Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Избор на GSM\GPS модул 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Избор на GSM\GPS модул
Здравейте на всички !
Интересува ме какъв GSM\GPS модул бихте ми препоръчали, тъи като съм лаик в тази област.
Става въпрос за поставяне в кола и свързване с компютър с навигационен софтуер и пращане
на кординати при дадено събитие. Засега съм се спрял на модула на Telit GM862-GPS, но тука
прочетох не добри отзиви за него, иначе гледах и тези от Комет по точно GSM/GPS XT75 , но за
него не можах да намеря по подробна документация от Siemens за подържани АТ команди и
други хардуерни и софтуерни обяснения.

Чет Сеп 06, 2007 1:42 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
трудно е да се даде еднозначен отговор.
истината е, че всички са подходящи. но също така е истина, че и всички НЕ са подходящи :wink:
то е като да си избираш съвременна кола: всяка има някаквипредимства и някакви недостатъци.
последните ги разбираш, когато я покараш малко (т.е. след като си я купил). а първите не винаги са такива, за които са ти говорили търговците.
правя аналогията с колата, защото повечето от критериите са валидни и при избор на GSM* модул:
- има ли директен доставчик
- производителя име ли е и как мисли да се развива
- какъв е съпорта/сервиза
- каква е документацията (дори ягуар в българия се продава с книжки на немски)
- има ли поддръжка за 'Ауто'

но на първо място е:
- какво искам да постигна?

понеже признаваш, че си лаик в областта (GSM или електроника изобщо), мислиш ли, че:
- ще се справиш сам?
- ще постигнеш по-добра функционалност от наличното на пазара?
- или по-ниска цена?
- ще се справиш с многото съпътстващи проблеми: от антени до комуникация, сървъри, криптиране...
- можеш да изминеш пътя от прототип до производството

ако имаш отовори на горните въпроси, обърни се към комет, електрон-инвест или универсал-98.
нека всеки ти направи представяне на продуктите, roadmap и т.н.
да ти предложи средства за разработка, документация, цени и срокове на доставка.

после ще умуваш... :-k и като вземеш решение ](*,) по някое време ще #-o и ще разбереш, че виски доставчици са :^o

ПС: мислил ли си някой друг да ти направи проекта?

Чет Сеп 06, 2007 4:30 pm
Профил

Мнение 
Дедо зададе много правилни въпроси, ато най-основния незададен е али го искаш просто да си поиграеш, или ти трябва за сериозна работа, и съответно дали си си предвидил съответния бюджет.

Чет Сеп 06, 2007 7:09 pm
Профил
Ранг: Новодошъл

Мнение 
За Siemens XT75. Ако не успееш да намериш нищо иди на www.sectron.cz. Регистрирай се и ги помоли да ти дадат по-високо ниво за достъп, с което можеш да си изтеглиш документите, които те интересуват или да ти кажат вариант, по който да ти изпратят тези документи. Вероятно и някъде в България предлагат модулите, откъдето можеш да си вземеш документацията. Модула е идеален за GPS-GPRS М2М приложения. Видях, че има и J2ME, което значително ще намали времето на писане. Ще ти дадат и безплатен софтуер със закупуването на модулите, с който тулкит, ще можеш да пишеш и да дебъгваш софтуера с Eclipse, Borland JBuilder или NetBeans. Нямаш разходи за софтуер нито грижи за неговото лечение. Разбира се освен модула ще са необходими конектор, "картодържач" и евентуално скоби. Те са с невзрачна цена, но по мои изчисления хардуера с платките (без труд и захранващ модул) ще ти струва около (сметките са груби) 250 лв за 1 брой (експериментален вариант) при количество 10 броя, но определено ще бъдеш доволен.

Чет Сеп 06, 2007 8:29 pm
Профил ICQ

Мнение 
Устройството си го правя за лична употреба, и наистина незнам дали ще мога да си го направя,
от програмиране почти не разбирам а с хардуера се справям и ми е интересно да се занимавам.

Чет Сеп 06, 2007 8:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
...и пращане на кординати при дадено събитие.

