Отговори на тема  [ 400 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 27  Следваща
Въпроси около CNC 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Въпроси около CNC
п.с. за момента получих инфо за 3 от машините, една колконна бормашина, една надлъжно стъргателна руска ход 630 мм ако не ме лъже паметта, една ...неясна, от снимките го оприличавам на останки от банцинг, става само за скрап. Стъргателната изглежда работеща, колонната ще и трябва стягане. Тия дни ще отида да видя и двата струга и фрезичката какви са.

Вто Юни 23, 2020 9:05 pm
Профил
Аватар

За мазането - китаеца е решил проблема като въобще не вкарва маслото в гайки/лагери - тръбичките завършват с четчици, които съответно опират в железата. И за всяка точка има пуснато отделно маркуче. После маслото заминава на всякъде по машината и става мазало :) ама няма как.

Сря Юни 24, 2020 9:50 am
Профил ICQ
Аватар

stivemaster написа:
...Сега, на дневен ред са ми винтове с двойна гайка и как да гарантирам мазането на гайките.Кво имам педвид - при малко по голямо съпротивление от страна на магистралата на гайките, маслото ще тръгне само към танкетите и опааа окотил съм ги...

Всяка магистрала минава през разпределител (хидравличен?!?). В определен момент смазваш само една точка. Един вид, хидравличен демултиплексор. :D
Така няма как да се получи преразпределение на дебита в зависимост от това в коя магистрала какво е хидравличното съпротивление.

Сря Юни 24, 2020 10:00 am
Профил
Ранг: Напреднал

Добре де Ицо, филмираш ме значи .Искаш да кажеш, че един такъв разпределител,на който отдолу му идва налягането от помпата,а долу вдясно му се слага магнитвентила,по някакъв начин изцъква 5 или 6 изхода ,като в едно и също време е отворен само един,така ли ?
Ако не бях виждал, машина да си пръска шлауха ф4мм към една от танкетите ,нямаше да ти повярвам,но съм го виждал с очите си.А тя, ако има възможност да разтовари към другите изходи, няма да се пръсне.Е как ебати ,тоз магнитвентил вътре разпределя на 5 изхода,в случая с въпросната машина ?
Ако изглеждаше по друг начин .... В разговор по темата със човек който е виждал друг принцип ,там въпросния възел, бил направен като зъбна помпа .Така идващия от помпата флуид, върти разпределителя и накъдето му посочи,на там отива,като другите изходи са затворени.Фактически зъбната помпа, върти прозорчето на различните изходи .Така праска малки порцийки на всички.На всеки изход, имало и противовъзвратни клапани.Ама това не изглежда изобщо така.

Чет Юни 25, 2020 6:00 pm
Профил
Аватар

stivemaster написа:
Добре де Ицо, филмираш ме значи .Искаш да кажеш, че един такъв разпределител,на който отдолу му идва налягането от помпата,а долу вдясно му се слага магнитвентила,по някакъв начин изцъква 5 или 6 изхода ,като в едно и също време е отворен само един,така ли ?

Не, споделих идея която теоретично изглежда работеща.
Нямам представа как е реализирано при "истинските" машини и как е решен проблема върху който размишляваше...

Чет Юни 25, 2020 6:31 pm
Профил

Доколкото съм виждал истински мазането е едновременно към всички, има си хидравличен разчет предполагам. Може да има и такива с превключване ама няма много логика.

Чет Юни 25, 2020 6:46 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Аз немога да разбера защо във винтовата гайка да имаш по-голямо съпротивление ?
Смазването става като се "облива" винта преди убирача на гайката . Като вероятността да протече от гайката е голяма .... при лагерите съпротивлението е доста по голямо тъй като уплътнява много по-добре

Чет Юни 25, 2020 6:50 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист

Дължината на тръбния път.Има регулатор след помпата и количеството масло се се регулира при разкачени тръбички до постигане на еднакво количество на изхода.

Чет Юни 25, 2020 7:36 pm
Профил
Аватар

Теоретично биха могли да се използват и дросели на пътищата с по-ниско хидравлично съпротивление.

Чет Юни 25, 2020 8:05 pm
Профил

Не не,аз не казвам че е по голямо,дори наистина си прав е по малко.Въпроса е да е гарантирано достигането на флуид до всички точки.Това е целта на размишлението.
Тони ,представи си гайка с натяг 200кг ,да остане суха за известно време, щото греста с която смазваш, предполага да нямаш филтър и вътре заседне боклук !Тогава веднага ще се сетиш за логиката, с която явно ги правят.Ако обърна внимание на линка със снимката (направо се затормозих и отивам да обмисля това на салата) този разпределител се предлага дори с обратна връзка !!!Явно хората приемат нещата твърде сериозно.

Чет Юни 25, 2020 8:06 pm
Профил

Аха,сравнително евтината версия на системата е следната - в първичен кръг се свързват такива разпределители но този кръг е с медна тръбичка,която помпата не може да пръсне.На този кръг се слага пресостатен датчик.Ако налягането превиши зададеното - нещо не е наред и помпата спира в грешка!Самите разпределители всъщност представляват 4-5-6 цилиндърчета ,които пълнени от помпата усилват двойно или повече налягането и действат като помпички от своя страна.Имат и противовъзвратни клапанчета .
Това което съм гледал аз, било с превключване - преди да цъкне магнитвентила, помпата ги пълнела,а като цъкне - ги изпразвала.
Китаеца го е решил с клапанчета на входа и на изхода .Така пружината вътре ги връща да засмучат нова грес, а като тръгне помпата ги изпомпва.

Пет Юни 26, 2020 7:30 pm
Профил

s7ama7 написа:
Инструмента не е сложен ...ако намеря довечера ще пусна едно линкче как се прави :) ...

https://youtu.be/R--RjyOrrsA

@stivemaster с грес ли ще мажеш защо си мислих че ще смазваш с масло? С грес няма да има проблем просто си трябва хубава помпа .

Сря Юли 08, 2020 12:29 am
Профил

А какво значи хубава ? Аз поръчах за масло и не знам тези клапанчета, които коментирахме (които ги дават за грес) дали ще работят с маслото !?!Не ми се иска да прецакам гайките джигитската,поне от работа да се скапят.

Сря Юли 08, 2020 7:26 pm
Профил

Мисля че никой сериозен производител на металорежещи машини не прави такива изпълнения ... поне не и в "малките" машини до 7-8т. Те просто си подбират правилните помпи дебит/налягане и не сипват моторно масло..... Според мен точно там е грешката . Просто маслото не трябва да е чак толкова рядко както е моторното ... т.е. така маслото ще достигне и до най далечната точка до преди да протече масло от винта по Y примерно .

Ако смазваш с грес се слага само клапан който да изключва при определено налягане в системата .

Чет Юли 09, 2020 8:57 am
Профил

Интересно,мислиш ли че трябва да се вземе това което е 200-220 вискозитет.Аз мисля че е прекалено.Гледам че на новите машини слагат 30-32,а на по старите 60-66.Аз самия слагам М10Д, но пробвах и с ЕП90.Второто обаче мирише гадно и няма да го слагам повече.
А за греста ти казах,слагат се клапани-помпички,без тях нищо не правиш.На едно място ще вдигне налягане и натам нищо повече няма да отиде.

Чет Юли 09, 2020 10:28 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 400 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 27  Следваща