|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 3:44 pm
| Автор |
Съобщение |
|
emiliyan.martinov
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пон Дек 21, 2015 7:09 pm Мнения: 57 Местоположение: София
|
 Антенен усилвател
Здравейте! Първо да отбележа, че не съм инженер! Имам няколко въпроса, относно един антенен усилвател и не само. Искам да си закупя Дрон или Хеликоптер (и двете с камера) с контролер на 2.4GHz. Въпросът е, че искам да си взема и един антенен усилвател (за съжаление от чужд сайт, не можах да го намеря в Бг сайтове). Ето го усилвателя: http://www.uuustore.com/24ghz-long-rang ... p-309.html Та въпросите са: 1. Ако този антенен усилвател (5W-овия) сработи, ще получавам ли и картина в реално време от такова разстояние, или видео сигналът се кодира на други честоти с друг предавате/приемник? 2. Ако няма да получавам видеосигнал от такова разстояние, какъв усилвател трябва да си взема за да получа и видео от съответното разстояние и къде трябва да се монтира (най-вероятно на самата летателна машина)? 3. Ако искам да сложа микрофон, който също да предава в реално време, то кой е най-подходящ и мога ли да си взема безжичен? Безжичния микрофон на какви вълни предава, за да мога да получа звук от такова разстояние? Благодаря предварително и съжалявам ако темата не е в правилния раздел. Пак повтарям - не съм инженер, но имам една идея в главата и искам да я изпробвам. 
|
| Пон Дек 21, 2015 7:23 pm |
|
 |
|
ike
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Re: Антенен усилвател
Преди да ти отговоря искам да те попитам на колко си години на 10 или на 11?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Дек 21, 2015 7:47 pm |
|
 |
|
emiliyan.martinov
|
На 29. Ако можеш да ми отговориш и имаш какво да напишеш по въпросите - заповядай и благодаря! Ако ще остроумничиш и ще си избиваш псевдо-инженерната мисъл - пак благодаря, ама няма нужда! 
|
| Пон Дек 21, 2015 8:26 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
@ emiliyan.martinov: не се сърди от първия път - тук ще ти поодялкат треските ама без злоба, или поне не с голяма. Всъщност задаваш прекалено много въпроси с отговор според конкретното "зависи" и искаш да направиш нещо от което хабер си нямаш по сигурни указания. В общи линии: или си объркал форума с някой за хобисти, или раздела с viewforum.php?f=5 , ама там ще ти излезе златно, освен ако не ги заинтересуваш насериозно. Поздрави от бай ти Бонго - бивш електрончик.
|
| Пон Дек 21, 2015 9:06 pm |
|
 |
|
ike
|
По принцип видеото е на 5GHz, не на 2.4GHz и е от от дрона към теб, значи ще трябва да качиш на дрона това са 250 грама отгоре + захранването за 5W излъчена мощност ще ти трябват 15-20Вата електрическа мощност - значи ще ти трябва нормален хеликоптер, не дронче за 30 лева. Точно така, на летателната машина, ти да не искаш у вас в хладилника да сложиш усилвателя? Ще ти кажа само едно: БЪЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗззззззззззззззЗЗЗЗзззззззззз. Искаш да снимаш и да подслушваш комшийката от горния етаж? Просто я покани на кафе с райбер.
|
| Пон Дек 21, 2015 10:22 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
с тия 5W ще спреш всичкия безжичен нет и блутут в квартала. има строги регулации, които казват какво и колко може да се лъчи в банда. и от КРС са надобряли доста, напоследък. глобата ще е по-вискока отколкото, ако избръмчиш с 300 през някоя караулка. а и 5W са доста по-нагло изпълнение. май идея си нямаш какво искаш да направиш?
с микрофина е същото - ако ползваш стандартен, дори и без да го 'тунинговаш', си само на няколко мегахерца от честоти, за които някой е ръснал милиони за честотен ресурс. и много се обиждат, да знаеш.
