Отговори на тема  [ 539 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 36  Следваща
Универсална станция за запояване. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Универсална станция за запояване.
И за биропиенето - предлагам четвъртък, примерно 19:00 (мога да съм там още в 17:30, тъй че ако решите по-рано, за мен е ОК), ресторант Бел Вю в парка Заимов. Ако някой има друго предложение - да казва. Има маси навън, а и времето предполагаемо ще е добро. Има и всякакви съпровождащи биропиенето хрупанки на корем.

Вто Авг 19, 2014 12:22 am
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

sparky, благодаря за разясненията, обърка ме това Sti, но сега всичко е ясно.
Аз частите за сензора ги купих с останалите, но не се сетих да купя pic-a в DIP, а схема направих една елементарна с 555 да клати диода и един транзистор да инвертира изхода и всичко работи. Проблема е чисто механичен, как да ги закрепя по сройката, но ще го мисля като имам повече време.

Поздрави!

Вто Авг 19, 2014 9:00 am
Профил

neocom написа:
sparky, благодаря за разясненията, обърка ме това Sti, но сега всичко е ясно.
Аз частите за сензора ги купих с останалите, но не се сетих да купя pic-a в DIP, а схема направих една елементарна с 555 да клати диода и един транзистор да инвертира изхода и всичко работи. Проблема е чисто механичен, как да ги закрепя по сройката, но ще го мисля като имам повече време.

Поздрави!

Така лесно ще се лъже. По-добре предавай някакво кодче през диода и го приемай през приемника. Може даже кодчето да се променя, а да не е стационарно. Без такива неща е възможно да се бърка я от някоя енергоспестяваща лампа, я от други неща, например втора стойка, сложена наблизо. Аз даже с кодчето, заради лъжливите сигнали, се принудих да сигнализирам на станцията с някакво закъснение след няколко приемания.

Вто Авг 19, 2014 9:36 am
Профил ICQ
Аватар

@Sparkybg - на Селектра след 500-600 платки им се хваща къде са им слабите места :) Най-често късите им се получават когато има заливания и между писти остане под 0.1 мм мед - някой път се подецва, отъсва се от единия край и окъсява някъде. После като мацнат солдер маската и "косъмчето" дори не се вижда. На една серия от 100 платки имаше 1-2 такива. По мои наблюдения, дефекти от замърсяване са по-рядки. Досега в 4 серии по 100 платки имам 1-2 такива. Та не е зле качеството. Просто трябва проекта да си е нагоден към техните условия и всичко е ок. Между дргугото Ni-Au платките ги правят по-старателно :) Другото което съм забелязал при тях е, че синята маска се вдига много по-лесно от зелената. Други цветове не съм пробвал.

Вто Авг 19, 2014 5:02 pm
Профил ICQ

Cekins написа:
@Sparkybg - на Селектра след 500-600 платки им се хваща къде са им слабите места :) Най-често късите им се получават когато има заливания и между писти остане под 0.1 мм мед - някой път се подецва, отъсва се от единия край и окъсява някъде. После като мацнат солдер маската и "косъмчето" дори не се вижда. На една серия от 100 платки имаше 1-2 такива. По мои наблюдения, дефекти от замърсяване са по-рядки. Досега в 4 серии по 100 платки имам 1-2 такива. Та не е зле качеството. Просто трябва проекта да си е нагоден към техните условия и всичко е ок. Между дргугото Ni-Au платките ги правят по-старателно :) Другото което съм забелязал при тях е, че синята маска се вдига много по-лесно от зелената. Други цветове не съм пробвал.

Еми аз сигурно имам 50-ина броя от тях. Преецването е сериозно - 10 милса писти си стават на 8 като стой та гледай. По тоя повод ги правя 12, с разстояния 9 (ако помня добре). така пистата става около 10 реални, а разстоянието към 10-11 реални. Последното, което помня - "косъмчето" беше между пад на 0805 кондензатор и маса. От боклучета съм имал късо и на доста груба платка с разстояния доста над това. Просто се виждаше къде е било. Имал съм случаи от 3 платки 2 да не са наред. Имал съм случай и да им пада златото, като преди това вместо да е матово, да е лъскаво. Чест им прави че ми направиха нови без никакви пазарлъци. Но това всичкото за 3-дневни поръчки и къси серии (3-5 броя). Напоследък като пусках по-нормални (5-10 работни дни), не съм имал грижи.

