| Автор |
Съобщение |
|
kalinskia
Ранг: Минаващ
|
 pickit2 към zif 40
Здравейте на всички! Имам pickit2 и искам да си направя платка, на която да сложа един zif 40 за по-голямо удопство, на който да слагам различните pic-кове. Преди време бях направил такава платка, но за съжаление без успех (явно не съм подвързал правилно цокалът) и в крайна сметка достигнах до извода , че програмното напрежение трябва да е единствено на pin-а , предназначен за тего. Това така ли е или трябва да слагам джъмпери и за другите напрежения. Ще съм ви много благодарен ако ударите едно рамо.
Благодаря ви предварително!
|
| Вто Апр 21, 2009 4:37 pm |
|
 |
|
rumen65
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Окт 06, 2005 2:06 pm Мнения: 194 Местоположение: Sofia
|
Програмиращото напрежение може да се подаде само към MCLR защото на другите входове има защитен диод към VDD.
По принцип това го има готово и е направено с жички:
http://www.microchipdirect.com/products ... s=ac162049
|
| Вто Апр 21, 2009 5:15 pm |
|
 |
|
kalinskia
|
Излиза , че ако програмиращото напреженеи е поддадено единствено към MCLR няма да има проблеми с това, че ще има +5 ,маса , или да кажем data и clock на пинове , които не са предназначени за това. Прав ли съм или отново греша?
|
| Вто Апр 21, 2009 5:37 pm |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Аз лично не виждам смисъл да отиваш към цокли. Просто като ми се наложи да правя някаква схема, купил съм си едноредови рейки по 20 ст. за 1 бр. с 40 крачета, режа си 6 крачета от нея и си я запоявам на платката. Така си програмирам чипа без да се налага сваляне (да не говорим за удобството дебъг в реално време).
|
| Вто Апр 21, 2009 7:41 pm |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
ако държиш на дзиф цокЪла, можеш да погледнеш как е свързан при
програматора propic2 например, после ще си направиш чертежче кой
контролер ( според броя на крачетата) къде да забождаш:
http://www.enetsystems.com/~lorenzo/pro ... ematic.pdf
|
| Вто Апр 21, 2009 8:24 pm |
|
 |
|
kalinskia
|
Моля ви отговорете ми на въпроса "Излиза , че ако програмиращото напреженеи е поддадено единствено към MCLR няма да има проблеми с това, че ще има +5 ,маса , или да кажем data и clock на пинове , които не са предназначени за това. Прав ли съм или отново греша?"
.....При propic нещата стоят по съвсем друг начин..............
|
| Сря Апр 22, 2009 4:04 am |
|
 |
|
MidNighT_SpiRiT
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Сеп 17, 2006 12:00 pm Мнения: 450 Местоположение: Plovdiv
|
Или аз нещо не мога да разбера или ти бъркаш, как така ще подаваш клок и данни на пинове, които не са за това? Не можеш с един цокъл да програмираш всички пикове. Вариантите са два:
1. правиш няколко цокъла, които се сменят или са на обща платка
2. извеждаш си една рейка на платката и бучваш програматора на нея и готово.
Според мен това е по-добрият вариант. Като се наложи да променяш често програмата при дебъгването и трябва да препрограмираш си е голямо губене на време да сваляш чипа от цокъла, да го слагаш на програматора и после пак обратно.
|
| Сря Апр 22, 2009 11:33 am |
|
 |
|
kalinskia
|
От пробите , които направих се оказа, че пречи единствено програмното напрежение при поддаването му на друг pin освен на този, за които е предвиден.
|
| Сря Апр 22, 2009 11:37 am |
|
 |
|
Popeye
|
Правено за PicFlash на MikroE. Естествено си спретнах ПикКита със същия хобот.
Къмет 
|
| Съб Юни 06, 2009 8:10 pm |
|
|