|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:30 am
Microchip надминаха себе си
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Microchip надминаха себе си
Ето на какво се натъкнах
http://ww1.microchip.com/downloads/en/D ... 80163d.pdf
Точка 12. Тоя път ме утепаха тотално. Щеше да е пълен комикс, ама се оказа че го имам в изделие. Засега не е изгърмяло... ама.
Гледам че в Комет има оголямо количество (6621). Ако някой работи с него - умната.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Ное 26, 2008 6:25 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Е то това си е култово и е от доста време. Аз сега съм почнал един нов проект и първо мислих да ползвам някой от тези ПИК-ве, но като си прочетох пак ератата и си казах - бе я да си гледат работата и си сложих едно от новите фрискейлчета (S08) да ми е мирна главата  .
|
| Сря Ное 26, 2008 6:56 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
 Re: Microchip надминаха себе си
OMG...
С такъв нямам нищо правено, но няма да се учудя, този проблем да се появи и на други от 18-та серия.
Майкрочип...
От половин година съм ги зарязал, каквото и да почна ново го правя с Ренесас. 
|
| Сря Ное 26, 2008 7:07 pm |
|
 |
|
3aek
|
хахахахахахаха
с две думи не ползвайте никога PIC18F6525/6621/8525/8621 освен ако не сте идиот, мазохист или и двете
|
| Сря Ное 26, 2008 8:01 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Е аз си имам по точен термин за това - Пикоборец  :):) Време е да влезе в по масова употреба.
И и за най изявените от тях има специална титла. "Горд Пикоборец". Но не трябва никога да ползваш пикове без подобни бъгове за да я заслужиш. Гордите Пикоборци си избират пикове по ератата. От тия които отговарят за приложението им избират този с най дълга и най гадна ерата и после се наслаждават.  :).
Лошото е че и други фирми поеха по пътя на Мокрочип и си търсят "Горди XXXXборци".
|
| Сря Ное 26, 2008 10:08 pm |
|
 |
|
nik
|
вече няма нищо срамно да пуснеш калпава стока на пазара....
къде остана гордостта, традициите, името... ех времена... минали... забравени...
|
| Чет Ное 27, 2008 12:45 am |
|
 |
|
Popeye
Ранг: Минаващ
|
От микрочип поне си казват. С всички подробности.
|
| Чет Ное 27, 2008 9:49 am |
|
 |
|
Цецо
|
да бе. А мармота вижда ли се наоколо?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Ное 27, 2008 10:12 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Уникално.  Големият въпрос е защо тази фирма продължава да има клиенти?
|
| Чет Ное 27, 2008 10:13 am |
|
 |
|
Popeye
|
И мармота се вижда, и вълка от Ну Пагади. Преди време, като махнаха 16F877 и пуснаха 16F877A пак стана фал. Имах си програма, проверена на 877-20. Такт 8MHz. Слагам аз 877A, бря, не ще. Компараторите викам си. Ама не, написаха хората, 877А до еди коя си серия само до 4MHz. Оправиха си бакиите, от тогава доста време мина, 877А си щрака съвсем изправно. Тук имам един музеен екземпляр от върната платка, имаше горяла дупка пръст да пъхнеш. Ама чипа жив.
Не съм апологет на микрочип, обаче между черното и бялото има сума нюанси на сивото.
|
| Чет Ное 27, 2008 10:52 am |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Абе то на всеки му се кара Мерцедес, ама .... карат се коли всякакви и за всеки човек има по нещо. Оделен е въпроса, ако имаш Мерцедес и стар Опел, с коя кола ще идеш на село да си докараш 2 чувала жито 
|
| Чет Ное 27, 2008 11:12 am |
|
 |
|
SurchO
|
Бъгове има навсякаде. Хубавото е, че поне тия си признават
Интересото е, че PIC-иве съм виждал да се ползват в продукти на Micrsoft,НP, BMW, и много други известни марки. Също така в медицинска техника, UPS-и и още доста места 
|
| Чет Ное 27, 2008 11:41 am |
|
 |
|
Цецо
|
 |  |  |  | Popeye написа: И мармота се вижда, и вълка от Ну Пагади. Преди време, като махнаха 16F877 и пуснаха 16F877A пак стана фал. Имах си програма, проверена на 877-20. Такт 8MHz. Слагам аз 877A, бря, не ще. Компараторите викам си. Ама не, написаха хората, 877А до еди коя си серия само до 4MHz. Оправиха си бакиите, от тогава доста време мина, 877А си щрака съвсем изправно. Тук имам един музеен екземпляр от върната платка, имаше горяла дупка пръст да пъхнеш. Ама чипа жив. Не съм апологет на микрочип, обаче между черното и бялото има сума нюанси на сивото. |  |  |  |  |
Имах предвид, че не си признват бъговете, докато не се разшуми достатъчно. Мога да те запозная с хронологията на 4 бъга открити от мен, които се появиха в ератите, чак след 6 месеца, когато повече хора изпоизгърмяха и врявата стана голяма
Но ето ти малко от последните ми премеждия:
PIC18F6410. Ако му погледнеш ератта - ще установиш че там има една точка за проблем в рисета. Звучи много безобидно - понякога след асинхронен рисет, състоянието на RAM-а се променя. Случва се ако точно в тоя момент пишеш в регистър и го удари по време на Q4. Първата ми реакция беше- е кво пък, майната му, и без това след външен рисет всичко тръгва наново, прави се инициализация на всичко - няма проблем, нека си прецаква рама, аз после ще го оправя.
Да ама не. По принцип правим много сериозни тестове на продкуцията (и слава богу). При което ми звънят колегите и казват - абе на някой платки, адски рядко - след вторичен рисет избива съобщение за проблем със стека. А са де. Пробвам аз при мен - няма ядове. След 2 дена опити установих, че проблема се получава супер рядко - 1/100 пъти. И се почва едно оране.... мамата си джаса. 1 седмица. При което сещам се аз, че флаговете за проблем със стека, са в регистъра на стекпойнтера. И ако с моя лош късмет се случи да пиша в стека и баш на Q4 ме лепне вторичен рисет - може пък битовете за проблем със стека да се установят фалшиво и да изгърми въпросното съобщение. Хубаво, ама възможно ли е това? Въртях суках, косвено доказах на колегите, че нещо подобно се случва. Да ама шефа вика - питай Микрочип възможно ли е да е това.
Тръгвам аз да търся съпорт по мейла. Курец. Няма такова нещо вече (от около 1г.). Има 24-часов съпорт с билетчета. Хубаво - пускам си аз билетчето. 1 седмица - билетчето седи със статус Open. Иде шефа и вика - кво стана отговориха ли? Ми викам - не. Отивай да ги търсиш  . Бах мама му - къде да ги търся, на Комет ли да звъня:). Пускам аз второ билетче - 2 реда омекотени псувни и въпрос - кво стана с първото билетче. 5 минути по късно - получавам отговор - проблема ви се разглежда. И о чудо първото билетче се промени на In Process. Че ми и дали телефон ако искам да звънна. Ама а вие ми обяснете как се обяснява подобен проблем по телефон? Като се има предвид че отдругата страна ще има някоя кака с изрусена косица.... Както и да е - убедих аз шефа, че проблема е това, измисихме как да го заобиколим и продължихме натам.
Докато вчера изведнъж ми хрума да видя какво става с мойто билетче - ами още си е на InProcess. При което аз вече сериозно избеснях (тамън бях открил бъга от заглавието на темата), ново билетче ама с не толкоз омекотени псувни. 1 Мин по късно ми праща мейл, някой си Бенджамин, че той вече два пъти препращал моя въпрос към техния департъмент ама няма отговор. Сигурно въпроса ми бил много сложен или рисков (това пък какво ще да е). И ми дава телефон да му се обадя ако желая. За чии да му звъня. И телефон в Ирландия ми дава. Тамън се бях навил да звъння в Ирландия и 2 мин след въпросната случка получавам имеил от некой си Бен в който просто и ясно ми казва - да това което описвате е напълно възможно да се случи. 7 седмици му трябваха на тоя катил и групировката му да ми кажат едно просто нещо - да бъга може да се прояви и по начина който описвате.
Та така за съпорта на Микрочип. Имам поне 3-4 подобни преживявания с тях, вярно този път бъга беше описан, но никой не беше казал че може да последва проблем със стека от това. Но пък да чакаш 7 седмици някой да ти отговори...
В интерес на истината в момента имам подобни проблеми с ST и съпорта им. Преди години имах подобни ядове с Analog. Колега тук, пък бра подобни ядове с каубойците. Така че това не е болест на Микрочип само, но при тях ми се случва най-често. Сигурно щото имам най-много проекти с тях 
Последна промяна Цецо на Чет Ное 27, 2008 11:59 am, променена общо 2 пъти
|
| Чет Ное 27, 2008 11:54 am |
|
 |
|
speedblue
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Нед Фев 25, 2007 1:41 am Мнения: 276 Местоположение: София
|
Въпроса беше коя ще те остави насред пътя 
|
| Чет Ное 27, 2008 11:56 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
• Contact your nearest Microchip sales office for additional help.
може би да ги изпсуваш мощно и колкото по-файтонджийски толкоз по-добре
и да върнеш закупените пик-ове колкото се може по-бързо...
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Ное 27, 2008 12:02 pm |
|
|