Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
някой пускал ли е 2.4Ghz трансивър на Чипкон или Нордик? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение някой пускал ли е 2.4Ghz трансивър на Чипкон или Нордик?
как решавате проблема с настройката на антената на платката?
рових по интернета известно време и открих доста интересни аматьорски страници за настройки с подръчни
средства но ми е интересно ако някой е пускал нещо подобно и какви са резултатите?

http://www.qsl.net/n9zia/24swr/index.html

това е интересно: http://www.circuitcellar.com/library/print/0406/Armitage-189/Armitage-189.pdf но е направено с Чипкон отново т.е. става кое е първото яйцето или кокошката (анализатора или трансивъра)- за да успея да направя този анализатор пак ще трябва инструмент за да го настроя :)

Съб Апр 22, 2006 12:51 pm
Профил

Мнение 
Тая област е магия за мен, но се борех скоро с антени... не съм сигурен обаче че разбирам проблема ти.
Под "антена на платка" имаш предвид че си правиш pcb-антена?
Ако е така, предполагам не си я измисляш сам, а следваш препоръките/размерите от производителя... Обикновено има предвидени някакви опции да добавяш L/C така че да балансираш антената/линията. Ама от моя скромен опит смятам, че от това няма голяма полза (а и трябва да го правиш за всяко изделие).
Нещата зависят много повече от това каква антена ще избереш... как ще я разположиш спрямо другите ти елементи и т.н.
Искам да кажа, че една "небалансирана" чип/керамична антена вероятно ще ти дава много по-добри резултати от добре балансирана платка...

Съб Апр 22, 2006 5:07 pm
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
Под "антена на платка" имаш предвид че си правиш pcb-антена?

точно това имам предвид, и двете фирми предлагат реферънс дизайн и дават гербер файлове, колкото и да се мъчиш да ги вкараш еднакво в CAD-а все ще има разлики и по препоръки на производителя се казва: пуснете антената малко по-дълга 1-2 мм и след това тримвайте докъто получите максимум на излъчването, въпроса е с какво да се установи максимум на излъчването?
най-евтиния спектрален анализатор на 2.4Ghz на e-bay струва $4000 и не е ясно в какво състояние е, а на всичко отгоре ще ми трябва да го ползвам за 1-2 дни

Съб Апр 22, 2006 5:27 pm
Профил

Мнение 
не те разбирам... ти единични бройки ли ще правиш?
Щото, ако е така - каквъв ти е проблема да дадеш още 1$ за чип антена - готова настроена и тествана - само лепиш и ползваш.

А ако не е така, първо спектралния анализтор ще ти трябва докато трае производството, а не 1-2 дена и второ тримването не можеш да го правиш със скалпел... аз поне не съм чул тук в BG някой да има машина/лазер за тримване...

В най-лошия случай карай без тримване... то идеята на тримването е да корегираш +/-10% от параметрите на антената, което не е толкова фатално. Ти ако искаш добра антена - няма да ползваш платка ;-)

Съб Апр 22, 2006 5:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
не те разбирам... ти единични бройки ли ще правиш?
Щото, ако е така - каквъв ти е проблема да дадеш още 1$ за чип антена - готова настроена и тествана - само лепиш и ползваш.

А ако не е така, първо спектралния анализтор ще ти трябва докато трае производството, а не 1-2 дена и второ тримването не можеш да го правиш със скалпел... аз поне не съм чул тук в BG някой да има машина/лазер за тримване...

В най-лошия случай карай без тримване... то идеята на тримването е да корегираш +/-10% от параметрите на антената, което не е толкова фатално. Ти ако искаш добра антена - няма да ползваш платка ;-)

това дали ще има допълнителна чип антена не променя нещата (от това което четя като параметри тази на платката ще има поне два пъти по-голямо излъчване - чип антените се ползват когато нямаш място), трябва по някакъв начин да си верифицирам и оптимизирам платката т.е. да имам обратна връзка какво излъчвам и колко е критично при нормални толеранси на компонентите, и като се направи първият прототип да се вкара в максимално излъчване, тримването на първата пробна платка може да се направи както си искаш - след това просто коригираш дължината на антената в самия дизайн на платката и пускаш производство, далеч съм от мисълта всяка платка да се тримва, и двата чипа нямат никакви елементи за допълнителни настройки просто дължината на антената определя ефективността на излъчването

Съб Апр 22, 2006 6:17 pm
Профил

Мнение 
Не съм съгласен, но пак повтарям - аз не съм специалист, така че по-добре потърси и друго мнение....

Според мен:
1) чип антената, както и външните pcb антени идват калибрирани - ти не можеш а и не се налага да ги настройваш. Може да балансираш импеданса на линията която ги свързва, но доколкото знам и това не се прави - просто в повечето случаи дължината на пистата между антената и модула е <1см и това е достатъчно.
2) ако ще калибрираш с тримване - трябва да го правиш за всяко изделие, иначе нищо не правиш...
3) Антените се оценяват по различни параметри - основния разбира се е това което наричаш "излъчване", мисля че правилния термин е усилване - мери се спрямо диполна антена, въпреки че е по-скоро "намаляване" щото обикновено са по-слаби и усилването е отрицателно... Но важното е, че това не единствен параметър - има много други...
4) Чип антените са различни.. има евтини планарни с усилване -8 -10db има и по-скъпи - обемни ли са - не знам... Доколкото знам за тези антени наистина са доста по-малки, но не по-лоши от pcb-то. По-скоро недостатъкът им е че са много по-чувствителни към метални предмети и т.н.
За калибриране на антената има 2 начина - единия дето си пуснал линк с измерване на "return loss", но този начин само по себе си може да внесе смущения - другия начин е по-прост:
The best way to fine tune a remote transmitter antenna is by using the transmitter itself. Put an antenna on
a Spectrum Analyzer and try to keep other large metal objects out of the way. Find a place to locate the
transmitter that is away from metal and a few feet away from the analyzer. Always locate the transmitter
in the exact same spot when testing. If you have a desk that is wood, mark it’s position with a pencil or
tape. If handheld, hold it in your hand just above the marking on the desk. Be sure to position your hand,
and the rest of your body, the same way during each test. Take a reading of the power level, and tune the
antenna to achieve maximum radiated power. The same thing can be done for a receiver. Transmit a
signal to it, and adjust the antenna to receive the lowest signal level from the generator.

за съжаление пак ти трябва спектрален анализатор ;-)

между другото виж дали модулът ти има ESD защита, това го правят обикновно с индуктивност между изхода и маса... Просто замери дали между изхода за антена и маса е 1-2 ома. Ако е така нямаш проблем, в противен случай се прекъсва пистата (верно че ти пък имаше геребери..)

не мисля че с друго мога да помогна, така че успех!

Съб Апр 22, 2006 6:58 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 6 мнения ]