Отговори на тема  [ 86 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Питанка за CNC плазма 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Питанка за CNC плазма
Вч-то си е баш такова. Ама китаеца не е с вч. Истинското вч е подобно на това на аргоните, само че може да поддържа дъга 1-2 секунди. Чибората дето аз ще я боря е такава. Пилотната дъга има характерен цвят и звук, който след като зацепи режещата се променя осезателно. Китаеца за който говорим само причатква искрички когато е във въздуха. Подобно но механичните горелки само че електрически и повторя няколко пъти докато запали.

Пет Апр 15, 2016 7:07 am
Профил ICQ
Ранг: Напреднал

Тази Чебора на цнц машина ли ще я слагаш и с каква горелка?

Нед Апр 17, 2016 11:21 am
Профил
Аватар

Да. Горелката е оригинална машинна.

Нед Апр 17, 2016 4:42 pm
Профил ICQ

СР160 ли,че и аз си поръчах такава и не знам кво дърво ще излезе.

Нед Апр 17, 2016 8:59 pm
Профил
Аватар

Да - такава е. Източника ни е prof 122. Бяха си направили едно "тракторче" и с него режеха дълги прави линии - по принцип няма оплаквания от горелката, ама източника ни е малко слабичък.

Пон Апр 18, 2016 7:12 am
Профил ICQ

Ами те по правило се излагат Чебора и ПВ и е много малко.Така е с всичките им машини.Не случайно, други италиански фирми ги задминаха с обиколки вече.
Говоря от гледна точка на клиент,като си купиш нещо, гледаш с едни пари да получиш колкото може повече.Чебората е като Телвина, малко по качествено изработен уред от китайския ,но с ниска производителност.
Това тебе не те касае де.

По моя въпрос ,тъй като не съм никак напред с електрониката и радиотехниката и точно заради това, си смятам филтрите с ЕлектроДроид,да попитам - това че въпросната програмка, дава че дросел 100 микро хенри и кондензатор 25 микрофарада правят филтър 100 херца, какво трябва да значи ?Че реже всичко над тази честота ли ?Изобщо как да си направя филтър, който да среже всичко над тази честота (което едвали е възможно де) ?

Пон Апр 18, 2016 9:38 am
Профил

stivemaster написа:
По моя въпрос ,тъй като не съм никак напред с електрониката и радиотехниката и точно заради това, си смятам филтрите с ЕлектроДроид,да попитам - това че въпросната програмка, дава че дросел 100 микро хенри и кондензатор 25 микрофарада правят филтър 100 херца, какво трябва да значи ?Че реже всичко над тази честота ли ?Изобщо как да си направя филтър, който да среже всичко над тази честота (което едвали е възможно де) ?

Значи че понеже филтъра е от втора степен (LC), от 100 херца нагоре затихва с 6db на октава (40db на декада). На 100Hz е -6db.

ПП: Относно китайците с пилотна дъга - има и такива със съвсем истинска такава, в която запалката участва колкото да я запали. Иска и съответната горелка с трети кабел, по който тече тока на пилотната дъга, обикновено няколко (1-5) ампера.

Пон Апр 18, 2016 11:29 am
Профил ICQ
Аватар

Вече за н-ти път го пиша - паленето на Чибората и на CUT120 се различава на светлинни години. Сигурно има и китайци с ВЧ палене ама аз такива не съм виждал. Иначе и за двата типа си иска допълнителен кабел в шланга. Китаеца прави едно характерно припаткване, което си е баш като искра на свещ на кола. Ако не прихване, повтаря няколко пъти и се отказва. ВЧ-то от своя страна няколко секунди поддържа съвсем истинска дъга - във въздуха и все едно е оксижен. Обаче пилотната дъга е ограничена като време и като брой повтаяряния за някакво време. Именно това причаткване на китаеца ражда големите крокодили. ВЧ паленето съм чувал как радиото в другата стая спира, ама контролера се рестартира значително по-трудно. После по всички кабели вървят още един куп крокодилчета. В ощи линии нещата се оправят с налучкване на заземяванията по машината - включително и компютъра. Виждал съм как само от местене на заземителен кабел от едната колона на сградата на друга и всичко тръгва нормално - ствава въпрос за сграда метална конструкция без изградено заземяване. Едната колона ми даваше 8 ома към нула, другата 12 - тръгна на тази с 12... Върви го разбери.

