| Автор |
Съобщение |
|
perro_iv
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 10:36 am Мнения: 156 Местоположение: Казанлък
|
 Дали ще стане ...
Смятам да заменя един процесор на MOTOROLA с PIC16F8XX - индустриален вариант в управлението на една строителна машина, като разбира се и опростя функциите, но пък надявам се да заработи.
Някой има ли подобен опит и какво би могло да се очаква като изненади, че няма и много време за експерименти.
|
| Пет Фев 03, 2006 11:21 pm |
|
 |
|
3aek
Ранг: Форумен бог
|
ще стане, само не избирай PIC16F8xxx a "А" накрая
|
| Пет Фев 03, 2006 11:29 pm |
|
 |
|
nickich
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 10:23 am Мнения: 704 Местоположение: Limerick, Ireland
|
Защо? Имат повече бъгове от тези без "А" ли? 
_________________ "640 К са достатъчни на всеки за всичко." Бил Гейтс
|
| Пет Фев 03, 2006 11:33 pm |
|
 |
|
3aek
|
"А" са с Advanced бъгове 
|
| Пет Фев 03, 2006 11:34 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ами зависи какво на Моторола ще подменяш.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Фев 03, 2006 11:35 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Аз имам 2 проекта в които съм правил заводски мотололски процесор с pic и преходна платка,не съм забелязвал проблеми. Проблеми откъм хардуера може да очакваш ако моторолския процесор има някаква специфична периферия. Има доста изчанчени процесори тая фирма.
Моторола сега freescale имат нови флаш процесори HCS и HC08 серия които ги хвалят много. Ако работата е сериозна и си струва да се вложи време ще е по добре да ползваш такъв.
средата им до 16кб е безплатна, Code Warior и е маи наи добрета от всичко що съм пипал досега. Оригиналния BDM,това е нещо като JTAG,е 75долара в AVNET оттам може и да си купиш и необходимия ти процесор. А може и да намериш pin-to-pin съвместим.
|
| Пет Фев 03, 2006 11:36 pm |
|
 |
|
nickich
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 10:23 am Мнения: 704 Местоположение: Limerick, Ireland
|
Разкажи малко повече за тези бъгове, понеже в момента се забавлявам с един такъв, та да съм психически подготвен.
_________________ "640 К са достатъчни на всеки за всичко." Бил Гейтс
|
| Пет Фев 03, 2006 11:40 pm |
|
 |
|
3aek
|
"A" версията е с нов процес 4 пъти по-малка подложка което поевтинява производството
проблема на Майкрочип е че си премести почти целия развой в Банглор (Индия) и тези процесори не са добре реализирани (опроводени) и имат маса проблеми със шумоустойчивост, температура и т.н.
например:
- някои процесори от А версията не може да се дебъгват на честота по-голяма от 4Mhz (чети errata-ta)
- не покриват температурния диапазон който Майкрочип пбявява - един причтел беше направил RFID четци за система за управление на достъпа с PIC16F876A и като се застуди зимата четците спряха да работят а иначе им дават -20C+85C диапазон
- WDT периода варира в много по-големи граници с температурата отколкото пише в дейташийта
- на друг колега който прави аларми забелязва че на "А" серията като барнеш със сонда на осцилоскоп по порта и замръзва и се оправя като смениш процесора със същия без "А"
това е информация от 2-3 години, не знам сега как е, може вече и да са оправили много от бъговете, но за мен това вече са компрометирани чипове с които не ми се губи време
това не е проблем само на Майкрочип, например AVR-ите на Атмел имат не по-малко проблеми:
- ATMega16/32 си изтриват случаен сектор ор флаш-а при глич по захранването ако нямаш външен reset чип
- почти всички AVR-и си изтриват EEPROM-a (dataflash-a) от време на време ако барнеш със сонда на осцилоскоп крачетата на осцилатора, според обяснвние на Атмел FAE това ресетира чипа и EEPROM[0] клетка се записва с някакъв боклук по време на power-up, най-интересно беше на някакъв support форум на Атмел един беше питал: Като барам със сондата краче на осцилатора се скапва EEPROM-а AVR-а, какво да направя за да не става така? отговора на Атмел беше: не барай със сондата на осцилоскопа! 
|
| Съб Фев 04, 2006 1:55 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Това за ATmegata и флаша изобщо не е вярно.
ATmega16 съм я тормозил с какво ли не,проблем с флаша не е правила. Ако става въпрос за някаква много древна серия меги от началото когато са ги пуснали може,но вече със сигурност такъв проблем няма.
А това че 0-лева клетка на ЕЕПРОМ-а не е добра идея да се ползва е отдавна известно и не е проблем да не се ползва точно тая клетка.
Изобщо сравнението не е добро.
За PIC-а работил съм с PIC16F627A. Няма забележки относно устоичивоста. Работи си съвсем като без буква А.
Но може и на други процесори да е така както казваш,просто 627 е много масов и може да са си го оправили бързо.
|
| Съб Фев 04, 2006 2:29 pm |
|
 |
|
perro_iv
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 10:36 am Мнения: 156 Местоположение: Казанлък
|
Ами MOTOROLA-та е 10 годишна, а периферията не е кой знае какво, обаче интересното е, че и да сваля модула и да го закача, нямам и на представа какъв е алгоритъма на процесора, но се случва следното:
и в двата случая проц-а стига до едно положение, в което непрекъснато превключва един MUX, а имайки предвид периферията, това не е нормално.
Какво ли не пробвах да го излъжа, не вдява.
Цикли си там ма... му и не управлява.
|
| Съб Фев 04, 2006 4:15 pm |
|
 |
|
3aek
|
ок, щом така казваш, само че има разлика ако правиш 10-20 изделия и производство на 1000-2000 изделия
говоря ти за изделие от което има при клиент над 5000 бр. при 0.5% т.е. при 20-25 бр. годишно след определено време работа се изтрива случаен сектор от флаша и това си върви вече от 3 години, няма оправяне освен да ре-флашнеш чипа. Имам писмата на Атмел FAE-то относно това казва че единствения work-around е да сложа отвън brown-out, но това при този случай не помага защото AVR-а трябва да работи при външно захранване от 3 до 5V каквото дойде, никой не го знае предварително - иди му сложи външен brown-out 
|
| Съб Фев 04, 2006 4:33 pm |
|
 |
|
Mozfet
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 4:33 pm Мнения: 273 Местоположение: София
|
Някой има ли наблюдения от личен опит, доколко микроконтролеритре са подходящи за работа в индустриални условия? Имам предвид платка с МЦУ в кутийка работеща при висока влажност, крайни температури, вибрации,електромагнитни и всякакъв друг вид индустриални смущения.
_________________ Adios
Mozfet
|
| Нед Фев 05, 2006 8:40 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
3aek вярно аз съм ги тормозил нарочно много но винаги при стабилизирано захранващо напрежение.
Тествах серия от 20 АТмега16. Точно това за самоизтриване на флаша го бях чел а много ги харесвам мегите и рекох да си направя тогава собствено изследване на въпроса. Направих си установка дето вкарва пик в захранването и ошашква процесора. 8V пик с бърз преден фтонт. Ресетва процесора,блоква го с пакет от 10 импулса в захранването. На 0,8 секунди един цикъл. И така по около 24 часа. ами и 20 те не си скапаха и един бит от флаша. Половината ги тествах при захранващо напрежение 3,3V другата половина при 5V. Да не би този ефект да го прави при нестабилизирано захранване само? Може и да пробвам при захранване с батерии как ще е ,той тестера дето го правих си стои,само дето сега имам само 3броя АТмега16 и то подбирани дето работят сатбилно на 24МHz тоест са малко по добри екземпляри.
perro_iv доколкото разбирам става дума за единчина броика. Наи капризната част на старите моторолски процесори са кварцовите генератори. Виж дали имаш стабилни осцилации. Ако се окаже това можеш да го подкараш с външен генератор. Така съм подкарвал десеттина пъти умрели процесори по телевизорите. Окзва се че само генератора е умрял а всичко останало си е ОК.
|
| Нед Фев 05, 2006 9:14 pm |
|
 |
|
3aek
|
Никола, пробвай по-скоро с бавно променящо се напрежение което да се променя между 3.0-5.0 V като например AVR-а си захранил с 5V и има 1000 uF на захранването и включвай и изключвай захранването с интервал 2-3 секунди - гаранция че ще си изтрие случаен сектор - за целта запиши в цялата памет нещо различно от FF  ако програмата ти е малка и да изтрие сектор няма да видиш нищо
|
| Пон Фев 06, 2006 12:06 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Бавно казваш да го дигам. Ами трябва да преправя тестера. Пък и ще изчакам да ми потрябват пак меги и да купвам че точно с тия поддбраните образци може и да няма проблеми.
А за програмата сетих се и запълних неизползваната памет с 0xAA.
|
| Пон Фев 06, 2006 12:31 am |
|
|