Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Използване на PORTB за данни и клавиатура 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Използване на PORTB за данни и клавиатура
Отново въпрос.

Имам PIC 16F84A. Искам да управлявам дисплей AC-082A. За него са ми необходими 8 бита данни и 3 управляващи. Това включва почти всички изходи на MCU-то. Как мога да използвам някои изходи за друго когато не изпращам данни към дисплея.
Например мога ли да използвам Enable пин-а (да речем че е RA0) да превключва в режим клавиатура/дисплей.
например:
като RA0 е 0 - RB0-RB7 са входове и MCU-то чете клавиатурата на тях.
Като RA0 e 1 - RB0-RB7 са входове или изходи в зависимост от комуникацията с дисплея, но не се влияят от клавиатурата.

Мислех си да използвам RA0 за маса на бутоните. Може би през един диод (и резистор) с катод към RA0. Т.е. когато RA0 е високо диода ще е запушен и клавиатурата няма да оказва влияние.
Понеже електрониката не ми е най силната част реших да питам дали идеята е добра.

Също така ми остават два пина - RA3 и RA4. Мисля тях да ги използвам за комуникация по I2C с друг пик.

Целта на цялата джаджа е конфигурация и проверка/наблюдение на параметри на по-прости устройства с 4 пинови PIC12.

Нед Яну 24, 2010 9:58 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
И отново не си направи труда да почетеш, да се поровиш малко в гулето и т.н.
Първо - да може, виждал съм и такива изпълнения, но не ти го препоръчвам, щото докато го направиш като хората, ще дойде края на света ( :))) 2012 г.)

От въпросите дотук съдя, че в близко време няма да можеш да реализираш I2C master-slave софтуерно. То хардуерно трудно се подкарва читав между пикове, камоли софтуерно.

Да не говорим че това дето си мислиш едва ли ще успееш да го натикаш в тая антика.

За тия пари поне си купи една 18-ка - 452 - ще ти стигнат пиновете и има някой друг хардуер в повече.

Нед Яну 24, 2010 10:11 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ами малко ми е трудно да търся в гугъл в тая област - все още не съм навътре и не знам как да търся.
Колкото до софтуерно - оправям се. Бързо се уча. Минал съм през поне 10 програмни езика.
Колкото до 18 - имам един 18F452 за проба, но въпреки обещанията на http://www.sirius-pcb.com/ програматора им нещо не успя да го запише. Дадох 60 лв и като питах защо не може да пише 18-ки се покриха и вече не отговарят на skype, mail и тел.

Пък и всичко това е повече с учебна цел. Гледам да се напъвам на максимум когато ги разучавам MCU-тата за да знам до къде може да стигна. Но не само ... понякога излиза по-изгодно с някой по-ефтин. Програмата се пише веднъж, хардуера се копува многократно.
Колкото до 16F84 - взех го щото се надявах че като по-стар тоя измислен програматор ще го пише (и го пише).

Ако става на въпрос има и по-лесен начин (от 18F452) - тези неща които ще правя ги има готови. Всичките. Разликата е в цената. Готовите струват около 40 пъти повече, а това си е разлика.

ок. Да разбирам че може и да стане.

Нед Яну 24, 2010 10:52 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ето ти една схема в която се прави "мултиплексиране" на клавиатура и LCD. Пък може и друга работа да ти свърши - аз съм си я правил и работи прилично.
http://ironbark.bendigo.latrobe.edu.au/ ... ndex2.html

Ако мислиш да се занимаваш с пикове, най-добре според мен за начало е да си набавиш PicKit2 - дали ще го купиш или ще си го направиш сам си е твоя работа. Ама не си купувай оня клонинг българския щото е сакат. В сайта на микрочип има и схемите и хексовете. Моя съм си го правил сам - ама това го писах преди няколко дена в друга тема...