изобщо - ако вдигнеш такива железа във въздуха, може да се наложи желаещите да те набият да си теглят номерца и да чакат на опашка.
с две думи - надали някой тук ще ти помогне. не че няма кой, просто никой няма да го направи, за твое добро. ако решиш да упортсваш - предупреден си.
|
| Пон Дек 21, 2015 11:46 pm |
|
 |
|
emiliyan.martinov
|
Добре, разбрах идеята, но все пак искам да отбележа, че знам, че ще заглуши/смути доста сакрални честоти в населено място и няма да го използвам в града! Всъщност идеята е за нещо абсолютно хуманно и некомерсиално, но явно гащите на съседката са любопитство и обект за мнозина  Друго - не съм агресивен и не подхождам с лошо просто се регистрирах и имах няколко конкретни въпроса. Макар и да си "нямам хал хабер" не пречи да любопитствам нали?! Нима вие не любопитствате в теми извън вашата професия?! Както и да е... идеята ми е за нещо което няма нищо общо с шпионаж на съседката, за там има доста добри хидън камери и далеееееч не е това идеята  Относно микрофона - ест че няма да се използва по време на летене, а след кацане за обратна връзка. Аз не мисля да си купувам дрон или хели за "30 лева", на които отделно да слагам камера  а да си взема такъв с готова прикачена към него, за това питам 1, 2 или 5W усилвател ще предаде ли същия сигнал от камерата на такова разстояние, на каквото ще има обвхват и контролера (евентуално, ако тоя усилвател от нета работи)? Някой попита дали имам представа от 5W усилвател.. не е rocket science и може би съм прочел за обхвата на този тип предаватели, щом искам точно такъв да сложа  Но както и да е - типично за нашите географски ширини - питаш нещо и насреща ти само инженери от NASA.. Благодаря, намерих чужд форум, в който без значение от годините вежливо отговарят на въпросите ти, като също толкова учтиво отбелязват опасностите или по-скоро неприятностите, които можеш да си навлечеш с такъв предавател  Лека вечер и благодаря за "помощта", "инженери" 
|
| Вто Дек 22, 2015 5:39 am |
|
 |
|
bobihot
|
Пиши как е, че и мен ме интересува  П.С. Не съм Енженер 
|
| Сря Дек 23, 2015 2:01 pm |
|
 |
|
emiliyan.martinov
|
Здрасти! Ами все още не съм намерил достатъчно инфо как да закараме сигнала на видеото и микрофона на голямо разстояние, но намерих клип след часове ровене из нета, който е заснет с хеликоптер с камера и контролер (на Futaba ми приличаше), който бе с 1W amplifier, този от линка по-горе мисля. Но за жалост нямаше обяснения и пояснения, кое как и с какво, но имаше картина от 2-3 км. разстояние. Сетих се, че имаше едни стари fm на 40 MHz мисля, предаватели/приемници, за RC модели (само съм виждал, не съм карал с такъв, а само с 2.4GHz), който със съответните телескопични антени си мятаха доста далече, но тия MHz-и, са много близо до едни други MHz-и, които не са готини за смущаване, тъй че си оставам за 2.4Ghz. Продължавам да ровя, но за жалост не ми остава много време. Иначе съм набелязъл хълмиста местност, където може да се изпробва 
|
| Сря Дек 23, 2015 2:51 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
На линка, който си дал усилвателя е сложен само на предавателя на дистанционното, т.е. няма как да усили сигнал, който излиза от дрона (този от камерата и микрофона). Демек това нещо е единствено може да помогне за управлението на дрона, но не и да получиш сигнал от него от километри. Също така аз невиждам смисъл и от това, след като ти няма да имаш видимост, за да го управляваш на километри. Другия вариант е да сложиш такъв усилвател и на дрона, но тогава пък възниква въпроса с теглото и батериите, т.е практически това нещо изглежда глупаво, освеен ако не говорим за някакъв огромен дрон.
