Отговори на тема  [ 166 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Следваща
Антенен усилвател 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Re: Антенен усилвател
Потърси "long range FPV". Това е направление в RC моделизма и вече има много различни и достъпни разработки, и върши това което искаш. Честотите, по които върви видеото са от 5.8 надолу до към 433 MHz, но съобразно релефа ако трябва ще се използва и 27Мхц. Същото ще важи и за предавателя по който управляваш дрона.
Мощността за предаване е къде по-малка от това, което е нужно на коптера да лети.

Сря Дек 23, 2015 6:25 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Видео при 27MHz означава или 1 кадър на минута или честотна лента от 20 до 27MHz и много НАТО хеликоптери над главата.

Сря Дек 23, 2015 6:39 pm
Профил

хм... проектът е много смислен, но за съжаление твърде амбициозен. За да се случи такъв един проект се изисква дъъъллга работа на много и добри инджинери, разбира се и медици, мениджери, маркетинг ако щете.... С две думи твърде много специалности и аспекти има, като издънка само е една от тях е достатъчна да провали проекта!
Разбирам че става дума за 'proof of concept', но моето мнение е, че един прототип с кръпки от сорта на стърчащи усилватели абсолютно нищо не доказва. Ако има нещо, което трябва да се доказва, това е дали може да се направи без "кръпки". Това с "убеждаването" повярвай ми, ти е най-малкият проблем. Казвам го от опит!

Но да се върна на инджинеринга... Може би е добре да се даде конкретната платформа (ако има избрана такава). Да се видят параметрите и тогава да умуваме дали само антенният усилвател е проблемът. Мен лично ме съмнява!! Но за да се разбере, може би трябва да го обясня от началото, а не от края (антената).

Значи, първо трябва да се дефинира целта. Примерно да кажем, че целта е в 9 от 10 опита да се достига до определена точка за определено време. Все пак ако това чудо не долети до мястото на инцидента преди линейката няма голям смисъл... Желателно е, обаче, дори и да не намери целта винаги да оцелява (да не се блъска в стълбове, далекопроводи и т.н.) и винаги да се връща (поне до някаква известна позиция).
Освен това, при някои инцеденти, всъщност нямаме предварителни координати (изгубени в планина) или поне мястото не е съвсем точно докладвано. С други думи искам да кажа, че видеото трябва да е много сериозно и по време на целия полет. Веднъж самият апарат има нужда (за да може да заобикаля препятствията автономно). И втори път, трябва да се връща картина в центъра, за да може оператора да вижда какво става в реално време. И трябва да се има предвид, че инцидентите се случват и нощно време и в дъждовно, снежно, ветровито, така че ако трябва да се гарантират 9 от 10 опита в реални условия, то видеото (и всичко останало) е много по-различно от това на дронче с дистанционно...
Няма да е зле и дублиране на връзката, защото 4G-то примерно е пИрфектно когато го има и където го има... А за останалите случаи пък е добре да се ползва насочена антена, вместо да се излъчва във всички посоки. Но това значи и нещо да я насочва (или превключва между набор антени).

Сря Дек 23, 2015 7:05 pm
Профил

При такива високи честоти с колкото и вата да излъчваш, ако нямаш пряка видимост е трудна работа. Първо пускаш балон с ретранслатор над района, после си предаваш на 2.4 или 5GHz, Гугъл май така мисляха да правят :).

Не знам тая работа с дроновете колко ще е рентабилна. А и все пак трябва да има някой друг освен пострадалия, който да му закачи дефибрилатора? По-скоро според мен просто с времето цената на тези устройства ще намалее достатъчно, че всеки да си има по едно вкъщи, както вече има в повечето летища, хотели и други публични места в Европа. За много рискови пациенти може да е свързан постоянно или дори част от дрехите - промерно сутиен с вграден дефибрилатор (тука може и двойна фукция с електрошок и защита от сваляне :)) .

Сря Дек 23, 2015 7:11 pm
Профил

radolin написа:
Първо пускаш балон с ретранслатор над района, после си предаваш на 2.4 или 5GHz, Гугъл май така мисляха да правят :).

Много често се случва на 2-3 километра над земята вятъра да духа с 200КМ/ч, това означава на всеки 15 минути да пускаш нов ретланслатор балон, защото предния вече се е отдаличил на 50 километра.

Сря Дек 23, 2015 7:24 pm
Профил
Ранг: Минаващ

За батериите на фенерчето е така, да. За това ми трябва микрофона, да видя ще може ли да се чува като хората. Когато оцветиш падалите (лопатките за екг-мониторинг и пейс/дефибрилация), които представляват две лепенки и им кажеш кое къде да залепят, ще се справят. Ти ще имаш възможност за монитор в реално време на сърдечния ритъм и да знаеш тази загуба на съзнание от аритмогенен тип ли е или не и да дадеш наставления какво могат (ако могат) да направят хората докато пристигне бърза помощ. Разряда на кондензаторите е с бифазен ток, затваря веригата между двете лепенки и дори и да го пипнат докато дефибрилира, няма да стане кой знае какво (абе по-добре да не пипат :D ). Относно хляба и бедните - абсолютно е така. Но трябва да се помисли и за тези, които могат да бъдат спасени, а не дори и навреме реанимирани с линейка за 8-10 мин. пак да има шанс да останат с неврологична симптоматика/дефицит, да се инвалидизират и да бъдат нетрудоспособни и непълноценно живеещи в хосписи след ресусцитация (реанимация). Знам, че (поне така мисля) укв модулацията е с по-голям обхват и повече минава през сгради, стига да имаш готина антена, но тук вече идва и въпроса за банда, който някой си е платил и т.н. за това първоначално искам да го пробвам с 2.4 GHz. Ако трябва да сме екзактни честотата на мбилен оператор най-ме устройва, мисля, ама там ще има мнооого сърдити :D Относно камерата - тя може ли да се направи да излъчва също на 2.4, само че в друг канал?

Сря Дек 23, 2015 8:01 pm
Профил

wow докато си напиша отговора и изникнали още 5 нови, абсолютно интересни за мен! За разработката на устройството което ще дефибрилира/пейсира, най-малко мисля, защото познвам реални гении от една фирма, които са създали над половината супер смарт програми на имплантируемите дефибрилатори (по-малки от кутия цигари), които ние имплантираме в клиниката. Тяхната интеррогация с външния програмер е с блутут. Относно дефибирилаторите на обществени места - Франция е лидер. За 2013 година има спасени 20 000 човека с помощта на тези "улични" дефибрилатори, закупени от дарения, а НЕ от държавата. Идеята ми за дрона/хели е за градски условия (за сега). Когато видиш, че една загуба на съзнание не е от сърдечен произход, и разпиташ свидетелите или близките докато пристигне екипа ще спестиш адски много време и ще улесниш лекаря от линейката - хипогликемия ли е, белодробна емболия ли е, мозъчен кръвоизлив ли е, можеш да се ориентираш за много неща. Отделно може да се сложи спринцовка за подкожен глюкагон при хипогликемии (ниска кръвна захар), който се прави в кожата около пъпа и може да се постави от дете. Дрона, който една такава фирма може да създаде, ако не преувеличи много с цената (за жалост медицинската апаратура си остава една от най-скъпите) може да излезе по груби, лично мои сметки, максимум около 10 хил. евро, което е нищо за министерството на здравеопазването. Но това са въпроси доста далеч от мен за сега. Относно връщнаето на дрона - много от тях разполагат с копче за запаметяване на координати и се "прибират" сами, отделно е и не знам честно казано дали имат сензори за препядствия около тях, които да заобиколят. Да се върна на честотната модулация - ако използвам укв, няма ли да има повече смущения, дори и сигнала да е "по-упорит" на сгради?

Сря Дек 23, 2015 8:15 pm
Профил
Аватар

хммм ... то ни било само до антенния усилвател.

идеята не е лоша, но е неизпълнима.

1. искаш да караш видео за пилота на хвърчилото. почти абсурд. първо, защото за да го караш що-годе надеждно ти трябва резолюция, а за резолюция трябва честотна лента; второ - очаква се това нещо да може да ходи на много километри (да спасяваш някой в съседната сграда с дрон е безмислено) - тогава ти трябва И мощност, И честотна лента. отделно дрона трябва да е доста умен, за да не се разбие когато загуби връзка с кораба майка. казвам КОГАТО, а не АКО.