Пон Апр 18, 2016 12:12 pm
Профил ICQ

Cekins написа:
Вече за н-ти път го пиша - паленето на Чибората и на CUT120 се различава на светлинни години. Сигурно има и китайци с ВЧ палене ама аз такива не съм виждал. Иначе и за двата типа си иска допълнителен кабел в шланга. Китаеца прави едно характерно припаткване, което си е баш като искра на свещ на кола. Ако не прихване, повтаря няколко пъти и се отказва. ВЧ-то от своя страна няколко секунди поддържа съвсем истинска дъга - във въздуха и все едно е оксижен. Обаче пилотната дъга е ограничена като време и като брой повтаяряния за някакво време.

Еми и аз за н-ти път - моя китаец е с припаткване и ми е ясно за какво говориш. Ама е далеч от свещ на кола - при припаткването си изкарва плазма на примерно 20мм напред. Тия, дето досущ приличат на свещ на кола са изобщо без пилотна плазма и в общия случай или трябва да допреш дюзата до детайла, или да я държиш примерно на милиметър от него, за да може изобщо да запали.

Обаче има и китайци дето не припаткват, а си имат съвсем истинска равномерна пилотна плазма от някакви дребни ампери.

Отделно, не знам какво имаш предвид под ВЧ палене, но в китайските машини под това се има предвид искрището с периферията, която го драйви, и която е високочестотна, и която е същата като във ВИГ машина. При теб до колкото разбирам е друго.

Пон Апр 18, 2016 1:00 pm
Профил ICQ

Абе аз плазма с три кабела не съм виждал пък..... Китаеца само ще кажа че минава през ряз спокойно без да изгасне.А че Чебората е боклук съвсем скоро ще разбереш Цекинс нищо че се палиш излишно сякаш се мъча да я сравнявам с китаеца.Сравнението идва с Хайпъртерм с него и трябва да се сравняват всички докато някой не направи по добър.
Имах вече удоволствието да се занимая с такъв 65-Ца и 130HPR така че..... От първата съм истински очаровам и ще се опитам да си доставя такъв.От втората не толкова и смятам че отстъпва на Термалдайнамикс но .... Атова е лично мнение.

Пон Апр 18, 2016 4:13 pm
Профил
Аватар

Точно за това говоря - прави си плазма, както като работната. Схемата е наистина нещо подобно като във ВИГ апаратите. А тоя CUT120 не прави плазма, или поне не като другите. За Чибора-та - знам че не е кой знае какво ама и не е съвсем за изхвърляне. Освен това наща е модната - сменени са и диодите с 10 пъти по мощни. Оня ден я напънаха на 30мм неръждаемо и два дена рязаха почти без да я спират - аха да хване пътя и свършиха. Щях да ги накарам да вземем един Хайпъртърм за CNC-то ама не би. Сега да го подкарам с Чибора-та и после може да вземем нещо друго а бабата да остане за ръчно рязане.

Пон Апр 18, 2016 4:24 pm
Профил ICQ

Спарки а ако искам двустепенен филтър за да вдигна децибелите кво препоръчваш ? Гледам че под 25db не е сериозен филтър.

Пон Апр 18, 2016 6:30 pm
Профил

stivemaster написа:
Спарки а ако искам двустепенен филтър за да вдигна децибелите кво препоръчваш ? Гледам че под 25db не е сериозен филтър.

Тоя филтър за захранването ли е или?

Вто Апр 19, 2016 12:38 pm
Профил ICQ

Ами консумацията на контролера не е голяма и мога да го ползвам както за входа от v/f конвертора така и за захранвашия нали така.И на предишните и на тази машина компютрите не се сбъгват така че не знам то може би е добре да имам направо на таблото един такъв.Ако не те затруднява да ми кажеш и двата варианта за 1А и за 10А.

Вто Апр 19, 2016 5:17 pm
Профил

Питам, защото ако ще филтрираш сигнал, с операционни усилватели много лесно се прави филтър с произволен ред. Един 4-рен операционен усилвател ти осигурява филтър от 8-и ред и като цена и място върху платката е нищо. Имай предвид и че всеки филтър внася закъснение, ако това ти е критично. FilterLab на Microchip е например удобен софтуер за изчисляване на такива, но и други калкулатори из нета има много.

А за захранването и горния би трябвало да е достатъчен. Просто слагаш най-бахатестия затворен или тороидален индуктор и след него достатъчно голям електролитен кондензатор с успоредно на него керамични - 1uF, 100n и 10n. Това би трябвало да ти угаси всичко значимо по захранването. Излишно е да казвам че и по платките до всеки чип трябва да има по един 100n кондензатор, ама това предполагам не зависи от теб.

Вто Апр 19, 2016 8:26 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 86 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща