| Автор |
Съобщение |
|
Nikola Kirov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
 Система за плащане с Безконтактни карти.
Имам един контролер за вендинг автомати. Замислям се да му направя и възможност за работа с някакъв вид безконтакти карти. Идеята ми е,клиента да си закупува заредена карта с N кредита. Приближава картата и от нея се отнема един кредит и се добавя в сметката на автомата. Връзка с интернет и поддържане на сървър не предвиждам. Идеята е кредита на всяка карта да се съхранява в самата нея.
Ако някой се е сблъсквал с такава задача да ме насочи към подходящ за целта вид безконтактни карти. Изискванията са да са доставими в малко бройки и да може да се постигне приемливо ниво на сигурност като за дребни плащания.
|
| Сря Ное 26, 2014 11:38 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: Система за плащане с Безконтактни карти.
Ами ... миналата седмица бях на конференция по въпроса  . Първият ми съвет е никъде не го наричай система за плащане, ей така от нищото ще ти стъжнят живота, така наречено едва ли не ставаш оператор на виртуална валута което подлежи на регистрация, разрешителни и контрол от комисията. Иначе чисто технически има RFID смарт карти, т.е. то си е като стандартна смарт карта но с RFID интерфейс. Вътре може да имаш почти всичко което в една истинска SMART. Но помисли дали не е по добре да го направиш с централизирана база данни, да верно ще е нужна интернет свързаност, но тя не е скъпа, примерно имам 20 дата карти за 50 лв на месец /всичките 20/ и това е една от най-куците оферти, просто това ми попадна, в случая от Глобул. Ще ти трбява и един GPRS или 3G но това си го копал достатъчно и си решаваш глобално проблема, и може да минеш на евтини RFID карти които да бъдат просто идентификатор.
|
| Сря Ное 26, 2014 12:28 pm |
|
 |
|
timt
|
Поздрави за темата, много е добра идеята и има бъдеще. Така като я четох се замислих за начин на работа на сим карта при вкарване на погрешен пук код.(стапяне на жички)
|
| Сря Ное 26, 2014 12:50 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
С централизирана ми е ясно. Но имам готова разработка към която искам да добавя тази функционалност. Има произведени устройства,обучен пресонал за работа с тях. Имам един разширителен конектор на който може да закача нещо. Такава е постановката. И се интересувам за конкретен хардуер с който за дребносериийно производство мога да реша задачата.
|
| Сря Ное 26, 2014 1:01 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Първо приемаме, че става въпрос за малки суми , които могат да се преглътнат  . Срещу злоупотребите се разчита основно на сървери и софтуер, който да открива фалшификации - например(предполагам) повишаване на кредита, което не е регистрирано в системата. Няма непробити карти засега, май . Офлайн бих го правил така: - карта Мифаре е евтина и протоколът се реализира лесно , DESfire е по-защитена но се намира малко по-трудно (но за нея до миналата година нямаше докладвани пробиви) - номерът на картата се прочита, по него се генерира от алгоритъм1 ключ за четене и ключ за запис на шифрираното поле (от сектор 1)S1 - чете се шифрираното поле S1 , от него се генерира код за четене и ключ за запис в поле S2 (от сектор 2). - намалява се дебита в поле S2 и се презаписва в шифрираното поле S2 с алгоритъм2 - на база на часовника се сменят ключовете за достъп до S2 - датата и часът,които са ползвани за смяната на ключа за S2, се записват в поле S1. - пуска се кафе. На записвачката се ползват същите два алгоритъма за запис на поле S1 и S2. Не можеш да се защитиш от пълно копиране на картата. Можеш да въведеш черна листа на "лошите" карти, която периодично да зареждаш във вендинг автомата.
|
| Сря Ное 26, 2014 1:29 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Как става пълното копиране на Мифаре?
|
| Сря Ное 26, 2014 1:53 pm |
|
 |
|
stefan63
|
как става пълното копиране не знам  щом се прави на 125кхц-овите, сигурно и за тези може. Ако ти е добър английският(моят не е) - това може да ти е интересно: http://www.doc.ic.ac.uk/~mgv98/MIFARE_files/report.pdf
|
| Сря Ное 26, 2014 2:04 pm |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
Дори и MIFARE Classic разполага с достатъчно памет и начини за защита за твоя случай. Естествено възможност да те избомбят има, но дали ще си заслужава за въпросните малки ползи - трябва да се прецени от клиентите ти (предполагам че автоматите не са твои, а ти само им продаваш хардуера/софтуера)...
|
| Сря Ное 26, 2014 2:06 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Да хардуер софтуер е мое дело и това ми е продукта. Клиентите са дребни риби. Никой сериозен хакер няма да се занимава с изхакването на истемата. Въпроса е да не езможен възможно за някой келеш дето що годе отбира от техника да го изхака.
Значи Мифаре е един приличен вариант? Някакви прилично работещи и евтини четци?
Други лесни за реализация и дребносерийно производство варианти има ли?
|
| Сря Ное 26, 2014 4:06 pm |
|
 |
|
timt
|
|
| Сря Ное 26, 2014 4:16 pm |
|
 |
|
stefan63
|
ако ще си правиш четец - NXP pn532 от китай за около 5usd, в общи линии не е страшно. Иначе ОЕМ модули за 20-30 усд. Готови четци - не знам , може и под 20 долара да има.
|
| Сря Ное 26, 2014 4:20 pm |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
Аз имам R-OEM-821-MT-232 на iDTRONIC - работи прилично, но си трябва хубава антена за работи и с малки по площ тагове. Примерно с антената на платката работи с карти които са стандартния размер (като кредитна карта), но не успява да работи с пластмасовите тагове които напоследък се ползват навсякъде за достъп.
При всички положения при теб ще трябва антената да е отделно от електониката.
Между другото в момента на сайта им гледам че има свъсем други модули - разгледай и си харесай нещо...
|
| Сря Ное 26, 2014 4:40 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
PN532 е по-тежкия вариант, не вярвам да намери модул с него на 5 долара, по- към 15-тина долара са. Има модули с RC522 (за ардуино най-често) който са доста масови и дори в OLX-a ги предлагат. Там цената може и под 4 долара да падне (за модул, не за чип ...). http://olx.bg/rc522-rfid-modul-ss-ic-card-s50-i-klyuchodrzhatel-i59886222Пак четат и пишат Mifare. Classic е избора ти ако не гониш кой знае каква защита от хакване. Ultralight не става, а и не са по-евтини. Ако работиш с карти, тия модули се справят на до 6-7см. Връзват се по SPI интерфейс (по подразбиране така са модулите, май чипа поддържаше и I2C и UART). С ключодържатели до 35-40мм преко сили. Картите си ги видял, и аз от секюритибългария ги вземам, при китайците не видях кой знае каква далавера.
|
| Сря Ное 26, 2014 5:14 pm |
|
 |
|
stefan63
|
това е супероферта
|
| Сря Ное 26, 2014 5:18 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Погледни и http://www.emmicroelectronic.com/Преди 6 години правих (служебно) четец за техни 125kHz RFID и използвахме едни, които си имаха заключване с парола, която трябваше да се програмира еднократно и EEPROM вътре в тях. При нас проблем се оказа бързодействието в този режим. Като се доближи картата до ридера първо и се чете серийния номер, извлича се от таблица в четеца подходящия ключ, отключва се, чете се от еепром-а, после се записва нова стойност в него и чак след това картата може да се отдалечи от четеца. Всичко това отнемаше малко над секунда. Проблема беше, че клиента отдалечаваше картата преди в нея да е завършил записа. За решаването на проблема в еепрома имахме 3 копия и валидното беше най-малкото.
|
| Сря Ное 26, 2014 5:23 pm |
|
|