Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Nokia3310 LCD.....подсветка? 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Nokia3310 LCD.....подсветка?
LCD(pcd8544).Стандартно LCD е без подсветка.При Nokia използват Led,ама аз като опитах със същото все се получава едно по тъмно петно в средата на Дисплея....та някой да има по добра идея,какво друго мога да ползвам за подсветка.А също и за цена?Това малко дисплейче все още е на цифра,въпреки че модела 3310 остаря.Някъде да се предлагат на по разумна цена?

Съб Апр 09, 2005 2:49 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Колко го купуваш? Това че остаря не значи че ще поевтинее, напротив, ще поскъпне и изчезне. Ако ще правиш бройки, запаси се.

Съб Апр 09, 2005 10:30 am
Профил ICQ

Мнение 
За сега все още импровизирам по една схема с това LCD...но може евентуално да ми трябват бройки,а и немога да намеря някоя фирма да предлага само Lcd-то(повечето го предлагат комплект Панел LCD+Speaker и то на цена 30евро,като за Gsm).Та ако някъде се предлага само Lcd-то. предполагам цената да е по разумна.....А да се презапасяваме с бройки(е...не е лошо да има някоя бройка в повече) но не е някакво спец. дисплейче.

Съб Апр 09, 2005 12:04 pm
Профил

Мнение 
....обаче намерих....h**p://911.bg.....справка цени:нокиа_3310_LCD_4.5$

Съб Апр 09, 2005 1:43 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами аз за опити си взех целия панел за 20 тина лв. Ама като гледам ти си го намерил по евтино. Внимавай от кой тип е чистия дисплей. До колкото знам са два, единия от които изисква проводяща гума - това ще те озори конструктивно. Този който аз взех беше точно такъв затова го взех с все панела (но така имам и подсветка). Абе като го вземеш пусни отзив. Това е доста удобен и популярен дисплей, от доста време си мисля да си направя една библиотечка за него с printf, putpixel и пр. но все няма време.

Съб Апр 09, 2005 2:43 pm
Профил ICQ

Мнение 
За удобен,вярно,особено ако ти трябва компактност.Иначе липса на подсветка си е недостатък.Този вариант от снимката ползвам в момента,имам 2 бройки който са от gsm втора употреба,но мисля скоро да направя една поръчка от 911.Тея пък никъде не споменават какъв е тавана за поръчка на едро(100бр ли е,щото може 1000 да е)..а иначе разликата от цената на едро за бройка е двойно повече.

Съб Апр 09, 2005 6:22 pm
Профил
Мнение 
Èìà åäíè ìíîãî òúíêè ïîäñâåòêè, êîèòî ñå çàõðàíâàò ñ âèñîêî íàïðåæåíèå è ñâåòÿò ïî öÿëàòà ñè ïëîù è ïðèëè÷àò íà ëàìèíèðàíî ïàð÷å êàðòîí, àìà íå çíàì êàê òî÷íî ñå íàðè÷àò, ìèñëÿ ÷å electroluminescent backlight, àêî ïðèëîæåíèåòî òè ïîçâîëÿâà äà ðàáîòèø ñ òðàíñôåðòåð çà âèñîêî íàïðåæåíèå (êîéòî íàé-ìàëêîòî ùå âêàðâà ðàäèî ñìóùåíèÿ è äð. òàêèâà) èíà÷å ìàëúê òîê êîíñóìèðàò. Ìèñëÿ, ÷å òóê ïèøå íåùî çà òÿõ:
http://www.advanced-input.com/AIDpdfDow ... ng6pgs.pdf

Нед Апр 10, 2005 7:56 pm

Мнение 
Е да, и това е добър вариант за проблема с подсветката...то май си е единствен.Сега остава другия проблем...да се издири това живoтно luminescent backlight в BG.Аз между другото разполагам с едно LCD20x4,именно с такава подсветка.Светлосин luminescent и мога да допълня че е една от най икономичните подсвеки.(15-20mA)

Нед Апр 10, 2005 8:48 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение 
Тоя дисплей си е класика. Цената му (LCD + BOARD) е ~10лв за еденични бройки. Подсветка няма - стандартно в Nokia 3310, 3315, 3330 ползват светодиоди като разчитат на прозрачността на пластмасовия борд и отражението от бялото фолио под борда. Има два вида такива LCD-та, като цяло са еднакви - разликата е само в "механичното" свързване на шините. Едните са с изведени изводи (пластинки) - те по-стават за нестандартни приложения, а за другите просто трябва съответна проводяща гумичка и платка с позлатени площадки.

