Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
RFID за врата 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение RFID за врата
Здравейте!
Наложи се да сменяме входната врата на блока та реших да проектирам контролер за достъп с RFID(елементарен).
За датчик използвах най-евтиния от тук http://www.securitybulgaria.com/bg/125- ... l0003.html.
Максималния брой абонати е 100, като всеки абонат заема 2байта от eeprom паметта на контролера.
На адрес 0X0,0X1 записах кода на rfid master card.
Действието на контролера е следното:
1. При доближаване на мастер картата към rfid датчика, контролера преминава в режим на запис/изтриване(за около 5 секунди).
2. През това време поставяме новата rfid карта и ако я няма в паметта то тя се записва. В противен случай се изтрива.
3. При доближаване на клиентска карта към rfid датчика, се включва реле за около 4 секунди.

Не съм предвидил никакви интерфейси за връзка с компютър мисля, че няма нужда.
Засега работи ама знае ли човек :D

Прикачени файлове:
design1.rar [163.09 KiB]
441 пъти
Сря Сеп 23, 2015 4:09 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение Re: RFID за врата
И аз правих подобно но на платката сложих и 433MHz приемник че да може да работи и с дистанционни и карти едновременно, но запазвам по 4 байта на карта/дистанционно(тип HCS200) използвайки външен I2C EEPROM, и без това са за без пари.
Интерфейса ми е стандартен 6 пинов за ПИККИТ, като през нето може да се програмира цонтролера и да се чете и пише еепрома, това с цел ако трябва да се клонира/редактира вече готовата база данни от натрупани поребители, например ако трябва да се поправи устройството или да се сложи още една врата/бариера през която да може да минават същите хора.
Другото от софтуерна гледна точка - направил съм с мастър кода да се изтрива добавя потребител след като вече е бил сканиран. Т.е. първо поднасяш новата карта а след това мастър - това с цел ако някой не си е платил тока и трябва да се изтрие, просто го изчакваш да мине веднъж и след това с мастъра го изтриваш :)
За да изтриеш цялата база данни поднасяш мастъра 10 пъти.
Освен това предвидих да работи с право и променливо захранване а изпълнителния елемент да е МОСФЕТ или диак, защото някои брави работят с промеливо 12В. Не използвах реле защото исках платката да е нископрофилна и да я монтирам директно в четеца.

Сря Сеп 23, 2015 4:41 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

А как триете загубена карта? С програматор хич не ми прилича на потребитрлска опция.

Чет Сеп 24, 2015 5:07 pm
Профил

Добър въпрос, който според мен няма концептуално решение, при положение, че липсва клавиатура и база данни със раздадените карти на хартиен носител :)

Чет Сеп 24, 2015 5:36 pm
Профил
Аватар

Ето един пример:
http://teracom-bg.com/produkti/kontrole ... -locky-bt/

Чет Сеп 24, 2015 9:25 pm
Профил
Аватар

Има ли такива системи при които да не се налага човек да вади карта/чип от джоба/чантата? :)

Пет Сеп 25, 2015 8:52 pm
Профил
Аватар

Има. Портиери им викат

Пет Сеп 25, 2015 10:27 pm
Профил

"А как триете загубена карта? С програматор хич не ми прилича на потребитрлска опция"
В моя случай, блока е само с 6 апартамента и затова не оставих интерфейс.
Иначе записах кодовете на всички карти и евентуалнно ще ползвам ICSP.

Съб Сеп 26, 2015 11:37 am
Профил

nobodyshadow написа:
Има ли такива системи при които да не се налага човек да вади карта/чип от джоба/чантата? :)
Това си го мисля от известно време, но за съжаление няма май как да стане без да е "активна" картата/чипа - т.е. с батерийка - трябва да може да излъчва на поне метър до приемната антена... Другото е лесно - капацитивен датчик в дръжката на вратата да буди мастъра, той излъчва код и чака отговор от дивайса в джоба или чантата...

Нед Сеп 27, 2015 12:11 pm
Профил ICQ

Такива системи има и се ползват в автомобилите - Remote Keyless Entry. Microchip имаха пик-че с приемник - работи на 13.56МХз и има 3Д бобина да хваща излъчения от колата (къщата) електромагнитен сигнал. Това е канала в едната посока, в другата се връща отговор на RF (433MHz примерно). Идеята с LF (13.56) е че приемника в таг-а става много по-икономичен - по спомен няколко мкА дърпаше микрочепското (имаше и на TI популярен чип). И да, с батерийка в таг-а е.

Нед Сеп 27, 2015 1:43 pm
Профил

Няма проблем за големи разстояния и пасивни тагове, само дето антената до вратата май трябва да е голяма - както са например системите за охрана на магазините за дрехи и тем подобни. Другия вариант е нещо от сорта на това https://www.smartrac-group.com/dogbone.html на 900МХз е та колко да му е голяма антената :) От последното имам няколко тага които съм ги разнасял на Обиколката на Витоша :)

Пон Сеп 28, 2015 10:21 am
Профил
Аватар

Да гледах ги тези с UHF RFID, китайчетата започват от 200$ и са с размери 200х200 милиметра. Дават им 5 метра обхват. Явно не може да стане това което си мисля- нито цената, нито размера пасват.
С активни тагове ми изглежда много кофти работа- да не можеш да си отключиш защото ти паднала батерията... :wink:

Пон Сеп 28, 2015 8:58 pm
Профил

Слагаш едно микро УСБ да стърчи и след 5 години, като ти падне батерията мушкаш там тага, отключваш и като се прибереш си сменяш батерията.

Пон Сеп 28, 2015 9:16 pm
Профил

За входната врата на блока и да не искаш ще трябва имаш алтернативен вариант за влизане, както и за излизане. При мен го направих с насрещник и той се управлява от картите. Ако нямаш карта вадиш ключа и въртиш... Тоя вариант го използват и чеповете дето не им се дават стотинките за карта. А отвътре просто въртиш дръжката на бравата и излизаш (не че не може да си ползваш картата ама не е удобно).
Друга алтернатива е "звъниш на комшия". Е, може да си сложиш и клавиатура за пин код за непредвидени ситуации.

Вто Сеп 29, 2015 9:30 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]