Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Начинаещ с JTAG проблем 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Начинаещ с JTAG проблем
Здравейте, от известно време се опитвам да си направя Jtag програматор, който намерих в интернет. Сайтът е: http://www.scienceprog.com/build-your-o ... ice-clone/, а схемата, която е дадена в него съм я атачнал тук.
Искам да попитам дали някой не се е натъквал на тази схема и дали е успявал да я пусне. Защото за мен това се оказа непосилно. Когато се опитам да я упдейтвам с AVRStudio през Tools/AVRProg постоянно ми изписва: NO SUPPORTED BOARD FOUND. Значи таргет платката сам съм си я правил. На нея има ATMEGA16L. С осцилоскоп видях, че между компютъра ми и Jtag има някаква комуникация, но няма как да съм сигурен дали това е което трябва да се получи. Забелязах също че няма Clock между Jtag и програмирания процесор. Предполагам, че този Clock трябва да се генерира от bootloader, който е записан в Jtaga. На пина TCK идва постоянен сигнал?!?!?!?!
Някой има ли идея къде можа да бъде проблема. Също от къде мога да си намеря подходящ bootloader, ако това е проблема. Настройвал съм "бушончетата", но и за тях не съм сигурен дали са както трябва.
Благодаря.

Прикачени файлове:
Shema.GIF
Shema.GIF [ 19.5 KiB | Прегледано 1682 пъти ]
Чет Юли 17, 2008 5:54 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Преди няма и седмица си го правих.И аз в първия момент не можах да го подкарам.Също като теб и аз си мислех,че проблема ми е в bootloader-а.
Каква Мега исползваш 16 или 16л?Ако използваш 5волтовата(такава съм използвал аз) трябва да си сложил МАХ232 вместо МАХ3232 и трябва да си смениш кондензаторите на МАХ-а от 100нано на 1микро това не е споменато и тука се бях поомотал малко.А иначе тук http://pol-sem.narod.ru/AVRminiICE/jtag.htm най-отдолу има готов хекс.
Иначе платката тръгва и без да е закачен таргет,само трябва да е захранена.Просто в този случай трябва да ти изпише,че няма таргет.

Чет Юли 17, 2008 8:09 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Налей тоя HEX файл в контролера. В него е Boot+Application за JTAG-a. После ако искаш да ъпдейтваш от AVRStudio-то се налага преди да подадеш захранване към JTAG-a да дадеш към земя PC6 на микроконтролера.

Прикачени файлове:
JTAG_SP4.rar [15.78 KiB]
137 пъти

Чет Юли 17, 2008 10:10 pm
Профил

Мнение 
Значи изплозвам Atmega16L, но я захранвам с 5V. За това съм сложил МAX232N с кондензатори 1uF. Кофти е, че я захранвам през таргет платката, ама това ще го оправя. Сега ще опитам с hex-а който си ми пратил. Благодаря.

Пет Юли 18, 2008 11:09 am
Профил

Мнение 
Здрасти Парегов,
аз съм Неделин от курса миналата година.
Значи пробвах този hex който си ми пратил, ама няма никаква промяна. Продължава упорито да ми казва, че няма таргет платка и никога не ми позволява да упдейтвам.

Пет Юли 18, 2008 11:58 am
Профил
Аватар

Мнение 
Здравей

С този HEX трябва да ти тръгне и без да ъпдейтваш. Студиото ли ти казва, че е стара версия софта на JTAG-а или ти си реши да го ъпдейтваш? Също така във FUSE битовете трябва да е оказан ресет вектора да е в Bootloader-a за да може да се подменя през студиото софта и както казах, задължително PC6 към маса преди да се захранен JTAG-a за да влезе в режим на препрограмиране. JTAG-a на курса беше с подобна схема. Основните неща са същите като на тази, така че трябва да работи.

Пет Юли 18, 2008 1:05 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ако искаш обади се другата седмица и ще я подкараме тая платката, или може да ти дам една от мойте само ще трябва да си я налепиш. С FT232RL са вместо MAX232.

Пет Юли 18, 2008 1:11 pm
Профил

Мнение 
Fuse-овете съм ги направил за препрограмиране. PC6 също го свързах.
Изглежда проблема е в комуникацията. AVRStudio изобщо не разбира, че тази има закачен програматор. Ще пробвам последен оъчаян опит и ще сложа някое по-ново студио.
И после взимам чука :evil:

Пет Юли 18, 2008 1:35 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Хекса към който те насочих(този накрая на страницата) е направо готов и не е направен да ъпдейтваш,записваш и конфигурираш фусовете по втората картинка и си готов за работа,не разбрах дали си направил това или си опитал да ъпдейтваш.Незнам какъв е смисъла да ъпдейтваш,след като Атмел са спрели подръжката на тези платки от 1-2г.(или бъркам?)
пс.:Забелязах,че има малка разлика в схемата ти от моята:Кондензаторът между ресета и маса на моята схема е 10микро,но не вярвам това да ти е проблема.Търси грешка по платката.

Пет Юли 18, 2008 6:57 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 9 мнения ]