|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:52 am
Проблем с нова ревизия на 18LF2620
| Автор |
Съобщение |
|
juzisound
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
 Проблем с нова ревизия на 18LF2620
Някой срещал ли е проблеми с нова ревизия на 18LF2620 или пък друг от 18-та серия - щото предполагам, че и в други нови ревизии би могло да има подобни проблеми?
В какво се изразяват - с 18LF2620 маркиран с 074953B всичко си работи идеално. Устройството е разработвано на такъв - обаче от тая серия има само още няколко. Купих си пак няколко 2620 - само, че вече идват маркирани 0813RAQ - и неочаквани проблеми колкото щеш. В общи линии - насочени са в 2 насоки - някои функции /които връщат стрингове/ не връщат правилно параметър, и от време на време - при четене и писане в епрома се получават некоректни стойности.
Същата програма - записана на някой от старите работи бетон. Пробвах и различни компилатори - все тая...
И изобщо как така става, че на един и същи /уш/ процесор - един път работи един път не...
Да добавя - че в случая работя на 5 волта - не ще да е от захранването май
|
| Чет Дек 04, 2008 1:59 pm |
|
 |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе че са сменили нещо - са сменили. Иначе нямаше да има нова ревизия.
Но така както го казваш - никой не може да ти помогне. Дебъгни проблема, виж точно къде се дъни - коя периферия, кой регистър. После отваряш ератата и гледаш има ли го вътре. Щото там няма да намериш нищо за "стрингове".  Трябва да стигнеш до най-нсикото ниво. И пак няма гаранция, че ще успееш
Това е живота братче. В последната една година имам поне 5 случая от този тип с различни пройзводители (3 са на Микрочип  ). Така е в днешно време, процесорите не са това което бяха.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Дек 04, 2008 2:38 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Прочети с програматора какви ревизии са двата професора, след това им разгледай errata чаршафите, може би са отстранили някои грешки в едната ревизия, или по-вероятното са направили нови грешки в новата ревизия.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Дек 04, 2008 6:37 pm |
|
 |
|
juzisound
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Естествено, че първо за ератата се хванах - ама там е работата, че нищо свързано с проблема не мога да засека. Даже вече почвам да си мисля, че преди е работело на магия - а сега не трябва да работи - щото едва ли не програмата ми е работила благодарение на БЪГ  Пак ще чета - дано нещо ми дойде. Чудех се преди - що ми е да си взимам дебъгер за тия пикльовци - ама ето че взе че се наложи...
|
| Чет Дек 04, 2008 9:40 pm |
|
 |
|
¶
|
За EEPROM-ите си спомням, че имаха проблем, ако по време на процедурата по стартиране на записа възникне разрешено прекъсване, какво ставаше не си спомням, затова трябва да са ти забранени глобално прекъсванията, след което веднъж стартиран записа си ги разрешаваш и чакаш да се запише. То всъщност това си го има описано в документацията на процесора, не е в errata.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Дек 04, 2008 9:54 pm |
|
 |
|
juzisound
|
Да - това с епрома съм го направил. То на практика - проблема явно не е в програмата, щото тя си работи - на стария процесор. И на симулатора на мплаба си е наред - а то няма и как иначе. Явно има някаква особеност в тоя новия процесор - ама явно с налучкване ще трябва да я търся 
|
| Чет Дек 04, 2008 10:04 pm |
|
 |
|
¶
|
А ревизията можеш да я прочетеш и програмно, след това да я запишеш в ЕЕПРОМ-а и да я прочетеш с програматора, така поне ще знаеш приликите и разликите  на тези процесори.
|
| Чет Дек 04, 2008 10:22 pm |
|
 |
|
juzisound
|
Е сега вече избиха рибата - според програматора и двата процесора са от една и съща ревизия !!! ЕДНА И СЪЩА!!!
Тия от микрочип са си направо е*али мамата направо...
Ревизията е: PIC18LF2620 0000 1100 1000 0110
|
| Чет Дек 04, 2008 10:31 pm |
|
 |
|
3aek
|
добре бе хора защо ползвате такива екзотики? чакайте да минат 3-4 години, да им очистят буболечките па тогава правете нещо с тези чипове
ако всеки възприеме такава стратегия няма как производителите да не се озаптят и да почнат да изкарват на пазара тествани продукти - просто ще видят чехнората не искат нови чипове а работещи чипове
карайте си на PIC16C57, PIC16F877 и нямате грижи
тази надпревара чакай да направя нещо с чипа дето рекламираха преди година и успяха да пуснат на пазара вчера е пагубна за индустрията - тя вече не се води от инженери а то маркетинг идиоти които нямат и идея от техника затова няма фирма за чипове вече която да не е в този осран кръг
AVR-XMEGA - някой да ги е видял освен на мостри? - няма да ги пипна до 2010
LPC1766 - супер дупер кортекс сигурно с 1000 бъга и силикона, трябваше да излеза юни таз година, ще го видим юни догодина, убий ме няма да го вложа в изделие до 2011, LPC2378 таман го очистиха и си е добре, за къв ми е кортекс?
MSP430F5xxx - една година буксуват, даже конференцията си преместиха 6 месеца да има поне един член на фамилията която обявиха преди 2 години
няма смисъл да продължавам, да се хващате на такива маркетингови трикова е толкова тъпо и безумно че няма смисъл да се коментира
после кой ревижън му бил силикона и коя му била ератата, ай марш оттук 
|
| Чет Дек 04, 2008 10:44 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Е щом са една версия на силикона.... е нема логика да е проблема в пика. Ти от "старите" и от "новите" имаш ли по -повечко. Смисъл да можеш да заключиш - е с тия 5 работи, а с тия 5 неще.
Това какъв корпус е? Можеш ли на кофти платка, да сложиш хубав процесор и да тръгне?
А и пак ти казвам - ще ти се наложи да дебъгнеш по надълбоко. Дали с дебъгер или ще принтиш на UART-а, няма как само от работи-неработи да разбереш какво става.
Въобще как работите без дебъгери бе хора?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Дек 04, 2008 11:18 pm |
|
 |
|
¶
|
Заек, по принцип е така, но 18LF2620 не е нов, май е на 3-4 години. Наскоро, колко да е наскоро, преди месец, взех да чопля един Cortex на Luminary, LM3S8962, ми като видях колко бъгове има описани в errata и се отказах да се занимавам с него. Иначе го харесах заради вградения Eth и CAN, обаче да ги вземат мътните:
- Clock source incorrect when waking up from Deep-Sleep mode in some configurations;
- PLL may not function properly at default LDO setting;
- Performing a system-wide reset also resets the Hibernation module and all of its registers;
- MERASE bit of the FMC register does not erase the entire flash array;
- General-purpose timer Edge Count mode count error when timer is disabled;
- PWM interrupt clear misses in some instances;
и т.н. и т.н.
Практиката показва, че болестите по периферията на един професора автоматично заразяват переферията и на останалите професори на дадена фирма. Иначе демо платката Мъде Ин Уса, добре изглежда, много качествена изработка, обаче как се свързах с фабрично заредения HTML сървър и платката увяхна, ни дисплей, ни Eth, нофинг. Рестартирам тръгва, пак се конектвам, пак увяхна. И то в това което те са записали в чипа, да кажеш нещо съм объркал, пробвах, компилирах им демото, сравних му хекса с хекса от платката едно и също, пак го записах, пак гръмна. ... С една дума фани Кортекс и удри яко отгоре с някой ПИК 
|
| Чет Дек 04, 2008 11:28 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
хабер си нямам от пикове, но съм имал следните проблеми с други:
1) окислени крака. Веднъж една партида ми разказа играта. Не знам къде са ги държали преди мен доставчици и производители, но краката явно бяха окислени повечко и не се пояха и мизерии... Та и аз тогава се съмнявах в чиповете, но се оказаха наред, само краката...
2) кофти фабрика. С един процесор на филипс го имах тоя проблем... тъй като колегите имаха съмнения че платката ще се нагрява, решили да правят термични тестове и се оказа че проца има няма 40 градуса и забива. Изобщо не ми беше хрумнало че при тая температура чип може да забива и търся бъгове като ненормален. Накрая ги питам тия от Филипс и те си признаха (без бой...) Сменили били фабриката и няколко партиди се оказали дърво... казаха ми кой партиди да избягвам и така... Иначе една и съща ревизия 
|
| Пет Дек 05, 2008 12:09 am |
|
 |
|
3aek
|
значи за някои фирми карантината трябва да е 10 години
тези вообще не ги коментирам защото са фирма на две години, подготвиха пазара за кортекса сега ST им обра позитивите  попитайте се защо ST които излязоха една година по-късно продават 10-пъти повече кортекси от луминарито ?
защото луминари го направиха АРМ, след като АРМ няколко години се опитваше да продаде кортекс лиценз (2 мил. $) на всички големи производители и всеки им отказваше учтиво (за какъв ми е да давам 2 мил $ за няколко инструкции повече, като вече имам арм7 лиценз?) арм си направи фирма дето да изкара най-накрая кортекс на чип - луминари и се почна един маркетинг едно нещо - процесори щяло да има от $1 до 1Ghz (къде са, две години по-късно не ги виждам?) и под натиска на потребители идиоти които явно не са малко, st, texas, nxp, cypress и кой ли не снесе по 2 милиона на арм за кортекс лиценз и сега разбират как здраво си го набутаха, защото уж кортекса щеше да бори пикове и авр а убива арм7, т.е. за производителите няма голяма делавера, делаверата е при арм че си продадоха лицензите
след като си изпълниха основното си предназначение утре арм може да реши да ги затвори луминари при тази фин. криза, не вярвам да са много печеливши, те големите карат вече на куц крак че такива недоносчета ли?
|
| Пет Дек 05, 2008 12:12 am |
|
 |
|
juzisound
|
От сутринта продължавам да се занимавам с тоя проблем - и май ще се окаже калпава серия процесори. Не съм предполагал че може да има и такава...
Как стигам до тоя извод: имам 10 бройки за проби от тоя модел. Всичките са маркирани еднакво и програматора ги чете като една и съща ревизия. От тях 4 работят а останалите 6 не. И то странното в същност за тия дето не работят е, че те в същност работят някак - имат боотлоадер - работещ при това - освен това клавиатурата /сензорна с доста сложен и времево критичен код/ също работи - обаче някой неща се държат странно - и странностите са еднакви при всичките - тоест явно дефекта е един и същ на всичките. Добре, че са DIP корпус и в случая са ми на цокъл.
Какво правим обаче от тук - за напред???
Трябва всеки отделен процесор вече първо да го пробваме да видим дали ще работи и чак след това да го слагаме дето ще го слагаме - щото при програмирането не се лови грешката - бе мамата си е...
Микрочип се изложиха нещо!
Досега ако нещо не бачка - си знаех - омазал съм нещо кода. Вече обаче почвам да имам "кръг от съмнения" - и при това доста широк! 
|
| Пет Дек 05, 2008 10:45 am |
|
 |
|
Цецо
|
Приятел, така както го описваш, си прилича по скоро на проблем при теб. Не се връзвай не го казвам с лоша мисъл.
Но имам чувството че програмата ти работи на магия, става някакво състезание на процеси или сигнали... И затова на някой работи на други не.
Ти хубаво ще намериш такива които сега ще ти работят уж стабилно. А ако температурата стане 10 или 40 градуса? А ако захранването ти мръдне с малко?
Незнам просто както ми го описваш - не ми мяза на характерен проблем от силикона.
И вземи го дебъгни най - накрая и виж какво точно се дъни.
|
| Пет Дек 05, 2008 11:59 am |
|
|