Не искам да те отказвам, но задачката не е от лесните.... Как мислиш да изпращаш координатите? По GPRS, CSD или със SMS?
Ако наистина е за лична употреба готово решение ще ти излезе по-евтино.

Чет Сеп 06, 2007 9:10 pm
Профил WWW

Мнение 
Не съм сигурен че готово решение ще ми излезне по-евтино, а и като си го направя сам ще мога да си го направя точно както аз искам и да си го доразвивам. А иначе на първо време мисля чрез SMS да си пращам кординатите. Но понеже имам колега който се занимава със фърмуер, и правеше касови апарати за Сърбия със GPRS мисля че ще ми помогне на по-късен етап да го направя с GPRS.

Пет Сеп 07, 2007 1:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ZZR написа:
.... Но понеже имам колега който се занимава със фърмуер, и правеше касови апарати за Сърбия със GPRS мисля че ще ми помогне на по-късен етап да го направя с GPRS.

Ако е същия, за който си мисля, стъпвай на модул от Wavecom. Например - Wireless CPU Q2501 (Q2501B V6.57). Модула има вграден GPS. Другата възможност е Wireless CPU Q2686(7). При него трябва да се добави един чип за GPS. Модулите се доставят от "Универсал 98". Дерзай, но се приготви за сериозно четене, ако ще ползваш операционната система на модулите.

Пет Сеп 07, 2007 1:45 pm
Профил WWW

Мнение 
Благодаря за информацията
Ходих в "Универсал 98" но модула на Wavecom Q2501, който си бях харесъл се оказа че е спрян от производство и ми предложиха някакъв нов Fastrack Supreme. И така остана дилемата дали да си взема Wavecom-Fastrack Supreme или Telit-GM862-GPS.

Чет Сеп 13, 2007 9:47 am
Профил

Мнение 
ZZR написа:
Ходих в "Универсал 98" но модула на Wavecom Q2501, който си бях харесъл се оказа че е спрян от производство и ми предложиха някакъв нов Fastrack Supreme. И така остана дилемата дали да си взема Wavecom-Fastrack Supreme или Telit-GM862-GPS.

Щом си се отказал от Сименса, ти препоръчвам Телит-а. Аз лично нямам опит с тия двата, но колегите са доста разочаровани от Wavecom като цяло. Инак този Fastrack Supreme може и да е ОК, но е Wavecom. Чувах, че не им беше довършен TCP/IP стека, после че бил тежък и прочее подобни. От Телита обаче са доволни. Все пак трябва добре да прецениш щото ще има и немалко писане. А и с разни PYTHON-ища ще се наложи да се занимаваш, ако е Телит.

Чет Сеп 13, 2007 10:02 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Yanek написа:
Щом си се отказал от Сименса, ти препоръчвам Телит-а. Аз лично нямам опит с тия двата, но колегите са доста разочаровани от Wavecom като цяло. Инак този Fastrack Supreme може и да е ОК, но е Wavecom. Чувах, че не им беше довършен TCP/IP стека, после че бил тежък и прочее подобни. От Телита обаче са доволни. Все пак трябва добре да прецениш щото ще има и немалко писане. А и с разни PYTHON-ища ще се наложи да се занимаваш, ако е Телит.

На този, който ти е казал тия неща му кажи да си опресни стека с инфото, защото това са неща с 3 годишна давност. Сега положението е точно обратното.

ZZR написа:
.... Но понеже имам колега който се занимава със фърмуер, и правеше касови апарати за Сърбия със GPRS мисля че ще ми помогне на по-късен етап да го направя с GPRS.

Попитай колегата си за информация около Wavecom и колко апарата с модеми на Wavecom бяха произведени и продадени. И сам си отговори защо такъв крупен производител се е спрял именно на тези модеми, а не на по-евтиния Telit. Че и продължава развойната дейност пак с техните нови модели. 8O

Чет Сеп 13, 2007 10:55 am
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Yanek написа:
ZZR написа:

Е, аз пък НЕ съм доволен от Телетата. Това е най-голямото недоразумение на природата, което може да съществува. Не че не може да са подкара, но си е мазохизъм

Чет Сеп 13, 2007 2:13 pm
Профил ICQ

Мнение 
Абе на човека зорът му е да си начеши крастата... Разработката на едно ново устройство в единична бройка е абсолютно безмислено с който и модул да го направи. Още повече при толкова разнообразни устройства на пазара...

