Отговори на тема  [ 190 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Следваща
Преносим мощен лазер с мощност 75W 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Преносим мощен лазер с мощност 75W
Н'бабане Гт'муан'га написа:
Desert Leo написа:
Ми то аз като изляза да си изпикая и улуча ламарината на навеса на комшията я режа као лазер, ама не съм се сетил да се похваля...

Айде сега. Старите вицове всички сме ги чували :D

Ми с тези нови матр'яли да се чуди чавек какво да пие... и кво да пикае...
През късните 90-те синковеца се заинтересува от лазери, та един колега от пловдивския институт му осигури играчка, след което комшийките заговориха за извънземни. Гот беше да осветиш облаците и да гледаш кръстещи се бабички... :mrgreen:

Нед Дек 04, 2022 4:44 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Този от 75W, а той ще е повече, защото 74W е при 3А ток. Аз ще стартирам с 3.7А и ще го надуя натам до 5А. Вероятно ще надхвърли 100w. Не ми трябва, просто за колекцията. Трудно ще намери приложение в нещо, защото няма да е машина а преносима кутия на лазер. Може и да свърши някой ден работа, занам ли. Ако искам да си играя ще си играя с 7.5W, ако удкам да светя ще светя със зеления 2W. Просто ми е интересно да сътворя нещо, а не толкова да го използвам. Досега който ги е видял винаги се е изумявал от лазерите какво правят. Предполагам повечето не са и виждали как свети 7.5W синьо 460nm и 2W зелено. Тези китайските по 100-150лв са като светулки пред моите. Някой ако се чуди колко струва един лазер 7.5W, веднага му казвам. От чужбуна е око 500$ в сайта на Sanwu. Моите смело казвам че са по добри, защото използвам много по големи радиатори от Мед и всичко подлежи на ремонт, а не е запечатано като при готовите. За един такъв преносим лазер охлаждането е от първа важност. А това как изглежда външния вид е въпрос на вкус вече. Моите не са красиви, но ги правя по ефективни при работа.

Прикачени файлове:
IMG_20221119_140242.jpg
IMG_20221119_140242.jpg [ 2.22 MiB | Прегледано 2556 пъти ]
Нед Дек 04, 2022 5:05 pm
Профил

За ламарина със син или зелен не знам, за рязането де, иначе се гравира добре. Сега не знам по гравиращите машини колко лъжат примерно пишат я 40 Вт електрическа 10 оптична, ама дали са 10 ....та с такава може да се гравира метал, но реже доста неметали. Иначе и със 100 W файбър не се реже метал, въпреки че с много пасове знам ли, някои метали може и да се срежат. То при режещите лазери много важна задача има и газа.

Нед Дек 04, 2022 5:37 pm
Профил

Ами под метал имах предвид ламарина. Иначе със 7.5w може да се гравира без проблеми. Но за тая работа трябва машина, не от ръка. При фокус с леща G2 дървото пламва веднага. Виж тези видеа, обаче са с дтуга леща Element (за дълги разстояния и загубата на мощност с нея е око 20% в сравнение с G2, която е само 5%..
https://youtu.be/DgbaPg7PSpc
https://youtu.be/5NYB-YIAqAM
https://youtu.be/d_Z6LfzZ6Hk

Нед Дек 04, 2022 5:48 pm
Профил
Ранг: Напреднал

На мен ми стана любопитен тоя лазер...
Предполагам попада извън графата "законни лазери"? :)
За какво може да се ползва практически? Може ли примерно да пукне гума на кола, или да прониже човек?

Нбане - имах те за Зрял Съфорумец - ако някой може да сфетне джобни лазерчета до 75 вата просто като ги надуе с 0.4 волта и ги запресова в медна фтулка , щеше да подпише с америкън говърмънт 8 цифрен секретен договор , а не да пише в нашето форумче

8)

Нед Дек 04, 2022 9:13 pm
Профил WWW
Аватар

petko_sz написа:
Нбане - имах те за Зрял Съфорумец

Ами не, не съм зрял, особено пък в неделя :D

Нед Дек 04, 2022 9:19 pm
Профил
Аватар

тия ватове какви са?