|
| Сря Дек 23, 2015 3:13 pm |
|
 |
|
emiliyan.martinov
|
Да, аз затова и написах, че остава да закараме аудио и видеото от хеликоптера обратно. А закарването му на такова разстояние (на машината) наистина е освен безмислено и невъзможно без видео връзка. Набелязах си един хеликоптер, а и има еквивалентен дрон, с камери, трябва да видя тяхното видео на каква честота връща и да взема такъв усилвател, който да седи на самата машина, ест. Това е лесно (теоретично). Остава въпроса за аудиото, което пак повтарям - няма да се ползва по време на летене за да слушам шума на витлата  а след приземяването. То за обратната връзка ще е хубаво и аз да имам мик. със същия усилвател за аудиото, който да върне сигнал там, но това са още един приемник, с още батерии и става прекалено тежко, затова първоначално искам само аз да получа аудио. Някой знае ли в България дали се продава някъде такъв усилвател (2.4Ghz-овия) или ще трябва от чуждоземско да си го поръчам? Мерси! 
|
| Сря Дек 23, 2015 3:31 pm |
|
 |
|
ike
|
Каква ти е идеята? Да закараш радиостанция до пострадал в планината ли?
|
| Сря Дек 23, 2015 3:42 pm |
|
 |
|
emiliyan.martinov
|
Идеята ми е, да се направи ambulance dron/heli, който НЕ да замества линейките, а да ги изпреварва. Огромна част от внезапната загуба на съзнание и внезапна смърт се дължи на ритъмно-проводни нарушения на сърцето. За жалост доста често това са малигнени тахиаритмии (бърз пулс) или екстремни брадикардии (бавен пулс), при които времето за реакция е много малко. Такъв дрон вече има, може да напишете ambulance dron в youtube и да го видите. Не откривам топлата вода и не претендирам за това. Доколкото знам, този дрон има функция за дефибрилация, но не знам да има функция за пейсиране (подаване на ток на сърцето - интравенозно, чрез електрод или транскутанно - през кожата - с по-висок праг на стимулация и малко болезнено, НО работещо перфектно в екстремни ситуации). Идеята за този дрон който искам да направя е да има и функция за пейсиране, освен за дефибрилация. Работя в интензивно кардиологично отделение (лекар съм), където се занимавам и с кардиостимулация с именно такива машинки (пейсове и дефибрилатори). Работим с чужди фирми, които имат достатъчен ресурс (интелектуален и финансов) при възбуден интерес да направят 20-грамова платка с достатъчно чипове върху нея за да се осъществи екг-мониторинг в реално време, възможност за терапия на тахикардии и брадикардии, потенциална причина за смърт. Това ми е идеята. А относно честотата на предавателя/приемника - 2.4GHz е само за "черновата" на проекта в главата ми. Но за да възбудя интерес у някой в тези фирми, е нужно поне да им покажа, че "самоделно" може да се закара хеликоптер тежащ 1.5-2 кг на 10 км, а за останалото те имат достатъчно капацитет да се сетят сами как да стане 
|
| Сря Дек 23, 2015 5:00 pm |
|
 |
|
bobihot
|
Мислил съм си го подобно за планинското спасяване. Но за там също ретранслаторен май ще трябва да фърка от горе, че рядко ще има пряка видимост.
|
| Сря Дек 23, 2015 5:26 pm |
|
 |
|
ike
|
Намеренията са ти похвални, но реално нормалните хора не могат да сменят батериите на фенерче. Ако им закараш дефибрилатор ще имаш не 1 ами 5 човека с фибрилации. Ако искаш да спасиш хора много по-евтино е да купиш храна - в момента пенсионерите и бедните буквално умират от глад и с парите които ще похарчиш за дрон можеш да купиш няколко вагона хляб и да спасиш повече животи. Относно покритието с 10мВ можеш да покриеш цяла българия, даже и части от Румъния, Гърция и Турция, стига да си високо в небето. Проблема е като кацне, даже и с 1000 вата да излъчваш нямаш ли пряка видимост - нямаш и връзка.
|
| Сря Дек 23, 2015 5:54 pm |
|
|