| Автор |
Съобщение |
|
mineff
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Апр 14, 2009 10:36 am Мнения: 4 Местоположение: Казанлък
|
 Проблем с LCD AC162 (HD44780)
Колеги здравейте,
имам следния проблем с това дисплейче:
Използвам го от 3-4 години и съвсем случайно като му свалях размерите с шублер прескочи искра и дисплея започна да показва глупости.Ако му правя инициализация през 5 -10 секунди излиза от положение,но се появява неприятно измигване.Някой да се е блъскал с този проблем .Използвам 4 битов интерфейс и интересното е че BF си отговаря че е коректно всичко.
|
| Вто Апр 14, 2009 10:42 am |
|
 |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Епа смени го де. Явно нещо му е станало след интервенцията ти. Какво очакваш като съвет - някой да ти даде схема на кристала да го отремонтираш ли? Или очакваш да го поправиш софтуерно?
Скапал си го. Мятай го в коша, не струва милиони.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Апр 14, 2009 11:16 am |
|
 |
|
mineff
|
Не си ме разбрал или аз не съм се изразил добре.Дисплея си работи прекрасно ,но ако съм с изкусвени дрехи и го пипна с нещо голямо прескача искра и почва да показва тогава глупости.През 15-20 секунди му правя инит и всичко пак си работи.Въпроса ми е как може да се избегне този ефект освен чрез изолация.Ако се е блъскал някой с това ?
|
| Вто Апр 14, 2009 11:29 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Ммм
Никак не може да го избегнеш.
Изолирай го добре, замаси го добре, сложи капацитети на захранването непосредствено на платката на дисплея, може да спре да си влияе 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Вто Апр 14, 2009 11:33 am |
|
 |
|
mineff
|
Така го и правя ,но си помислих дали няма и друга хитрина защото съм ги ползвал много , а открих ефекта твърде късно.
|
| Вто Апр 14, 2009 12:00 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Да не съм те разбрал.
Наистина проблема е неприятен и няма как да го избегнеш.
Аз имах подобен проблем с дисплеи при сертификация за ESD. Като го пипнат със статиката и си..... мамата. Опитвах какви ли не екранировки, метални, изолационни, две кила кондензатори му сложих... нищо.
И накрая като теб, преинициализирам го през определен период от време и това е. Няма спасение.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Апр 14, 2009 12:16 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Има спасение, и то се казва метален екран, занулен - т.е. екрана задължително се свързва с минуса (нулата ) на захранването
|
| Вто Апр 14, 2009 1:32 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Да, а един мармот завива шоколад.
И как ще покриеш екрана с метал отпред върху визьора? Защото когато се тества на статика, се минава с една четка по повърхността на уреда.
Като казвам че съм пробвал, наистина съм пробвал. Като знаеш колко струва 1 час тестове в Европа.... бъди сигурен че съм пробвал буквално невъзможни решения - е няма как да се спасиш. Като ти лепне четката с няколко киловолта върху стъклото на екрана (което е един прекрасен капацитет) и си свършен. Метала не помага, апропо - голяма част от дисплеите си имат такъв екран фабрично, включително този който ползвах. Грънци , не помага. Стъклото отпред си е уязвимо.
Затова през 1 сек преинициализация и си ОК.
Проблема е особенно ясно изразен при FSTN (STN) дисплеи с голяма площ. При TFT нещата са видимо по добре.
|
| Вто Апр 14, 2009 1:37 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
И аз съм имал такива ядове с LCD-та.
По интересно ми беше един графичен дисплей производство на Displaytech(китайци май някакви) как се ошашваше като се опитах да снимам устройството със светкавица. Като му блесне светкавицата на фотоапарата и дисплея започваше да показва какви ли не глупости... В последствие се оказа че така се държи и на силно слънце..
Проблема се реши с черна лепенка върху заливката на чипа... 
|
| Вто Апр 14, 2009 4:30 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Тишо,
сега се сещам, че и тексасците имат едни операционни усилватели, дето и те не трябваше на пряка слънчева светлина да се излагат.
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Апр 15, 2009 9:28 am |
|
|