|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 10:47 am
Ардуино програмируем контролер за напояване
| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12825 Местоположение: София
|
 Re: Ардуино програмируем контролер за напояване
Не четеш ли бре? Къде съм критикувал някого? Дискусията кривна в тая посока оттук: Много моля, не сме в раздел политика и тук общите и неточни лакърдии не се толерират! 
|
| Пет Апр 15, 2022 7:41 am |
|
 |
|
TheWizard
|
ти къде прочети: индустрален проект я пасни твой индустриален проект да те оценим... щото и идея си няма колко такива са минали и минават за индустриални казах че историята помни и по-тежки случаи ... от "професионалисти"
_________________ main[-1u]={1};
|
| Пет Апр 15, 2022 7:49 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12825 Местоположение: София
|
Безсмислено е. Оставям те да се надприказваш сам. И нека твоята крава да е по-мъжка... 
|
| Пет Апр 15, 2022 7:57 am |
|
 |
|
Jack
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Вто Май 07, 2019 9:16 pm Мнения: 434 Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
|
Явно нямаш представа за актуалните нива на човешката (лична и комунална) простотия към момента. У нашАта фирма всяка нощна смяна запускаме съоръжения чийто допълнителни оперативни разходи са към 5 хил. лева за 12 часа смяна. Тея съоръжения не че имат кой знае какви по-различни функции от другите в тоя конкретен момент на годината, а само заради едната автоматика с която се управляват сами, за разлика от другите които се контролират ръчно. Това -за да осигурим правото на труд на едно пиянде което докато е накиркано, не може да си гледа работата и другия колега трябва да върши и неговата, и своята. Освен това, за да не се наемат допълнителни КИП-аджии, или поради липса на подходящи кандидати, на много от съораженията вече се появяват Ардуино-та и то не в идеализирания вид който описват по-горе, а така както са си дошли от Китай с платката за пет лева и перифериите за още толкова. ПС - ааа, забравих - запускаме и спираме съоражения и заради един некадърен мангал който не си знае работата, заради един отнесен наркоман и заради един 'телефонист' който постоянно виси на смартфона като дрогиран и нищо не поглежда. ...Но дори и ние не можем да се мерим по трагизъм и мело-драматизъм с ръшките братушки, които заради идеите на четири-пет партийни отговорни другаря ще затрият цяла държава ( своята имам предвид, не чуждата). Най- траги мело драматичното от всичкото ще е че един ден историята и медицината ще установят най-вероятно че просто не са били с всичкия си поради луетичните цикатрикси в мозъка си, токсоплазмоза или алкохолна дименция, подобно на много други токсични лидери от миналото...
|
| Пет Апр 15, 2022 11:51 am |
|
 |
|
nickarsow
Ранг: Минаващ
|
Момци, Темата пое път към раздел общи приказки. Ако съм объркал мястото на темата, моля администратора да я премести. Ако не, то пак моля администратора да позабърше ненужните постове. Благодаря предварително.
|
| Пет Апр 15, 2022 3:46 pm |
|
 |
|
s.ivanov
Ранг: Новодошъл
|
1) Варианта с Nextion: 7V пад x 145mA = печка от 1W. 2) И аз не харесвам преместващи регистри и експандери (въпреки това съм ползвал...). Липсата на адекватна чек сума (поне 16 бита) е предпоставка за проблеми. Особено когато се ползват за управление - едно погрешно включване на изход може да създаде огромни грижи. По-добре процесор или програмируема логика. Иначе проекта радва. Какъв език ще се ползва - директно C/C++, Ladder Diagram или производните от света на PLC ?
|
| Пет Апр 15, 2022 6:10 pm |
|
 |
|
nickarsow
|
По схемата, към 7805-та остава само Nextiona, тоест 1W на 7805 + всичката мед на двата слоя. Алтернативен вариант е да го заменя с някой евтин DC-DC Buck. Относно софта - прилагам логиката, направена на FBD-то на Zelioto ( страница 2-ра ). Трябва да се грижи за кладенеца, за 3 различни по място бидони от 1000л, да има седмични часови програми, както и ръчни. Също така, да чете и няколко бутона и сензор за дъжд. Трябва да се поровя за FBD за Arduino.
|
| Пет Апр 15, 2022 7:37 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2766 Местоположение: София
|
Интересна е темата, но ми се струва много сложно и излишно много релета, сигурен ли си че всичко ти трябва.
|
| Пет Апр 15, 2022 11:27 pm |
|
 |
|
nickarsow
|
В момента управлявам 12-13 вентила + 3 помпи ( едната за кладенеца и две от бидоните ), следя 4 групи датчици за ниво и един сензор за дъжд. Проблема е, че кладенеца е в едната градина с единия бидон, а другите бидони са на около 50м. Градината е с много пръскачки и отделна зеленчукова градина. Направих контролера 16+16 да е по-универсален. Използвам 5А релета, защото са евтини и ще комутират само тока на вентилите, който е около 350mA. Помпите ги управлявам с външни SSR-и.
|
| Съб Апр 16, 2022 7:23 am |
|
 |
|
Ivo4o
|
Линка го дадох ,защото човека каза че има опит с Zelio, а иначе и аз работя със сименс и им познавам софтуера от още от старит контролри S5.
|
| Съб Апр 16, 2022 7:59 am |
|
 |
|
nobodyshadow
Ранг: Почетен член
|
@nickarsow Какви вентили ползваш?
_________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно!
|
| Съб Апр 16, 2022 9:26 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Аз пък друго: добре следиш за дъжд, но според мен по-важна е влажността на почвата. Два неръждаеми тела в земята са достатъчни, ако токът през тях е слаб няма нужда да е променлив.
|
| Съб Апр 16, 2022 10:04 am |
|
 |
|
nickarsow
|
Ползвам 2 вида - 1" 24VAC на HUNTER и 1" 24VAC на RAIN ( да не се бърка с RAIN BIRD ). RAIN ( италианските ) са на нивото на HUNTER, но са по-евтини.
|
| Съб Апр 16, 2022 3:16 pm |
|
 |
|
nickarsow
|
Ползвал съм 2 вида сензори за влажност на почвата - този - https://www.aliexpress.com/item/32746901878.html и този - https://www.amazon.com/Gikfun-Capacitiv ... B07H3P1NRMПри мерене влажността на почвата има няколко проблема. Единият са кабелите или, ако сензора е с WiFi, връзката с контролера ... трябва си добър софтуерист. Другият е, че колкото и да е калибриран сензора, зеленчуците не ги е хич еня за това и не признават какво им казва сензора. От практиката съм установил необходимата поливка за различните зеленчуци и до сега усещането ми не ме е подвеждало. За контрол и корекция на времената ползвам скъп уред за измерване на влажността на почвата. Датчика за дъжд ми трябва само да ми спре нацяло поливките при обилен дъжд, за да не удавя напълно зеленчуците. Освен това Opensprinkler контролера позволява скъсяване или удължаване на RAIN DELAY.
|
| Съб Апр 16, 2022 3:29 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Аз и за датчика за влага в почвата не казвам, че трябва да е определящ, само че ще е по-точен от датчика за валеж. Тарикатлъкът е къде ще поставиш датчика, там изборът е на стопанина и зависи от наблюденията му. Не говоря за никакви калибрации и точно мерене, по-скоро за има-нема.
|
| Съб Апр 16, 2022 5:02 pm |
|
|