|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:37 am
Уредче за измерване/разреждане/анализ на батерии
| Автор |
Съобщение |
|
perlsite
Ранг: Ориентиран
|
 Re: Уредче за измерване/разреждане/анализ на батерии
Ха-ха-ха  И аз се замислих точно за това. Погледнах отгоре, отдолу, в средата няма линкове няма нищо с което да изплакнеш окото  Пък може би колегата е заложил на първата част от заглавието "Проекти" и е забравил да "реализира" логическият оператор "AND" с втората част 
|
| Нед Апр 22, 2012 9:56 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Що бре, евалла на човекот! Аз ако тръгна да го купувам това 20 евра не ми мърдат но само ако е на промоция. А от акъл/опит глава не боли - ако и ти имаш акъл от няколко схеми ще събереш доброто и по-малко ще си играеш после. И като ви гледам к'ви сте страхливци на тема литиеви а аз всеки ден ползвам китайски - това е друга тема, де.
|
| Нед Апр 22, 2012 10:43 pm |
|
 |
|
anrieff
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Нед Ное 16, 2008 1:16 pm Мнения: 179 Местоположение: София
|
@ ike: нямам такова advanced зарядно за 9-волтовата. Тия дни ще обикалям за батериите и мога да забърша едно, само не знам какво да търся - препоръчай някой модел, ако имаш нещо на акъла, за 9-волтови. @Desert Leo, Dimitar: Ами не съм споделил схематики и сорс-код, тъй като проектът все още не е "завършен" в истинския смисъл на думата - прототипът не е с финалната версия на хардуера, пък и за софтуера не съм сигурен. Например, сега, когато платката е в кутийката, няма как да преточвам така лесно разрядните данни с PicKit2, тъй като програмния хедър е недостъпен. Засега съм направил една врътка с предаване през дисплея (1200 bps, а от другата страна е фотодиод + усилвател и кабел към микрофонния вход на компютъра). Даже се канех да питам как да го направя това по-добре, има ли някакъв добре известен начин за предаване на серийни данни в ситуации като тази.. 
_________________ 2 + 2 = 5, при много големи стойности на 2.
|
| Нед Апр 22, 2012 11:27 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
От зарядни и батерии аз не разбирам и не мога да ти препоръчам. Иначе можеш на сегашното ти зарядно да сложиш един резистор, който ще намали тока за зареждане. Просто всички батерии обичат да ги зареждат бавно с нисък ток за около 24 часа. При разреждането е същото. Обичат бавно да се разреждат.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Апр 23, 2012 12:04 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
anrieff, за да анализираш състоянието на една акумулаторна батерия, трябва да измериш отдадения от нея капацитет при разреждане с приблизително константен ток между максимално и минимално допустимата стойност на нейното напрежение. Стойността на тока се определя от потенциалния консуматор, за който ще се използва батерията. Характеристиката на напрежението като функция на времето, ще те излъже, защото тока е далеч от константен.
|
| Нед Май 06, 2012 9:12 am |
|
 |
|
Пушека
|
anrieff, как върви с тестовете. Подай интифа. Онзи ден си купих една 9в батерия за уреда, та се сетих за проекта и класацията.
|
| Нед Май 06, 2012 10:03 am |
|
 |
|
anrieff
|
Отложих ги за малко, че друга неотложна работа изскочи, ама тоя уикенд ще е голямото пуцанье 
|
| Вто Май 08, 2012 10:00 pm |
|
 |
|
anrieff
|
Успях да изтествам засега АА клетките, ето резултатите досега: кликПушека, специално за тебе сега съм се хванал да тествам 9-волтовите, ама зареждаемите 9-волтови са мъчна работа, всичките, които купих, показват ниски показатели засега, та си играя да им правя заряд-разряд цикли докато почнат да се държат прилично. Ама скоро ще ги вкарам и тях в ревюто.
|
| Съб Май 26, 2012 12:30 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Това наистина са доста полезни резултати. Благодаря за поста !
|
| Съб Май 26, 2012 12:45 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Ами резултатите са в рамките на очакваното за типа и размера на батериите - между 1800 и 2600 mAh. Доколкото ми е известно, Sony, Sanyo, Toshiba, Philips и сие нямат собствени фабрики за батерии - всичко се прави в Китай и няма да се учудя дори да е правено в една и съща фабрика. Преди време попаднах на някаква китайска фабрика, коята нямаше собствена марка, на в сайта им пишеше, че са най-големия производител на батерии извън САЩ... Ако си поръчаш над определено минимално количество, може да се появят батерии марка "anrieff super-heavy-duty" с "капацитет", какъвто си поискаш...
9-волтовата акумулаторна батерия, предполагам е Ni-MH. Номиналният им капацитете е около 120mAh, така, че пак е нормално. Зареди я и снеми разрядната характеристика отново, но е по-добре да го направиш трикратно.
Подобно тестване възнамерявам да направя за Li-Pol акумулатори, но не с цел сравнение между производителите, а за тест преди използване. Много ментета се навъдиха напоследък. При еднакъв обем срещам надписи 430, 450, 500, че и 550mAh, а какъв е реално - едва ли китаеца знае.
|
| Съб Май 26, 2012 1:35 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Ники, лесно ти е на тебе! Твоите Li-Pol ги слягаш на топлокръвни ж'вотни и експлоатационните им условия са "човешки". Ама как работи това при -20 градуса и с китайски GSM, дето на 3 волта се е изресетирал така, че забравя всичко ? Ово е интересното. При Телит-а поне PA е отделен и може да се направи някакво "по-отделно" захранване на BB. Та за такова приложение е интересно да се види как се държат на студено и с консумация 1.5 - 2 ампера.
|
| Съб Май 26, 2012 1:42 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Бате, той и Телита умирга на 3V. А животните са верно топлокръвни, но докато са живи, а и кой-знае колко не топлят батерията. Зимъска два лешояда умряха след сблъсък с далекопровод и устройствата си предаваха данни и след това (и до сега се чуда как не се разпарчалосаха при удара и падането). По данните от акселерометъра разбрахме, че не се движат, а по локациите ги намериха. Същите предаватели са вече на други птици. При варианта за кози, мерим и температурата. Датчика е на такова място, че топлина от тялото не може да получи. Доста минусови температури измерихме тази зима. И във фризер на -19...20 беше. Ако няма да предаваш данни непрекъснато - няма страшно. Ако пък е непрекъснато - никоя батерия не те спасява.
Аз искам да ги тествам за фабрични дефекти. Имам вече не един такъв случай - държи 3,8V някъде и устройството си работи. Решавам да я дозаредя до мах и една от няколко се скапва - пада на под 2V. Зареждам с една и съща зареждачка със съответния специализиран чип.
|
| Съб Май 26, 2012 2:13 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Хмм... резултатите за Toshiba батериите си обяснявам с това, че Toshiba преди около 10 години официално бяха обявили, че са продали бизнеса си с батерии на Sanyo и че ще се фокусират върху развоя на горивни клетки. От тогава не купувам батерии Toshiba. Тези които продължавам да срещам на пазара мислех че са някакви ментета на някой локален тарикат. Сега попадам на следния сайт: http://www.toshiba-batteries-eu.com/И в "Company profile" пише това: http://www.toshiba-batteries-eu.com/con ... ny-profileВероятно тези гърци SYSTEMS SUNLIGHT S.A. са купили името и правото да продават тоя тип батерии.
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Съб Май 26, 2012 7:31 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Да бе Здрав, след евреите гърците са на мода!  Ако има няк'ва следа тя е толкова гръцка колкото аз и ти. Ся не четох всичко, но ту-шиба продължават да са добри батерии а сънлайта - ментета. Ама то на БГ пазар вяра имаш ли?! А Duracell е най-добър в рекламата, за надеждно се ползва Energyzабрайх го, пък аз си купувам от Lidl и съм мноого доволен пък плащам половин цена.
|
| Съб Май 26, 2012 10:08 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Тук Дурасел са много популярна марка и всички батерии, които купувам са техни (а купувам в много големи количества). Никакви забележки до сега и имат 7 години гаранция на капацитета - в смисъл, че гарантират капацитета им до 7 г. стоене преди да бъдат ползвани.
|
| Нед Май 27, 2012 2:45 am |
|
|