|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:16 pm
Питане за процесори на Samsung S3C24xx
| Автор |
Съобщение |
|
juzisound
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
 Питане за процесори на Samsung S3C24xx
Здравейте!
Някой тук ползва ли процесори на Samsung от сериите S3C2410 или S3C2416?
Хващам се, че на последък нещо им се точа - и сякаш работата все по-сериозна става...
Всичкото е още на ниво проучване де - така че всякакви впечатления ще са от полза.
|
| Сря Дек 15, 2010 11:52 am |
|
 |
|
fan
|
Ти прокопса с ST-тата, и сега се хвърляш на ARM9?!
Ами вместо всяка година да вдигаш летвата с по едно стъпало, вземи стъпи направо на Cortex-M9 или 15?!
Пак някой ти мъти главата  !
Сори, имах в предвид А9 и А15! 
Последна промяна fan на Сря Дек 15, 2010 5:45 pm, променена общо 3 пъти
|
| Сря Дек 15, 2010 1:31 pm |
|
 |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
http://cgi.ebay.com/Samsung-S3C2440-ARM ... 1e58beaecc
Рових си вчера из ибея и гледам жълтурите какво предлагат. Изглежда интересно, като за ембедед основа за учене.
А и ебаси парите. Като си спомня, аз като прохождах, че един кит беше колкото годишната заплата на БГ инженер..... Мъка.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Дек 15, 2010 1:55 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
ти пък куртекс-м9/15... направо ще го закопаеш човека
То не е само джелязаото, софтуерът е много по-важен. За 9-ката може да намери някакъв линукс и ако има късмет да го подкара. При всички случаи няма да е лесно, но поне има някакъв шанс...
|
| Сря Дек 15, 2010 1:58 pm |
|
 |
|
juzisound
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
От STM-ката няма какво повече да изстискам.
Ще си я ползвам още - ама ми се ще да се допра и до нещо малко по-сериозно. Да го поразгледам - пък после и да му намеря някаква работа. Идеи има...
За тия самсунзи - Линукс неща!
Трябва ми само хардуер - какво ще прави - аз ще си решавам...
Ама и в едни корпуси ги слагат... пак с някое китче ще трябва да почвам - че как се запоява това!
Все пак, никой не каза ползвал ли ги е за нещо?
|
| Сря Дек 15, 2010 10:36 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Доста смело изказване - браво, ако наистина е така  .
|
| Сря Дек 15, 2010 10:52 pm |
|
 |
|
fan
|
Бъди сигурен, че има, но не приема съвети от хората - музикантин! 
|
| Сря Дек 15, 2010 10:55 pm |
|
 |
|
juzisound
|
Сега ще излезе, че се оправдавам - ама...
Като казвам, че няма какво да изстискам повече от STM-ката - казвам, че вече ми е ясна къде стои горе долу като възможности, производителност и т.н. Един вид знам какво е. В проектите в които я ползвам прави точно каквото трябва да прави - и не прави това което НЕ МОЖЕ да прави. Софтуера по джаджите ще се развива и за напред - обаче това ще са само глезотии за узера - картинки, менюта, някоя друга полезна функцийка - обаче хардуерните ограничения - няма как да ги пипна. В общи линии повече няма какво да искам от тоя процесор като качествено ниво. То и това което постигнах с него - надхвърли първоначалните планове поне на 100%.
Реално това което искам е STM32 не на 72мХз за на 720мХз. Нищо повече да не му променят - че на мен да ми е лесно. Хубаво - ама НЯМА!!!
Сега - с тия самсунзи става въпрос за бъдещи проекти - и не ми се ще да стъпвам отново на STM ката, не щото не съм доволен, а точно обратното. Трябва ми обаче нещо дето хем да има някаква що годе по-добра изчислителна мощ - хем да има и периферия. Като ги гледам тия самсунзи - точно такива ми изглеждат. Да не правя прибързани изводи де - ама явно не са много популярни... Дано да е щото са НОВИ, че другите евентуални причини по няма да ми харесат! 
|
| Сря Дек 15, 2010 11:20 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Е те тия Самсунзи са 180 нанометра архаичности, що ще почваш на тях.
Поне мини на 120, то надолу от това изчистени продукти за съжаление май само Интел имат.
Виж MPC5121 и MPC5200B, последното е без TFT но пък освен линукса има за него и DPS.
Също и 5125 ли беше има едно, в тая фамилия е (но само ако си струва няколкото спестени
долара на чип, инак ще ти е по-добре с по-пълните).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Дек 15, 2010 11:31 pm |
|
 |
|
juzisound
|
Не са лоши и тия на Freescale. Попрочетох малко и за тях. И сякаш по-добър съппорт ще имат - поне така изглежда на пръв поглед. На сайта на самсунга казват - "Ако си дребен - ич няма и да те допускаме..." Е баси отношението.
Все пак, самсунга ми изглежда някак по-близък - поне от това което чета на пръв поглед.
То май с всички процесори от това ниво ще го има тоя проблем с документация, библиотеки, примери и т.н. Явно не са за такива "дребни" рибки като мен...
Това във връзка с първите ми впечатления от АРМ. Преди това - документацията на Микрочип беше написана така, че ти трябва да знаеш какво е бит и байт - и другото има от де да го прочетеш - сбито и на едно място. Като се захванах с АРМ - непрекъснато имах особено чувството, че всичко е така написано - сякаш ти трябва от някъде другаде да знаеш всички основни неща и принципи за тая архитектура, а те са описали само особеностите. Гадничко усещане е това...
