|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:50 pm
PC-on-a-Chip срещу класически микроконтролер
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 PC-on-a-Chip срещу класически микроконтролер
Тони току-що ме светна за Beck SC13. И аз моментално се запалих по идеята.  Едва ли всичко е на един кристал, по-вероятно е да е хибридна схема, но преимуществата, които ти дава едно такова устройство са огромни:
- Огромни (за микроконтролер) памети, по 512 оперативна и постоянна (флаш)
- Всеки чип идва с инсталирана на него RTOS с файлова система за флаша, предполагам, че можеш да си качиш и ДОС
- Можеш да си пишеш софтуера със всичко, предназначено за десктоп PC, тва са борланд паскал и C, бейсици най-различни, абе изобщо е рай
- Няма нужда от програматор - софтуера се качва по LAN-a
Цената за бройки по думите на Тони е само 20 евро, което е перфектно, според мен. Ако се сетите, с какво един класически микроконтролер тип AVR/PIC е по-добър от това, казвайте.
|
| Вто Апр 05, 2005 10:08 am |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Ха...  AVR/PIC...няма място за сравнение според мен  . Тия дни ще опитаме с 0x00 да подкараме една Моторола с LAN 10/100, ще видим, може да излезе добра. Интересното как ги измислят тия LAN истории вече - в Моторолата са наблъскали какви ли не генератори за да захранват LAN трансмитера директно от 3.3V на захранването  Само ей тая работа с трафчетата не ми е ясна, някой който има опит може да сподели...
|
| Вто Апр 05, 2005 10:22 am |
|
 |
|
Cvetanov
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пон Фев 21, 2005 2:14 pm Мнения: 191 Местоположение: Varna
|
@Реконструктор
на линка който си дал пише че цената е 120$
а иначе като гледам продават и трафчета за Ethernet по 10 $
_________________ Шанс едно на милион, обикновено се случва девет от десет пъти.
|
| Вто Апр 05, 2005 10:31 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: PC-on-a-Chip срещу класически микроконтролер
Хе, хе. Ти го гледаш все от гледна точка на твойте приложения. Все се съмнявам, че едно такова "технологично чудо" би могло да даде консумация под 200мА. Което го прави подходящо за захранване чрез автомобилен акумулатор или от мрежата, ама я го накарай да работи 50 тина часа на батерии. За всеки влак си има пътници. Аз лично съм скептичен към такива неща. Обикновенно са зле от към шумоустойчивост. Но това съвсем не значи че нямат голямо приложение. Сега като го разгледах по подробно - определено е подходящо за такива като Реконструктора - наистина за х86 има купища развоен софтуер. Пише се лесничко. Ама не видях АЦП дали има. Ако няма е голям минус, нищо не коства да напъхат, а е полезно. Лошото е че незнам как би се държало в близост до един ДВГ. Приложението на тоя чип е по скоро при различни NET устройства - рутери, суитчове, принтери и пр. Например веднага се сещам че това нещо в комбинация с един орязан линукс, би се получило перфектен домашен разклонител за интернета + стена.
А и цената на реконструктора и цената на сайта малко са в различни порядъци - 20 евро е почти невъзможна цена за такова нещо, освен ако не смяташ да поръчаш поне 100 000.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Апр 05, 2005 12:08 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Абе жиците не са ми стихия, нали знаеш.  Не знам кое е сложното да се наблъска ЛАН в чипа.
Моторолата не е лоша, но абс. нищо не може да се сравни с PC от гледна точка на средствата за разработка. 
|
| Вто Апр 05, 2005 12:35 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
 Re: PC-on-a-Chip срещу класически микроконтролер
Ще почна малко отзад-напред.  Цената ми я каза Тони, като не уточни за кви бройки става въпрос. Иначе на дребно е 80 евро.
Самото устройстово е за индустриални приложения. Пиковата му консумация, според даташита, е 400 mA.  Не става да го сложиш във вибратор, но за управление на машини е супер. АЦП няма, но си има перфектна паралелна системна шина. Т.е. можеш да му закачиш всякаква периферия, с която ще си бачка достатъчно бързо.  Има си и всякакви серийни интерфейси, ако не си фен (като мен) на дебелите снопове жици.
По принцип моята гледна точка е не толкова на конструктор на ЕКУ, колкото на програмист. Пък за програмиста нали знаеш кои са важните неща - минимум кабели и максимум удобства при разработката на софтуер.  От тая гледна точка едно такова у-во е перфектно. Нито едно IDE за AVR/PIC/квото-и-да-е не може да се сравнява с Borland C++ от преди 10-15 год. Не ти трябват симулатори и програматори. Това си е точно като PC - пускаш му захранването и си имаш компютър. 
|
| Вто Апр 05, 2005 12:46 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
...
