|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:21 am
| Автор |
Съобщение |
|
Konstantinov
Ранг: Минаващ
|
 Аквариума и саксиите
Това е жизненоважния въпрос. Кой ще полива саксиите и кой ще светва на рибите. Този въпрос тормози баща ми от както му казах, че ще бъде 9 месеца при брат ми в Германия. И както се сещате на мен не ми е нито до аквариума нито до саксиите. Но възрастния човек отказва да замине без тях... не знам как ще мъкна лимона, орхидеите, някакъв бодил и 300 литровия аквариум до там .. Та. помагайте. заданието е следното 1. За саксиите 1.1 Осем саксии за влажност на почвата с това http://www.ebay.com/itm/390662605851?ss ... 1439.l2649когато някоя от тях остане сухичка 12 волтова помпа започва да напоява с вода събрана в една 50 литрова туба. На тубата има датчик http://www.ebay.com/itm/390862773479?ss ... 1436.l2649 Ако нивото на водата спадне под указаното - Аларма. Освен аларма помпата да не се включва, че ще стане само на помпа... не можах да намеря китаеца който я е правил. 1.2 Влажност на въздуха с това http://www.ebay.com/itm/DC3-3V-5V-HR202 ... 43cae1d5b2 че ще загубим орхидеите .... Да знаете гордост са! При 50% да включва през реле овлажнитея и да го изключва при 80%. 1.3 Температура на въздуха с това http://www.ebay.com/itm/351088374361?ss ... 1436.l2649 Ако му стане прекалено студено на фикуса - да не го топля аз ами духалката да се воключва през реле. 2. За рибата - Казва се Стойчо и е декоративна акула (мен ако питате няма нищо общо с акулата). Въпросната риба трябва да се събужда в 7.00 часа защото била тропическа риба (пилича на таранка) и да си ляга в 21:00. 2.1 през реле осветлението да се сключва всеки ден в 7:00 и да се изгася в 21:00. 2.2. Стойчо го топлим с нагревател с темометър и терморегулатор - за отоплението не го мислим, но охлаждането е проблема при него. През лятото баща ми му включва вентилатор над аквариума за да отнема от температурата чрез изпарение на водата. Задачата е да се мери температурата на въздуха с това http://www.ebay.com/itm/351088374361?ss ... 1436.l2649 Ако е над 35 да се включва вентилатора през реле. Явно цялото това управление ще стане с микроконтролер. Вие кажете какъв ще е и кое ще бъде най-лесното и ефикасно изпълнение. Всички възможности за допълнително регулиране на горепосочените стойности са добре дошли като идеи. Благодаря за това че ще облегчите живота ми ... и този на Стойчо :Д
|
| Чет Юни 12, 2014 10:06 pm |
|
 |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
 Re: Аквариума и саксиите
Рибата за вечеря, фикуса за салата, орхидеите ги ичакай да цъфнат, обери ги и ги подари на някой мадама - мноо ше се накефи.
Явно ти се струва че всичко е много просто. Ама : първо акварима трябва да му се долива вода, обаче аз на датчик за ниво не разчитам сляпо. Мога да ти кажа поне няколко "отказа" на поне няколко разновидности датчици за ниво които ще ти донесат доста висока сметка за вода, наводнение и яростта на съседа отдолу. Това важи и за съдовете за поливане на саксиите и за овлажнителя. Духалката поначало е опасен уред - колкото и "сиурни" да ги правят - не разчитай на това. Такова нещо безнадзорно НЕ СЕ ОСТАВЯ.
Остава само вентилатора - той може би е най-сигурната част в системата. Светлината и тя лесна, ама когато рибата остане на сухо, последното за което ще я е грижа е дали е топло и светло...
|
| Чет Юни 12, 2014 11:06 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Само си пропуснал системата за хранене на Стойчо.
|
| Чет Юни 12, 2014 11:13 pm |
|
 |
|
Konstantinov
|
Верно че съм забравил хранилката. Сойчо ще черпи бира с риба за едно реле и за нея което да се включва сутрин обед и вечер за по 5 секунди  За долииването на вода мисля през 3-4 дена да минавам да наглеждам флората и фауната. Ама не и през 15 минути да меря колко е порастнала орхидеята. Датчика за ниво ще е на тубата да следи да не остане на сухо помпата, че е от потопяемите. Байпас на датчиците за влажност - помпата да се изключва минута след като е включена и следващото включване да е чак след 12 часа.
|
| Чет Юни 12, 2014 11:34 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами някой колега който има малко свободно време може да помогне. Не е нито безумно, нито безсмислено, това не значи че е евтино, стига да има някой да му се занимава може да стане и Стойчо да е доволен и да спи спокойно.
|
| Пет Юни 13, 2014 1:36 am |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
|
| Пет Юни 13, 2014 1:49 am |
|
 |
|
Konstantinov
|
Благодаря много Рибата е готова ..  вадете тигана останаха саксиините. Възможно ли е рибата и саксиите да се управляват от едно устройство?
|
| Пет Юни 13, 2014 3:21 am |
|
 |
|
bobihot
|
Да- имаше филм за един, дето гледаше аквариума на боса..