2. движение по GPS координати също е достатъчно трудно, по ред навигационни причини, една от които е че не знаеш координатите където трябва да се стигне, или поне не с достатъчна точност. разни фирмички като Амазон експериментират от доста време с доставка на пици (примерно) на адрес, нека някой който си е поръчвал дрон-пица да коментира.

3. предстои доста сериозна регулация на дроновете. няма да е чак като за самолети и хеликоптери, но определено има идея нещата да се вкарат в някаква тясна рамка.

4. да си представим все пак, че дрона долети до точката. и какво? ще носи куфарче с уреди. кой ще вземе уредчето и ще налепи сензори по човека? да кажем, че няма проблем и някой все пак ще успее да залепи 4 лепенки, ще му се направи кардиограма на човек, дори и сатурация и захар може да се премери. ще се прати до "центъра" където доктор трябва да прецени какво вижда, да поговори с пациента или човека до него. за това е достатъчен и GSM. и после? някой трябва да сложи подходящата инжекция. ами ако вкара адреналин на човек в хипогликемия?

дефибрилатора пък в поне половината случаи ще утрепе пациента, защото е крайна мярка, приложима в строго конкретни граници. в ръцете на необучен човек ще е по-лошо от кмет-учител по руски.

5. няма проблем да се направи ЕКГ, дефибрилатор, HD камера, навигация по GPS и предаване на данни, звук и видео по 3G/4G. тука има хора, които се занимават професионално от години с тези материи. и хич няма да е евтино, на гол ентусиазъм няма да стане. все пак, ако се стигне до направата на железариите, условно за Х единици пари, сертификацията за съответното медицинско приложение ще е поне 10-15Х пари, ще отнеме години и е с неясен край. не случайно никой не произвежда у нас дори ЕКГ монитори, просто летвата е твърде високо вдигната.

и това е без желязото да се е вдигнало и на 5см във въздуха. ако всичко трябва да се качи на хвърчило, добавяме още едни 10-15Х пари. отново още няколко години ходене по сертифициращи агенции и лабове, пак с почти с нулев шанс за успех.

всичко до тук е неинвазивно. нямам идея какви са регулациите и цените за инвазивни инструменти (дозатор за струйно вливане, примерно), но мисля че и обикновена система не може да се сложи от необучен човек, поне в общия случай. така, че и тука ще трябват няколко (десетки) Х пари.

Х по мои оценки е 300-500К, може и да ми е оптимистична оценката. но истинския разход ще е за юристите, които ще ушият цялата кошница в бели конци, за да не влезе някой в затвора.

---
за експериментите с хвърчикоптера, по-добре се насочи към пренос на видео по 3G мрежа. не изисква кой знае каква инвестиция, ще е в пъти по-лесно от усилватели, пък и е напълно законно :D

Сря Дек 23, 2015 8:40 pm
Профил
Аватар

www.diydrones.com
https://3drobotics.com/

Основателя на сайта беше главен редарктор на Wired, сега произвежда дронове в Сан Диего и от другата страна на границата. Не е лесно,
но не е невъзможно и като правят закона ще питат такива като него. Нещата се развиват с години, и всички които се занимават с
това няма да си оставят лесно хляба. А те хич не са малко, и доста от тях не са дошли от нищото.

Изключвам военните и НАСА, които пък съвсем нямат никакво намерение да спират или следват регулациите(ако им пречат на интересите).

Сря Дек 23, 2015 8:48 pm
Профил
Аватар

Дрон да носи дефибрилатор е много добра идея за България! Само, че дрона трябва да идва СЛЕД линейката ,а не преди нея - така ще може да донесе и други забравени неща, освен дефибрилатора. :D

