|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 3:45 pm
| Автор |
Съобщение |
|
emiliyan.martinov
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пон Дек 21, 2015 7:09 pm Мнения: 57 Местоположение: София
|
 Re: Антенен усилвател
miro, в никакъв случай не искам да неглижирам предложението ти, което е резонно донякъде за мен, но... наистина ми се струват много, ама много дълбоки води, пълни с много софтуер и хардуер, както Lupus каза, които освен много пари са и тежест. Чак такова гевезе няма да го правим дроньо, излитане/кацане - видеопилотиране, поддържане на коридор - автопилот. Това ми е идеята за сега. Защото преди да кацне, той ще сигнализира светлинно и звуково, човека с джойстика ще го врътне нагоре-надолу, ляво-дясно ще огледа терена и го пуска. Повечето дронове (квадрикптери  ) имат функция като пуснеш джойстика (т.е. оставаш лостчето за газта на същото положение) да си подържат височината, през това време може да го врътнеш насам-натам да огледаш терена и го пускаш. Не повече от минута работа по кацането. Другото според мен е първо - скъпотия, за която нямам джоб и тежест изискваща по-голяма мощност, ток и т.н. Но пък иначе по-тежкото по-трудно ще го духа вятъра  Идеята за него е долу-горе както Lupus и Dimitar я описаха. Имаш Ненадейно тръшнал се чиляк в Ring Mall-а, знаеш ЦСМП-то къде е, тръгва линейка, тръгва и дроньо. Линейката пристига по буквално криво-ляво маршрут, дроньо обаче тря да я изпревари по правия му коридор и да кацне пред входа. Оттам някой го гепи, вади 2 камела, лепва ги на гърдите на падналия - този с джойстика вижда дали аритмия е причина за ненадейното рухване, ако е да - трятира я по някакъв начин, ако не - дава указания какво може и дали може да се направи от седящите наоколо, все пак всички почти са били по един или друг повод на БЧК  За това имам предвид че той кат осе вдигне и имаш визуален контакт, няма нужда от сложни картографирания и координати по тях, според мен. Просто един Висотомер наистина ще е welcome и като знаеш колко е най-високата сграда в София, му задаваш минимална височина за летене и готово. Да, може би звучи ок на пръв поглед, но не мисля, че е неизпълнимо.
Последна промяна emiliyan.martinov на Вто Дек 29, 2015 12:29 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Дек 29, 2015 12:21 pm |
|
 |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Да, това имам предвид. Много сериозни обработки. Но добрата страна е че вече има наличен хардуер както и софтуерни библиотеки за най-важните операции. Но целта не е изкуствен интелект, а далеч по-елементарни трикчета за извличане на някои параметри. Освен това повечето неща така или иначе се правят. И фокусните разстояния и motion estimation-a при видеокомпресията и т.н.
|
| Вто Дек 29, 2015 12:27 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Хм... в нашата област най-трудно се прави от нищо нещо. За съжаление в повечето случаи се изисква много, много работа дори и за минимален успех. Ако си спечелил някой европейски проекти и ти трябва да оправдаеш парите, може би има някакъв шанс с дронче за 500 лв да скалъпеш някакво демо. Като инженер, обаче не мога приема вариант при който се изисква гарантиран радио канал, гарантирано качество на видео и т.н. Да, понякога се случва да няма проблем. Но аз не гледам на това като на играчка с която преди да си поиграеш първо се ослушваш да няма вятър, да няма никой наоколо и т.н. С две думи така както ги мислиш, ще се получи един дрон за 4-5 хил. примерно, който ще се разбие ако не на първия, то на втория полет. На няколко заносани дрончовци може би един все пак ще успее да помогне на един пациент. Да, знам животът е скъпо нещо и сме готови да се хванем за всяка сламка... Но като инженер си мисля, че е далеч по-разумно да се оскъпи с още едни 1000 или 2000лв. изделието, всъщност оскъпяването няма да е голямо в себестойността, по-скоро разработката ще стане много по-сериозна. Но е важно в крайния вариант да се получи така че примерно из София да има пръснати 20-30 примерно дрончета. И като кажеш адрес/място да се вдига най-близкото дронче и хвръква. А в една зала с един или двама оператора (не 20-30) да седят и да гледат пред мониторите си как точките с дрончета и линийки се местят по картата. Евентуално да поемат само за кацането управлението на един дрончо докато другите пътуват. Най-важното обаче е статистически дрончето статистически да прави поне 10-на успешни курса ПРЕДИ да бъде загубено. Защото въпросът не е ДАЛИ ще бъде, а КОГА ще бъде заносано, КЪДЕ ще бъде заносано (дали няма да пострадат хора) и т.н. Разбирам, че всичко това НЕ може да се постигне само с твоята заплата, но НЕ и необходимо. Ако не могат да се намерят инвестиции за една идея, то може би това не е случайно и си има причина да не се инвестира. Това, което може сам човек е да убеди другите, че инвестицията си струва. И ако е достатъчно убедителен или ако идеята наистина си струва, то инвеститорите сами ще си развържат кесиите. Пак ще каже нещо дето казах и в началото - по много проекти съм минавал по тия стъпки. И съм УБЕДЕН, че инвестицията е най-МАЛКИЯТ проблем. Защото в много от проектите сме се издънвали мнооого след етапа на инвестирането. И рисковете в тоя проект са такива, че много повече бих се притеснявал дали ще завърши успешно, а не дали ще намери финансиране в началото.
|
| Вто Дек 29, 2015 2:45 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
В България за подобна идея инвеститори няма да се намерят! По простата причина, че човешкия материал е твърде евтин и не си струва да разбиеш цял скъпоструващ дрон за един човек.