С кой модул ще си чеши крастата едва ли има значение.... Но като се има предвид целта на занятието, аз смело мога да препоръчам телетата - има мнооого за чесане и наистина голяяяяям кеф ще изпита момчето ако някога стигне до работещо устройство :D

Чет Сеп 13, 2007 2:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
setoy написа:
Е, аз пък НЕ съм доволен от Телетата. Това е най-голямото недоразумение на природата, което може да съществува. Не че не може да са подкара, но си е мазохизъм

айде пък сега, просто от любопитство пуснахме един GE863-GPS преди 4-5 месеца и тръгна от раз (имахме схемата на техния EVK)
като казвам пуснахме значи направихме си малка платка за модулчето с рейки и отдолу по-голяма платка с останалите части, пускахме SMS-и, правихме GPRS връзка, четохме GPS-а (външна активна антена), писахме на Питон-а разни скриптове
конкретно завършено приложение не сме правили, най-тънката част бе захранването, но като се имаше схемата избегнахме някои подводни камъни
така че не знам какво ви е наплашил този телит но на пръв поглед нещата си му работят

Чет Сеп 13, 2007 3:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ключовата дума е "на пръв поглед". Точно така е. Опита ми с телета е отпреди година. Не искам и да чувам за тях оттогава. Възможно е и да са оправили някои от проблемите - но най-вероятно за сметка на нови - нали разработчиците не бива да скучаят :twisted:
Вградения питон на пръв поглед е страхотна идея, но всичко са осрали.

Някои от най-дразнещите проблеми, с които съм се сблъскал:

при писане във файл през питона по някой път - не много често, точно колкото да ти поддържа интереса към живота - целия модул забива. И то така че единствено от захранването можеш да го рестартираш, от*бава резет-бутона дори. Дребна работа. Само че заради това 3-те мегабайта флаш, дето ги има стават на практика неизползваеми.

Също така, телето имаше навика да си губи регистрацията в мрежата така както си стои. И то без никаква индикация че нещо се е случило. Рядко. На няколко дни по веднъж-два пъти. Доста дразнещо, но може да се заобиколи, след като го знаеш.

Проблеми с GPRS-a имаше при пращане на по-голям обем информация. Flow контрола сработваше некоректно - след като буфера вече се препълнил.

Но това, което ме уби... Ами точно минута и половина след включване на захранването UART-a умира! пращаш АТ/r/n, получаваш AT/r/nOK/r/n, после получаваш 1-2 пъти само АТ/r/n и оттам нататък - нищоооо. Рестартираш и всичко се повтаря. Отново минута и половина работи и умирга. И така половин ден примерно или колкото реши. И се оправя. Тръгне ли да работи, може да работи и седмица без проблеми. До следващия път. Когато реши да се лигави обаче: минута и половина работа след включване и това си е!
Това така и не можах да го разбера от какво е - но най-вероятно има някаква връзка с фазите на луната и положението на Юпитер :evil:

Да кажем, нещо не съм направил както трябва.... само че проблемите бяха с 3 модула, не с 1, както с тяхната развойна платка, така и с наш хардуер. И с всички верЕсии на "фирмуер-а" им (ако може да се нарече така). Виж, при смяна на версиите се получаваха и други "забавни" ефекти. Части от кода се налагаше да се пренаписват според съответната верЕсия... И освен това във форума им всичките тези проблеми (както и много-много други! ) са описани - не са се случвали само на мен тоест.

А иначе съм съгласен с Миро - телетата са перфектни за чесане на краста :) За сериозни задачи обаче на стават :) :lol:

Чет Сеп 13, 2007 4:12 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща