|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 3:24 pm
Смущения от dc-dc конвертор
| Автор |
Съобщение |
|
stojo
Ранг: Минаващ
|
 Смущения от dc-dc конвертор
Ситуацията е следната: на една платка имам наредени pic16f716 и такъв конвертор http://www.ledsales.com.au/kits/nixie_supply.pdf с обща маса без допълнителни филтрации освен 100n на захранването на контролера. Докато конвертора не работи, всичко е ок, но като го пусна, контролерът започва да се държи неадекватно ту се рестартира, ту забива. Сложих 100n към маса след бутона на mclr и нямаше ефект. Кварца, който ползвам е такъв тип http://pinout-circuits-images.dz863.com/479/ZTT-4.00MG-pinout.png . Мисля да пробвам да повиша още индуктивността на намотката .Дайте идеи какво друго да опитам.
|
| Нед Авг 05, 2012 1:27 am |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: Смущения от dc-dc конвертор
Ами като цяло проблема ти е сериозен, щом PIC го умъртвяваш най-вероянто имаш съвкупност от проблеми. Първото интересно нещо бибило как ти изглежда платката като опроводяване. Другото интересно нещо е как е реализирано захранването, както на конвертора така и на pIC-а, то това пак и до опроводяване опира. Допълнителна филтрация като казваш че нямаш какво имаш в предивд, PIC не се храни от 9 V, как му праивш неговото захранване, и какви кондензатори си сложил там.
|
| Нед Авг 05, 2012 1:54 am |
|
 |
|
stojo
|
|
| Нед Авг 05, 2012 1:36 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Така, като начало на тая схема няма никакви означения и всички кондензатори са сложени електролитни .. айде полярни. Съдейнки по платката те и са си електролитни. Стабилизатора изглежда да е 78L05, ако е такъв погледни тук http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... 358_DS.pdf , задължително трябва да имаш керамични и на входа и на изхода. Може да сложиш и еидн P филтър в захранването на стабилизатора, на входа имам в предвид, това е дросел с кондензатори от двете страни. С нещата по горе може да решиш някои проблеми чисто схематични. Относно платката като цяло не бих разположил точно така елементите, но вече е сторено, дребна промяна която може да е доста полезна, аз бих преместил стабилизатора по близо до входа, по добре да имаш по дълга пътечка на 5-те В, разбира се с правилните кондензатори при стабилизатора и при процесора. Друго нещо върху което не знам дали си мислил, от какво го захранваш, дали не ти клякат 9-те В? Нещата по-горе може и да помогнат, обаче и по инверторчето може да се пипне. Друго нещо е как си настроил процесора, има ли BOD, как е сетнат ресет пина и други.
|
| Нед Авг 05, 2012 2:13 pm |
|
 |
|
stojo
|
Кондензаторите с овалния корпус не са полярни, така си бяха в библиотеката, а корпусите им са същите като на керамичните с които разполагам. Не намерих смисъл допълнително да филтрирам изхода на стабилизатора тъй като съм го разположил близо до контролера, а там си има 100n (кондензаторите с овалния корпус са неполярни). Пуснах директен кабел и сложих 330n на входа на стабилизатора, махнах BOD-а и пак няма ефект. Отделно съм минал с припой по-голямата част от пистите и масата както и специално съм наслоил повече върху захранващите. Схемата я захранвам от лабораторен блок с фиксирани напрежения стабилизирани с 78**, също така го захраних и от регулируем блок с макс. ток на защита до 3,4A и от батерия 9V. Засега подобрение никакво. За П-филтъра какви кондензатори и дросел да сложа при положение, че конвертора работи на около 40kHz?
|
| Нед Авг 05, 2012 5:28 pm |
|
 |
|
sthx
|
Имаш неизползвани изводи на процесора. Ако си ги озставили входове без да са подпряни с резистор , задължително ще се прецаква процесора. Проблем може да имаш и около резонатора. Там не се ли полагат някакви резистори и кондензатори ?
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Нед Авг 05, 2012 5:34 pm |
|
 |
|
stojo
|
Всичко неизползвано е конфигурирано като изход. Колкото до резонатора, той си има вътре 2x30p към маса.
|
| Нед Авг 05, 2012 5:40 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Къде вътре, в самия резонатор ? Аз това го бях пропуснал но е важно да ги имаш тия кондензатори, не знам какъв кварц изпозлваш, и дали има нещо вътре.
|
| Нед Авг 05, 2012 7:32 pm |
|
 |
|
stojo
|
|
| Нед Авг 05, 2012 7:36 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
НИКОГА не ми е минавало през акъла да правя SMPS с 555... що не вземеш да я изсимулираш схемата, нещо ме гонят сериозни съмнения.
за да елиминираш изцяло бръмчилника, захрани го от лаб източник направо на входа на 7805. така поне ще се бориш с проблемите един по един (основен принцип в инженерството)
без изходни филтри НИКОГА на прави импулсно захранване! не разчитай особено на 7805, все пак е линейна схема и си има и тя особености в риболова. например, че на входа и на изхода кондензаторите са много важни и задължителни. и още мноооого неща...
все пак проблема би трябвало да се види съвсем ясно с осцилоскоп.
това от схемата е нарисувано като керамичен резонатор. осцилатора на пика би трябвало да има подходяща конфигурация баш за такъв резонатор.
|
| Нед Авг 05, 2012 8:26 pm |
|
 |
|
stojo
|
Конвертора си работи идеално, схемата я ползват за захранване на вакумни индикатори, където се искат около 170V на анода. По рано бях прекъснал пистата към стабилизатора и бях захранил отделно pic-a с 5V и конвертора с 9V без резултат. Колкото до резонатора, пробвах HS, XT и LP и пак нямаше ефект. Както бях написал по-горе контролера си работи нормално докато не пусна конвертора да работи.
|
| Нед Авг 05, 2012 9:04 pm |
|
 |
|
ToHu
|
То това че работи не значи че работи както трябва. Това че като си захранил пика от друг източник и проблема е останал е оше по зле. Че проблема идва от конвертора е ясно, но това не значи че проблема не е в схемата ти, подхода иначе е като на програмист, при мен работи, занчи всичко ми е наред. Искам да кажа че неправилно конфигуриране на процесора, примерно на ресета може да е проблем, или резонатора. Ако си пробвал с кварцове без кондензатори няма как да се оправи, но не казвам че е резонатора, просто погледни как си настроил сетингите. Странно е че pIC по принцип е шумоустойчив, трябва нещо много да не ти е наред за да го убиеш с тоя конвертор. Това с конвертора става когато е с товар или без значение? За пробата можеш да закачиш един кондензатор на ресет към маса, просто за всеки случай,и да видиш дали няма подобрение. Пусни си и BOD, ако имаш някакъв дебъгер, след ресет си провери флаговете, виж от къде е дошъл ресета.
|
| Нед Авг 05, 2012 10:21 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Оправи си платката масата е опроводена ужасно. Сложи някой електролит преди 7805. Колкото се може по близо до 7805. Задължителните 100nf на входа и на изхода на 7805 и ще ти се подобри значително. 
|
| Нед Авг 05, 2012 10:44 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе аз сега като загледах, тя е еднослойна, т.е. масата е само това което е отгоре и в тоя случай Тишо е много прав, комутиращия транзистор на конвертора ти взема маса след процесора,ако се загледаш, което направих в момента масата влиза до С15 предполагам, от там тръгва,минава през процесора, минава през стабилизатора, като там е дебела под 1 мм, и продължава надолу през кварца цифрвата част, аналоговата част и завърта горе до комутиращия транзистор. Т.е всяко цък на транзистора мърда масата и то доста.
|
| Нед Авг 05, 2012 10:57 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
 |  |  |  | ToHu написа: Абе аз сега като загледах, тя е еднослойна, т.е. масата е само това което е отгоре и в тоя случай Тишо е много прав, комутиращия транзистор на конвертора ти взема маса след процесора,ако се загледаш, което направих в момента масата влиза до С15 предполагам, от там тръгва,минава през процесора, минава през стабилизатора, като там е дебела под 1 мм, и продължава надолу през кварца цифрвата част, аналоговата част и завърта горе до комутиращия транзистор. Т.е всяко цък на транзистора мърда масата и то доста. |  |  |  |  |
Точно. Виж U3 което би трябвало да е 7805 и как минава оттам масата. Това от другата страна си е чиста антена както и да го гледаш. Така като гледам няколко мостчета свързващи масите и поставени на подходящи места ще му решат проблема. 
|
| Нед Авг 05, 2012 11:23 pm |
|
|