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Вто Дек 29, 2015 4:05 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Лупус ти говориш за спонсор, а не за инвеститор май  Съгласен съм, внедряването у нас няма да бъде лесна мисия ДОРИ и някой да спонсорира... Но още е прекалено рано за внедряване та да го мислим, освен това нито е проблем по нашата специалност, нито пък трябва да се мисли само за пазар у нас. Аз имах предвид инвеститор за разработката. Мисля че такива могат да се намерят. Също могат да се потърсят и фирми, които да участват в разработката без да им се заплащата (дали срещу дял от бъдещи продажби/реклами или нещо друго). Сещам се за една такава. Но разбира се трябва някой да седне да приказва с тях, да ги убеди и т.н.
|
| Вто Дек 29, 2015 5:39 pm |
|
 |
|
emiliyan.martinov
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пон Дек 21, 2015 7:09 pm Мнения: 57 Местоположение: София
|
Miro, аз това и мисля да направя, за това още обсъждам във водите на теоритичното. Като минат празниците, да седна да надраскам на лист с тиренца какъв, според МЕН (и вие доста помагате, благодаря за което) трябва да е дрона - като оборудване, да го сложа тук, да добавите/отхвърлите нещо, да ме коригирате с терминологията и да го пратя до 2-3 фирми с които работим, като се надявам да се възбуди интерес. Реално си дадох сметка, че дори и да закараме дроня с аудио и видео на 10 км с вас, не значи много... не значи нищо. Защото той няма да е достатъчно мощен, достатъчно стабилен във въздуха, няма да разполага с висотомер, gps и "парктроник" за околните сгради и де факто ако ще проявят интерес, ще го направят и без този недодялан дрон "прототип". Ако не се заинтригуват, понеже не виждат положителен баланс в балковите си сметки за в бъдеще (да не забравяме, че имат цели отдели занимаващи се с това), то и дрон-стелт да им направиш, ефекта ще е същия. Много мерси за съдействието и съветите, в непонятна за мен материя! Като нахвърля къв тунинг ни трябва, ще го изплющя тук да го одялкате. 
|
| Сря Дек 30, 2015 3:28 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Д-р Мартинов, Преди да почнете да пишете какъв да е дрона, напишете си на листа какво е минимално необходимото, което той трябва да пренесе, колко тежи то и на какво разстояние трябва да се носи. Защото във физиката пренасяне на товар от т.А до т.Б се нарича работа, а тя е пряко свързана с необходимата за свършването и енергия. Аз намекнах за магарето и зобта, която то също трябва да носи на гърба си, за да занесе багажа и да се върне живо, но май никой не му обърна внимание. А количеството необходима енергия за да се свърши работата и дрона да се върне е от първостепенно значение. В случая тя се съхранява в акумулаторите, а те имат свой капаците и тегло! За необходимата мощност ще говорим после, но и тя е пряко свързана с енергията.
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Сря Дек 30, 2015 9:31 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Абсолютно! Обикновено се почва с functional specification. Описваш от какви функции има нужда приложението и пазара. Т.е. какво трябва да се направи и защо. Това трябва да е хем кратко документче (щото никой няма да чете фермани), хем убедително и разбираемо. От него на инвеститорите трябва да стане ясно защо и за какво си дават парите, а разработчиците да се ориентират какво и как да направят. Най-важното е да направиш добър баланс, да не се изхвърляш много, но и да не е "недодялан" дрон. Демек предполага се да има предизвикателства и проблеми за решаване, но инвеститорите и разработчиците трябва да се убедят първо че има необходимост от тия функции и второ че могат да се реализират. Не се притеснявай, ако има проблеми. Все пак трябва да има работа и за инджинерите, а както се казва в една реклама работата на инджинера е да вижда решения там където другите виждат проблеми  И обратното също може да се каже  Иначе не да си натрапвам мнението, но според мен много от обработките на видеото (които така или иначе си трябват) и автопилота. С една по-сериозна платформа, говоря за многоядрен 64-бит процесор и сериозна GPU част мисля че могат да се съчетаят. Самият хардуер не е проблем, е примерно един талафон от сорта на Lenovo A7000 беше на примоция само за 300лв и получаваш 8-ядрен 64-бит, wifi, 2G, 3G, 4G, сини зъбчета, GPS и каквото се сетиш, даже и камерките му не са отчайващо зле... Естествено, след време за производство нищо не пречи да сложиш собствен хардуер, примерно новия zynq би стоял много добре, но там вече инвестициите стават мноооого по-сериозни... Въпросът е по-скоро в софтуера, дали изцяло да се изкорми андроидчо или само на ниво приложения... Но това да го мислят софтуеристите... За управлението на двигателите и сензорите (акселерометри и т.н.) обикновено ползват Cortex M3/4 аз бих заложил М7 и допълнително радио от сорта на LoRa, което би трябвало да се справи за градски условия. По него в реално време ще могат да се пращат gps коордитнати, както и всички параметри на полета. Без видео, щото канала е "тесен", макар че нищо не пречи софтуера да го уплътнява със снимки примерно. Така дори и да отпадне gsm връзката ще се получава някаква картинка през определено време. Това е в общи линии... функциите са автопилот задължително (само така може да се гарантира движение по точни и безопасни трасета, да се гарантира, че няма да се губят дрончовци на всеки порив на вятъра, загуба на връзка и т.н. Комуникация основна през GSM (с договор за APN) плюс втори канал по разрешени честоти и мощности.
|
| Сря Дек 30, 2015 1:04 pm |
|
 |
|
After_Dark
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Авг 09, 2012 8:42 am Мнения: 351 Местоположение: Бургас
|
Може ли да са 2 фърчикоптера, единият с ДВГ, по-голям, с повечко гориво и да го играе релейка/ретранслатор? Все още горивото не може да се замести с батерии, като отношение тегло/капацитет 
_________________Химик-галфон съм аз. 
|
| Сря Дек 30, 2015 10:49 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами относно автопилота и то специално този по видео камерата изобщо не мисля че е нещо тривиално. Има екипи работят по подобни проекти но това до което са достигнали са тестови полети в затворени пространства и доколкото си спомням разчитат не толкова на видео а на далекомери. Хвъркането във въздуха изглежда много лесно докато около теб няма никой, но изобщо не е. Управлението на автомобил се извършва в равнина, добавянето на трето измерение усложнява многократно нещата. Не се подлъгвайте по лекотата с която се управляват рези дрони, от една страна има доста електроника която стабилизира, което е лесното и на оператора остава единствено да изпозлва няколко милиони години еволюция на сетивата и двигателно моторния апарат за да контролира дрончо ... и пак много хора не могат да се справят и не толкова заради абстракцията в посоките колкото заради преценката на разстояния и странични фактори. Имам досег в определени сфери със софтуери за обработка на изображения, и по точно разпознаване на обекти,измервания и т.н. малко са наистина добре работещите и всички от тях работят в две измерения, много са далеч от нещо на което може да се разчита. Според мен да го направиш да с еуправлява само по камерата, всъщност минимум по две камери, ще е доста трудно.
|
| Чет Дек 31, 2015 12:11 pm |
|
 |
|
Vasseto
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Нед Мар 15, 2015 11:44 am Мнения: 104 Местоположение: Пловдив
|
Цитат: "Intel представи интелигентни решения за дрони и екстремни спортове
Система за автономно избягване на препятствия по време на полет за дронове и чип за вграждане в сноубордове за детайлно предаване на представянето на състезателите на предстоящото състезание Winter X Games представи Intel по време на изложението Computer Electronics Show (CES) 2016. Първата от двете разработки позволява на безпилотни летателни апарати автоматично да избягват препятствия. По думите на Браян Крзанич, главен изпълнителен директор на Intel, това е най-напредналата подобна система в индустрията. Според него тя ще струва на потребителите под 2 хил. долара. Първият дрон, който ще се възползва от нея ще е моделът Typhoon H на Yuneec. computerworld.bg "
|
| Чет Яну 07, 2016 11:09 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Днеска видях това видео: Drone Racing https://www.youtube.com/watch?v=O3886eVPR48и се сесетих за темата. Трябва само да им се сложи термална камера и къртечница тейзър. Ще обикалят с 120км/ч и ще дефибрилират всичко живо. Ще е голям купон да пуснеш 2 такива дрона в мола и да се кефиш на паниката.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Фев 03, 2016 10:08 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Орли срещу дронове. "Това е нискотехнологично решение на високотехнологичен проблем" http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/02/02/ ... li_sreshtu
|
| Чет Фев 04, 2016 8:59 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Кефи ме на видеото, как показват красив бял орел, а работата я върши черния. Това с приците става ... ако дроновете са играчки. Реално на полицията й трябва да хваща дроновете, които ги използват наркодилърите да пренасят наркотици. Там машините са много по-тежки, много по-мощни и освен това са с метални перки, защото с пласмасови перки не можеш да пренесеш нищо.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Фев 04, 2016 11:52 am |
|
 |
|
After_Dark
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Авг 09, 2012 8:42 am Мнения: 351 Местоположение: Бургас
|
_________________Химик-галфон съм аз. 
|