Отговори на тема  [ 539 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 36  Следваща
Универсална станция за запояване. 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран

Мнение Re: Универсална станция за запояване.
След последното натискане на енкодера се вижда на дисплея и червения светодиод, че тръгва със 100 %.
При последните 10 градуса стабилизира малко бавно. Като за евтин китаец съм доволен, при 290 гр. пак може да се запоява.

Пет Апр 19, 2013 10:17 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

dtmf написа:
...евтин китаец...

Именно. В оригиналния си вид моята станция правеше горе-долу същото. Ама то с техните заплати от де читав програмист... :)

Пет Апр 19, 2013 10:50 pm
Профил ICQ

Направих и дългоочаквания тест.
При загряване станцията вижда една температура , около 40-50 градуса повече отколкото вижда термометъра на върха на поялника. Закъснението е грубо около 1-2 секунди. Възможно е и да се получава от по рядкото мерене на температурата от страна на станцията .

Добре че недостатъка се компенсира със бързото загряване , иначе щях да го оплюя повече.))

Интересно ще е и да се пробва оригинална човка, ако изобщо може да се намери оригинална. В ибей има някакви уж оригинални за 10-20 USD от американски търговци, ако изобщо може да им се вярва.

Друго: В китайския сайт виждам че човките които са гравирани и пакетирани с надпис Hakko, често ги водят като Home made.
Други пък са използвани Second hand, и се водят за оригинални японски и са с по високи цени от новите пакетирани Hakko Japan 8)

Съб Апр 20, 2013 1:56 am
Профил

На китайски търговец не вярвай, докато не видиш нещото с очите си, а ако може дори и да го пробваш. ;)

Има вносител на Hakko с тема във форума. Има и налични човки. На мен ми е далече, иначе бих отишъл поне да ги видя. Цената май беше около 40лв бройката. Не могат да се сбъркат с китайски, понеже имат повече пръстенчета и баркод в долната си част.

...пък и откровено казано, вече JBC са ми фаворита, ако трябва да се дават такива пари. Хем по-компактни, хем 2 пъти по-мощни. Иначе термодвойката им май е същата, или поне дават сравним волтаж при еднакви температури. Само че при JBC термодвойката е на отделен извод, и съответно не се нагрява допълнително от минаващия през нея ток, което е една от причините да се получава разлика при загряване, макар и за няколко секунди. Реално човката е загряла до температурата едва когато дютито се закроти. Тогава консумацията е примерно едни 10-15% от номинала и цялата предна част е със изравнена температура.

Опитах дори да слагам човката върху напоен със спирт памук - поне върху мойта станция не мога да я накарам да изстине до повече от 5-6 градуса под номинала, а дори тогава не се пуска на 100% мощност. С JBC-то - пак така, с тая разлика че реагира доста по-бързо.

Съб Апр 20, 2013 2:36 am
Профил ICQ

Ето как работи дръжката с един ОУ по схемата в началото, доста просто и надеждно.
http://www.youtube.com/watch?v=vD-CZ6ocCDA

Пон Апр 22, 2013 11:32 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Извинявам се че, спамя в темата, но пък въпроса може да е полезен и за други.
Та така : кажете коя от трите дръжки е по добре да си взема?
То е направо смешно да питам спрямо цената им , но все пак като информация ако имате.

1.Китайско HAKKO 907
http://www.ebay.co.uk/itm/936-Soldering ... 3463wt_882
2. ZD-919 :
http://radimex.eu/%D0%98%D0%BD%D1%81%D1 ... 0%B8/zd919
3. ZD-929
http://mikimak.com/?function=detail&id=11142

Коя ще е по издръжлива?
Коя от тези е съвместима с по-голям набор от човки които се продават, и кои са с термодвойки.

Целта е да си спретна нещо като на Sparky но съвсем евтино и елементарно, тъй като това ми е само хоби ( запояването).

