Тъй бях забраивл да пиша как върви ъпгрейда. Успях да го натъпа целия, в омента има FAST ADC, QP, TG, Narrow BW имам и noise figure ама няма свободен слот

QP се оказа най-големия проблем защото без драйвер и персоналити хардуера е безполезен. В eevblog-а намерих правилната тема :
https://www.eevblog.com/forum/testgear/ ... driver/50/Всичко е обобщено в писанието на Miti, той е качил както нужния скрипт така и кратка инструцкия. Имах проблеми с моя GPIB, та инсталирах и Linux Mint но се оказа, че проблема е в смия USB-GPIB адаптер, оказа се клонинг който не се поддържа от Linux GPIB. Както и да е, намерих си карта на PCI и изрових една от дъртите щайги. Самото инсталиране на картата е малко по-ралзично от тов акеото той описва, но предполагам това зависи и от картата, моята не е на NI а на keysight. Самият скрипт иска няколко корекции, сега забравих какво точно беше, но ако прочетет няколко поста по-нагоре са описани от MarkL едното беше свързано с bash "On the first line of do_cmds and parse_a change "/bin/sh" to "/bin/bash". Then give it a shot." имаше и още една корекция ама вече не помня коя беше.
След като скрипта мина без грешки QP функционалността се появи, като при това не забелязах да е разбутало каквото и да е от другите които имах.
Та в момента имам работещ QP с Narrow band.
На дневен ред е 85630 модула за скаларни измервания, имам го, работи но ми липсва персонализацията 85714A. Сега то там няма кой зане какво, вариант е да си напиша някои от функциите като програма или да ги направя като PC софтуер ... ще иска малко занимание, иначе сваляне, ексел пак същото нещо.