Нед Дек 04, 2022 9:25 pm
Профил

petko_sz написа:
На мен ми стана любопитен тоя лазер...
Предполагам попада извън графата "законни лазери"? :)
За какво може да се ползва практически? Може ли примерно да пукне гума на кола, или да прониже човек?

Нбане - имах те за Зрял Съфорумец - ако някой може да сфетне джобни лазерчета до 75 вата просто като ги надуе с 0.4 волта и ги запресова в медна фтулка , щеше да подпише с америкън говърмънт 8 цифрен секретен договор , а не да пише в нашето форумче

8)

Човече, нещо не си в час май. Правиш се на някъв гуру ли тук, не разбрах. Спри да пишеш в темата, като нямаш умствения потенцял да разбереш какво пиша. Даже не можеш и да напишеш какво съм написал, защото не може да го запомниш. Просто чупиш тъпомера с такива глупави постове. И не се пише Фтулка, а Втулка.

Последна промяна borislav87 на Нед Дек 04, 2022 9:33 pm, променена общо 1 път

Нед Дек 04, 2022 9:26 pm
Профил

ДедоБоре написа:
тия ватове какви са?

Във ватове се измерва мощността при лазерите.

Нед Дек 04, 2022 9:27 pm
Профил
Аватар

ами мощностите биват много видове: входяща (DC), импулсна, топлинна, на загубите (разсеяна), мощност на светлинния поток и т.н.
затова питам.

Нед Дек 04, 2022 9:36 pm
Профил

ДедоБоре написа:
ами мощностите биват много видове: входяща (DC), импулсна, топлинна, на загубите (разсеяна), мощност на светлинния поток и т.н.
затова питам.

Да, разбирам и аз не мога да ти кажа с точност. Не съм чак толкова запознат с принципа им на работа.
Това е на кратко от Интернет

Лазерът (на английски: laser – light amplification by stimulated emission of radiation – усилване на светлина чрез стимулирано излъчване на радиация) е източник на монохроматична, кохерентна, насочена светлина. Той излъчва насочен, кохерентен сноп с постоянна дължина на вълната), постоянна фаза и голяма яркост, за разлика от некохерентните източници като лампите с нажежаема жичка, които излъчват вълни в почти целия електромагнитен спектър и във всички посоки. Принципът на действие на лазера е комбинация между квантово-механични и термодинамични процеси.

Нед Дек 04, 2022 9:46 pm
Профил

"и аз не мога да ти кажа с точност. Не съм чак толкова запознат с принципа им на работа"

Разбрахме се коУга - спирам да ти пиша в темата !!!

Нед Дек 04, 2022 10:34 pm
Профил WWW
Аватар

ако говорим за DC входяща мощност (волтове по ампери), тогава не ти трябва лазер, и реотан ще докара същите ватове.

... (пропускам другите варианти)...

ако говорим за мощност на поток/емисия, тогава мерната единица е ват на площ (примерно ват на кв.м.)
практически, това най-лесно се измерва като се измери температурния градиент за време на нещо, което поглъща 100% въпросната емисия.
и понеже няма идеално черно тяло, се почват едни уговорки, но поне приблизително може да се определи мощността (във ватове на площ)
гледам, че се опитваш да мериш с нещо, закачено към мултиметър, ама не разбирам върху какво светиш с лазера.
може да си открил нов принцип във физиката, затова питам за какви ватове иде реч.

---
играта с лазери може да се окаже неприятна от административна гледна точка.
при мен на 40-тата минута светене прелетя хеликоптер. след 2 часа цъфнаха 2 патрулки с буркани - едната от РВД, другата от МВР.
първо изгасихме всичко, после пихме кафе, гледахме логове (ток и напрежение), после четохме чаршафи. е, не се стигна да ме повозят на задната седалка на патрулката, но бяха достатъчно надъхани.
следващите дни прекарах по няколко часа в офиса им в уговаряне на спектри, мощности и азимути, към които дори и да не поглеждам, какви формуляри да попълваме, и да не светим, преди да ни кажат ОК.
работата е много дебела, при това не е на локално ниво, като при КРС, примерно. и може да те асфалтират много бързо и за много време.
а светехме с 3x1W. за тия мощности, за които говориш, оплакването няма да е от някой пилот на самолет (макар, че и това не е нисък клас инцидент), а ще е от МКС, или от Мъск, а знаеш кой им поръчва музиката. не е сигурно кои зелени човечета ще те налазят първи, но е сигурно, че няма да са вежливи.