Нед Яну 24, 2010 11:12 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен

Мнение 
npelov написа:
...
Спокойно! Не си единствения. :) И аз съм така с гуглето но пък търся 30тина минути преди да попитам нещо и рядко се случва да не намеря това което търся! Освен ако не търся схемите и сорсовете на совалките в космоса. Тях само форумните богове в този форум ги имат :wink: и не ги дават така че такива като нас ще трябва сами да си ги пишем :lol: но такъв е живота :)

П.П. Утре пак няма да съм на даскалооо :) :) :) заради времето 8) 8) 8) и ще взема да прочета малко документацията на C18 или даташит-а на 18f452 :)
П.П.2 Може ли да ми пратите малко прости примерчета на С18. Там няква мигалка нещо такова за да видя за какво става въпрос. :)

Пон Яну 25, 2010 12:20 am
Профил WWW

Мнение 
Стига с това Гугле, ще му стопите лагерите. :)
Тия Микрочипове си имат производител, а той си има ввв страничка. Не е зле първо там да се гледа - има повече неща отколкото би си помислил. Поразгледай долния линк, там някъде има описан и твоя случай с ЛЦД+бутони - схеми,програми, хексове - само да имаш желание да ги правиш и да си купуваш все от техните чипчета. :)

http://www.microchip.com/stellent/idcpl ... odeId=1469

Пон Яну 25, 2010 12:49 am
Профил

Мнение 
Сори за офтопика но изведнъж попаднах на това:
http://www.best-microcontroller-project ... orial.html
Аз се записах :P Всеки ден ти дава по 1 модулче :) точно като за човек с малко време :)
Иначе на микрочип сайта е супер и от там съм взимал много полезни работи но малко се омотава човек от толкова инфо :? Направо лошо ми става. Нета бъка отсякаде и са чудя откъде понапред да чета.

Пон Яну 25, 2010 1:02 am
Профил WWW

Мнение 
Добре де, защо не подкараш индикацията в 4 битов режим, така ще ти се освободят 4 пина които може да ги ползваш за клавиатура.

Пон Яну 25, 2010 9:51 am
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
.....програматора им нещо не успя да го запише. ....

Че кой програматор не иска да пише 18-ки?

Пон Яну 25, 2010 4:42 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Ами аз точно техния PicKit2 clone съм държал в ръцете си и незнам пише ли или не ама е сакат - 1. Буферите и управлението на напрежението е някво измислено - няма нищо общо с оригинала. 2. Няма ги еепромите.
Направо си е минавка да се дават пари за него, щото оригинален струва 50$ а "направи си сам" излиза 20-25 лв.

Пон Яну 25, 2010 6:35 pm
Профил ICQ

Мнение Re: Използване на PORTB за данни и клавиатура
npelov написа:
Отново въпрос.
Имам PIC 16F84A. Искам да управлявам дисплей AC-082A. За него са ми необходими 8 бита данни и 3 управляващи. Това включва почти всички изходи на MCU-то. Как мога да използвам някои изходи за друго когато не изпращам данни към дисплея.
Например мога ли да използвам Enable пин-а (да речем че е RA0) да превключва в режим клавиатура/дисплей.

Всички други но НЕ и Enable пин-а на ЛЦД-то, не го мешай :!:

Multiplexing LED Drive and 4x4 Keypad Sampling :
http://www.microchip.com/stellent/idcpl ... e=en011019
Не гледай 1:1 контролера ,а принципа на работа! В случая LED==LCD но като схема и принцип,не като софт!

Пон Яну 25, 2010 7:02 pm
Профил

Мнение 
Мерси за връзките на всички. Хареса ми идеята за 4-битовата шина. Всъщност първо опитах да подкарам дисплея на 4 битова шина. Голяма грешка - винаги се тръгва първо от по-простото. и все пак дисплея си има доста добър драйвер който се грижи за показването на всичко. изпращам му команди може би през 1/100 от времето на процесора, а през останалото тези 8 пина не се използват и ме яде отвътре :)

А някой чувал ли е за готов хардуерен 8 битов мултиплексор на ТТЛ нива? Не съм търсил, но би трябвало да има, нали?

Нед Яну 31, 2010 9:50 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ми вържи си дисплея на SPI Expander, 23S08 примерно.

Нед Яну 31, 2010 10:08 pm
Профил ICQ WWW

Мнение 
Съвсем забравих за серията 74ххх. Има кви ли не мултиплексори и буфери. например вързах LCD дисплея и използвам данните за управление на стъпкови двигатели с 74HCT573. А клавиатурата мисля да я вържа през един паралел към сериен 74HCT165 и ако ми трябват много копчета един 74HC137 3 битов дешифратор за избор на ред - 8 реда по 8 входа - може да се вържат до 64 бутона ... на 3+2 = 5 пина.

Чет Фев 25, 2010 5:20 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ами дерзай ... ама си назад във времето с десетина години.

Чет Фев 25, 2010 10:35 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща