| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
 Re: CNC рутер - впечатления ...
Видът на захранването е по-скоро като на теоретичен размисъл. Така или иначе имам сериозни намерения да сменя стъпковите двигатели с AC серво. Като изключим по-ниската им цена и малко по-голям въртящ момент в ниските обороти, не виждам никакви други техни предимства.
В моят проект не предвиждам скоростите на подаване са стигнат стойностите цитирани от теб. Както споменах, той е по-железарски ориентиран и според мен 2м/сек. като максимум е повече от достатъчно. Практиката ще покаже де, както се знае, апетитът идва с яденето...
|
| Сря Окт 02, 2013 4:51 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Ейй пак тия скорости. Абе 2 метра в секунда не е ли малко много?
|
| Сря Окт 02, 2013 5:09 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Много е. Грешката е моя. Би трябвало да е в минута. 
|
| Сря Окт 02, 2013 5:11 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Абе Ник, ти вземаш ли поръчки за детайли ?
|
| Сря Окт 02, 2013 9:18 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Тони - какво ти трябва? За по-едри и по-непретенциозни работи шефа мое се навие да взема поръчки - в момента нямаме много работа за фрезата и седи.
|
| Сря Окт 02, 2013 9:57 pm |
|
 |
|
nik
|
мога да взема ама не съм в бг  от тук само с идеи мога да помогна
|
| Сря Окт 02, 2013 10:11 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
И на мен ми хваща окото това рутерче. А има и няколко подобни от същия продавач някои даже са с 4 оси. Но не чухме по-подробни мнения. Надявам се опитните в тази област да споделят малко от своя опит. Например - ако си купя такова рутерче, какви материали бих могъл да обработвам и колко бързо. Колко е реалната дебелина на материала, която може да обработва , изобщо , какви са му възможностите. А и като за начинаещ - какво още трябва да си купя за да го изпозвам - инструменти, приспособления , какъв софтуер е най-подходящ за начинаещи и т.н.
|
| Чет Окт 03, 2013 2:29 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
На пръв поглед изглежда добре. Относно софтуера - аз лично ползвам EMC2 за управление на моята машина и Mastercam за изготвяне на G кода. Пиниза е в познаването на материалите - с каква скорост и с каква стъпка да се отнеме материала  А и с какъв инструмент да работиш. MasterCam-a има инструмент който предлага скорости за различните инструменти в неговата библиотека в зависимост от обработвания материал. Но пак е относително - проба му е майката. И опит.
|
| Пет Окт 04, 2013 10:04 am |
|
 |
|
itso.t
|
Моят опис рутери е скромен, но предполагам, че ще могат да се обработват дърво, пластмаса и някои по-меки метали. За стомана едва ли ще много удачен избор. Трябва да имаш предвид и друго - при работата на тия машини се вдига прилично количество прах, затова е желателно на машината да и се скове някаква къщичка, за да не потъва в прах цялото помещение. Става и с прахосмукачка или комбинация от двете.
|
| Пет Окт 04, 2013 11:50 am |
|
 |
|
ценков
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Пон Фев 20, 2012 7:49 pm Мнения: 581 Местоположение: Пловдив
|
Когато гледате китаиски рутери гледаите внимателно че има много подводни камъни. 1. Пишат СВД а на снимката тапецовиден винт.2. Диаметър и вид на направляващите под Ф20 не обръщаите внимание , дали са лагери или втулки, 3. Вид на двигателите и въртящ момент. Под 290 Oz/in. са слаби. Задължително проверка с колко извода е двигателя ако е 6 проводноков е лошо работи на 1/2 от обявения момент. 4.Материал на страниците-варира от талашит/вярно искусно боядисан като алуминии/през пластмаси и вече по сериозните машини-алуминий. 5. Какво е управлението - в масовия случаи слагат една платка в кутия каква е платката ако е червена не вземаите. Купих две и двете са брак...голяма излагация падна. 6. за четвъртата ос- хубаво но в един друг форум стигнаха до извода че предавателното и число трябва да е около 1:60 за да има точност. Тия имат 1:3 до5 което е малко. За машинката която показа колегата-неизвестен размер на направляващите,неизвестни двигатели, вид на линеините лагери, изключително завишени работни параметри работна скорост 3м/мин е невъзможна с тая конструкция. Със стъпкови двигатели и СВД много трудно се постига работна скорост 1500-2000мм/мин, да не говорим за 3000-4000мм/мин и то с промишлени драивери . Лично за мен тия показатели са силно, ама много силно завишени. Слаб шпиндел, със свои а не стандартен присъединителен размер което води до определени проблеми в бъдеще. Правил съм тази конструкция няколко пъти и я изоставих тъи като разработих по хубава и по стабилна.
|
| Нед Окт 06, 2013 6:36 pm |
|
 |
|
Edesign
|
Гледам тук колегите са пуснали в страницата си своята разработка. Явно имат и разработен софтуер...за какво ли става въпрос...
|
| Вто Окт 22, 2013 6:42 pm |
|
 |
|
fan
Ранг: Почетен член
|
Така ли, не знаеш казваш? А не е ли по-добре да се саморекламираш в друга рубрика? 
|
| Вто Окт 22, 2013 7:22 pm |
|
 |
|
Edesign
|
от тях купувам аларми и RFIDта от години но това определено не е разработка за един човек  (в София има 2 фирми със същото име различават се само по това, че едната има на края годината когато е създадена и двете фирми имат сходна дейност но нямат абсолютно нищо общо по между си, но аз съм имал вземане даване и с двете... та ако говорим за конспирации.. и съм се присъединил към форма 2005 година с този ник)
|
| Вто Окт 22, 2013 7:30 pm |
|
 |
|
itso.t
|
При цена от 0лв. бих взел няколко броя. Същото важи и за юсб контролера за рутер... 
|
| Сря Окт 23, 2013 1:45 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
ами за ръкоделие става въпрос. толкова ли е трудно да сложат едни кабелни канали?
_________________ Хайде де!
|
| Сря Окт 23, 2013 8:57 am |
|
|