За подсветката - най-лесно си е да се направи със светодиоди. Ако остава тъмно петно в средата на дисплея решението е просто - сменява се типа на светодиодите или борда.
Естествено има и други решения. Например в Ericsson T20, T28, T29, R320, T65 .... ползват една цяла подсветка (не и знам точното наименование) която дава флуорисцентна зеленикава светлина. За конкретното LCD е удачно да се ползва подсветка от R320 или T65 защото размерите на дисплеите са горе долу еднакви. Захранват се с по-височко напрежение но си има и съответните преобарзуватели (малки и елегантни), които в никакъв случай не внасят каквито и да било смущения (или аз поне не съм забелязал такива в GSM-ите).

Нед Апр 10, 2005 8:54 pm
Профил ICQ

Мнение 
Определено с подсветката на EricssonT65 ще се получи...но е залепена по някакъв начин върху панела и ше трябва да се импровизира отново...та това ме спъва конструктивно ако ми трябват повече бройки...просто няма как да се закупи само подсветката.И на това нещо има решение..да се ориетирам към другo LCD което си е с вградена подсветка.В момента разполагам с Lcd+подсветка от SonyEricssonT200...но не мога да намеря в нета никакво инфо за модела на Lcd и Data Sheet-a.По принцип има и други Lcd с нормални цени(10-20$) за които,освен че са за gsm еди кой си...не можеш да намериш никакаво инфо само за Lcd-то.Явно имаш опит с тези неща...пусни някой Линк за малко повече инфо(data sheet) ако прецениш че има сходни Lcd-та ,с това на 3310.

Пон Апр 11, 2005 11:40 am
Профил
Аватар

Мнение 
Имам инфо и за ericsson-ските LCD-та. Ще пусна някои неща довечера. Основното за тях е че са I2C. По старите имат един device_addr, а по-новите са с два или три. При новите (в повечето случаи цветни) на единия адрес се мятат координатите а на другия цветовата схема. Производителя на самите дисплеи не ми е извесен но контролера (чипа залепен на дисплея) в повечето случаи е Casio.
Документация за тях трудно се намира (поне на разбираем език), но не е проблем с I2C analizer да се закачиш и да преслушаш какво върви по шината. В Ericsson има 2 I2C devices - LCD и EEPROM. EEPROM-a e 24LC128 или 24LC256 и се открива на адрес A0. LCD-то за всеки модел си е на различен адрес. В Sony-Ericsson I2C device е само LCD-то, така че каквото върви по SCL и SDA то се отнася само и единствено за него.

Пон Апр 11, 2005 1:00 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Да бе, преди време ти исках инфо за GH688-Ериксон LCD-то...Пак така ми каза - I2C analyzer...цяла нощ си играх да разбера device адреса му и как се управлява...след два дни го намерих в нета :lol:
Ето ги ей тука доста такива дисплеи: http://sandiding.tripod.com/Bertys.html. А по въпроса с подсветката - пробвай да сложиш тънък плексиглас под LCD-то, а светодиодите да светят в плексигласа...не в LCD. Така направих на едно мое LCD...

Пон Апр 11, 2005 1:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Електро-луминисцентни (EL) подсветки, няколко размера имаше в магазина на Дейзи. Продаваха и трансфертера за високо напрежение (Sipex - SP4422).

Пон Апр 11, 2005 3:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Predator_MF: пичос, линка дето си го пуснал е крайно изчерпателен по отношение на новите LCD-та.... Явно пише нещо някъде около картинките, ама що така не го намирам :?:

То за 388 LCD има много писано ама тия дисплеи и в музеите ги няма вече.... а за цена и дума да не става

Пон Апр 11, 2005 4:37 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
E, да де, имах го под ръка и исках да го подкарам...както казваш - трупам "безценен опит" :lol: Верно че не е изчерпателен линка, ама поне пиновете се виждат...

Пон Апр 11, 2005 4:40 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща