|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:38 am
Туристически гайгеров брояч
| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Фотосветкавица
Жената е похабила десетки фотоапарата за еднократна употреба и със зор я убедих да си поиска един обратно  Батерийката бе почти недокосната а светкавицата харчи доста ток, освен това неонката индицираща готовност харчи повече от гайгер тръбата - ако това имаше впредвид, де. Вътре имаше нещо в TO-92, трафче, диод и кондензатор, не си спомням подробности но едва ли ще е проблем да се хакне. Освен това спомагаш рециклирането 
|
| Нед Окт 02, 2011 12:36 am |
|
 |
|
3aek
|
 Re: Туристически гайгеров брояч
|
| Съб Окт 15, 2011 3:24 pm |
|
 |
|
lz3060
Ранг: Минаващ
|
Сглобих си такова домашно преди време, още не беше запушила Фукушима, т.е. преди DIY geiger counter да стане тренд  За HV сложих 2SK2605, клати се директно от атмегата. Понеже теорията малко ми куца налучквах честотата и duty cycle-а, та това чудо смуче 70-80ма ... ама нейсе, цъка  Да питам, от къде да си намеря такъв камък като твоя? Май трябва с джаджата да се разходя, но поне насоки на къде?
|
| Съб Мар 10, 2012 2:44 pm |
|
 |
|
zaphod
|
районите където навремето са вадили уран, най-добре търси по каменистите сипеи с много разноцветни камъни. най-доброто находище което съм намирал до момента е по пътя към хижа пробойница (искърското дефиле) ето видео с един камък, намерен от това находище, дадох го на един колега да си тества брояча
|
| Пет Мар 16, 2012 8:14 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Zaphod-e, къде точно към х-жа Пробойница имало уранова мина?
_________________ Хайде де!
|
| Пет Мар 16, 2012 10:05 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Е аз съм на същия път.  Накарах zaphod-а да ми подбере една бобинка от старо PC захранване, после налучкване на честотата. DC-то се управлява от мегата с обратна връзка.
|
| Пет Мар 16, 2012 12:06 pm |
|
 |
|
zaphod
|
в самата мина нищо няма да намериш, сомовете излизат на един сипей по пътя към селото (губислав), фона там не е висок, но като поровиш десетина минути из камъните, излизат сочни парчета
|
| Пет Мар 16, 2012 12:42 pm |
|
 |
|
NOname
|
Реконструктор, aз също съм на път да си направя гайгеров бряч, в началото исках само да мига и да цъка, но после реших, че трябва и да мери. Моя преобразовател (моя схема, не е вадена от интернет) се захранва от 3 - 5,5 V и консумира 6,5мА (при захранване 3,5V), ШИМ с обратна връзка, изходното напрежение (400V) е стабилизирано и не се влияе от натоварването и плаване на захранването в интрвала 3 - 5,5V. http://www.youtube.com/watch?v=P-FxOd9iFMc(консумацията тук е 9mA защото има още един чип, който "пука" и "мига") Това, което ме спира е, че не съм програмист и немога да си напиша софта за управлението на дисплея и броенето на импулсите (теорията е ми е ясна мога да ти обясня (ако незнаеш) как импулсите от GMT (датчика) се превръщат в микрорентгени). Ако още не ти се е изпарил ентусиазма (моя още не е) и имаш желание можем да направим нещо съвместно. Мога да направя pcb -та (работя с Altium Designer), също така може да поръчаме СБМ20, който е най подходящ за такива цели (12$).
Последна промяна NOname на Съб Май 26, 2012 3:27 pm, променена общо 1 път
|
| Съб Май 26, 2012 2:03 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Младежи, търсите си белята с тази радиация !!! От радона никой нищо добро не е видял!
|
| Съб Май 26, 2012 2:28 pm |
|
 |
|
NOname
|
Устройството, което регистрира радиация (Гайгер-Мюлеров Брояч) НЕ излъчва такава (в случай, че незнаете), а и от радиациата може да се избяга (все още) разбира се ако има с какво да я регистрираш, Забележката Ви изобщо не е на място. P. S. Точно защото от Радона никой нищо добро не е видял някои хора се опитват да направят уред с който да го регистрират.
|
| Съб Май 26, 2012 2:36 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
30-тина mW за 400V е доста прилично. Радон с GM не мисля, че ще можеш да мериш, май поне с NaI трябва. Не съм сигурен де, може и да има вариант - но зорът пак ще е в разните адсорбционни филтри. Файда от меренето освен да се научи човек как да го мери никаква, разбира се - не е известно някому да е навредил.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Май 26, 2012 4:30 pm |
|
 |
|
NOname
|
Мина един човек с ръце в джобовете и размаха пръст заплашвайки с Радона, а аз не се удържах да му отговоря. Тук въобще не става въпрос за Радон, неоспорим факт е че с този прибор той неможе да се регистрира, също така неоспорим е факта, че той е вреден за човека: http://www.bestreferat.ru/referat-214917.html , но това е съвсем друга тема.
|
| Съб Май 26, 2012 4:51 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Наистина е друга тема, безкрайно далече си с подобни линкове от "неоспорим факт", най-сериозното проучване правено някога - това на Коен - доказва, че не е вреден. Цял живот няма да ти стигне да се ориентираш в това с радона (аз не се и опитвам) в епидемиологичен смисъл. Но пък не виждам защо да не го премериш ако ти е интересно, дерзай, така се почва. Няма да ти се размине научаването да програмираш ако ще напредваш в измерванията.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Май 26, 2012 7:10 pm |
|
 |
|
NOname
|
Не съм специалист по "ядрена физика", но немога да се съглася, че един радиоактивен газ не оказва вредно влияние на човека. Това е като "спора" дали мобилните телефони са вредни..... - не, не са ако ги ползвате рядко, всичко е въпрос на доза. Този линк го пуснах за тези, които за първи път чуват за Радон, вас явно това не ви касае. Да прав сте, цял живот не стига за да се добере човек до истината, как тогава г-н Коен се е ориентирал толкова бързо? Има една проста истина: "Господ е направил необходимите неща прости а сложните - излишни" Що се касае до програмирането - човек може да стане добър специалист само в една област, и колкото по-тясна е тя, толкова по-добър можеш да станеш. Моята област е хардуера и не смятам да ставам човек - оркестър, това е все едно да носиш две дини под една мишница. P. S. Не признавам мненията на разни учени от разни университети защото за да получат финансиране са готови да докажат, че бялото е черно и даже да мълчат когато ги питат за вредноста на очевидно вредни неща.
|
| Съб Май 26, 2012 7:35 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Интересно тогава чие мнение признаваш? Колеги, имаме си май академик във форума! А може би самия Създател ни е удостоил с височайшата милост да ни посети?!?
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Съб Май 26, 2012 8:00 pm |
|
|