|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:50 am
| Автор |
Съобщение |
|
3aek
Ранг: Форумен бог
|
 TI се завръща
след фалстарта със стеларис вместо да чистят бъговете TI са решили направо да скочат към Cortex M4 като запазят pin-to-pin съвместимост http://electronicdesign.com/article/dig ... Power.aspxна пръв поглед изглежда добре $1.50 за floating point Cortex-M4 със power down до 1.6 uA а ако пуснеш RTC се вдига до 1.7 uA 
|
| Вто Сеп 27, 2011 9:05 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
 Re: TI се завръща
Добро изглежда. На мен ми убягва ethernet MAC-а, явно не е в тази серия. Май пикльвците ще останат единствените с MAC+PHY.
|
| Вто Сеп 27, 2011 9:38 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Като им чета ератите и май наистина са решили да не чистят старите бъгове, защото имат достатъчно нови  . Например "бондари скана не работи" - как по дяволите тогава го тестват въпросното животно  ? Да не говорим пък, че някои от бъговете са точно същите, каквито ги има и в куртиксите на луминари  .
|
| Вто Сеп 27, 2011 10:16 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Много им залютя от сделката с Stellaris, дето щеше да изтрепе пазарЯ  Сигур още се уригват в шепи. Само да не се спънат пак, щото моделиите с Cortex-M4 ги разработвали отново от бившата Stellaris, TI не участвали в разработките, само името се използва. Luminary Cortex-M3 не можеха да работят в обхвата [-40°C +125°C]. Гледам, че и Cortex-M4 не могат, което автоматично ги изключва от индустриалните приложения. Всъщност досега не съм срещнал производител на процесор с Cortex ядро да предлага +125°C. Някои го докарват до +105°C. Иначе избор голям на модели, ама дето се вика много добре не е на добре. П.П. Бря, даже работния температурен обхват не го и показват в страницата, трябва да отвориш PDF-а и да се ровичкаш вътре. Иначе на първа страница Add/Hide parameters, ама работния температурен обхват са го скрили тарикатите 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Сеп 28, 2011 11:28 pm |
|
 |
|
gicho
|
|
| Чет Сеп 29, 2011 12:07 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ами незнам. Аз лично след фал-старта с първите, едва ли бих си помислил да пипна новите. Веднъж като засереш пейзажа, все си мирише.
Така с Атмел навремето брах ядове. И сега как ми хрумне да взема нещо тяхно, все си намирам причина да откажа. Така ще е и Stellaris - трябва да направят нещо дето ератата да му е една страничка, да е 3 пъти по евтин от аналозите си и да се продава в сладкарницата, та да си направя труда да го разгледам.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Сеп 29, 2011 12:09 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
какво по-точно? Аз всичко което съм ползвал Атмел бяха най-читави, друг е въпросът че това май им е единственото предимство, с други думи няма друга причина да ги ползва човек (нямат достатъчно разнообразие, ценово не са толкова добри, наличност също...) Луминари пък са точно обратното - пълни с недомислици, отделно сериозни бъгове... Обаче си имат уникални предимства. Или по-точно имаха, щото това че бяха първи вече няма значение. Единствено вграденото PHY остава като голямо предимство и ако продължа да ги ползвам ще е само заради нет-а. Но в момента в който докараме по-евтина алтернатива ги зарязвам окончателно (и с кеф).
|
| Чет Сеп 29, 2011 12:35 pm |
|
 |
|
¶
|
Нещо си се объркал, в линка, който си дал, става дума за максимална температура на кристала, а максималната работна температура е спефицирана като +105 C. В едно изделие електрониката ще започва да работи на около +70 C, като до половин час става +100 C и нагоре. В момента разглеждам доста производители, търся с какво да сменим едни дръти TI DSP TMS320 ( модели 1994г. ). С всички проверени до момента Cortex ударих на камък, само Atmel не съм ги проверявал, но те и да имат не бих взел процесор от тях. То май само Analog Device останаха. Вчера се надявах, че поне Freescale ще имат някой Cortex на +125, ама и тя нямат. И май ще е пак някое 16-битово DSP на TI. Ако PIC32 беше на +125 нямаше да се замисля, но и те са само до 105. Само като влезна в Mouser/Digikey и специфицирам 32-битов процесор и работната температура и 90% от моделите отпадат, а тези дето остават не ми вършат работа. А тия TMS320 с които работим са голямо дърво, и те са като PIC с банкова организация  , програмиста ръчно превключва работните банки. Намирам голямо сходство между PIC16/PIC18 и тях, само дето при Microchip е бледо копие на ядрото и периферията. Но като идея е едно и също. Аз паднах от коня като разбрах, че няма header файл за процесора, който използваме. Почти 20 годишен процесор и от TI не са направили header файл. В момента си го правя сам в движение. Като ми се наложи да използвам нещо отварям и дописвам, въобще отвратителна работа. Аз се чудих защо нашия китаец като му сменя някой пин на платката и се мръщи, викам си какъв му е толкова проблема, има да смени две-три инициализации, ама се оказа дебела работата. Без да отвориш документацията не може да се пипне. Пък и той не си направил труда да си направи header дефиниции ами маже директно по 16-тичните адреси. Втора седмица не мога да подкарам CAN bus-a им. А какво радост беше когато на 4-тия ден подкарах серийната комуникация с PC-то  То се пипва на десетки места, за да се направи нещо елементарно. В нета няма никакви примери, само в китайските сайтове, което ме навежда на мисълта, че китайците им са ударили шамара отдавна и ги използват повсеместно.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Сеп 29, 2011 1:23 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
за тези температури не ползвате ли специални корпуси (примерно die бондиран върху алумина?)
