Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
PIC -> Проблем 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение PIC -> Проблем
От известно време имам голям проблем с тия PIC-ове - не искат да им работят генераторите. Вече три поредни схеми (с PIC16F877-20) не искат да ми вървят. Пробвах всичко за което се сетих - смених 3 PIC-a (и 3-те са чисто нови), поне 10 кварца (и нте са нови) и всякакви комбинаций за кондензаторите (от 15р до 67р, естествено нови); нищо не става . Гледах го на осцилоскоп (нищо), гледах го с честотмер (пак нищо), пробвах с прости програмки (променя се нивото на един от краката) - отново нищо; явно генератора наистина не работи.
Днес с голяма радост си сглобих ICD2, включих го и нищо - пак тъпия генератор не работи. Вече разполгам с три напълно неработещи схеми
Кварцовете са вързани на 13-ти и 14-ти крак. При всички схеми има включени и PWRT и BODEN, генератора на HS (пробвах на 4, 16 и 20 MHz), MCLR е на 5V, обаче генератора не ще да действа.

Дайте някакви идей щото вече съм почти на път да се откажа от тия МК

Пет Фев 04, 2005 1:42 am
Профил

Мнение 
Както пише на корицата на Пътеводителя - Без паника!!!
Съвсем спокойно си провери най-напред програматора, дали наистина ти програмира правилно конфигурационната дума? После провери захранването дали е над 4.5V на двата входа за захранване 11 и 32. Мери спрямо 31 и 12. Погледни го и с осцилоскоп ако трябва за да си сигурен, че няма пропадания, че с тоя браун аут детект дето си го включил... Даже временно може да го изключиш за проба. После погледни също с осцилоскопа на 1-ви крак дали е стабилна единица?
Ако всичките тези неща са направени, провери си и програмата - дали не го приспиваш някъде тоя процесор? Като се приспи спира генератора. Можеш да се закачиш на 14 крак с осцилоскопа и да подадеш "нула" на 1 за малко - т.е. да го ресетнеш. Ако си оставил осцилоскопа в чакащ режим може за малко да видиш възникване на генерации, ако после някъде в програмата го приспиваш.
Няма причина да се шашкаш толкова. Изключително такива процесори ползвам и досега не съм имал такива проблеми. Имат си своите бъгове разбира се, но в повечето случаи се оказва друга причината.
Успех!

Пет Фев 04, 2005 10:16 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Оффтопик: ПИК-а може ли да се програмира, ако няма източник на тактова честота?

Пет Фев 04, 2005 10:29 am
Профил

Мнение 
Може разбира се. За разлика от АVR например ;)

Пет Фев 04, 2005 10:45 am
Профил
Аватар

Мнение 
Е, браво. :) На АВР-а това е голям недостатък. Спомням си, че веднъж бях програмирал погрешка един чип на външен RC-генератор, след което той, разбира се, спря да работи. :) Голяма борба беше докато разбера кво става, вече почти го бях отписал като изгорял, ама викам си накрая - чакай да сложа един кондензатор и едно съпротивление и чипа взе, че тръгна. :) Щеше да е голямо шоу, ако го бях програмирал на външен цифров осцилатор, сигурно щях да го хвърлям.

Пет Фев 04, 2005 11:00 am
Профил
Аватар

Мнение 
Бе как ги правите тия номера. То че пикльовците не са кой знае кво е ясно, ама до сега не е имало случай да го закача и да не тръгне генератора. от 12 до dspic, яд с генератори, рисети и пр. болести не съм имал.

Пет Фев 04, 2005 11:20 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
1. Виж имаш ли керемичен кондензатор паралелно на захр. линии НЕПОСРЕДСТВЕНО до контролера.
2. Опитай с резистор 10 kOhm последователно на пина, който е изход на осцилатора.
3. Опитай с резистор 1 MOhm паралелно на кварца.
4. Смени типа на кондензаторите от кварца към маса.
5.
6. Запали му свещичка в църквата.

Пет Фев 04, 2005 12:41 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Да не си попаднал на лоша партида кварцове? Аз бих опитал да сложа от този кварцове на друга, работеща платка. Или да пробвам с кварц, който доказано работи.

Пет Фев 04, 2005 2:27 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Tоя проблем го имаше и при мене преди време, оказа се че кварцовете са дефектни (4MHz, работеха само на HS :wink: ).

Пет Фев 04, 2005 2:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А на какъв трябва да работят 4MHz-вите кварцове, ако не на HS :( .

Пет Фев 04, 2005 4:55 pm
Профил

Мнение 
Такъв проблем и аз не съм имал, но от самото начало ползвам Picstar ... т.е съм сигурен че това което искам това се програмира .... някой друг бъг в процесора се забелязва, в мен също но проблеми особенни съм нямал, последното тая простотия с BOR но и там не беше пика виновен ....

Пет Фев 04, 2005 6:51 pm
Профил

Мнение 
1.@ЦЕЦО - нали не си мислиш, че си Господ Бог? Или ти никога не си правил грешки? Или всичко ВИНАГИ ти тръгва от 1-вия път?(между впрочем на МЕН ако ми тръгне от първия път - това ми е сигурен признак че нещо не е наред! ;) ) Не се сърди, но мисля, че форумът е за да помогнем на тия дето имат затруднения, пък и ние да научим нещо. Защото винаги съм се учудвал какви невероятни неща могат да измислят потребителите на някой продукт за да се спънат в тях ... ;) :) ;)
2. БатеАз, само по точка 5 имам противоречие - 10М!!! С един най-много да го удуши съвсем! А пък точка 6 ми е ЛЮБИМАТА :D :D :D !!!
3. @Dimitar - на XT.

Съб Фев 05, 2005 5:26 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Защо не пробваш да му подадеш такт от външен генератор. Така поне ще си сигурен къде е проблема. Огледай добре платките за късо или флюс. На мен ми се е случвало 2-3 пъти от Микрон20 да ми дадат платка която е с микроскопично косъмче което се вижда само с лупа ,и то след като си проверил с уреда че има късо и трябва да го откриеш.

Нед Фев 06, 2005 4:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
alek написа:
1.@ЦЕЦО - нали не си мислиш, че си Господ Бог? Или ти никога не си правил грешки? Или всичко ВИНАГИ ти тръгва от 1-вия път?(между впрочем на МЕН ако ми тръгне от първия път - това ми е сигурен признак че нещо не е наред! ;) ) Не се сърди, но мисля, че форумът е за да помогнем на тия дето имат затруднения, пък и ние да научим нещо. Защото винаги съм се учудвал какви невероятни неща могат да измислят потребителите на някой продукт за да се спънат в тях ... ;) :) ;).

Далеч бях от тая мисъл. Просто пиклювците са относително стабилни контролери. За да не тръгват значи има проблем около тях. Сега се сещам че веднъж се опитвах да пусна една 17ка с един 25 Мхз български кварц. Като се има предвид какво недуразумение е 17ката, почти бях склонен да я обвиня. Докато просто не смених кварца с 27.... Мхз и той тръгна да осцилира. После хвърлих българския в кофата и с ужас установих че 25Мхз кварц на пазара е ненамираем. Кой да ми кажа тогава да гледам на старите мрежови карти.
От тогава - кварцове от Комет с 33пф към земя, без паралелен резистор, проблем никога не съм имал повече - от 1Мхз до 40Мхз( с плл). До 4Мхз включително на XT, нагоре на HS. Ако не гониш консумацията винаги на HS.

Пон Фев 07, 2005 4:13 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]