Сря Дек 23, 2015 9:45 pm
Профил

Аз казах, че няма да го сглобя с група съветски учени в мазето, а си има достатъчно богати на ресурс и ум фирми, пълни с техници създали дефибрилатори и пейсове с размери на кибритена кутия с батерия издържаща по 5-6 г. Хора, които за щастие понзавам, макар и чисто професионално (и това ми дава надежда, че това може да се случи, стига да възбуди интерес), които са създали и въвели невростимулацията при паркинсон, чрез мозъчни микроелектроди... Хора, които са създали home monitoring система - перфектно работеща в Израел, базирана на gps система за препрограмиране на пейсмейкъри и дефибрилатори, чрез обикновен смартфон, с възможност отново за реално интракардиално (от сърцето) екг и т.н... та мислиш ли, че тези хора нямат ресурса да създадат пиклив дрон, който да работи на 10 км с адекватен аудио и видео пренос, па макар и посреднощ? :) Щом момчето от техническия в белгия (от клипа в ютюб) го е създал, значи може, просто според мен, може да се добавят и някои ново функции. Но не искам като руснаците - да го разглобя - да го копирам какво има що има в него и да кажа - ей го същото и ние го можем.... при такива идеи меренето на ... няма място. Относно адреналина - никой няма да направи вместо глюкагон адреналин, понеже няма да има в дрона и готово :) ще има в пристигащата линейка. Ако екг монитора покаже, че няма сърдечна дейност можеш лесно да упътиш околните как да започнат сърдечен масаж и т.н. чисто медицински неща, които не са обект на темата. Относно антената на високо - градове, като Варна и София имат чудесни възвишения около тях, където може да се сложи антена с насочено лъчене. А за 3 и 4G предаването ме заинтригува - там какви приемници и предаватели трябва да се монтирата на камерата, и дали има такива камери с такава модулация или ще трябва трансмитер? За това още не съм взел хеликоптер (те носят повече от дроновете), защото искам да ми се изясни какво ще трябва да се сложи (предаватели, приемници, трансмитери, батерии) и тогава, а не да взема нещо - и хоп, ама то не става за еди си кви честоти :D

Сря Дек 23, 2015 10:11 pm
Профил

Така като те чета, най лесно е една камера с микрофон от мтел ги продаваха на времето. Мязаше на някакво човече. Провери дали ще ти свърши работа.
Ако много държиш и решиш да плащаш познавам човек който ще ти свърши работа на всяко ниво с тази играчка!

Сря Дек 23, 2015 10:24 pm
Профил
Аватар

Емилияне, видя ли сега какво стана като почна да говориш по същество :D .
Тук във форума има доста хора, които могат да ти помогнат доста, единствено трябва да кажеш какво точно искаш да направиш, защото в началото нещата изглеждаха като искаш да си играеш с дрончета :D .

Сря Дек 23, 2015 11:32 pm
Профил

хахах да, забелязах интереса, и се радвам! Отначало мислех, че ще ме разберат и няма да ме сбъркат с абсолютен идиот, който не знае, че щом камерата предава, и ще е на машина, предавателя също трябва да е на нея... нали за туй е предавател :P :D Относно офертата за мтел-ските на 3G ли са? Бих заделил ~200-250лв за хеликоптер (без контролер) и да речем още толкова за камера с мик. Другото от идните заплати, че с тея празници... :)
А докато ровех днес намерих това нещо, което е на батерии, не е много малко (~10см.), но пък доставя wifi навсякъде, където има 2 и 3G покритие. Пълно е с малки wifi камери с добра резолюция, които могат да се кънектнат, вече вие по-добре ще кажете колко може да е забавянето на сигнала и какво ще е качеството му.

http://computer2000.bg/netis-3g-mobile- ... 0%B8%D1%8F

Сря Дек 23, 2015 11:51 pm
Профил

Аз от скоро съм на 4ж и не знам как ще е занапред, защото много ме изненадоха с офертата. За по-малко от 5 лв. взех 1GB на месец. При тия цени се опасявам че няма да остане и един пъпчив тийнеджър незакачен... Та ще видим като станем много на клона, но засега всичко "фърчи". Никакъв проблем за видео.
За хардуера няма нужда да го мислиш сега. Принципно е голям проблем, в смисъл че нито модемите, нито процесорите са достъпни за простосмъртни. Обаче за 200-300 лв може да си вземеш телефон с 4/8 ядрен 64-бит процесор с модеми и някаква камера... Въпросът не е в парите, просто тия компоненти или изобщо не се продават или са на абсурдни цени.

Чет Дек 24, 2015 12:21 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 166 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Следваща