| Автор |
Съобщение |
|
fuser
Ранг: Ориентиран
|
 управление на 4 wire touch screen - как?
Ако някой го е правил, нека сподели малко опит. Не знам нищо по темата - всичко ще ми бъде от полза. Благодаря
|
| Сря Яну 19, 2011 3:28 pm |
|
 |
|
mitkoradev
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Чет Сеп 30, 2010 2:37 pm Мнения: 21 Местоположение: Варна
|
Пускал съм резистивен тъч скрийн с един АРМ (имаше си специален модул), ама като гледам и с ПИК няма да е проблем .
Прикачвам картинка от даташита, идеята е определяне на позицията с подаване на напрежение по едната ос и мерене по другата, примерно за да измериш положение по Х подаваш на ХР 5В, на ХМ маса и мериш от някой У извод, за мерене по У аналогично, за засичане дали е натиснат тъч скрийна (понеже ако не е натиснат ще мериш или средни стойности, или шумотевица) в моя случай беше правиш УМ маса, УР и ХМ входове да не се пречкат, ХР с пулл-уп (не директно на 5В) и мериш ХР, ако има натискане ще излезе ниско ниво.
Последна промяна mitkoradev на Сря Яну 19, 2011 5:11 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Яну 19, 2011 5:09 pm |
|
 |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
има и готови чипове. AD нещо си... Китайците масово тях ръгат и не се мъчат. 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Яну 19, 2011 5:10 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
|
| Сря Яну 19, 2011 5:17 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Бе някой има ли по-светнат от мене (т.е. да е пипал на живо i-pad-ове и подобни боклуци)
да каже кои touch-screen-ове са разпространени - резистивни или капацитивни? Аз наскоро
пипах един smartphone и той видимо беше резистивен - няколко секунди се чудих що не "фаща"
от леко докосване както съм свикнал от touchpad-ове...
Интересно ми е главно за дисплеи от 800 на 600 точки и нагоре.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Яну 19, 2011 6:18 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ми на по новите и скъпи играчки (ифон и нокиите) е капацитивен. На евтините - резистивен.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Яну 19, 2011 6:44 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Мерси, Цецо. Някъде в ъгълчето на тиквата ми стои някакво чудене какви са битките
с развивката на дисплеите, би трябвало да има и такъв зор при капацитивните, ама
е съвсем покрито чудене де, не ми е до него в момента  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Яну 19, 2011 6:52 pm |
|
 |
|
Цецо
|
|
| Сря Яну 19, 2011 8:01 pm |
|
 |
|
fuser
Ранг: Ориентиран
|
Благодаря за отговорите. Очаквах да е нещо по-елементарно, но ако беше лесно - щеше да се падне на друг  . Трябва да помисля за алгоритъм за калибриране, но не знам дали ще има нужда ако са достатъчно еднакви матриците.
|
| Чет Яну 20, 2011 10:13 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
По добре контролер, мисля чер и силабс скоро пуснаха контролер, споменавам ги защото до момента каквото тяхно съм позлвал всичко е измислено и направено и тръгва без грижи, е малко по скъпо ама ....
Иначе за типовете много са, по малките у-ва са предимно капацитивни и резистивни, иначе при по големите има и доста други, повърхностна вълна, инфрачервени както и DST, тия последните са сравнително нови, и доста добре работят, не изискват пръст или стилус, както и могта да отчитат при наличие на други предмети в-у екрана.
От всички изброени най-лоши впечетления имам от ултразвуковите, т.е. повърхностна вълна, въпреки че и там са 2-3 модификации, последно то ЕЛО ми се кълняха че новата им технология била много по развита от това което съм изпозлвал преди 6-7 години, ама мен не ми се вярва да са станали много по читави.
|
| Чет Яну 20, 2011 10:26 am |
|
 |
|
MidNighT_SpiRiT
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Сеп 17, 2006 12:00 pm Мнения: 450 Местоположение: Plovdiv
|
Трябва да има възможност за калибриране със сигурност, но не мога да ти кажа точно алгоритъма, общо взето се търсят няколко точки - по ъглите и центъра. При резистивния (поне с такъв съм работил) има шумове и може да трябва да се прави някакво цифрово/аналогово филтриране иначе почват едни отскоци...
|
| Чет Яну 20, 2011 11:07 am |
|
 |
|
Цецо
|
Абе ако ти е за малко бройки туряй това:
http://bg.farnell.com/texas-instruments ... tt=ADS7843
Щом китайците масово го ползват по китовете, значи е нещо лесно за подкарване. Че даже и клонинг са му измислили (UH7843).
Иначе алгоритъма за калибриране си е задължителен елемент, не знаеш тоя дето го е лепил върху екрана как си е оставил ръцете.
|
| Чет Яну 20, 2011 11:11 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Освен това има и стареене.
|
| Чет Яну 20, 2011 11:45 am |
|
 |
|
MidNighT_SpiRiT
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Сеп 17, 2006 12:00 pm Мнения: 450 Местоположение: Plovdiv
|
|
| Чет Яну 20, 2011 11:48 am |
|
 |
|
Цецо
|
Абе като се замисля, при 99% от играчките с тъчскрин, реалния живот на изделието преди кофата за боклук е не повече от 2 години.
Па то за това време на "киселото" мляко нищо му няма, камо ли на тъча  :):)
|
| Чет Яну 20, 2011 12:14 pm |
|
|