|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:37 am
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
 TMOS - os-че за АРМ
Отдавна се каня да го постна тук и тая неделя най-накрая седнах да надраскам нещо.. Идеята ми беше да бъде кратко представяне в рамките на един пост, но нещо не ми се получи толкова кратко. Затова ще го атачна като пдф-че
|
| Пон Фев 04, 2013 11:12 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: TMOS - os-че за АРМ
При следващото желязо ще взема да я пробвам. Ама кажи докъде стигна с USB device - а и какви класове пребори в крайна сметка?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Фев 04, 2013 11:55 am |
|
 |
|
miro_atc
|
От класовете имам само CDC, щото засега това ползваме... Но със стека си играх доста, докато уеднаквя за 3-та производителя (Atmel, Luminaru, ST)... Та на HAL нивото е тествано и работи, макар че ST-то още не е стигало на полето като продукт. А класовете по принцип са само няколко заявки и не зависят от хардуера, като ми остане време ще ги понаправя, но планът е първо да направя хост. Там ще има малко повече играчка, има и протоколи и глупости при смяната device<-> host...
|
| Пон Фев 04, 2013 12:27 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Браво! Поздравления 
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Фев 04, 2013 1:10 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Е мен точно CDC ми трябва. Ще кацна някой ден...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Фев 04, 2013 2:22 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ти си лесен... знаеш как правя компилациите, което си е половината гърч от навлизането... Иначе за USB девайсите следващото дето ни трябва е media file transfer или каквото там има като аналог на mass storage обаче да не е на ниско ниво. Още не ми е останало време да проуча точно какво има на тая тема..
|
| Пон Фев 04, 2013 2:46 pm |
|
 |
|
Цецо
|
А с какъв лиценз го пускате това?
|
| Пон Фев 04, 2013 6:27 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
за познати лиценза е "на кой му пука"  иначе официално GPL... трябва да видя дали е написано както си му е редно. Изключение са външните неща като lwIP... те си идват с лиценз, който не барам. Уж съм внимавал да няма конфликти, единствено с Луминари ходя по тънък лед. В смисъл в началото стъпих върху техните хедъри, макар че после се оказаха пълна боза и ги преработвах тотално. На всичкото отгоре са с пе@ераски лиценз....
|
| Пон Фев 04, 2013 6:48 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Това GPL-а как ме обвързва ако правя комерсиален проект? Трябва ли да пускам и моя код под GPL? Трябва ми нещо, за което да не се налага да "разсекретявам" моя код.
|
| Чет Май 16, 2013 9:28 am |
|
 |
|
miro_atc
|
При поискване - да...
Ама все си мисля, че лиценза ти е най-малката грижа. Вземи огледай сорсовете, ако искаш пробвай да подкараш нещо - ще помагам ако трябва, няма нужда да губиш време да ревърсваш...
Пък ако ти хареса чак тогава ще го мислим за лицензите. То не е просто, в смисъл на мен ми е все тая, даже много съм мислил дали да не е BSD или друг неограничен лиценз. Обаче не всеки харесва и тоя тип лицензи, абе сложна е...
|
| Чет Май 16, 2013 9:40 am |
|
 |
|
Цецо
|
Абе сложно е с лиценза, защото проекта е сериозен. Не е тайна като цяло - Автоматичен външен дефибрилатор. Прогнозни количества 6000 годишно. Изискване - екстремно ниска цена. От една страна, изискването за цена ме спира да ползвам каквото и да е комерсиално решение за ОС. От друга ми трябва нещо наистина желязно, предвид спецификата на продукта. Другата седмица ме привикват шефовете за изясняване на цялостната концепция и трябва да имам нещо черно на бяло. Идеята е, че те разработват при тях по-големия брат (там цената не е фактор естествено) на същото изделие - той търкаля Линукс в основния кор (iMX последно май решиха), ама те имат и Едернет и GUI и FAT/EXT и ала - бала. Аз такива неща нямам, ще търкалям 5-10 таска. Екрана дали ще го има не се знае, ама и да го има ще е нещо примитивно. Всички ресурси ще са отделни, т.е. постарал съм се SPI, UART и т.н. да си обслужват по една фиксирана предварително задача, та да няма конкуренция на входа/изхода. Т.е. реално мога да мина и без драйвери. Евентуално ще ми трябва USB, ама то ще е като съвсем отделен режим за ъпдейт и може би няма да има връзка с основния режим на работа въобще, т.е. засега не го мисля. На практика всяка операционна система би ми свършила работа. Тук въпроса е по-скоро коя е достатъчно желязна и доказана, безплатна и ми дава достатъчно свобода на лиценза. Защото просто няма как да си публикуваме кода, бизнеса е от такова естество, има алгоритми, които са фирмена тайна и конкуренцията много би се радвала да ги разгледа на ниво сорс.  При всички положения мисля да организирам така нещата, че да ползвам някакъв абстракт леър за отделяне от ОС-а. И ще се стремя минимално да ползвам "глезотии" от типа на драйвери например (Миро тука ще ми скочи). За да мога ако се наложи, да сменя ОС-а. Или ако трябва в даден момента да напишем собствен примитивен кърнел. Защото има и един друг момент - това трябва да мине на сертификация с всичките му там анализи на риска и други красоти. А ума ми не го побира, как аджеба се сертифицира чужд код, който не си писал ти. И се замислям, как ли го правят тия мойте хора, когато става въпрос за линукс, направо ми е чудно какви пиеси играят пред одиторите. Но като начало трябва да легна на нещо с доброто пожелание то да си остане и като краен вариант.
|
| Чет Май 16, 2013 10:11 am |
|
 |
|
miro_atc
|
уф... не знам как да го кажа че с лицензите нямаш проблем. Измисли си някакъв, ще се разпиша, ако искаш и нотариално ще ти го заверя  Може би ти притеснява защо като нямам претенции не то сложа официално с напълно отворен лиценз. Просто все още таим някакви надежди че може и други хора да се включат в проекта. И дай Боже тия хора почнат да дописват стекове, драйвери или други неща към ОС-а.... За сега си е "ха дано ама надали".... обаче надеждата умира последна. Та въпросът е ако има такива хора на какъв лиценз биха се съгласили. Ти ако си дали ще си склонен да добавяш твои сорсове абсолютно свободно или ще искаш поне някаква минимална защита като GPL? Иначе обикновените лузери знам че искат всичко да е фрее... но аз не търся лузери, а партньори и затова не искам да прекалявам с хептен фрее лицензи... Иначе технически като ти гледам изискванията няма нищо специфично. Ако наистина всеки ОС би ти свършил работа не виждам с какво моя би бил по-различен. Даже ако трябва да бъда честен май ще има повече "недостатъци". Зашото предполагам ще ползваш ST проц и ако наистина държиш да не се обвързваш с ОС, то най-сигурно е да стъпиш техните библиотеки. Да, ама аз не ползвам библиотеките на ST, всичко е пренаписано и то пренаписано по малко по-различен начин. Сега мога да ти обяснявам колко по-добре е моя вариант, ама за теб това няма значение защото той просто е различен... Демек ако стъпиш на моята логика ще ти е терсене да се прехвърлиш после на друга. Та така де... единственият съвет който мога да ти дам е да отделиш половин-един час и да видиш какво сме направили. И после сам да преценяваш. Питай ме какво сме направили... ама не питай дали да го ползваш  Това трябва да си е изцяло твое решение.
|
| Чет Май 16, 2013 10:53 am |
|
 |
|
Цецо
|
Да мойте съображения доста се покриват с твойте. Истинските ОС-и организират до голама степен и структурата на HAL. Това е добре в много от случаите, но аз в случая баш това искам да избегна. В смисъл, че залегна ли на ОС, който ми дирижира живота на това ниво, много трудно ще мога да се откача от него ако се наложи. Ако имам ОС в който да съм сигурен не бих се притеснявал, ама ситуацията не е такава.
Относно лицензите, въпроса е по-скоро документален. В момента в който напиша в концепцията - ще ползвам това и това, трябва да кажа и какви са лицензите, за какво трябва да се плаща и как ще се защитим от конкуренцията.
|
| Чет Май 16, 2013 11:22 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Не знам каква сигурност търсиш... Според мен по-важно е дали ще ти хареса или не. И това ще го прецениш много бързо, защото тоя ос просто е по-различен. Има вероятност точно това да не ти хареса особено, но поне ще знаеш че не ти харесва. Аз няма да си разплета чорапите ако не ти хареса 
|
| Чет Май 16, 2013 11:46 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
миро, що не сложиш динамично инсталируеми драйвери? тогава би станало наистина сериозно. много ли е трудно?
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Чет Май 16, 2013 12:02 pm |
|
|