|
| Пет Юни 13, 2014 11:23 am |
|
 |
|
GaBOSS
|
За рибата - Обикновен механичен или електронен часовник( реле за време),  имам такъв на моя аквариум от 10 години, включва си се когато си му задал, гаси пак когато си му задал. При затворено помещение топлината няма да е чак толкова голяма, та да се налага охлаждане, па нали е и във вода - ще си се хлади (още повече, че е в 300 литра). Моите животни не са протестирали до сега (верно, че го занемерих от близо година аквариума, ама това е друга тема) За поливането - ако минаваш през 3-4 дни и сипваш по малко вода, няма да им стане нищо на китките, ако все пак искаш някаква механизация - едно капково напояване, което се включва вечер за 5-10 мин ще ти реши проблема, няма да отглеждаш супер култури, че да им мериш чак кога са сухи и мокри. Още повече, че и кактусите и орхидеите си държат на жега (моите кактуси хем са на постоянно слънце, хем ги поливам само в неделя) С две думи, защо да е сложно, като може да е просто 
|
| Пет Юни 13, 2014 3:04 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
Едно такова го завиваш на една бутилка и го забиваш в саксията. Пуска по 70мл/24ч За по-големи саксий взимаш зелените(200мл/24ч). Няколко пъти в месеца само допълваш бутилките. Колкото по-голяма бутилка, толкова по-рядко доливаш. Няма батерии, няма клапани, няма наводнения...
|
| Пет Юни 13, 2014 4:09 pm |
|
 |
|
FiTTiLA
Ранг: Професионалист
|
Майка ми едно време правише поливането на цветята по време на отпуската чрез парче около метър прежда ( за всяка саксия по около метър) . Слагаше един голям леген в центъра на стаята и всички цветя нареждаше около него, след което напъхваше единия край на преждата в саксията, а другия намокряше и оставаше топнат в легена. Работеше перфектно. Водата се придвижва по преждата с помоща на капилярното налягане.
|
| Пет Юни 13, 2014 5:13 pm |
|
 |
|
Konstantinov
|
Благодаря за мненията ... но съм се закрастил на механизацията :Д Баща ми ако види лигена с преждата или бутилките набучени ... няма да излезе от стаята а камо ли в Германия да се застои. Искам човека да види че машината ще се грижи за неговите добичета... иначе знаете какво могат да рпавят старите хора най-добре ... да опъват нервите с "ама това защо не е така?" и "а кога ще стане?". Та по въпроса с контролера... кой да бъде ?
|
| Пет Юни 13, 2014 5:26 pm |
|
 |
|
bobihot
|
Миналото лято си бях бучнал така бутилки на балкона. Гълъбите ги бяха съборили и изсъхнали нещата- та си трябват държачи.
|
| Пет Юни 13, 2014 5:43 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
за рибките има готови хранилки - въртящо се магазинче с дозички. провери я някой магазин за рибки. за цветята е малко по-скъпо. голям бидон, помпа и тръбички за капково. трябва да внимаваш с дюзите, защото са за ниско и високо налягане, респективно помпата може да е за аквариум или от пералня. ако нагласиш необходимото количество вода да е за 5 мин. работа на помпата, може да минеш с обикновен механичен часовник за 5лв. имай предвид, че количеството вода се променя от сезона, листната маса и температурата. големината на бидона я подбираш съобразно магазина за рибкита, така че да пълниш вода и да слагаш храна на седмица или две. моя магазин за рибките е за 15 дена. преди имах бидон 120л (в който зимата слагаме зеле), но при поредния ремонт опънахме тръба до балкона и сега не ми трябва бидон. при мен, ако се предозира водата и се изтича по/през балкона, но ако китките са в стая, трябва да внимаваш при преполиване да не оцветиш тавана на съседа под вас. на китките е хубаво да слагаш веднъж на месец течен тор и да им пръскаш листата. разбира се може да сложиш една малинка, камера и т.н. и да получиш етернет аквариум и www.kitkiно до колкото схващам, се нуждаеш от решаване на досаден проблем, отколкото от маниащина?
|
| Пет Юни 13, 2014 7:18 pm |
|
 |
|
GaBOSS
|
Абе не разбрахте ли, че човека или пише курсова работа или иска да се докаже пред гаджето колко е велик с поялника. Както се забелязва, същата тема е пусната и по други форуми и се натега здраво на hi-tech.
Та значи, колега, трябва ти сървър поне два четириядрени Xeon Е3-1220 3.1GHz (най-добре 4 броя), два-три диска по 2 терабайта (най-добре 8 в RAID 5), 32 GB RAM и 27"" монитор. Всичко това го комплектоваш с 4 работни станции (за аквариума) + по още една за всяка от саксиите. Взимаш 24 портов Cisco Switch (или 2) и пускаш една хубава гигабитова мрежа (може и Wireless, но да е поне 150K). За всяка саксия - CCTV камера, от където следва, че всяка работна станция трябва да има поне по една 16 портова DVR платка. Като пуснеш инсталацията, пиши да ти дам допълнителните сведения за останалия хардуер и по-подир ще обсъдим софтуера. /Да не забравиш и един 8000 VA UPS, щото какво ще стане, ако изгасне тока и горкият Стойчо получи депресия, а Орхидеите позеленеят? Баща ти направо ще се притесни, че и може да побелее и тутакси ще се прибере от Германско с първата мотриса/
|
| Пет Юни 13, 2014 10:22 pm |
|
|