Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Малко помощ? 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Малко помощ?
Здравейте
Заел съм се с един проект и ми трябва малко помощ с програмирането.
Направил съм кодер и декодер.Целта е да предавам безжично инфото от кодера до декодера. Един цикъл на сигналите се състои от няколко импулса който се променят от 1-3mSec и синхроимпулс от около 10mSec. Според мен сигналите са сравнително прости с ниска честота и не заемат голяма честотна лента.
За мен е важно:
- данните да пристигат възможно най-бързо.
- сигурна връзка.
Чипът който ще ползвам е A7105 на Аvantcom. Той представлява трансивър на 2.4 управляващ се през SPI, с малка консумация и размери.
Ето обстоина иформация за него
http://www.avantcom.com.tw/AVANTCOM/TC/DATA/PRODUCT/SOLVE/18_3.pdf
Въпроса ми е има ли библиотека която мога да позлвам за да не пиша сам кода.
Искам „да кажа” на единя чип ти си предавател на другия ти си приемник, запознаите се и почвайте да пренасяте данните от еди кой си пин.
Много бих искал да се размина с една 24ка в която на налея библиотеката. Има ли такъв варянт ако не кои е най-лесния начин да станат нещата?
Благодаря предварително

Чет Фев 07, 2013 9:10 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Малко помощ?
Здравей. Мога да ти препоръчам да използваш nrf24l01+ , цените на един модул са под 1.5$ а цените за 10 модула са под 13$. Управляват се по SPI и има готови библиотеки за тях за avr/arduino и msp430/energia .
Можеш да си поекспериментираш и с простите 433мхз модули, но там ще ти трябва някаква обработка на сигналите, за да си сигурен дали това което получаваш е от твоя предавател.

Чет Фев 07, 2013 10:39 pm
Профил

Наистина ми се ще да ползвам а7105. Освен че имам няколко бройки от тях ги видях в действие и мятат 300м без проблеми и то в центъра със всичките дървета коли и рутери. Знам как да направа платката така че да докарам същия обхват. С 433 пробвах но предаването не е достатъчно чисто (прекъсва за момент) което е достатъчно да прецака нещата.
Сега се сетих че ми трябва накаъв пик или нещо на атмел. Само с еепром няма да мина нали? Няма ли някаква библиотека която да се нагоди за моя чип?

Последна промяна modul на Чет Фев 07, 2013 11:42 pm, променена общо 1 път

Чет Фев 07, 2013 11:20 pm
Профил
Аватар

Само да уточня, смяташ ли да направиш проекта публичен и да го споделиш тук, ако не - да го преместя в друг раздел?

Чет Фев 07, 2013 11:28 pm
Профил

ike, разгледах nrf24l01 наистина е много интересен чип. Удивително е че цената за цял модул е толкова ниска. Поръчах си 2бр. но ще дойдат след месец. Ако не мога да се справя с а7105 ще те послушам и първо ще натрупам малко опит с нордик. Аз ардуино имам и гледах че може то да се позлва за да прехвърли кода на по-малък корпус от рода на соп-8 и дори смд. Можеш ли да ме насочиш към код който ще ми свърши работа.

Съб Фев 09, 2013 8:26 pm
Профил

Аз имам ардуино и nrf24l01, но не съм си играл да свързвам едното с другото. Ползвал съм ги с msp430 https://github.com/spirilis/msprf24/tre ... ROGS/g2553
А за код, провери ли първите резултати в гугъл?
http://www.google.com/search?q=nrf24l01+arduino

Съб Фев 09, 2013 8:32 pm
Профил

От вчера се ровя в гугъл, най ми хареса чичката с белите мустаци който каза че преди да излезне от обхват не се получават грешки или прекъсвания а директно казва край.
Но не намерих код който да ми свърши работа. Явно ме чака още четене.
Благодаря ти за помоща :)

Съб Фев 09, 2013 11:02 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 7 мнения ]