Отговори на тема  [ 103 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща
CNC контролер 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: CNC контролер
Вероятно използват последната известна позиция на железариите.
Линийките са без значение.

Нед Ное 07, 2021 11:16 pm
Профил

Линийки могат да помогнат ако са абсолютни, ако са инкрементни нямат никаква полза за конкретният случай.

Нед Ное 07, 2021 11:34 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Да наясно съм че с този контролер няма как да се случат нещата .
Варианта е ако серво мотора има функцията да си "намери" home position и после програмата да се пусне от някоя безопасна точка . Но да спре тока и и машината просто да си продължи от там където е била до преди да спре тока с това управление няма как да стане .

Не знам защо всеки втори плюе Linuxcnc а като опре работата да се аргументира и настава тишина :)

Пон Ное 08, 2021 12:24 am
Профил
Ранг: Професионалист

Не съм се изразил правилно - по скоро манипулиране на програмата. Имам в предвид увеличаване/намаляне на размерите ,а също така и изтеглянето им в елипса.
А ЕМС 2 до кой знак закръгля?

Пон Ное 08, 2021 6:52 am
Профил

Ако става въпрос за показанията на текущите координати това се настройва в INI файла и мисля че 0.1uM е най малката стойност която може да се покаже.
А максималното закръгляне което прави в" завой " пак се настройва в INI файла или G-кода

Аз не съм много запознат с LinuxCNC те първа ще тръпам опит . Готвя две машини за LinuxCNC . Едната е с mesa карта а другата ще е с EtherCAT . За една седмица подкарах EtherCAT с linuxcnc а с mesa картите е много лесно почти не се налага да се бърка в hal ini фяйлове .

Пон Ное 08, 2021 10:48 am
Профил
Аватар

stivemaster написа:
...Включително и прехваленото от Ицо израелско нещо, което винаги и задължително се споменава без да се каже цената ,защото тогава разговора приключва и смисъла от споменаването му е никакъв...

Не знам какво четеш, как го интерпретираш и как си с геогерафията, но когато се интересувах за последно, това израелско нещо го произвеждаха и проектираха в северно-американската част на Израел. :D

Пон Ное 08, 2021 11:55 am
Профил

Става дума за реалния размер на детайла. Показанията са едни и същи,но размерите бягат.Настроил съм струга на 8,9мм. Първите няколко детаила са в гараниците 8,88 -8,92мм. Това ме устройва,НО след това се появява детаил 8,82мм,последван от 8,94мм,след което отново започва да става 8,88-8,92мм.
Не съм сменял материал,нож,подаване...Просто някаква периодична грешка с различна периодичност.
За момента като точност ме устройва. Резбата ще я нарязвам с флашка. Обаче ако тръгна да накатявам ще имам проблем.
Отворен съм за всякакви предположения .Моето е че това идва от закръгленията на Мача и че с евентуална промяна на настройките ще се оправи , но не съм сигурен. Евентуални експерименти ще има в сряда.

Пон Ное 08, 2021 5:22 pm
Профил

Дай малко повече информация за задвижването стъпка на винта и какви са моторите . От опита ми с мач3 мога да кажа че няма да е от мача.
За тест започни с часовник /микрометър и премери какво е действителното отместване при стъпка 10uМ

Пон Ное 08, 2021 7:09 pm
Профил

Задвижването е със хибридни серва 8,5Н/м. Стъпка на винта 5мм. Ремъчна предавка 1към 2. 160стъпки за милиметър. Скорост 3000 или 3500мм/мин. Ускорение 500

Пон Ное 08, 2021 8:06 pm
Профил

Моите са обикновени стъпкови мотори 8.5Nm и съм настроил драйвера на 3200 - така имам най-малко вибрации от мотора .
Направи горния тест и може да приложиш сила с ръка( и в двете посоки) за да измериш с колко се отмества часовника и дали се връща стрелката на показание до преди да има приложена сила.

Пон Ное 08, 2021 8:39 pm
Профил

Това са към 7 килохерца...нищо работа за добра схема...Може ли да се пробва на по-ниска скорост?

Пон Ное 08, 2021 8:47 pm
Профил
Ранг: Напреднал

Е хубаво , тогава да обясня.
Машината се задвижва от три хибридни серва по 8Nm.Захранването е едно 48 волта 480 вата.За да се случва това което казах, се ползва един юпс 500 вата и едно адаптерче за телефон 5 волта с реленце, на един от входовете ,но включено преди юпс-а.Този вход, се конфигурира като втори външен стоп.Шпиндела разбира се не е захранен от юпс-а.Когато тока спре, все едно си натиснал стоп и контролера веднага вдига Z до save Z и набива спирачки КОНТРОЛИРАНО ! Затова, след като след малко юпс-а умре, знае къде се намира в момента,както и къде е натиснат стопа ! Тогава, когато дойде тока и натиснеш пак старт ,контролера пита дали да продължи изпълнението на файла или да го пусне отначало.Даваш продължи и машината продължава от там където е била, както по X така и по Y и накрая забива и Z, на същата дълбочина .
За никакви линийки не става дума въобще.
И още нещо,човека от който се светнах за този и за още един с подобни функции контролер, но малко по евтин ,твърди че много често това нещо изпълнява програмки, правени със Спруткам по 24-28 часа ,без каквито и да е проблеми !
С моята доколкото знам, най дългите им програмки са 5-6 часа.

Чет Ное 11, 2021 7:46 pm
Профил

Тъй като и при мен често се случва тока да спре по никое време съм проучвал този въпрос .
Евтино решение мисля че няма . Това ми е и основната причина да избера EtherCAT като управление за вертикалната фреза .
За дървообработваща машина твоя метод сигурно върши работа .

@ценков намери ли къде е проблема ?

Чет Ное 11, 2021 10:33 pm
Профил

Е ако ти е 3-4 кВт шпиндела UPS-че не е много скъпо решение.

Пет Ное 12, 2021 1:31 am
Профил

Тони реално няма смисъл, защото контролера не се държи както сме свикнали да продължи движението докато изхарчи зареденото в буфера,а спира веднага с рампата за ускорение и със същата рампа вдига Z .Така че реално инструмента оцелява и няма смисъл да храниш шпиндела.Той може спокойно да си угасне.
А какво помага Етеркат-а ако спре тока,не можах да вдяна.
На моята фреза за метал, с контролер ХС609М преди ми беше дошла една идея, да модифицирам постпроцесора ,на първи ред да обявява една глобална променлива (от тези които са енергийно независими) и да дописва на всеки ред Х променливата +10.захранването и моторите ми са същите като на дърводелската.Така с едно юпс-че ще знам на кой ред е спряла и мога да пусна от там после.Само не съм сигурен, заради параметричното програмиране с вложеност,което можеш да имаш във файла, дали ще позволява винаги от всякъде да се пуска,според мен няма да позволява.Това обаче си е особеност на самия контролер.Пък и в някои случаи и Фанук не позволява да се пусне от там където си искаш директно файла и трябва да се пуснат определени блокове да минат, за да зареди определени променливи за да можеш да пуснеш после от определен ред.Иначе ще знам реда на който е спряла.

Пет Ное 12, 2021 6:36 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 103 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща