Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
ROHS започва да дава плодове 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение ROHS започва да дава плодове
nVidia e $200 милиона назад поради рекламации заради лошо спояване на BGA графичните им контролери
http://www.tomshardware.com/news/Nvidia ... ,6248.html

Нед Сеп 14, 2008 9:55 am
Профил
Аватар

Мнение 
другите още не си признават числата
дано по-бързо фалират големите, че да ги разкарат тез безоловни глупости

Нед Сеп 14, 2008 4:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Дедо, те там май не мислят като нас. Имам усещането, че не се противят срещу простотия RoHS ами търсят начини да коригират проблема спазвайки изискванията - нещо мернах за сребро там, други технологии на запояване и т.н. Никъде не се говори за завръщане към оловото. Че и си плащат за удоволствието на всичко отгоре.

Нед Сеп 14, 2008 5:30 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:
другите още не си признават числата
дано по-бързо фалират големите, че да ги разкарат тез безоловни глупости

Просто ще фикснат проблема, така че да държат спойките 1 година (докат мине гаранцията). А после ще си купим новия модел. :) ROHS директивата е правена за тях, не против тях (тях = големите) :)

Нед Сеп 14, 2008 11:09 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ами има едни японски припои, сегами изцезна името от главата, ROHS но поне според тестови данни в каталога им и според думите на вносителя много по качествените. Единственият им недостатък емалко по виоската температура.

Нед Сеп 14, 2008 11:22 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
Не е ROHS пътя според мен. Навремето докато всички чипове бяха SIL и DIL нямаши никакви пробеми, после с SMD нещата съвсем леко се влощиха, но абсолютно в нормата. BGA (и всичките му подварианти без открит изглед на пина) обаче изби цялата риба що се отнася до качество на спойката. Трябва да се забрани със закон!!! :evil:

Пон Сеп 15, 2008 2:14 am
Профил
Аватар

Мнение 
Cekins написа:
Дедо, те там май не мислят като нас. Имам усещането, че не се противят срещу простотия RoHS ами търсят начини да коригират проблема спазвайки изискванията

Ние ги изхвърлихме още миналата година безоловните глупости. Ама на нас никой не може да ни каже нищо де :D .

Пон Сеп 15, 2008 3:58 am
Профил

Мнение 
Ами безоловното е за коша, и мен никой не мое ме хване за него, ама не е там въпроса, въпроса е в тъпия закон.

Пон Сеп 15, 2008 9:38 am
Профил
Аватар

Мнение 
Очаквано събитие... :?

Пон Сеп 15, 2008 6:13 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение 
Чух нещо за цинк-калаени припои, температутата е малко по-висока от нормалния оловен. Ама били корозионно неустойчиви.

Чет Сеп 25, 2008 12:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Чух нещо за цинк-калаени припои, температутата е малко по-висока от нормалния оловен. Ама били корозионно неустойчиви.

Айде да ви ъпдейтна още малко инфото за проблемите с ROHS :D .
При нас се появиха едни нови проблеми - при висока температура (някой от продуктите ни работят при околна температура 100 градуса Целзии) взе да се наблюдават повреди.
След като направихме разследване и се хвърлиха пак едни десетки хиляди долари по лаборатории и анализи се стигна до "откритието", че някои проходни отвори кракват и при високата температура не правят контакт. Ще кажете това пък какво общо има с RHOS-а и безоловните "технологии". Ами оказа се, че има доста общо. Поради изполването на безоловни компоненти (някой просто вече ги няма в оловни варианти) фирмите, които насищат платките прибагват до въпросните високо-температурни припои и съответно променят профила на пещите да работят на по-висока температура. ОК, ама на нас никой не ни казва за такива промени и съответно ние продължаваме да си поръчваме от стария материал за платки FR406, a то се оказва, че има нов, които е проектиран да издържа на по-големи температурни стресове и се казва FR4Tg170. Та в стария материал при запояването се получават някакви микропукнатини в проходните отвори, които после като им направим няколко температурни цикъла на къра и спират да провеждат ток. Та сега минаваме на FR4Tg170 и почваме да запълваме всички проходни отвори със "сребърен цемент" 8) . Голям фън настана при нас от година-година и половина насам. Първо беше йонно замърсяване от новите припои, после изкристализиране на израстъци, които правиха късо между краката на чиповете, а сега и тоя пиниз с материла на платките. Някои бюрократи, когато и да ги избесят май все ще е късно :x .
Ще трябва много да ме черпите бири, дето ви снасям такъв горчив опит тука :D .

Пон Окт 27, 2008 6:56 pm
Профил

Мнение 
Те тва се казва know how .... пари струва ей .. ша те осъдят за изнасяне на информация :D .. инфото е мн.полезно, аз нямах идея че има нов материал специално за по високи температури ...

Пон Окт 27, 2008 7:33 pm
Профил

Мнение 
Dimitar написа:
Ще трябва много да ме черпите бири, дето ви снасям такъв горчив опит тука :D .

То хубаво , ама нямаме сертифицирана бира за Илинойс :o

Пон Окт 27, 2008 7:48 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
То нямате и толкова видове бири, колкото има в Илиной ама това на мен не ми пречи щото си идвам в БГ от време ан време :D .

Пон Окт 27, 2008 8:56 pm
Профил

Мнение 
Абе няма, ще му намерим нещо, мое и контрабанда :)

Пон Окт 27, 2008 8:56 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща