Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Максимална грешка по UART? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Максимална грешка по UART?
Казуса е следния -> LPC2134 - оптрони - PC.

Връзката е (тоест трябва да е) на 115200. Обаче установих че оптроните ми имат сравнително голямо време за пропълзяване, като за капак на всичко времето за предния фронт е два пъти по голямо от това за задния. И съответно се получава едно прилично разминаване в бод рейда, като е различно в зависимост от полярността на бита.

Едно време съм учил как се смята максимално допустима грешка при пик. Ама нищо не си спомням. Като се замисля едва ли има универсална система за такава сметка. Споделете малко опит.

Пон Фев 27, 2006 8:51 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
На 115200 не всични оптрони могат да работят добре. 6N136 съм ги тествал на тоя бодреит работят много добре.
Предполагам и с твоите може да стане но си поекспериментирай с резистор в базата на фототранзистора,може да се пооправи положението с различните закъснения на фронтовете. А имаше 6N137 дето си е с вградена логика и работи на 10Мб.

Пон Фев 27, 2006 9:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами дискутирахме няколко такива проблема вече, аз лично ползвам 6N137, досега съм ги пробвал на 1Mbps и работят добре. В случая ако искаш да си гарантираш коректността на данните, сложи 1 или 2 байта preamble пред всеки пакет и при четенето на пакета ги премахваш. От опит съм разбрал, че най подходящ preamble е 0xAA 0xFF, има някаква логика...за смятането на грешката незнам всъщност как става, гледам да спазвам точни стойности на кварца за да получа максимално малко отклонение от стандартен бодрейт. Иначе за закъснението на оптроните - то не е константно за различните партиди от едни и същи оптрони, и в това се убедих опитно

Пон Фев 27, 2006 9:14 pm
Профил

Мнение 
Няма нужда да се тровиш много за 115к
Става с CNY17-4. Той си е като TIL111, но с по добро усилване

Пон Фев 27, 2006 9:30 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Сложи по-нискоомен резистор в колектора на фототранзистора, ако нямаш достъп до базата. По-нискоомни вериги и по-голям ток на диода - това му е майката ( ако нямаш по-бърз оптрон, естествено )

Пон Фев 27, 2006 10:30 pm
Профил ICQ

Мнение Качествена Елементна база му е майката
Все се мъчим да прекараме дявола-споделям мнението на Никола "6N137" е решението-поне в сегашно време ,елементи дал господ(или Запада) ! Какъв е смисъла да спестиш малко пари и време пък после като се сгъби техниката ...
Тя (техниката де) нали е от женски род,и винаги може да ти скрои номер...

Пон Фев 27, 2006 10:45 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Всички предложени оптрони са за 2500V. На мен ми трябват 4000V RMS (стандарти какво да правиш).

Протокола за комуниакция не зависи от мен, т.е не мога да го пипам. Лошото е че пакетите са доста големи и вероятноста за грешка, а от там преповтаряне расте. Освен това потока данни е непрекъсваем във времето - т.е веднъж пуснато - почва си на 115200 и може цял ден да си работи. Време за преповтаряне няма. По скоро би се котирал грешен пакет от колкото преповтаряне. Т.е мойта задача е да изкарам максималното откъм хардуера.

Сега се мъча с H11L1, които се водят 1 мегабод, ама имат време за прохождане 1 us , респективно 2 us в положителния и отрицателния фронт. Как се изкарва 1 мегабод от такъв дейта шит не ми е много ясно. Може би чрез по завъртяно кодиране, това обаче мен не ме урежда.

Иначе 6N137 ме урежда перфектно като скорост, ама изолацията му е слаба.
Намерих едни оптрони (HCNW2611) които се водят високоволтова версия на 6N137, ама познайте колко струват (3 евро парчето без данъци и такси за доставка). Но ако не намеря друго - това ще е.

Иначе експериментирах с разни тука дето са ми под ръка, повечето транзисторни (без тригер на шмит). Така и не успях да докарам нещо в което да има време за реакция под 1us, и най важното да е симетрично във двете посоки. Повечето дават прилична разлика в положителния и отрицателния фронт, което води до намаляване на ширината на единицата и увеличаване на нулата. А даже и да успея да ги нагодя, по лошото е че незнам ако го намамя по отношение на токовете, дали в пройзводството от оптрон до оптрон няма да има отколонения и да почне да гърми от време на време. А в моя случай по добре е да не работи, от колкото да работи нестабилно от време на време.

Вто Фев 28, 2006 12:43 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ясно. По-добре си плати колкото струва, щото наистина работата при теб е опасна.

Вто Фев 28, 2006 4:28 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ти искаш и душата в рая и оптон в леглото :P

бързите оптрони са рядкост. а с голяма изолация - още повече. слагай agilent или viasy да ти е мирна главата. на фона на 8000 евро за изпитание не трябва да те притесняват 2 оптрона за 6 евро.

Вто Фев 28, 2006 4:35 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Няма да се изпитва устройството, поне засега. То това е общо взето частпром и няма да се продава като медицинска техника (ако се стигне до продаване). Но мерките за безопасност са си мерки за безопасност. Компромис с пробивно напрежение не мога да си позволя да правя. Сега съм поръчал H11N3 - те са 10 пъти по бързи от H11L1, поне на хартия. Ама цената им е много близка до "истинските" оптрони на Agilent, та май ще са последните.

Апропо Agilent вече не пройзвежда семикондуктори. Поне не и под тази марка. Новата се казва Avago, сайта им е пълна боза. Въпросния оптрон HCNW2611 (5kv, 10Mbd) го намерих в глава "Wireless base stations", а във глава бързи оптрони има само някакви дървета. Добре че му знам името, та го дирих директно във сърча.

Вто Фев 28, 2006 6:52 pm
Профил ICQ

Мнение 
Мдаааа, и се чудя аз защо като им ходих на сайта нищо не намирам, ама не че на Agilent беше много свят ..........

Вто Фев 28, 2006 9:09 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 11 мнения ]