Отговори на тема  [ 539 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 36  Следваща
Универсална станция за запояване. 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран

Мнение Re: Универсална станция за запояване.
Мен много ме забавлява друго. :D
Как по-горе Спарки успя да намери цена на индустриалния велер в американски сайт, и веднага след това я сравни с цена не къде да е , а с цени на китайски поялници в в българските магазини, от което направи извода че китайските поялници са по-добри, понеже у нас са по скъпи от велер с цени от америка. 8)

Съб Апр 13, 2013 9:33 am
Профил
Ранг: Форумен бог

dtmf написа:
Мен много ме забавлява друго. :D
...от което направи извода че китайските поялници са по-добри...

Щом твърдиш това, ще трябва да ме цитираш. ;)

Твърдя единствено че китайските копия на Т12 могат повече от "евтиния Weller от професионалната серия". Ниската цена е само бонус.

И впрочем, китайското копие на Hakko FX-951, в Китай струва горе долу колкото твоя Weller в оригинал в Америка. Все ми се струва че трябва да има защо, иначе кой ще го купи? Колко струва оригинала на същото тук , сравенено с оригинала на твоята станция пак тук, може и сам да провериш - има вносител във форума. Сигурно пак трябва да има защо.

А иначе наистина е забавно. Чудно от коя ли серия са Weller-ите, на които само човката им струва над 40 долара. :)

Съб Апр 13, 2013 12:41 pm
Профил ICQ
Аватар

А бе пуснал Спарки да сподели проекта си и се напълни с общи приказки
кое били скъпо и кое евтино, ще си помисли човек, че е бг-мама или нещо такова
тука.
Всеки може да си направи сметката какво да купи. Тук става дума
за техника, очевидните сметки и решения "дали" и т.н. само развалят пейзажа.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Съб Апр 13, 2013 1:17 pm
Профил WWW
Аватар

sparkybg, тествал ли си разликата между оригинално и копирано фг-100 (термометъра от видеото)? Разликата в цената е само 10x, ако и разликата в качеството е такава нещата са ясни

Съб Апр 13, 2013 3:43 pm
Профил

Grubi написа:
sparkybg, тествал ли си разликата между оригинално и копирано фг-100 (термометъра от видеото)? Разликата в цената е само 10x, ако и разликата в качеството е такава нещата са ясни

Термометъра е дръвце. Мери, но за да започне да мери като хората иска баене. И то не самия термомртър, а термодвойките (или там каквото е). Не съм го сравнявал с оригинален, защото не познавам човек, дето има оригинален. Но категорично и за оригиналния не бих дал пари. Един мултицет с термодвойка върши същата работа. Аз обаче мултицет с термодвойка нямам, та за това го взех - щото е евтин. Трябваше ми нещо да тествам как се държат човките при 350 градуса, след като ги калибрирам на 183 градуса, за което свърши работа. Има си компенсация за студения край, ако е термодвойка, понеже показва точно стайната температура.

Иначе, ненужно голяма кутия, и вътре едно голямо нищо - платка със залят чип, в който е всичко. Точно като китайските калкулатори. Няма как да знам какво има в оригинала.

Това за разлика от човките, за които не мога да кажа нищо негативно засега. Естествено, като с всичко китайско, нищо чудно да попаднеш на търговец, дето продава боклуци, нищо че изглеждат същите. Факт е обаче че до сега изгоряла, изядена или дефектна човка нямам. Изгорих няколко от прегряване докато си тунинговах китайската станция, ама това си е от мен. Те светват в червено в предния си край преди да пукнат. И съвсем оригинална пак няма да изтрае на такива температури.

ППП: При все това, C245 човката на JBC е категорично по-добра от китайското Т12. Концептуално по-добра е. Ама струва 50 кинта, пък Т12-ките струват 4-5. Ако наистина много те кефи, можеш да си вземеш само човката, дето най-често ползваш и да си работиш с JBC-то през повечето време. Иначе става наистина дебело - само дръжка + 1 човка струват към 150-160 кинта. А ако трябва да купиш и станция, работата съвсем става дебела. Е, това не е необходимо - с настоящата, ако си я направите сами, може да се подкарват и такива човки. Тоест за около 220-250лв можете да имате станция + поялник JBC, за което иначе трябва да дадете близо 800.