Аз клоня към Хако-то но хич не съм на ясно, за това моля за светлина по въпроса :)

Съб Май 18, 2013 8:37 pm
Профил

Все тая. Не мога да съм сиугрен, но предполагаемо човките им са еднакви.

Все пак ако вземеш HAKKO-то, вероятно ще стават и оригинални HAKKO човки за него, което може да е по-добре.

Но принципно не очаквай чудеса от поялник за 10 кинта.

Съб Май 18, 2013 8:50 pm
Профил ICQ

Благодаря ти :)
sparkybg написа:
...
не очаквай чудеса от поялник за 10 кинта.

Като се има в пред вид че до сега запоявам с : :oops:
http://tpetrov.com/search.php?prod=%D0% ... A+40W+IRON

, то за мен ще си е чудо :D

Съб Май 18, 2013 9:22 pm
Профил

В такъв случай алтернатива е и български поялник с регулация в дръжката - продаваха се в Електронинвест за около 50-ина лева. Много време ползвах 2 такива преди да си взема Т12-ките. Друг вариант е и оная дръжка за Т12 с регулацията в нея, дето колегата постна по-горе. Дори доста добър вариант, ако запояваш по 2 пъти в месеца. Т12 човките са по 5 долара бройката и до сега нямам скапана. Имам 1-2 дефектни, ама от общо 50-ина броя.

Съб Май 18, 2013 9:29 pm
Профил ICQ

Да речем запоявам средно по час на ден, та затова реших да мина на това ниво :)
То май е повече, за гъдела да си го направя сам от колкото за нуждата.
Ако позволиш ще взаимствам идеи от твоя проект, и ще скалъпя нещо с ПИК и регулиране на температурата. Ама това ще стане като пристигне дръжката :)

Съб Май 18, 2013 11:19 pm
Профил

amdatlon написа:
Да речем запоявам средно по час на ден, та затова реших да мина на това ниво :)
То май е повече, за гъдела да си го направя сам от колкото за нуждата.
Ако позволиш ще взаимствам идеи от твоя проект, и ще скалъпя нещо с ПИК и регулиране на температурата. Ама това ще стане като пристигне дръжката :)

Проекта е публичен - взаимставй каквото искаш и го променяй както искаш.

Съб Май 18, 2013 11:30 pm
Профил ICQ

За Китайското Hakko 907 има много голям избор от човки, от такива за SMD до други за груба работа. Това от линка в ибей е с PTC термодатчик, реални 50 W , и човка която е по-добре да хвърлиш. Аналог на поялника с термодвойка има и в наши магазини на подобна цена с марка Ya Xun или другите ментета със същия размер.

За ZD поялниците има избор от само 5-6 човки, и нито една не става за финна работа.
В ZD 919 няма никакъв термодатчик, и реотана гори много често.

На мен поялниците с Т12 ми станаха повече отколкото ми трябват, и някой от тях ги пуснах в продавалника.

Нед Май 19, 2013 12:38 am
Профил

Благодаря ви :)
поръчах си хако-то вече .

Нед Май 19, 2013 12:59 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Здравейте колеги. Изчетох с голям интерес цялата тема и все повече се замислям за направата на подобна станция като на Спарки, че сега тези дни сумати време много време се мъча с една комбинирана китайска станция за запояване която включва и духалка в себе си. Та това е модела http://yihua-gz.com/Products_detail.asp ... sortid=266 или по точно нейно копие. Моята се води някакъв BEB898D но реално даже платката вътре си пише Yihua на нея.
Вдъхновен от идеята на темата реших реално да я тествам как се държи тъй като преди това я бях ползвал много малко, но реших да измеря как са реалните температури спрямо показанието на самата станция. От измерването се оказа че показанието няма нищо с реалната температура. Например за духалката отклонението беше 100 градуса, за поялника 50-60. Духалката успях да калибрирам що горе долу добре с помощта на един потенциометър на платката и сега +/- 10 градуса не мърда от зададената температура.
Обаче с поялника ударих на камък и се мъчих как ли не да го калибрирам. Уж трябва да работи в диапазона 200-480 гр. да ама не. Ако задам що горе долу някаква калибрация например за 200°C после на по-високите температури например в диапазона 250-350 гр. има отклонение няколко десетки градуса от зададената и максималната температура даже с направената що горе долу калибрация която достигнах е 370-380°C при зададена 480. Глупавата станция реално не показва текущата температура на поялника а само зададената, като се бутне настройката за по-голяма или по-малка температура докато трае процеса на охлаждане и нагряване тогава се показва вече текущата температура на термодвойката която използват за датчик в поялника. В конструкцията на Спаркибг видях че е отчетено май инертността на самия поялник защото е пределно ясно че температурата на термодвойката се променя много по-бързо от температурата на човката например. Тук съм дал снимка на самата станция отвътре какво представлява:
https://plus.google.com/photos/10794933 ... I_OtIuQyAE
Самата калибрация се прави с помощта на един мноогоборотен потенциометър дето се вижда в долния край на снимката.
По долу съм прикачил и входната схема която свалих от платката и която отива към микроконтролера. Както се вижда от нея и доколкото вдянах какво са се помъчили да направят китайците отново с любимия им доколкото разбрах от темата LM358 използват два входни делителя така че горе долу балансират с тях двата входа на ОУ. Освен това първия ОУ усилва с коефицент около 50, а втория 2 пъти. Освен това входния потенциометър в делителя на неинвертиращия вход дето са го вкарали според мен (не знам дали е вярно разбирането ми за схемата) служи и за компенсиране на входното напрежение на несиметрия на LM358 и едновременно с това се вкарва леко отместване на напрежението на неинвертиращия вход за калибрация. Компенсация за студения край на термодвойката не е предвидена явно и не знам дали са приели китайците например както Спарки в отчитането на реалната температура че околната е например 22°C. От многобройните си опити имам чувството че не отчитат тази температурата на връзките на термодвойка -> изходи към платката. Освен това уж според китайците са вкарали ПИД алгоритъм за контрол ама супер тъп ми се видя контрола. Дефакто от проведените опити те управляват един триак BT137, за да достигнат например нужната температура от 300°C дефакто те пускат директно поялника на пълна мощност и гледат напрежението спрямо термодвойката кога е достигната зададената температура. Оттам насетне спират напрежението към реотана на поялника и почва самия контрол ако може да се нарече такъв. През определен период от време което можах да засека с обикновен аналогов осцилоскоп пускат май някакви пакети импулси или импулс за много кратък период от време което се индицира с премигване на точката на LED дисплея за може би под половин секунда време като по този начин поддържат някаква температура. Осцилоскопа ми не позволява да направя по точно измерване в тази насока. И се чудя реално дали това може да се нарече ПИД контрол. Май че е ако се съди по този тест на един потребител от eevblog на същата станция само че нейна модификация която работи с оригинален Хакко елемент уж на който датчика е термистор а не термодвойка. Направено е и едно интересно сравнение и с други 2 станции мисля едната е Велер някакъв
http://www.eevblog.com/forum/reviews/yi ... /#msg78496

В контролера и прочетено от темата не можах да разбера как Спаркибг управлява мощността на поялника, може би ШИМ който работи постоянно или някакъв друг контрол? Може и да е обяснено и да съм пропуснал някой ред да прочета за което се извинявам :roll:

В крайна сметка от разните му опити се оказа че по никакъв начин не мога да го накарам тоя поялник да работи в пълния си температурен диапазон от 200-480°C ако го калибрирам за по ниска температура не мога достигна максималната и обратно, освен това реалната температура се отклоняват в температурния обхват доста от зададената.
Крайното ми заключение до което достигнах и след няколко замервания директно на напрежението на термодвойката и напрежението което постъпва на входа на АЦП-то на микроконтролера и сравняване на каталожни данни мисля че глупавите китайци са турили J-type термодвойка и от прочетеното в темата видях че точно на тази дръжка (копие на Хако 907) има точно такива, а са написали софта за работа с К тип, откъдето идват и проблемите с контрола на температурата. Защото например за контрола на температурата на духалката няма такива проблеми и там явно използват точно К тип термодвойка, още повече се съмнявам да използват и друг алгоритъм там за контрол на температура и най-вероятно са турили и същата входна схема за включването на датчика то нагревателя.

Та се чудя ако някой има на идея как мога хардуерно да излъжа микроконтролера че това е К тип термодвойка с модификация на входната схема?
Играх си да променям стойностите на потенциометъра и R31 с цел да увелича усилването на ОУ, но дефакто по този начин само правя някакво изместване в изходното напрежение спрямо входното и изкуствено например постигам по висока температура на поялника а контролера дефакто си мисли че е по-ниска и крайния резултат е нулев. Ако бяха ползвали алгоритъм с ШИМ управление там поне по някакъв начин мощността на поялника ще е пропорционална на коефициента на запълване. Другия вариант като краен ще е да търся нов нагревател с К тип термодвойка, ама в ибея тоя тип нагреватели или дръжки нямат много данни какъв тип термодвойка слагат китайците. Така че ако някой е поръчвал нещо подобно да свирка. Иначе видях че китайците пуснали нов модел на тези станции в които са турили възможност и за софтуерна калибрация което решава доста проблеми които аз имам.
В този ред на мисли искам да попитам Спарки станцията има ли възможност за работа например с друг тип термодвойки като например J и др. както се вижда явно китайците ползват и такива в своите клонинги и дали поддържа например и PTC датчик тъй като има и такива дръжки с Хако нагревател вътре в тях които използват китайчетата. Освен това искам да попитам колко като пари може би излиза готовата платка ако се поръча от Селектра и може би и цената на елементите.
Много се замислям да направя нещо подобно като на станцията на спарки или тази от dangerprototypes. Освен това гледам руснаците ни изпреварили, започнали са да модифицират китайчетата още преди 5-6 години. Тук попаднах на една много добра огромна тема в радиокот и който му е интересно може да я разгледа:
http://radiokot.ru/forum/viewtopic.php?f=25&t=8505

Прикачени файлове:
iron.png
iron.png [ 42.67 KiB | Прегледано 6229 пъти ]
Пон Юли 01, 2013 5:44 pm
Профил

Управлението е с ШИМ. Използва с P MOSFET вместо триак. Нагревателя се пуска и спира около нулевата точка на мрежовото, там се правят и измерванията. ПОлзвам правилните операционници и офсет няма. Калибрацията е с увеличаване или намаляване на усилването на операционниците. Може да използва кажи-речи всякаква от масовите термодвойки, включително J - просто се компенсира с усилване или ако това не стига - с намаляване на референса на ADC-то.

PTC/NTC тая версия не поддържа. В момента правя софтуера на такава, дето поддържа абсолютно всякакви термодвойки и резистивни сензори със съпротивление от 1 до към 6-7000 ома. Мери и съпротивлението на реотана на поялника, мери мрежовото напрежение, отчита подавана мощност и може да я ограничава за по-маломощни поялници, работи и с прав и променлив ток, разпознава включения поялник или с прост резистор в конектора, или с прост EEPROM, сложен пак там, има и USB връзка за ъдейти и живи данни, ще може да се вкарват доволно голям брой профили за различни поялници. Въобще, смея да твърдя че ще може да работи с всеки поялник с термодвойка или резистивен сензор, освен ако из него няма някакви екзотики, ама засега не знам за такива. Мери и стайна температура, демек температурата на студения край, или поне някакво нейно приближение.

Обаче е доста по-сложен, софтуера също, и проекта върви малко бавно. Хардуера е готов, вече може да управлява поялник, но още боря USB-то, а след това ще боря и PC софтуера, та няма да е скоро.

Ако мога да помогна с още нещо - питай.

Пон Юли 01, 2013 6:38 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 539 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 36  Следваща