|
| Чет Сеп 29, 2011 3:18 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Е дъфкали сме го много пъти, говоря за първите AVR-и преди 15 години.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Сеп 29, 2011 4:20 pm |
|
 |
|
gicho
|
105 са ако са на пълна мощност, ако са в low power режим могат да се ползват до 125, стига кристала да не надмине 125 градуса - така го разбирам. Коя серия на TI ползвате? 28xх си имат 125 градусови версии, а има специални 200 градусови дори.
|
| Чет Сеп 29, 2011 4:26 pm |
|
 |
|
¶
|
Да, така е, имат дори мисля сензор вътре да си мерят температурата, само че на мен ми трябва full power, има много сметки и много мерения. LF240x серията използваме, LQFP, процесорите са си пушка от към силиций и температура, но са ни леко слабички, и мноого дръти, всеки момент могат да ги спрат от производство, поддръжката за тях е спряна през 2006г. Преди 2-3 месеца идва един техен представител, имат не 200°, ами 250° градусови версии на DSP-та си, но цените им започват от $250 нагоре за 1бр. Eлектрониката се монтира върху радиатор с водно охлаждане, вързано към системата за охлаждане на автомобила. Оставаме достатъчно празно място, за да може "да се диша". По задание не се допуска да се използват вентилатори. Стремим се да е колкото възможно по просто и без скъпи решения.
|
| Чет Сеп 29, 2011 5:13 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
За тези 125*С градуса от къде намирате компоненти? Всички нормални резистори, транзистори и диоди при 125* се дерейтват до 0W. Електролитни кондензатори над 105* не знам да се произвеждат, а и да има едва ли имат повече от 500ч живот при 125*, а керамичните са още по-зле, ако се ползва от евтиния диелектрик при 125* капацитета трябва да им е отрицателен. Същото е положението и на феритите. При висока температура, престават да имат всякакви магнитни свойства и изходите на транзисторите се оказват шунтирани към маса. Наистина има разни MOSFET-и дето могат да плуват в припоя, с който са запоени и пак да си работят, но това са по-скоро изкючения.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Сеп 29, 2011 5:17 pm |
|
 |
|
¶
|
Ами "много лесно" ги намирам: чета чаршафа с данни на всяко едно болтче  При резисторите разсейвата мощност достига до 10%-20% от тази при 25°, има и резистори за 150°, че и 175°. Електролити има на 125°, погледни примерно Panasonic, Nichicon, Cornoell. Има ферити, индуктивност и трансформатори и на 125°, примерно погледни Murata. Има си всичко. MOSFET-тите са ни най-малката грижа, и на 175° ще работят.
|
| Чет Сеп 29, 2011 6:15 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Kато не знаеш е хубаво да прочетеш  . Има електролитни кондензатори до 150 градуса. В момента ползвам едни на Nichicon, които са до 135 градуса и имат поне 2000 часа живот на тая температура. Повечето резистори и диоди се дерейтват до 0 градуса при 175 градуса. Има доста прогрес и при компонентите - поогледай се малко  . В автомобилната индустрия всичко е на 125 градуса и трябва да изкара доста време - даже сега се мъчат да вдигнат температурата до 150 градуса, че взеха много ток и мощни неща да се ползват последно време. В някои от хибридните автобуси вече има генератори и конвертори от порядъка на 100-150-200 киловата. Тия джаджи като тръгнат да работят и става много топло  . Ето ти един кондензатор който е за -55 до +150 градуса и е с 2000 часа живот на 150 градуса: http://www.mouser.com/ProductDetail/Nic ... RR0g%3d%3d
|
| Чет Сеп 29, 2011 6:20 pm |
|
|