Съб Апр 13, 2013 5:17 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Аз следя темата с голям интерес, но има нещо, което прави лошо впечатление.
Има хора, които не си правят и най-малките усилия да експериментират, да пробват, да пишат, Те какво са постигнали и до какви резултати са стигнали, а само акъл дават.
За да успееш да продадеш нещо или да впечатлиш някого с нещо е необходимо да си дал поне частица от себе си, да имаш реален принос в проекта.
Не на последно място повечето тук страдат от чисто Българския синдром, за който ние самите знаем какво означава това, ама не искаме да си признаем.
Поздрави на всички, които знаят да запояват!
Кой с какъв поялник, нека сам да реши за себе си, а не кой какво държи в шкафа, за да не се изхаби или прегрее случайно!!!

Съб Апр 13, 2013 10:59 pm
Профил

Получих едната станцийка-платка за т12 от Китай.
Радва много.

Показва зададена и моментна стойност на температурата на поялника; натоварването на поялника или запълването на шим-а в проценти; околната температура; захранващото напрежение; и колко минути са минали откакто е включена . Има спящ режим по време, и бутон за принудителен спящ режим примерно като е в поставката.

Бутоните и енкодера още не съм натискал.
Изпълнена с ОУ OP07C , двуцветен светодиод, SMD полеви ключов тр-р, NTC датчик...
Мисля че ще поддържа и работа с велера но не съм я разгадал още.

Вто Апр 16, 2013 7:05 pm
Профил

dtmf написа:
Мисля че ще поддържа и работа с велера но не съм я разгадал още.

За тая работа трябва да можеш да откачиш операционника от захранването на реотана и да го закачиш към термодвойката на Weller-а. И трябва да можеш да променяш усилването около 2 пъти - Т12-ките дават напрежения като нещо като термодвойка тип C, което дава волтаж около 2 пъти по-малко от термодвойка тип K. Естествено, и коефициентите на PID алгоритъма трябва да се пипнат, за да са оптимални. Иначе може и да не успява да стабилизира, или да е по-бавен от възможното, или да му трябва доста време за да стабилизира.

Аз сега се замислих дали пък не може да се направи нещо, дето да поддържа и термодвойка и PTC като на Hakko 907, ама ползвайки един единствен операционник и за двете...

Вто Апр 16, 2013 7:27 pm
Профил ICQ

Оказа се че под поддръжка на Т12+ Hakko 936/907 китайците са имали предвид едно от копията на Hakko с термодвойка. Закачих за проба дръжка Ya Xun която е копие на Хако 907 но само по размери, а вътре е с J type термодвойка. Станцията я припозна като Hakko 936 и сравнявайки температурите виждам че работи без забележки.

При Т12 работи със стабилна грешка от към 50 градуса.

Съпротивлението за сега не съм разкачил.

Вто Апр 16, 2013 10:03 pm
Профил

dtmf написа:
...При Т12 работи със стабилна грешка от към 50 градуса...

Няма ли тример за калибрация?

Истинския Hakko 907 би трябвало да е с PTC, платинено, с 40 и няколко ома съпротивление при стайна температура, ако вярваме на сърбина от dangerousprototypes.

Щом е тръгнало нещо различно от T12, явно си има втори канал за външна термодвойка. И калибрацията на двата канала трябва да е с отделни потенциометри, или поне да има софтуерна калибрация. Или поне аз не се сещам как би могло да се комбинира серийна с външна термодвойка през един и същ операционник.

ПП: Впрочем, сигурен ли си че J термодвойката не е K?

Вто Апр 16, 2013 10:24 pm
Профил ICQ

Този който я е сглобявал не е знаел какво прави. Добавих някои липсващи части според даташийта на OP07 и сега с Т12 всичко е точно. На платката место си има, но не е монтирано всичко.

Ако ми остане време ще дълбая и другата част.

J термодвойката Ya Xun пасва точно с меню J от станцията на сърбина.

Вто Апр 16, 2013 10:41 pm
Профил

И аз имам 2 китайски копия на 907 и Соломон и двете са с J термодвойки.

Сря Апр 17, 2013 12:28 am
Профил

Възможно. Ще погледна какво дава моето китайско копие на нещо си.... Току виж и то било J.

Сря Апр 17, 2013 8:54 am
Профил ICQ

Китайската платка в кутия от зарядно за лаптоп. Следващата с 7 LED ще дойде в кутия.
http://www.youtube.com/watch?v=pd8XgPUvmtg

Пет Апр 19, 2013 8:36 pm
Профил

Много мудна бре? Възможно е МНОГО по-бързо да сгрее от 200 до 300. Не видях и да се пуска на пълна мощност - мига си все еднакво.

Пусни едно клипче как сгрява от 0 до 350 ако можеш.

Пет Апр 19, 2013 8:56 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 539 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 36  Следваща