Нед Дек 04, 2022 10:48 pm
Профил

ДедоБоре написа:
ако говорим за DC входяща мощност (волтове по ампери), тогава не ти трябва лазер, и реотан ще докара същите ватове.

... (пропускам другите варианти)...

ако говорим за мощност на поток/емисия, тогава мерната единица е ват на площ (примерно ват на кв.м.)
практически, това най-лесно се измерва като се измери температурния градиент за време на нещо, което поглъща 100% въпросната емисия.
и понеже няма идеално черно тяло, се почват едни уговорки, но поне приблизително може да се определи мощността (във ватове на площ)
гледам, че се опитваш да мериш с нещо, закачено към мултиметър, ама не разбирам върху какво светиш с лазера.
може да си открил нов принцип във физиката, затова питам за какви ватове иде реч.

---
играта с лазери може да се окаже неприятна от административна гледна точка.
при мен на 40-тата минута светене прелетя хеликоптер. след 2 часа цъфнаха 2 патрулки с буркани - едната от РВД, другата от МВР.
първо изгасихме всичко, после пихме кафе, гледахме логове (ток и напрежение), после четохме чаршафи. е, не се стигна да ме повозят на задната седалка на патрулката, но бяха достатъчно надъхани.
следващите дни прекарах по няколко часа в офиса им в уговаряне на спектри, мощности и азимути, към които дори и да не поглеждам, какви формуляри да попълваме, и да не светим, преди да ни кажат ОК.
работата е много дебела, при това не е на локално ниво, като при КРС, примерно. и може да те асфалтират много бързо и за много време.
а светехме с 3x1W. за тия мощности, за които говориш, оплакването няма да е от някой пилот на самолет (макар, че и това не е нисък клас инцидент), а ще е от МКС, или от Мъск, а знаеш кой им поръчва музиката. не е сигурно кои зелени човечета ще те налазят първи, но е сигурно, че няма да са вежливи.

Да, забранено е да се свети. Не знам къде си светил ти обаче та да стигне до това. Аз рядко светкам в София. През балкона най вече. Но не светя в сгради и каквото и да е. Само в небето. Това което ползвам е Елемент на Пелтие, който е алтернатива на професионален уред за мерене на лазери LPM. При Пелтието който ползвам 100mw сравняватна 1W мощност. Мери много точно с минимални отклонения. За информация същия диод със същия волтаж и ампераж на истински уред отчита 7.6W, а моят показва 7.7W, като всеки диод има разлика в силата. Нищо че са еднакви . Лазерите са сложна наука. И много лесно се повреждат ако драйвъра, който ги захранва не сехатеса на диода. Примерно, драйвъри за фенери в повечето случаи повреждат лазерите. Точно това стана с първия ми лазер. Драйвър за фенер, който уж би трябвало да стане, повреди диода и умря. Този от 75w аз ще му правя драйвъра, защото знам от сигурен източник ще работи без проблеми. За целта ще използвам LM338K + 3бр резистори от 3W и 1ohm свързани паралелно. Имам и готови регулатори, но им нямам доверие нещо. Макар че съм виждал че става с тях, но не знам кка ще са при продължително използване.

Всъщност лазерите биха били полезни за планинари. Ако евентуално се загубят лесно ще покажат къде са. А не е като да не се губят често хора.

Последна промяна borislav87 на Нед Дек 04, 2022 11:47 pm, променена общо 1 път

Нед Дек 04, 2022 11:42 pm
Профил
Аватар

borislav87 написа:
Това е на кратко от Интернет

Лазерът (на английски: laser – light amplification by stimulated emission of radiation – усилване на светлина чрез стимулирано излъчване на радиация)

Лазерите НЕ излъчват радиация.

Нед Дек 04, 2022 11:43 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 190 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Следваща