Има и друго. Тя тая производителност дето я търся ми трябва основно за обработка на аудио. Има и вариант да огледам и DSP тата разни - по спомени - на тексас особено ми харесват. Че и май са доста разпространени. Може и да поразделя задачите малко и да си сгласявам някаква платформа на базата на някое по-ячко DSP и отделно STM-ка някаква - че поне едното да ми е що годе ясно. Проблема е, че изобщо не съм се занимавал с DSP-та до момента и принципни положения там не са ми ясни...
Ще попрочета - пък пак ще питам...
|
| Чет Дек 16, 2010 12:11 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Новата фамиля Kinetis (Cortex M4) контролери на Freescale съчетават в ядрото си ARM и DSP, така че може би това ще е интересно за теб. Ето ти малко линкове от един семинар, на който бях наскоро:
http://www.freescale.com/webapp/sps/sit ... de=KINETIS
Link to a download site for the presentation.
https://www.transferbigfiles.com/ff8c5d ... AF3Q%3d%3d
Link to the Freescale Tower System web page
http://www.freescale.com/webapp/sps/sit ... d=vantower
Link to the download page for the Free MQX RTOS from Freescale
http://www.freescale.com/webapp/sps/sit ... e=MQX_HOME
Link to CodeWarrior Version 10.1 Beta for Kinetis
http://www.freescale.com/webapp/sps/sit ... MCU10_BETA
|
| Чет Дек 16, 2010 4:53 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
@jusisound По принцип никой пройзводител на ARM контролери няма да ти даде детайлно описание на ядрото. Щото самите АРМ се грижат за това, на тяхната страница си има описани всички ядра до последния бит. Но имам подозренията, че ако се заровиш в детайлната документация на ARM9 ще ти отидат доста безсънни нощи. Пройзодителя на силикона пък си документира основно периферията..... и бъговете  .
Тия контролери са правени за програмиране под ОС. Сиреч качваш му линукса и почваш да бримчиш тредове, файлове, сокети, уидджети и т.н. Не се грижиш за това какво точно се случва в регистрите на процесора. Поне това е масовата практика. Затова и пройзводителите не си играят много - много да документират, щото няма и кой да чете  Обикновенно някой "гуру" се грижи да портне ОС-а към конкретната периферия (демек драйверите). И после всеки средностатистически драскач може да бичи приложения.
@Dimitar аз да питам ти тия кинетичните пробвал ли си ги? Имаш ли преки впечатления. Мен даже ме мързи да прочета какво е Куртекс М4, признавам си. И един еретичен въпрос - GCC компилира ли M4? Иначе на хартия са страшни, особенно в аналоговата част, направо се просълзих. Откога си мечтая за 16 битов вграден SAR и Куртекс ядро.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Дек 16, 2010 6:03 pm |
|
 |
|
tgi
|
С тия 400 MHz power ядра се постига (т.е. аз съм го правил и знам, че работи) малко под 6 nS
на MAC, 64 бита fp. За 32 бита fp е към 2 пъти по-бързо но не съм го ползвал, то за аудиото
и на тебе 64-те по-скоро ще ти трябват.
Ядрото като такова е несъпоставимо по-напред от всякакъв ARM, който можеш да намериш,
и е добре документирано. Оттук само аз май ги ползвам, но пък имам всичко (т.е. трябва
ми само силиций за да си свърша работа и нито бит чужд софтуер). Не те агитирам
да минаваш на DPS де (това би коствало бая усилие всекиму), но за зор нещо ако не
ще и т.н. все ще мога да помогна някак.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Дек 16, 2010 7:22 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Цецо, още не съм ги пробвал, ама след Нова година по някое си време смятам да почна  .
Иначе на хартия наистина биват - нов контролер на прекъсванията (можеш да сменяш векторите към друга област от флаша - за бутлоадер примерно), нови тумб 2 инструкции, dsp функции, по-високи честоти и разни други неща, дето ги има в презентациите. Аз до сега съм нямал проблеми с продукти на Фрискел та да видим какво ще стане. Ама аз и с Луминари, докато правих неща с тях нямах проблеми никакви, пък като ви гледам тук как се оплаквате и се чудя същото Луминари ли съм ползвал като вас  .
|
| Чет Дек 16, 2010 7:42 pm |
|
 |
|
tgi
|
И още нещо в полза на 5200 и подобните му - имат т.нар. PSC (Progarammable Serial Controller или
нещо подобно) с които можеш да правиш каквото ти хрумне на практика и особено за аудио
ще са винаги с огромен резерв от скорост. Имат си и FIFO-та, в 5200 има и умно DMA дето
може (е аз поне мога) да му се пише микрокод - така направих свястно 10/100 Ethernet
порта си, ATA интерфейса и други работи, дето линуксаджиите ги нямат. Та дали AC97
кодеци ще закачаш или квито ти хрумне ADC/DAC щуротии все ще имаш как (до 3 такива
порта на 5200, на 5121 май са повече но не знам кои колко могат - на 5200 са 6 но
два са само UART примерно, 3 са с пълните възможности а 4-тия не го помня в момента).
|
| Чет Дек 16, 2010 8:06 pm |
|
|