Последна промяна ¶ на Съб Яну 28, 2012 11:27 am, променена общо 1 път
|
| Вто Апр 05, 2005 1:44 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Вибратор с микропроцесорно управление. Веднага предлагам да се заемем с идеята. Аз лично смятам да присъствам на тестовете - трябва да си вземем "качествен" тестов материал. А и така или иначе трябва да се провери доколко новия продукт покрива критериите заложени от добрите стари ....
Май тва е за безумни идеи, ама на мен ми се струва даже много умна идея.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Апр 05, 2005 1:49 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Хммм за вибратор работата на DSP си отива, някъде бях гледал,слеид влажности и какво ли още не .. не е работа за това мъничко процесорче ...
А за цената, 20 евро е цена над 1000 бр договорена с производителя. Освен 13 има 11 и 12, като са различни модификации на ядрото и с 10 или 10/100 Ethernet и някои другималки разлики ... вкл и цикли четене запис... Иначе бачка, не е много лошо.
|
| Вто Апр 05, 2005 3:29 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
е, това по-скоро XT-on-Chip
и няма начин да струва 20 евро, на никакви бройки.
вътре най-вероятно има 186 на AMD. не съм се задълбочавал по регистрите да го ровя каква точно е пръчката, но разсъжденията са ми следните:
такъв процесор е вероятно проектиран 1995-1997. ~2000г цена на опаковка беше $12-13. сега статуса му е 'obsolete' и надали е на цена <$10. като добавиш малко флаш ($2-3), SRAM ($2-3), нет ($5), платка и производство, BIOS+RTOS ($1) ще ти остане $1 печалба.
иначе имам 2 такива бройки. като ги купих бяха 80ДМ, сега са 80 евро. и при нас ще стане така 2007, даже сигурно и по-лошо. 50 кинта ще станат 100 евро. ама... така е в европа.
едното гръмна много мистериозно. може и да не е гръмнало, а да му е затрит флаша с BIOS-а, но ефекта е същия - спира да говори по кома.
другото седи в една кутия и набира смелост... но ми се струва загубена кауза, поне точно този вид играчки.
цецо, ти мина ли на LPC-та? някакви отзиви?
|
| Вто Апр 05, 2005 4:41 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами има няма това е цената, 80 е на дребно и 20 евро за количества, цена договорена с производител на изложението в мюнхен /електроника/м договорката е за партиди по 1000 бр.
Различните модели са с различен процесор, има вариант с АМД има и с нещо друго, предполагам Intel. Освен това в-у цената рефлектира и модела, с каква мрежова карта, и дали има ОС или няма.
|
| Вто Апр 05, 2005 7:42 pm |
|
 |
|
forest_gump
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 11:24 pm Мнения: 500 Местоположение: Стара Загора
|
независимо колко е стар процесора вътре и колко ток гълта, за определени приложения ще се окаже незаменимо, сега след като го видях това чудо си отговорих на въпроса как правят LAN to RS-232; LAN to 485, LAN to USB, като устройството си има WEB сървър по който се настройва, аз имам един хардуерен рутер 'BROADBAND ROUTER' който като го запитам от една линукс машина с каква ОС-е , се опознава като линукс със старите ядра, ей сега го отварям мамка му ....
|
| Вто Апр 05, 2005 9:29 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Минах да. Тоест колегата, че мен ме тормозят други дела. Ами работеше стабилно (не сме го тествали при тежки условия), ама после по конюктурни причини почна да се занимава с това :
http://www.sharpsma.com/part.php?PartID=167
Сега го дълбае.
Но предвид това че куцо и сакато се хвърли да прави ARM7TDMI базирани чипове, не виждам смисъл да се хвърля човек на x86 архитектура. Абе риска си е друга песен.
|
| Сря Апр 06, 2005 8:55 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
И колко парички на дребно е едно такова чипче? 
|
| Сря Апр 06, 2005 9:59 am |
|
 |
|
ToHu
|
Е за Ethernet-RS има и доста други възможности, на Cygnal мисля имаше едни процесори, после Зайците също ..... а и други има .. освен това там успешно може да се прилага FPGA което идва на доста добри пари.
|
| Сря Апр 06, 2005 12:14 pm |
|
|