|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:11 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 STM32F4 Discovery
Доста се зарибих по тази платка напоследък.  Наистина, за тази цена е много, много напред от всичко останало. Ядрото, макар и доста сложно, има много фичъри и е бая бързо. За начало се занимавам с общи неща, които съм решил да споделям с форума.  Ако някой има желание да се включи, ще бъде много добре и от поза за всички. Преди всичко останало се оказа, че тулчейна изглежда проблем. Единственото, с което успях да генерирам рaботещ код (по класическия начин, без някви изгъзици) е summon arm toolchain. За съжаление, този проект не успя да се билдне от раз, поне при мен под Ubuntu. Трябваше да оправя някои неща, но сега работи перфектно. Можете да си го свалите наготово от тази тема.  След като го разархивирате, стартирайте summon-arm-toolchain. Summon ARM toolchain
|
| Съб Авг 04, 2012 8:23 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
 Re: STM32F4 Discovery
В момента правя базов проект с включени usart, usb cdc / Virtual COM port и Ethernet посредством enc28j60. От изброеното за сега работи (естествено) само usart, като ще бъде ползван за дебъг на всичко останало. 
|
| Съб Авг 04, 2012 8:26 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
за класическия начин изпитаният тулчейн се казва yagarto, работи си под всякакви ОС, всичко е нейтив и прилично често ъпдейтва до последните версии на GNU-тата. Към това добавяш Еклипс и забравяш за всякакви простотии...
|
| Съб Авг 04, 2012 9:21 pm |
|
 |
|
tommyboy
Ранг: Минаващ
|
И аз си го взех преди седмица за 35лв. от фарнела, но за сега само съм подкарвал примерите на кейл. Опитвам се да я докарам и при usart.
|
| Нед Авг 05, 2012 6:05 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Тия дни ще го пусна с GCC (ама не ягарто, че имам алергия към него) и Еклипс, но под бозата. И ще репортувам.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Авг 05, 2012 11:58 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Това и на мен ще ми е интересно.
|
| Пон Авг 06, 2012 11:02 am |
|
 |
|
markov85
Ранг: Минаващ
|
Хмм, абе защо правите излишни гимнастики, Кокоса + ARM GCC не е ли достатъчен? Всичко ти идва интегрирано и конфигурирано в едно, почти.
|
| Вто Авг 07, 2012 8:35 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Линаро имат bare-metal gcc с инсталатор за вин, лин и т.н. Все не ми остава време да го пробвам, но би трябвало всичко да е ок с тях: https://launchpad.net/gcc-arm-embedded/ ... -q2-update
|
| Сря Авг 08, 2012 8:04 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
uart-а се подкарва относително лесно. Но номера е да подкараш USB OTG порта като виртуален ком порт и от там да си действаш.  За съжаление, всичкия готов код е за STM32F1xx, който е различен от STM32F4xx. Последно вчера попаднах на някакъв чешки сайт, където твърдят, че са преработили кода и са го подкарали на Discovery. Днес ще го пробвам да видим. 
|
| Сря Авг 08, 2012 12:05 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
За USB-то вижте Олимекс, те нали също правят платка с STM F4За старите им платки имаха USB стек, който изглеждаше прилично. В смисъл беше прост и изчистен, така че не би трябвало да има проблем с подкарването му. Някакъв българин го беше правил за ST и NXP май. Само трябва да се види дали го е портнал за F4... Edit: май съм се объркал тоя Станимир беше преправил ST стека за LPC... Гледам и за F4 имат примери с оригиналните библиотеки.
|
| Сря Авг 08, 2012 12:32 pm |
|
 |
|
scout_3pm
Ранг: Популярен
|
Здравейте, аз също съм 'фен' на STM32F4-Discovery и за мен интересно бе да се пусне USB HOST-а. Взех примера за USB HOST за HID у-ва за тези платки TM322xG-EVAL / STM324xG-EVAL / STM3210C-EVAL и го модифицирах. Разпознават се успешно мишка или клавиатура, т.е USB HUB не се поддържа, т.е повече от 1 у-во на порта. Качвам кода с една забележка: понякога , рядко, но се случва тръгва да разпознава у-во и процедурата спира до средата. Платката продължава да си работи, дори ако се изключи USB у-вото засича disconnect state, но всеки опит да се вкл. у-во стига до средата и това е. Така и не ми излиза нито едно от error съобщенията, просто умира по средата. Опитах се да го проследя, но без успех. Ако това се случи workaround-a е само един reset. Неприятно е , дори за демо, но засега не успявам да намеря причината за увисването на процедурата по разпознаване. Само предполагам , че някъде не се инициализира правилно нещо или докрай. Проекта е за IAR версия след 6.1, като изхода от у-вата се изкарва на Terminal-а на IAR , който работи през semihosted SWO (т.е серийният порт през debug интерфейса). За мишка освен информационните съобщения при всяко движение се изкарва нов ред от типа: "POS: x y" , където x y е текущата позиция. За клавиатура освен информационните съобщения при всяко натискане на клавиш излиза нов ред от типа: "KBD: key" , където key е натиснатият клавиш. Чисто демо е проекта , не претендира за нищо, освен да покаже възможността за USB HOST на STM32F4-Discovery. -------------------------- edit: Относно STM32F4-Discovery като USB Virtual Com Port , тук има примерен проект: http://stm32geeks.freewebspace.com/projects.html ; 2-рият подред е.
|
| Чет Авг 09, 2012 11:15 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Пичове, дайте едно рамо да подкараме поне enc28j60.  Драйвера изглежда същия като тоя, който ползвах на AVR-а, но нещо не работи както трябва. Проблема е, че enc28j60Read(EPKTCNT) връща 0 винаги. enc28j60Read(EREVID) (и разни други регистри) връща коректна стойност, тоест изглежда контролера си комуникира успешно с ENC-то. Може би е нещо инициализацията, ама знам ли...
|
| Чет Авг 09, 2012 11:06 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Баси, не мога да разбера кво става.  Всички регистри изглеждат сетнати както трябва, но въпреки това комуникация няма. 
|
| Пон Авг 13, 2012 12:26 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Сега съм на работа и не мога да ти обърна много внимание, но ако се обадиш след 20:00 може и да го оправим някак си.
|
| Пон Авг 13, 2012 2:08 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Еми супер, нали имаш платката и enc-то 
|