодер на мотора тоест драйвера казва на Linuxcnc действителното положение на машината ... остават само температурните влияния .

Пет Ное 12, 2021 8:57 pm
Профил
Ранг: Напреднал

А сега те разбрах, само че не Етеркат-а казва на Рс -то къде се намира оста, а абсолютния енкодер,който ако го нямаш,нищо не те спасява .При споменатата машина ,в повечето случаи, става дума за грешка от една стъпка,колкото е тя физически.При зъбните колела, които слагам това е около 3 стотни.Прекалено точно за дърводелци.
Макар че, ако изобщо можеш да го пуснеш от петнадесет хилядното изречение,нищо не ти пречи да пуснеш и веднага да спреш на пауза.След това виждайки кое е изречението,можеш да отидеш в НОМЕ .Тогава вече да отидеш и да пуснеш от същото изречение-брейкпойнта,но с точен портал.

Пон Ное 15, 2021 8:30 pm
Профил
Ранг: Професионалист

Пренастроих контролера на 1000стъпки,съответно промених и броя импулси за 1мм. Нещата мисля че се подобриха. Пуснах три детаила, но само на един от тях се задълбочих с микрометъра. Размерите се получиха +/- 0,02-0,03мм. Това е при подаване от 250мм/мин. Сигурен съм че ако намаля скороста на последния пас ще вдигна точноста още.
За сега приключвам с тоя проект. Ще продължа след 15 януари. Но започвам още един.

Вто Ное 16, 2021 6:27 pm
Профил

Краси, ти сигурно го знаеш този мурафет ,но аз пак да ти кажа - дано не използваш заложените в Мач-а макроси и техния подход да уточняват по контура .Защото винта ти със сигурност има луфт от няколко стотни и ако идва от малък диаметър към голям,прави фаската и уточнява ,така не обираш луфта.Предлагам, ако правиш така,да прекъснеш кода след фаската,да направиш едно замятане - бърз ход 3мм в плюс и работен ход с по голямо подаване до окончателния диаметър и Z0.После вече с нормалното подаване да уточняваш.Дано да си ме разбрал.

Вто Ное 16, 2021 6:40 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

ценков написа:
Пренастроих контролера на 1000стъпки,съответно промених и броя импулси за 1мм. Нещата мисля че се подобриха. Пуснах три детаила, но само на един от тях се задълбочих с микрометъра. Размерите се получиха +/- 0,02-0,03мм. Това е при подаване от 250мм/мин. Сигурен съм че ако намаля скороста на последния пас ще вдигна точноста още.
За сега приключвам с тоя проект. Ще продължа след 15 януари. Но започвам още един.

Демек си намалил машинната скорост 12 пъти? Импулсите (честота)са ти паднали с около 30%.
Пробата не говори много -дали е от закръгления в софтуера, или от хардуера около жицит/импулсите.

Вто Ное 16, 2021 9:07 pm
Профил

Да ти кажа честно не те разбрах,но съм наясно че подхода ми при създаване на пътя на инструмента не е най-добрия. Още налучквам нещата. Направих вече 4-5000 детайла и понатрупах малко опит. Но всичко се прави на тъгъдък, та нещата не се изпипват излишно.
Сега остана да поставя датчик за Индекс и да се науча как се прави/програмира/ правенето на резба.Вече ми писна да ги правя на бормашината...

Вто Ное 16, 2021 9:11 pm
Профил

Не ме разбра, щото и аз се обърках с един друг пост.
Подаването 250мм/мин не си го променял?
Променил си само броя стъпки от 160/мм на 1000/мм ? (Как го направи?Промени предавките?)
Ако е така - цифровите/импулсни "скорости"(честоти на импулси) са се ускорили 6 пъти, а нещата са се подобрили. Това май не дава заключение за грешки от закръгления. По-скоро нестабилност на двигател/драйвер при ниски скорости.

Вто Ное 16, 2021 10:17 pm
Профил

Промених настройките на драйвера на 1000стъпки. Със ремъчна предавка съм 1/2. И съответно в Мача в мотор тунинга промених настройките.
При 160стъпки за 1мм.резолюцията е 0,00625мм. Мача смята до 4 знак...
Сега съм с 400стъпки. Резолюция0,0025мм. Вече няма нужда от закръгления. Един проблем по малко.
Мисля че има голяма вероятност да е нестабилност на двигателя/драйвера или проблем с контролера.Ще опитам с по качествен контролер,че тоя е евтинджос на евтинджосите...

Сря Ное 17, 2021 7:36 am
Профил

Цитат:
Показанията са едни и същи,но размерите бягат.Настроил съм струга на 8,9мм. Първите няколко детаила са в гараниците 8,88 -8,92мм.

Според мене - както и да изчислява/закръглява стъпките, програмата няма да сбърка с повече от 1 стъпка, което не обяснява грешките при тебе.

Сря Ное 17, 2021 9:11 am
Профил
Аватар

ценков написа:
...Мисля че има голяма вероятност да е нестабилност на двигателя/драйвера или проблем с контролера.Ще опитам с по качествен контролер,че тоя е евтинджос на евтинджосите...

Освен ако няма проблем с хлабини в ремъчната предавка, отворите за вала и работната повърхност на ремъчните колела не са концентрични / съосни.
Отделно, микростъпковото управление е нещо хубаво, но е нещо леко химерно. За разлика от стъпката, при микростъпката двигателят няма точна позиция. Трябва да е уж някъде там. Но тъй като реално е между две истински стъпки, двигателят може да е там, а може и да не е. Например ако моментното усилие е било по-голямо / по-малко и т.н.
Абе оpen loop... Където си реши, там отива... :D

Сря Ное 17, 2021 10:32 am
Профил

По мое мнение проблема е или в механиката или в мотора .
@stivemaster добра идея ти дава .... подобен ефект имаме и при ръчните стругове с тази разлика че там се и вижда :)
Направили теста с микрометъра ?

Сря Ное 17, 2021 10:38 am
Профил

Ако не си разбрал моето писание, то ще опитам пак - накрая уточняването аз го правя така - заставам на Х+2мм и Z0 и с работен ход челосвам.После със същото подаване, излиза към голям диаметър , прави фаската и прекъсва движението по контура.Сега прави един кратък бърз ход до Х+3,за да обере луфта и тогава отива с малко по голямо от нормалното ти подаване на Х точен диаметър Z+1.Оттам с нормалното подаване уточнява.Целта на тази маневра е с бързия ход да отметнеш луфта на супорта ,ако има такъв .

Сря Ное 17, 2021 6:32 pm
Профил

Хлабини и луфтове нямам. За микростъпките съм съгласен. Януари ще опитам на цяла стъпка. Стефане, вече разбрах. Има логика. Ще опитам и това.
Лично за мен най-вероятно са външи смущения. Събота и неделя като работих нямаше проблеми. Понеделник отново...Аз съм в промишлен р-н и не знам кой какво и кога ръси.
Имах такъв случаи с една машина-за 120 хода натрупваше грешка точно 6мм. Не успях да я елиминирам. Хубавото беше че операцията която извършваше допускаше и по голяма грешка.Инструктирахме оператора към12,00да я корегира . След обяд не се натрупваше нищо. Съседи-ТВЧ на 15метра,железари на 20,нишкова и обемна ерозий на 10...

Сря Ное 17, 2021 8:51 pm
Профил

Това през LPT? Има значение как си ръгнал шукото даже....

Сря Ное 17, 2021 9:18 pm
Профил

Това "луфтове нямам" ми звучи като да не е верно , ама хайде ще се съглася.

Чет Ное 18, 2021 6:46 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 103 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща