| Автор |
Съобщение |
|
todorov8
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Дек 13, 2005 4:09 pm Мнения: 36 Местоположение: Ботевград
|
 RFID за врата
Здравейте! Наложи се да сменяме входната врата на блока та реших да проектирам контролер за достъп с RFID(елементарен). За датчик използвах най-евтиния от тук http://www.securitybulgaria.com/bg/125- ... l0003.html. Максималния брой абонати е 100, като всеки абонат заема 2байта от eeprom паметта на контролера. На адрес 0X0,0X1 записах кода на rfid master card. Действието на контролера е следното: 1. При доближаване на мастер картата към rfid датчика, контролера преминава в режим на запис/изтриване(за около 5 секунди). 2. През това време поставяме новата rfid карта и ако я няма в паметта то тя се записва. В противен случай се изтрива. 3. При доближаване на клиентска карта към rfid датчика, се включва реле за около 4 секунди. Не съм предвидил никакви интерфейси за връзка с компютър мисля, че няма нужда. Засега работи ама знае ли човек 
|
| Сря Сеп 23, 2015 4:09 pm |
|
 |
|
t_i_t_o
Ранг: Почетен член
|
 Re: RFID за врата
И аз правих подобно но на платката сложих и 433MHz приемник че да може да работи и с дистанционни и карти едновременно, но запазвам по 4 байта на карта/дистанционно(тип HCS200) използвайки външен I2C EEPROM, и без това са за без пари. Интерфейса ми е стандартен 6 пинов за ПИККИТ, като през нето може да се програмира цонтролера и да се чете и пише еепрома, това с цел ако трябва да се клонира/редактира вече готовата база данни от натрупани поребители, например ако трябва да се поправи устройството или да се сложи още една врата/бариера през която да може да минават същите хора. Другото от софтуерна гледна точка - направил съм с мастър кода да се изтрива добавя потребител след като вече е бил сканиран. Т.е. първо поднасяш новата карта а след това мастър - това с цел ако някой не си е платил тока и трябва да се изтрие, просто го изчакваш да мине веднъж и след това с мастъра го изтриваш За да изтриеш цялата база данни поднасяш мастъра 10 пъти. Освен това предвидих да работи с право и променливо захранване а изпълнителния елемент да е МОСФЕТ или диак, защото някои брави работят с промеливо 12В. Не използвах реле защото исках платката да е нископрофилна и да я монтирам директно в четеца.
|
| Сря Сеп 23, 2015 4:41 pm |
|
 |
|
CarBeta
Ранг: Форумен бог
|
А как триете загубена карта? С програматор хич не ми прилича на потребитрлска опция.
|
| Чет Сеп 24, 2015 5:07 pm |
|
 |
|
t_i_t_o
|
Добър въпрос, който според мен няма концептуално решение, при положение, че липсва клавиатура и база данни със раздадените карти на хартиен носител 
|
| Чет Сеп 24, 2015 5:36 pm |
|
 |
|
ilkor
|
|
| Чет Сеп 24, 2015 9:25 pm |
|
 |
|
nobodyshadow
|
Има ли такива системи при които да не се налага човек да вади карта/чип от джоба/чантата? 
_________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно!
|
| Пет Сеп 25, 2015 8:52 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
Има. Портиери им викат
|
| Пет Сеп 25, 2015 10:27 pm |
|
 |
|
todorov8
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Дек 13, 2005 4:09 pm Мнения: 36 Местоположение: Ботевград
|
"А как триете загубена карта? С програматор хич не ми прилича на потребитрлска опция" В моя случай, блока е само с 6 апартамента и затова не оставих интерфейс. Иначе записах кодовете на всички карти и евентуалнно ще ползвам ICSP.
|
| Съб Сеп 26, 2015 11:37 am |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Това си го мисля от известно време, но за съжаление няма май как да стане без да е "активна" картата/чипа - т.е. с батерийка - трябва да може да излъчва на поне метър до приемната антена... Другото е лесно - капацитивен датчик в дръжката на вратата да буди мастъра, той излъчва код и чака отговор от дивайса в джоба или чантата...
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Нед Сеп 27, 2015 12:11 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Такива системи има и се ползват в автомобилите - Remote Keyless Entry. Microchip имаха пик-че с приемник - работи на 13.56МХз и има 3Д бобина да хваща излъчения от колата (къщата) електромагнитен сигнал. Това е канала в едната посока, в другата се връща отговор на RF (433MHz примерно). Идеята с LF (13.56) е че приемника в таг-а става много по-икономичен - по спомен няколко мкА дърпаше микрочепското (имаше и на TI популярен чип). И да, с батерийка в таг-а е.
|
| Нед Сеп 27, 2015 1:43 pm |
|
 |
|
t_i_t_o
|
Няма проблем за големи разстояния и пасивни тагове, само дето антената до вратата май трябва да е голяма - както са например системите за охрана на магазините за дрехи и тем подобни. Другия вариант е нещо от сорта на това https://www.smartrac-group.com/dogbone.html на 900МХз е та колко да му е голяма антената  От последното имам няколко тага които съм ги разнасял на Обиколката на Витоша 
|
| Пон Сеп 28, 2015 10:21 am |
|
 |
|
nobodyshadow
|
Да гледах ги тези с UHF RFID, китайчетата започват от 200$ и са с размери 200х200 милиметра. Дават им 5 метра обхват. Явно не може да стане това което си мисля- нито цената, нито размера пасват. С активни тагове ми изглежда много кофти работа- да не можеш да си отключиш защото ти паднала батерията... 
_________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно!
|
| Пон Сеп 28, 2015 8:58 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Слагаш едно микро УСБ да стърчи и след 5 години, като ти падне батерията мушкаш там тага, отключваш и като се прибереш си сменяш батерията.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Сеп 28, 2015 9:16 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
За входната врата на блока и да не искаш ще трябва имаш алтернативен вариант за влизане, както и за излизане. При мен го направих с насрещник и той се управлява от картите. Ако нямаш карта вадиш ключа и въртиш... Тоя вариант го използват и чеповете дето не им се дават стотинките за карта. А отвътре просто въртиш дръжката на бравата и излизаш (не че не може да си ползваш картата ама не е удобно). Друга алтернатива е "звъниш на комшия". Е, може да си сложиш и клавиатура за пин код за непредвидени ситуации.
|
| Вто Сеп 29, 2015 9:30 am |
|
|