Въпреки тия случки, за цената са си супер, а и сроковете им са супер. Не са ме бавили повече от ден над уговореното. Да поръчаш в понеделник и да дойдат в четвъртък или петък и то при техните цени си е супер, както и да си говорим. Просто вече имам едно на ум и оглеждам платките преди да започна да ги насищам. А никел-злато поръчам по единствената причина че другите имат тинол и под солдер маската, и при запояване тинола се дръпва под маската, набръчква я и става грозна картинка. Не че съм примрял за никел-злато. От itead са си съвсем стандартни, например. Но тоя ефект липсва. Под солдер маската е гола мед.

Сря Авг 20, 2014 12:18 am
Профил ICQ
Аватар

Той тинола под маската им е технологична даденост. Просто това им е маската за ецване. Фактически им е галванично покритие с вече напечатано там където трабва да се ецне. След като измият тоя печат остава гола мед и се ецва, а където има калай-олово не се ецва. Златото по същия начин го играе маска за ецване, ама не е калаено и не се надига. Аз между другото за единия клиент по "естетични" причини поръчвам синя маска и нещо не съм много доволен от нея. За мене си поръчвам със зелена и сякаш е доста по-добре. А когато гония и цена, просто нямам избор - гледам всичко да е на минимум и златото е първото нещо което отпада като опция :)

Сря Авг 20, 2014 9:37 am
Профил ICQ

Cekins написа:
Той тинола под маската им е технологична даденост.

Знам. И не само на тях. Тук някъде около оптикомеханичния завод имало някакъв дето ги правел май по-евтино и от селектра, ама и при него пак е така. Просто не ме кефи. Иначе в общия случай не е проблем. В смисъл - функционално и по двете технологии няма да е проблем.

Сря Авг 20, 2014 9:46 am
Профил ICQ

Остава ли утрешното биропиене? Нещо си траете?

Сря Авг 20, 2014 6:30 pm
Профил ICQ
Аватар

И аз да питам каква е организацията. Да, не, ще видим?

Чет Авг 21, 2014 2:36 pm
Профил

itso.t написа:
И аз да питам каква е организацията. Да, не, ще видим?

Няма промяна:
sparkybg написа:
И за биропиенето - предлагам четвъртък, примерно 19:00 ресторант Бел Вю в парка Заимов.

Към момента потвърдено и от ДедоБоре и Tisho.

Чет Авг 21, 2014 2:44 pm
Профил ICQ

Останаха:
Ники - 1
radolin - 1
Tisho - 2

С Tisho се разбрахме. Другите да казват как ще си ги получат.

Пет Авг 22, 2014 10:02 am
Профил ICQ
Аватар

Греда. В комета няма PIC18F24K22 в SSOP корпус. Имат PIC18LF24K22, но като гледам няма да пасне. Не'къв солюшън с друг микрочепски контролер?

Апропо, в списъка е сгрешен партномерът на контролера.

Пет Авг 22, 2014 3:39 pm
Профил

itso.t написа:
Апропо, в списъка е сгрешен партномерът на контролера.

В кой списък? В RAR-а от първия пост трябва да има BOM. Там мисля че го оправих. Причината е банална - взел съм SOIC парт номера, после в алтиума съм му сменил само корпуса, като видах че не се побира, ама парт номера си е останал.

24k22 не помня дали имаше в комет като го правих, или съм ги купувал от фарнел.

ПП: Проверих - в архива от първи пост има BOM и вътре всичко е наред. И в PDF-а със схемата е наред.

Пет Авг 22, 2014 4:07 pm
Профил ICQ
Аватар

Няколко страници по-напред в темата има изваден BOM. Там е сгрешено. Не обърнах внимание, че и в архива има такъв.

Въпросният пик няма ли някое по-мускулесто братче което да подходящо?

Пет Авг 22, 2014 4:25 pm
Профил

itso.t написа:
Няколко страници по-напред в темата има изваден BOM. Там е сгрешено. Не обърнах внимание, че и в архива има такъв.

Въпросният пик няма ли някое по-мускулесто братче което да подходящо?

Има - 25К22 и 26К22. Сигурно и други стават, ама няма как да знам със сигурност. Просто в комет има само LF версиите, пък аз точно тях не ползвах, защото ми трябваше 5 волтов. А "К" версията заради разни подобрения по периферията, като например хистерезис на компаратора. От наличните в Комет в SSOP28 корпус май никой не става.

Ама, какво те бърка? Поръчай от Фарнел през Kомет - след 2 дни са тук.

Пет Авг 22, 2014 4:40 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 539 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 36  Следваща