Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Pt100+PIC 16F877 
Автор Съобщение
Мнение Pt100+PIC 16F877
Çäðàâåéòå, êîëåãè.
Ïðî÷åòîõ ïî÷òè âñè÷êè òåìè âúâ ôîðóìà è ñìèàòàì ÷å ïîâå÷åòî ìíåíèÿ ñà äîñòà êîìïåòåíòíè, òà çàòîâà ðåøèõ äà ïîïèòàì è àç.
Îòäàâíà òúðñÿ ñõåìà íà òåðìîìåòúð ñ Pt100 è PIC êîíòðîëåð. Ìîëÿ àêî íÿêîé îò âàñ å ïðàâèë òàêîâà íåùî äà ïîìàãà.
Òàêàâà òåìà íåâèäÿõ âúâ ôîðóìà è ñìÿòàì, ÷å ùå áúäå èíòåðåñíà çà âñè÷êè. Áëàãîäàðÿ.

Нед Мар 27, 2005 1:32 am
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Дай някакви координати, ще ти пратя такава заедно със софтуера за калибрация и настройка, не мога да я пусна във форума поради някои лични съображения. Но нямам време да обяснявам как работи, ще трябва сам да се оправяш :P
Тема за Pt100 май наистина няма, но можеш да прочетеш темата "Пекан термо датчик ...?", там се каза достатъчно много ...

Нед Мар 27, 2005 2:34 am
Профил WWW
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Благодаря ти много. E-maila ми е daniel_stefanov@abv.bg
Прегледах темата за която ми писа и много ми хареса сензора на Dallas DS18B20. Със сигурност ще го пробвам и него.

Нед Мар 27, 2005 2:53 am
Профил
Мнение pichove daite niakakva raboteshta shema na programator
Triabva mi raboteshta shema na programator i po specialno za pi16f877. osven tova iskam da rabotia s XP i icprog1.05 taka che ako niakoi ima opit s takava shema shte mi pomogne mnogo. tia picove sa goliama tragedia

Вто Апр 26, 2005 8:09 pm
Аватар

Мнение 
Aми еи тая:
http://www.mladkonstruktor.bg/Programator.htm...Имам един подобен (различава се малко по схема, но принципа е същия). Работи и с 18F серията

Сря Апр 27, 2005 12:37 am
Профил
Аватар

Мнение 
pirev удобно ли е да те помоля да ми пратиш и на мен схемата на Pt100 със софтуера. Благодаря ти предварително. vankov@iservice.bg

Пет Май 20, 2005 3:11 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение 
Пиша в тази стара тема, за да не разводнявам форума. Моля за съвет. Трябва да измервам температурата в една цистерна. В нея е поставен датчик Pt100 (не съм виждал още конструкцията, защото е далеч) Устройството ще е на 10 м от датчика. Има пуснат кабел четворка(но как е свързан все още не зная. Точността на мерене не е голяма 1 градус. Не съм ползвал Pt100, a само DS1820. Moже ли да ми препоръчате проста схема (нещо което е ползвано, ако е възможно) измерването ще го правя с АЦП на PIC16F873 или 877.

Вто Фев 24, 2009 5:23 pm
Профил

Мнение 
Ако връзката е 4-проводна, то два от проводниците служат за подаване на ток на сондата, а другите два- за измерване на пада на напрежение. Обикновено такава схема се използва за по-точни измервания. През терморезистора можеш да пуснеш ток с добра стабилност, или да реализираш мостова схема. И в двата случая е необходим диференциален усливател с подходящ коефициент на усливане, определен от температурния диапазон. Ако температурния диапазон е над 100 градуса е необходимо да линеаризираш характеристиката на сондата. За целта можеш да ползваш таблица или формула. На няколко места из форума има такива линкове.

Вто Фев 24, 2009 6:04 pm
Профил

Мнение 
new_beginner,
Ако цистерната е пълна с гориво - внимателно с измерванията ... Измерванелната апаратура си има грейдове и тези за измерване в запалими и взривоопасни среди са доста високи ... Има какви ли не защити по ток, напрежение, искрогасителни вериги и т.н.т

Линка е за схема за измерване на температура с pt100
http://ww1.microchip.com/downloads/en/A ... 00687c.pdf

Вто Фев 24, 2009 6:32 pm
Профил

Мнение 
Благодаря за отговорите, може би трябваше да кажа, че температурата ще се променя от +10 - +30 градуса. Мислех си, дали ще стане стане само с опорен източник, примерно 2.5 волта едно съпротиеление, последователно към него Pt100 към маса. И от Pt100 и маса към усилвател, който трябва да напасне напрежението с обхвата на АЦП. Дали тези 10м проводници, ще внесат голяма грешка. Нямам практически опит с Pt100.

Вто Фев 24, 2009 10:43 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]